Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 09. 25

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

2023.09.25.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 10. § (2) bekezdés meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) E rendelet célja, hogy meghatározza a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj (a továbbiakban: Ösztöndíjrendszer) pályázati feltételeit, mértékét, odaítélésének rendjét.

(2) Az Ösztöndíjrendszer pályázati kiírásának, beadásának, elbírálásának határidejét, a pályázati kiírás tartalmát a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeiben foglaltaknak megfelelően kell megállapítani.

(3) Fontos célkitűzés a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatok elbírálásánál az esélyegyenlőség megteremtése, a szociális rászorultság figyelembevétele.

2. § E rendelet hatálya kiterjed a Balatonszentgyörgy község közigazgatási területén állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű

a) felsőoktatási hallgatókra, akik felsőoktatás intézményben, felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében, teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat („A” típusú pályázók), vagy

b) utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolásokra, felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe még felvételt nem nyert érettségizettekre, akik felsőoktatási tanulmányok keretében teljes idejű alapképzésben, mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőfokú, illetve felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni („B” típusú pályázók).

3. § Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata évente csatlakozik az Ösztöndíjrendszerhez. Az adott évben erre fordítható forrás mértékéről Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testülete a pályázatok beérkezését követő 15 napon belül határoz. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy az Ösztöndíjrendszerhez való csatlakozásról szóló nyilatkozatot évente aláírja.

2. Az ösztöndíjra jogosultság feltételei

4. § (1) Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása szempontjából szociálisan rászorulónak kell tekinteni azt a pályázót, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 400 %-át.

(2) Az ösztöndíjra való jogosultság szempontjának vizsgálatánál figyelembe kell venni a család lakáscélú hiteleinek összegét.

(3) Nem lehet szociális rászorulónak tekinteni azt a kérelmezőt, aki, illetve akinek a családja a lakóhelyként bejelentett lakáson kívül további lakáscélú vagy üdülő ingatlannal rendelkezik.

(4) A pályázatok elbírálásakor az anyagi rászorultság mellett a hallgatók családi körülményeiből adódó szociális hátrányos helyzetet is figyelembe kell venni.

3. Az ösztöndíj igénylésének szabályai

5. § (1) A Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Közös Önkormányzati Hivatal) szociális ügyintézője a pályázati felhívást közzéteszi a Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, Balatonszentgyörgy község hivatalos honlapján (www.balatonszentgyorgy.hu) a pályázati felhívás kiírásának tényét.

(2) A pályázatokat a mindenkori pályázati kiírásban szereplő, az EPER-Bursa rendszerben kitöltött, kinyomtatott és aláírt pályázati űrlapon kell benyújtani, melyhez csatolni kell az 1. melléklet szerinti nyilatkozatokat a jövedelmi és vagyoni helyzetről, továbbá az alábbi dokumentumokat:

a) a felsőoktatási intézmény igazolását arról, hogy a pályázó a pályázati kiírásban felsorolt képzési formák valamelyikében részt vesz,

b) nyilatkozat az eltartottak számáról,

c) ha a pályázó eltartó, az erről szóló nyilatkozatot,

d) ha a pályázó árva vagy félárva, az erről szóló nyilatkozatot,

e) a tartós betegségről, rokkantságról szóló igazolás,

f) a munkanélküliségről szóló igazolás,

g) a kollégiumi felvétel elutasításáról szóló igazolás,

h) nyilatkozat arról, hogy a szülő vagy eltartó a gyermeket egyedül neveli

i) a lakáscélú hitel fennállásáról szóló banki igazolás.

(3) Hiányosan kitöltött, vagy a szükséges mellékleteket nem tartalmazó pályázatok esetében a Közös Önkormányzati Hivatal 8 napos határidővel hiánypótlásra szólítja fel a pályázót.

(4) Amennyiben a pályázó a kért adatot, iratot határidőre nem pótolja, pályázata a bírálatból kizárásra kerül. A kizárást írásban indokolni kell.

4. A pályázatok elbírálásának szabályai

6. § (1) A pályázatokat átruházott hatáskörben a Szociális és Egészségügyi Bizottság a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok megtartásával zárt ülésen bírálja el, döntéséről köteles tájékoztatni a Képviselő-testületet.

(2) A Szociális és Egészségügyi Bizottság a kérelmező és családja vagyoni helyzetének vizsgálatát rendelheti el, amennyiben valószínűsíthető, hogy a kérelmező életkörülményei nem felelnek meg a jövedelem-nyilatkozatban szereplő adatoknak. A vagyoni helyzet vizsgálata céljából környezettanulmányt készít. Amennyiben megállapítja, hogy az életkörülmények nincsenek összhangban a jövedelem-nyilatkozatban foglaltaknak, abban az esetben a szereplő adatok valótlansága miatt a pályázat elutasítható.

(3) Az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredményétől függetlenül történik.

