Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 12. 18- 2024. 02. 25

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.12.18.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok) és az önkormányzat költségvetési szerveire terjed ki.

2. § (1) A képviselő-testület a címrendet a (2)–(3) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervként működő intézmények külön-külön alkotnak egy-egy címet. Ennek felsorolását e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek e rendelet 1. melléklete szerint külön-külön címet alkotnak.

2. A költségvetés bevételeinek és kiadásainak főösszege, a hiány, többlet mértéke

3. §1 A képviselő-testület az önkormányzat és költségvetési szervei együttes 2023. évi költségvetését 858.100.000 Ft tárgyévi költségvetési bevétellel, ebből önként vállalt feladatok bevételei 0 Ft, 8585.100.000 Ft tárgyévi költségvetési kiadással, ebből önként vállalt feladatok kiadásai 610.000 Ft állapítja meg. Ezen belül:

a) a működési célú bevételt 665.329.000 Ft-ban. Ebből:

aa) kötelező feladatokhoz kapcsolódó: 663.829.000 Ft-ban

ab) finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0 Ft-ban

ac) előző évi pénzmaradványt 46.371.196 Ft-ban

ad) vállalkozási maradványt 0 Ft-ban

ae) önként vállalt feladatokhoz kapcsolódó : 0 Ft-ban

b) a működési célú kiadásokat 5581.063.000 Ft-ban. Ebből:

ba) kötelező feladatokhoz kapcsolódó: 580.453.000 Ft-ban

bb) a személyi juttatások kiadásait 171.683.000 Ft-ban

bc) munkaadót terhelő járulékok 22.429.000 Ft-ban

bd) a dologi kiadásokat 171.733.902 Ft-ban

be) az ellátottak pénzbeli juttatásait 3.800.000 Ft-ban

bf) egyéb működési célú kiadásokat 201.404.939 Ft-ban

bg) az általános tartalékot 0 Ft-ban

bh) céltartalékot 0 Ft-ban

bi) a finanszírozási kiadásokat 9.402.159 Ft-ban

bj) önként vállalt feladatokhoz kapcsolódó: 610.000 Ft-ban. Ebből: a személyi juttatások kiadásait 0 Ft-ban, munkaadót terhelő járulékok 0 Ft-ban, a dologi kiadásokat 610.000 Ft-ban, az ellátottak pénzbeli juttatásait 0 Ft-ban, egyéb működési célú kiadásokat 0 Ft-ban, az általános tartalékot 0 Ft-ban, a céltartalékot 0 Ft-ban

c) a felhalmozási célú bevételt 192.771.000 Ft-ban. ebből:

ca) kötelező feladathoz kapcsolódó 192.771.000 Ft-ban

cb) finanszírozási célú pénzügyi műveleteket 0 Ft-ban

cc) előző évi pénzmaradványt 0 Ft-ban

cd) vállalkozási maradványt 0 Ft-ban

d) a felhalmozási célú kiadást 277.037.000 Ft-ban. Ebből:

da) kötelező feladatokhoz kapcsolódó: 277.037.000 Ft-ban

db) intézményi beruházások összegét 54.965.000 Ft-ban

dc) felújítások összegét 221.962.000 Ft-ban

dd) felhalmozási célú tartalék 0 Ft-ban állapítja meg.

3. Az önkormányzat bevételei és kiadásai

4. § (1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit – kivéve az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit - e rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A helyi önkormányzat költségvetési kiadásait e rendelet 4. melléklete és 5. melléklete tartalmazza.

(3) A helyi önkormányzat nevében végzett beruházások kiadásait beruházásonként e rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(4) A helyi önkormányzat nevében végzett felújítások kiadásait felújításonként e rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(5) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat e rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(6) A képviselő-testület a Közös Hivatal költségvetését e rendelet 9. melléklete szerint hagyja jóvá.

