Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017(IX.18.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2017. 09. 19- 2022. 02. 04

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2017(IX.18.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2017.09.19.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló l997. évi CXL. törvény 77. §-a alapján a következő rendeletet alkotja:

A rendelet, hatálya, célja, alapelvei

1. § A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat illetékességi területén a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, a közművelődési szervezetekre, azok fenntartóira, működtetőire és alkalmazottaira.

2. § (1) Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények és szervezetek támogatását.

(2) Az önkormányzat feladatának tekinti a közművelődési feltételek biztosítását. Gondoskodik a közművelődési feladatok ellátásához szükséges háttér megteremtéséről, a már meglévő intézményi háttér fejlesztéséről.

3. § A rendelet megalkotásával az önkormányzat célja, hogy a helyi társadalmi, művelődési és kulturális igényeinek figyelembevételével – a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján – egységes alapelvek szerint határozza meg az általa támogatott közművelődési tevékenységek körét, azok ellátásának módját és feltételeit.

4. § (1) A község minden polgárának és közösségének joga, hogy

a)megismerje a kulturális örökség és ezek jelentőségét a történelem alakulásában, valamint – a rendelkezésre álló eszközök útján – ezen értékek védelmével kapcsolatban ismereteket szerezzen,
b)igénybe vegye az önkormányzat fenntartásában lévő közösségi színterek által nyújtott szolgáltatásokat,
c)gyarapítsa műveltségét, készségét, közösségi, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az önkormányzat közművelődési színtereitől, intézményeitől segítséget kapjon.
(2)Az önkormányzat fenntartásában lévő közösségi színterek egyetlen vallás, világnézet vagy politikai irányzat mellett sem kötelezhetik el magukat.
(3)A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat a civil közösségek, szervezetek, magánszemélyek közreműködését is igénybe veszi.
(4)Az önkormányzat intézményei útján is tájékoztathatja a község lakóit a közművelődési lehetőségekről. A megfelelő tájékoztatás érdekében biztosítja annak feltételeit, hogy a közművelődési programok a helyi hirdetőtáblákon, valamint az önkormányzat honlapján elhelyezésre kerüljenek.

Az Önkormányzat közművelődési feladatai, szervezeti keretei

5. § (1) Az önkormányzat a községben kialakult művelődési hagyományokra, a település fejlesztésének koncepciójára, az intézmények, civil szervezetek és a polgárok tevékenységére alapozva a közművelődés sajátos eszközrendszerével biztosítja a vállalt feladatainak ellátását.

(2) Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. §-ban foglaltak figyelembe vételével látja el.

(3) Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatai különösen:

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

b) az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

c) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének segítése,

d) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

e) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

(4) Az önkormányzat segíti, illetve támogatja továbbá

a)a civil társadalom kulturális önszerveződő tevékenységének erősítését,
b)az időskorú népesség közművelődési lehetőségeit, közösségi életét,
c)a gyermekek és fiatalok művelődését, művészeti tevékenységét és közösségi életét,
d)a helyi kulturális értékek védelmét.

6. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatai ellátására közösségi színteret működtet, közművelődési megállapodást köthet a feladat ellátására alkalmas jogi vagy természetes személlyel.

(2) Az önkormányzat a könyvtárat a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtárral (Balatonszentgyörgy, Csillagvár u. 2.) kötött megállapodás alapján, annak fiókkönyvtáraként működteti az önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő Művelődési Házban.

(3) Az önkormányzat által létrehozott közművelődési közösségi szintér: Az önkormányzat tulajdonában lévő és fenntartásában működő, Balatonszentgyörgy, Csillagvár u. 2. szám alatti kulturális célokra alkalmas épület (Művelődési Ház) amely községi rendezvények valamint informális és nem formális tanulás jegyében zajló programok megvalósításához igénybe vehető közösségi színtér.

(4) Az önkormányzat működteti az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér-et az önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő Balatonszentgyörgy, Csillagvár u. 2.sz. alatti Művelődési Házban.

(5) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együtt kíván működni

a)köznevelési-közoktatási intézményekkel,
b)a közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,
c)az egyházzal,
d)közművelődési feladatellátást vállaló magánszemélyekkel,
e)hasonló feladatokat ellátó járási, megyei, országos intézményekkel, civil szervezetekkel.

7. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és az e rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos fenntartói, felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

A közművelődési feladatok finanszírozása

8. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása lehet:

a)központi költségvetési támogatás,
b)pályázati úton elnyerhető támogatás,
c)intézményi finanszírozás önkormányzati költségvetésből,
d)saját bevétel
e)a költségvetésen kívüli egyéb forrás.
(2)Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatként meg nem határozott feladatra egyedi támogatást biztosíthat, amely nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok megvalósítását.
(3)Az önkormányzat az éves önkormányzati támogatás mértékét a mindenkori költségvetési rendeletben határozza meg.
(4)A község kulturális életét gazdagító közművelődési feladatok megvalósítása érdekében a közművelődési intézményeken kívül működő szervezetekkel, egyesületekkel, csoportokkal az önkormányzat egyedi közművelődési megállapodást köthet, illetve azokat anyagilag támogathatja.
(5)Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez szükséges önerőt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg.

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a13/2000.(X.25.)önkormányzati rendelet és az ezt módosító 10/2007.(IV.19.)önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK. Irányelvnek való megfelelést szolgálja.