(4) Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása szempontjából szociálisan rászorulónak kell tekinteni azt a pályázót, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg e rendelet 4. § (1) bekezdésében meghatározott összeget.

(5) Az elbíráláskor a Szociális és Egészségügyi Bizottság a pályázó szociális helyzetét az alábbiakban felsorolt szempontok szerint vizsgálja:

a) mekkora a családban élő eltartottak száma, különösen, ha az három vagy annál több,

b) a pályázó vagy vele együtt élő testvérei árvák-e, vagy van-e félárva,

c) van-e a családban élő krónikus betegségben szenvedő vagy folyamatos ellátást igénylő beteg,

d) van-e a családban munkanélküli vagy nyugdíjas,

e) van-e a pályázónak gyermeke,

f) a pályázó kollégiumi ellátásra jogosult-e, kollégiumi ellátásban részesül-e vagy helyhiány miatt elhelyezéséről maga gondoskodik-e,

g) rendelkezik-e a pályázó, illetve családja az állandó lakóhelyként bejelentett ingatlanon kívül más ingatlannal, illetve a szociális vetítési alap 200-szorosát meghaladó értékű gépjárművel,

h) van-e a családnak lakáscélú hitele.

5. A pályázók rangsorolásának szempontjai

7. § (1) A Képviselő-testület a települési önkormányzati ösztöndíjrész összegét minimum 5.000 Ft/hó, maximum 10.000 Ft/hó összegben állapítja meg pályázónként.

(2) A pályázatok elbírálása során e rendelet 4. §-ában meghatározott feltételek alapján az egy főre jutó havi jövedelmet el kell osztani százzal. Az egy főre jutó havi nettó jövedelem a 4. § (1) bekezdése alapján a maximum 114.000,- Ft/fő, maximális pontszám: 1.140 pont. Az értékelő táblát, mely alapján a pályázatok elbírálásnak előkészítése történik a 2. melléklet tartalmazza, e bekezdés a)-l) pontjai szerinti körülmények fennállása esetén. A maximálisan adható pontszámból az alábbi pontszámok kerülhetnek levonásra:

a) árva -10 pont

b) félárva -5 pont

c) gyermeke van -5 pont

d) szülője, eltartója munkanélküli, vagy nyugdíjas -5 pont

e) szülője, eltartója gyermekét egyedül neveli -5 pont

f) családjában az eltartottak száma három -10 pont (további eltartottként -2 pont)

g) családjában súlyos, fogyatékos személy él -10 pont

h) családjában rokkant személy él -5 pont

i) állandó lakóhelyén kívüli intézményben tanul

ia) 150 km-en belül tanul -5 pont

ib) 150 km-en túl tanul -10 pont

j) kollégiumi felvételét elutasították -10 pont

k) a család lakáscélú hitellel rendelkezik, vagy egyéb külön méltánylást érdemlő élethelyzetben van, helyi ismeretek alapján -10 pont

l) gyermektartási díjat fizet -5 pont

(3) Az így kialakult pontszámok alapján kell a pályázókat - az A és B típusú pályázatok szerint – a pontszámok növekedése szerinti sorrendbe állítani.

(4) A kialakult sorrend alapján kell az ösztöndíjban részesülők számát meghatározni, legfeljebb a Képviselő-testület által költségvetési rendeletében rendelkezésre bocsátott anyagi fedezet erejéig.

6. Egyéb rendelkezések

8. § (1) A „B” típusú ösztöndíjasok szociális rászorultságát a Szociális és Egészségügyi Bizottság évente egyszer felülvizsgálja az újonnan beérkezett pályázatok elbírálásával egyidejűleg. A felülvizsgálat e rendelet 1. számú melléklete szerinti jövedelemigazolások alapján történik. A jövedelemigazolást a hallgató nyújtja be a Közös Önkormányzati Hivatal megkeresését követően. A döntésre előkészítés a Közös Önkormányzati Hivatal feladata. Az ösztöndíjak éves felülvizsgálata során az ösztöndíj akkor folyósítható tovább, ha az ösztöndíjas továbbra is megfelel az e rendeletben előírt feltételeknek.

(2) A Szociális és Egészségügyi Bizottság határozatban visszavonja a támogatást abban az esetben, ha a támogatásban részesített az önkormányzat illetékességi területéről elköltözik, illetve „B” típusú pályázó esetén, ha a szociális rászorultság már nem áll fenn. A határozat csak a meghozatalát követő tanulmányi félévtől lép hatályba.

(3) A pályázat eredményéről a pályázót, a pályázati kiírásban közzétett határidőig és módon értesíteni kell.

(4) A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet, a támogatói döntés ellen érdemben nincs helye jogorvoslatnak. A támogatási döntéssel szemben kifogást eljárásjogi jogszabálysértésre történő hivatkozással, a döntésről szóló értesítés kézhezvételét követő 5 napon belül lehet benyújtani az illetékes önkormányzat jegyzőjénél. A felmerült kifogással kapcsolatban az önkormányzat jegyzőjének haladéktalanul értesítenie kell a Támogatáskezelőt.