(7) A képviselő-testület az önállóan működő és gazdálkodó, valamint az önállóan működő költségvetési szervek engedélyezett létszámát e rendelet 10. melléklete szerint állapítja meg.

(8) A képviselő-testület a közfoglalkoztatottak létszámát költségvetési szervenként a 11. melléklet szerint hagyja jóvá.

(9) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát e rendelet 12. melléklete tartalmazza.

(10) Az önkormányzat költségvetési mérlegét e rendelet 13. melléklete tartalmazza.

4. A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések

5. § A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében 46.371.196 Ft összegben igénybe veszi az előző évi működési célú pénzmaradványt e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

6. § (1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 50 millió Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

5. Általános és céltartalék

7. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat céltartalékát 0 Ft összegben e rendelet 14. mellékletében felsorolt célokra állapítja meg.

(2)2 A képviselő-testület az önkormányzat általános tartalékát 0 Ft összegben állapítja meg, melyből működési célú tartalék 0 Ft, felhalmozási célú tartalék 0 Ft.

(3) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület az erre vonatkozó igény felmerülésekor egyedi határozatban dönt.

(4) A céltartalék felhasználását a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja.

6. Többéves kihatással járó feladatok

8. § A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait e rendelet 15. melléklete szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

7. Közvetett támogatások

9. § Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást e rendelet 16. melléklete tartalmazza.

8. A 2023. évi költségvetés végrehajtásának szabályai

10. § (1) A képviselő-testület és szervei szervezeti és működési szabályzatáról szóló 10/2019 (XII.16.) önkormányzati rendelet 2. mellékletében átruházott hatáskörökkel kapcsolatos kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát a polgármesterre ruházza át.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott döntések a későbbi években a képviselő-testület által jóváhagyottnál nagyobb többletkiadással nem járhatnak.

(3) Az átruházott hatáskörben történt átcsoportosításokról az érdekeltek negyedévente, a negyedévet követő első képviselő-testületi ülésen kötelesek beszámolni. A költségvetési rendelet módosítására a polgármester ezzel egyidejűleg javaslatot tesz.

(4) A képviselő-testület a polgármester által kezdeményezett rendelet-módosításáról a 15. § (2) bekezdésben foglalt módon dönt.

(5) A képviselő-testület a nettó 3 millió Ft alatti beszerzésekkel kapcsolatos döntéshozatal jogát a polgármesterre ruházza át.

11. § (1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

12. § A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

13. § A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal.

14. § (1) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

9. A költségvetési szerv előirányzat módosításának szabályai

15. § A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

10. Létszám-, és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások

16. § (1) A költségvetési szerv által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 0 %-a.

(2) A költségvetési szerv vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám-keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(4) A költségvetési szerv csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

11. Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről és átadásáról

17. § Az államháztartáson kívüli forrás átvételének és átadásának szabályairól az önkormányzat külön rendelete rendelkezik.

18. § A nettó 5 millió Ft-ot elérő, vagy azt meghaladó értékű az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. melléklet III. Gazdálkodási adatok 4. pontjában meghatározott szerződéseket közzé kell tenni a helyben szokásos módon, illetve e törvénynek megfelelően a szerződés létrejöttét követő 60 napon belül.

19. § A költségvetési szerv költségvetési támogatását a képviselő-testület a költségvetési szervek pénzellátási rendje szerint biztosítja. Az egyéb szervezetek részére nyújtott támogatások a megállapodásoknak megfelelően, illetve negyedévente egyenlő részletekben kerülnek kiutalásra.

20. § A Környezetvédelmi Alap bevételeit csatornázásra, a szennyvíztisztításra, a vízbázisvédelemre, a települési monitoring kialakításához és működtetéséhez, a tartós környezetkárosodások kármentesítéséhez, a potenciális és a tényleges szennyezőforrások szennyezésének megelőző, illetve utólagos műszaki védelméhez lehet felhasználni.

12. Szolgáltatási szerződés

21. § (1) Az önkormányzat által felügyelt költségvetési szervnél, szakmai alapfeladat keretében szellemi tevékenység végzésére szolgáltatási szerződéssel, számla ellenében külső személy vagy szervezet az e §-ban meghatározott feltételekkel vehető igénybe.

(2) A szolgáltatási szerződést írásban kell megkötni.

(3) A szerződéskötés feltétele, hogy

a) a költségvetési szerv az adott feladat ellátáshoz megfelelő szakértelemmel rendelkező személyt nem foglalkoztat, vagy

b) eseti, nem rendszeres jellegű feladat ellátása szükséges és a költségvetési szerven belül a feladat ellátásához megfelelő szakértelemmel rendelkező személy átmenetileg nem áll rendelkezésre.

(4) Jogszabályban vagy a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatában meghatározott vezetői feladat ellátására szolgáltatási szerződés nem köthető.

(5) A feladat ellátásának – a fenntartóval egyeztetett - részletes feltételeit, az ellátható feladatokat a költségvetési szerv szervezeti és működési szabályzatban határozza meg.

(6) A szerződésnek tartalmaznia kell különösen:

a) az ellátandó feladatot,

b) a díjazás mértékét,

c) részletes utalást arra, hogy a (3) bekezdésben írt feltétel mely körülményre tekintettel áll fenn,

d) a szerződés időtartamát,

e) szervezettel kötendő szerződés esetén azt, hogy a szervezet részéről személy szerint ki(k) köteles(ek) a feladat ellátására, valamint,

f) a teljesítés igazolására felhatalmazott személy megnevezését.

13. Záró és egyéb rendelkezések

22. § A képviselő-testület a polgármesternek e rendelet elfogadásáig az átmeneti időszakban tett intézkedéseiről (bevételek beszedése, az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítése) szóló beszámolóját a 6/2023. (II.27.) kt. határozatával elfogadta. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek és teljesített kiadások e rendeletbe beépítésre kerültek.

23. § Ez a rendelet 2023. február 28-án lép hatályba.

1. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Címrend

1. Az Önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervei: Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatal

2. Az Önkormányzat önállóan működő költségvetési szervei: 0

3. Az Önkormányzat költségvetésében nem szereplő intézményi kiadások:

3.1. Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

3.2. Város, községgazdálkodási egyéb szolgáltatás

3.3. Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

3.4. Közművelődés

3.5. Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

3.6. Köztemető-fenntartás, működtetés

3.7. Közfoglalkoztatás

3.8. Tanyagondnoki szolgáltatás

3.9. Szociális étkeztetés

3.10. Könyvtári szolgáltatások

3.11. Háziorvosi alapellátás

3.12. Fogorvosi alapellátás

3.13. Háziorvosi ügyeleti ellátás

3.14. Zöldterület-kezelés

3.15. Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények

3.16. Közvilágítás

3.17. Gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások

3.18. Jelzőrendszeres házi segítség nyújtás

3.19. Egyéb szociális pénzbeli és természetbeni ellátások

3.20. Támogatási célú finanszírozási műveletek

3.21. Forgatási és befektetési célú finanszírozási műveletek

3.22. Versenysport- és utánpótlásnevelési tevékenység és támogatása

3.23. Múzeumi kiállítási tevékenység

3.24. Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

3.25. Településfejlesztési projektek és támogatásuk

2. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány belső finanszírozására vagy a költségvetési többlet felhasználására szolgáló finanszírozási célú műveletek

Működési cél

Felhalmozási cél

Eredeti előirányzat

Eredeti előirányzat

Bevételek

46.371.196

0

Előző évi költségvetési
pénzmaradvány

46.371.196

Kiadások

0

0

3. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez3

Az Önkormányzat és költségvetési szervek bevételei forrásonként

Adatok forintban

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

I. MÛKÖDÉSI BEVÉTELEK (1+2+3+4)

455 281 804

522 877 804

1. Működési célú támogatások államháztartáson belülről

309 765 955

325 566 360

Önkormányzatok működési támogatásai

247 453 955

263 254 360

Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása

94 770 438

98 908 212

Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása

82 439 520

92 734 930

Települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása

5 142 300

5 978 320

Települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása

48 999 348

49 096 940

Települési önkormányzatok kulturális feladatainak tájmogatása

3 702 349

5 996 949

Működési célú költségvetési támogatások és kiegészító támogatások

12 400 000

10 430 997

Elszámolásból származó bevételek

0

108 012

Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

62 312 000

62 312 000

2. Közhatalmi bevételek

135 200 000

181 428 000

Vagyoni típusú adók

63 900 000

63 900 000

Értékesítési és forgalmi adók

70 000 000

116 228 000

Gépjárműadók

0

0

Egyéb áruhasználati és szolgáltatási adók

600 000

600 000

Egyéb közhatalmi bevételek

700 000

700 000

3. Működési bevételek

8 283 849

13 851 444

Készletértékesítés ellenértéke

0

7 000

Szolgáltatások ellenértéke

1 520 000

1 560 000

Közvetített szolgáltatások ellenértéke

430 000

1 430 000

Tulajdonosi bevételek

5 600 000

5 600 000

Ellátási díjak

0

0

Kiszámlázott általános forgalmi adó

521 000

791 000

Biztosító által fizetett kártérítés

0

1 601 000

Kamatbevételek

0

2 502 000

Egyéb működési bevételek

212 849

360 444

4. Működési célú átvett pénzeszközök

2 032 000

2 032 000

Működési célú garancia- és kezességvállalásból származó megtérülések állmháztartáson kívülről

0

0

Működési célú visszatérítendő támogatások, kölcsönök visszatérülése államháztartáson kívülről

180 000

180 000

Egyéb működési célú átvett pénzeszközök

1 852 000

1 852 000

II. FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK (6+7+8)

225 471 000

192 771 000

6. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

192 471 000

192 471 000

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

0

Egyéb felhalmozási célú támogatások bevételei államháztartáson belülről

192 471 000

192 471 000

7. Felhalmozási bevételek

33 000 000

300 000

Immateriális javak értékesítése

0

0

Ingatlanok értékesítése

33 000 000

300 000

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

Részesedések értékesítése

0

0

8. Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

Felhalmozási célú önkormányzati támogatások

0

0

Egyéb felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK (I+II)

680 752 804

715 648 804

Befektetési célú értékpapírok bevátlása, értéekesítése

109 000 000

96 080 000

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

46 371 196

46 371 196

Államháztartáson belüli megelőlegezések

III. FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK

155 371 196

142 451 196

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN (I+II+III)

836 124 000

858 100 000

4. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez4

Önkormányzat és költségvetési szervei kiadásai előirányzatai

Adatok forintban

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

MŰKÖDÉSI KIADÁSOK

534 962 841

571 660 841

Kötelező feladat

534 352 841

571 050 841

Személyi jellegű kiadások

169 282 000

171 683 000

Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájár.adó

22 386 000

22 429 000

Dologi jellegű kiadások

138 481 902

171 733 902

Ellátottak pénzbeli jutattásai

3 800 000

3 800 000

Egyéb működéi célú kiadások

200 402 939

201 404 939

Önként vállalt feladat

610 000

610 000

Személyi jellegű kiadások

0

0

Munkaadót terhelő járulékok

0

0

Dologi jellegű kiadások

610 000

610 000

Ellátottak pénzbeli jutattásai

0

0

Egyéb működéi célú kiadások

0

0

FELHALMOZÁSI KIADÁSOK

291 759 000

277 037 000

Kötelező feladat

291 759 000

277 037 000

Önkormányzat

291 124 000

276 402 000

Beruházás

52 825 000

54 330 000

Felújítás

238 189 000

221 962 000

Egyéb felhalmozási célú kiadok ÁHT-n belülre

110 000

110 000

Egyéb felhalmozási célú kiadok ÁHT-n kívülre

0

0

Közös Hivatal

635 000

635 000

Beruházás

635 000

635 000

Felújítás

0

0

Önként vállalt feladat

0

0

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK ÖSSZESEN

826 721 841

848 697 841

FINANSZÍROZÁSI KIADÁSOK

9 402 159

9 402 159

Államháztartáson belüli megelőlegezések visszafizetése

9 402 159

9 402 159

Befektetési célú értékpapírok vásárlása

0

0

Lekötött bankbetét elhelyezése

0

0

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

836 124 000

858 100 000

5. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez5

Az Önkormányzat és költségvetési szervei működési kiadásai

Adatok forintban

Személyi juttatás

M.adó terhelő járulékok és szoc.hj.

Dologi kiadás

Működési célú támogatások

Ellátottak pénzbeli juttatásai

Összesen

ÁHT-n belül

ÁHT-n kívül

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Önkormányzat

81 907 000

86 698 000

10 584 000

10 907 000

120 424 902

150 812 902

181 050 939

182 052 939

19 352 000

19 352 000

3 800 000

3 800 000

417 118 841

453 622 841

ebből: kötelező feladat

81 907 000

86 698 000

10 584 000

10 907 000

119 814 902

150 202 902

181 050 939

182 052 939

19 352 000

19 352 000

3 800 000

3 800 000

416 508 841

453 012 841

önként vállalt feladat

0

0

0

0

610 000

610 000

0

0

0

0

0

0

610 000

610 000

Közös önkormányzati hivatal

87 375 000

84 985 000

11 802 000

11 522 000

18 667 000

21 531 000

0

0

0

0

0

0

117 844 000

118 038 000

ebből: kötelező feladat

87 375 000

84 985 000

11 802 000

11 522 000

18 667 000

21 531 000

0

0

0

0

0

0

117 844 000

118 038 000

önként vállalt feladat

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

Összesen

169 282 000

171 683 000

22 386 000

22 429 000

139 091 902

172 343 902

181 050 939

182 052 939

19 352 000

19 352 000

3 800 000

3 800 000

534 962 841

571 660 841

ebből: kötelező feladat

169 282 000

171 683 000

22 386 000

22 429 000

138 481 902

171 733 902

181 050 939

182 052 939

19 352 000

19 352 000

3 800 000

3 800 000

534 352 841

571 050 841

önként vállalt feladat

0

0

0

0

610 000

610 000

0

0

0

0

0

0

610 000

610 000

6. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez6

Az Önkormányzat és költségvetési szervei felhalmozási kiadásai feladatonként

Adatok forintban

feladat megnevezése

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Önkormányzat

52 825 000

54 330 000

Bölcsőde behatolás jelző rendszer

544 000

575 000

Bölcsőde térfigyelő rendszer

837 000

970 000

Bölcsőde informatikai rendszer

477 000

532 000

Búror, egyéb eszköz beszerés Közösségi tér Berzsenyi u. 84.

5 375 000

5 375 000

Telekvásárlás 168.169.170 hsz.

7 000 000

7 000 000

Művelődési ház felújítás TOP pályázat

37 592 000

37 592 000

Egyéb tárgyi eszköz beszerzés

1 000 000

1 000 000

Kossuth utca áteresz hosszabbítás

0

1 286 000

Közös Hivatal

635 000

635 000

Immateriális javak beszerzése

0

0

Informatikai eszközök beszerzése

317 000

317 000

Egyéb tárgyi eszközök beszerzése

318 000

318 000

Összesen

53 460 000

54 965 000

7. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez7

Az önkormányzat és költségvetési szervei felújítási előirányzatai célonként

Adatok forintban

felújítási cél megnevezése

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Önkormányzat

238 189 000

221 962 000

Szolgálati lakás felújítás Berzsenyi u. 107.

9 906 000

9 906 000

Csillagvár u. 23. épület nádtető felújítás

6 000 000

6 000 000

Közösségi tér felújítás Berzsenyi u. 84.

6 000 000

6 000 000

Művelődési ház felújítás TOP pályázat

104 902 000

104 902 000

Kületületi utak felújítás VP6-7.2.1.1-21 pályázat

111 381 000

95 154 000

Közös Hivatal

0

0

0

0

Összesen

238 189 000

221 962 000

8. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez8

Lakosságnak juttatott támogatások

Szociális, rászorultsági ellátások

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Bursa Hungarica

1 000 000

1 000 000

Kelengye támogatás

500 000

500 000

Települési támogatás

3 300 000

3 300 000

Össesen

4 800 000

4 800 000

9. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez9

A Közös Önkormányzati Hivatal 2023. évi költségvetése

Adatok forintban

BEVÉTELEK

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

1. MÛKÖDÉSI CÉLÚ TÁMOGATÁSOK ÁLLAMHÁZTARTÁSON BELÜLRŐL

0

0

2. KÖZHATALMI BEVÉTELEK

0

0

3. MŰKÖDÉSI BEVÉTELEK

29 807

223 807

Készletértékesítés ellenértéke

0

7 000

Szolgáltatások ellenértéke

20 000

60 000

Kamatbevételek

0

0

Egyéb működési bevételek

9 807

156 807

4. MŰKÖDÉSI CÉLÚ ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK

0

0

5. FELHALMOZÁSI CÉLÚ TÁMOGATÁSOK ÁLLAMHÁZTARTÁSON BELÜLRŐL

0

0

6. FELHALMOZÁSI BEVÉTELEK

0

0

Immateriális javak értékesítése

0

0

Ingatlanok értékesítése

0

0

Egyéb tárgyi eszközök értékesítése

0

0

7. FELHALMOZÁSI CÉLÚ ÁTVETT PÉNZESZKÖZÖK

0

0

I. KÖLTSÉGVETÉSI BEVÉTELEK (1+2+3+4+5+6+7)

29 807

223 807

8. MARADVÁNY IGÉNYBEVÉTELE

3 173 193

3 173 193

Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

3 173 193

3 173 193

9. BELFÖLDI FINANSZÍROZÁS BEVÉTELEI

115 276 000

115 276 000

Központi, irányító szervi támogatás

115 276 000

115 276 000

II. FINANSZÍROZÁSI BEVÉTELEK (8+9)

118 449 193

118 449 193

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN (I+II)

118 479 000

118 673 000

KIADÁSOK

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

1. Személyi juttatások

87 375 000

84 985 000

2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

11 802 000

11 522 000

3. Dologi kiadások

18 667 000

21 531 000

4. Egyéb működési célú kiadások

0

0

Egyéb működési célú támogatások államháztartáson belülre

0

0

Egyéb működési célú támogaátsok államháztartáson kívülre

0

0

I. MŰKÖDÉSI KIADÁSOK (1+2+3+4)

117 844 000

118 038 000

5. Beruházások

635 000

635 000

6. Felújítások

0

0

7. Egyéb felhalmozási célú kiadások

0

0

Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülre

0

0

Egyéb felhalmozási célú támogaátsok államháztartáson kívülre

0

0

II. FELHALMOZÁSI KIADÁSOK (5+6+7)

635 000

635 000

KÖLSÉGVETÉSI KIADÁSOK (I+II)

118 479 000

118 673 000

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

118 479 000

118 673 000

10. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez10

Létszám előirányzat

Adatok főben

Költségvetési szerv

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Köztisztviselő

Közalkalmazott

MT. hatálya alá tartozó

Választott tisztségviselők

Összesen

Köztisztviselő

Közalkalmazott

MT. hatálya alá tartozó

Választott tisztségviselők

Összesen

Közös Önkormányzati Hivatal

15

0

1

0