(5) Aki a pályázatban valótlan adatot közöl, valótlan tartalmú igazolásokat csatol, illetve az ösztöndíjat ezek alapján jogosulatlanul és rosszhiszeműen vette igénybe, a pályázati rendszerből ki kell zárni és kötelezni kell a jogosulatlanul és rosszhiszeműen felvett ösztöndíj visszafizetésére.

7. Záró rendelkezések

9. § Ez a rendelet 2023. szeptember 25-én lép hatályba.

1. melléklet a 12/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelethez

Nyilatkozat jövedelmi, vagyoni helyzetről

1. Jövedelmi helyzet: Munkabérből származó jövedelem: .............. Ft/hó

1.1. Táppénz: .............. Ft/hó

1.2. Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem: ................ Ft/hó nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátás (árvaellátás, stb.) ............... Ft/hó

1.3. Gyermekek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (pl. GYES, GYED, CSED, családi pótlék, gyermektartásdíj, stb.): ............... Ft/hó

1.4. Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás, álláskeresési járadék: ............... Ft/hó

1.5. Föld bérbeadásából származó jövedelem: ............... ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem: ............... egyéb (mezőgazdasági termelés, ösztöndíj, állattartás, stb.): ...............

2. A jövedelmekről igazolást szükséges csatolni. A munkabérről munkáltatói igazolást kell csatolni az elmúlt három hónap bruttó és nettó jövedelméről. Gyermektartásdíj fizetése (igazolni szükséges) összege: ................... Ft/hó tartásdíjat megállapító ítélet száma: ..................................... bíróság megnevezése: ........................................................ Lakáscélú hitel törlesztése: ..................... Ft/hó (igazolni szükséges) Amennyiben a nyilatkozatban szereplő ellátás vagy jövedelem folyószámlára kerül átutalásra, úgy a jövedelem bankszámlakivonattal is igazolható.

3. Vagyoni helyzet Kijelentem, hogy alábbiakban felsorolt vagyontárgyakkal rendelkezem (a közös háztartásban élő közeli hozzátartozó vagyonát is fel kell tüntetni):

3.1. Ingatlan (családi ház, nyaraló, telek, stb.) megjelölése, címe: ............................................................. .........................................., forgalmi értéke:................Ft ............................................................. .........................................., forgalmi értéke:................Ft ............................................................. .........................................., forgalmi értéke:................Ft

3.2. Gépjármű fajtája, típusa: ......................................................................, Gyártási éve: ............, értéke: ........................ Ft Gépjármű fajtája, típusa: ......................................................................, Gyártási éve: ............, értéke: ........................ Ft

3.3. Értékpapír, betétben elhelyezett összeg: ................ Az alábbi vagyoni értékű jogokkal rendelkezem:

3.3.1. haszonélvezet: .................................................................................

3.3.2. használat, bérlet: ..............................................................................

4. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a Nyilatkozatban közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Tudomásul veszem, hogy az adatok valódisága ellenőrizhető. Tudomásul veszem, hogy az Önkormányzat és szervei a pályázati dokumentációba foglalt személyes adataimat az ösztöndíjpályázat lebonyolítása és a támogatásra való jogosultság ellenőrzése céljából az ösztöndíj támogatás ideje alatt kezelheti a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK irányelv hatályon kívül helyezéséről szóló az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendeletében (továbbiakban: GDPR) foglaltak szerint.

5. Nyilatkozom továbbá, hogy az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Adatkezelési tájékoztatójában foglalt rendelkezéseket megismertem.

6. Balatonszentgyörgy, 202…, ............................................ …………………………… aláírás

2. melléklet a 12/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelethez

ÉRTÉKELŐ TÁBLA

Név

Lakcím

IGEN (X

NEM (X

Egy főre jutó családi jövedelem a 4. § (1) bekezdés alapján: maximum 114.000,- Ft/fő maximális pontszám 1.140 pont

árva (-10 pont)

félárva (-5 pont)

gyermeke van (-5 pont)

szülője, eltartója munkanélküli, vagy nyugdíjas (-5 pont)

szülője, eltartója gyermekét egyedül neveli (-5 pont)

családjában az eltartottak száma három (-10 pont) (további eltartottként -2 pont)

családjában súlyos, fogyatékos személy él (-10 pont)

családjában rokkant személy él (-5 pont)

állandó lakóhelyén kívüli intézményben tanul (150 km-en belül -5, ezen túl -10 pont)

kollégiumi felvételét elutasították (-10 pont)

a család lakáscélú hitellel rendelkezik, vagy egyéb külön méltánylást érdemlő élethelyzetben van, helyi ismeretek alapján (-10 pont)

gyermektartási díjat fizet (-5 pont)

ÖSSZESEN: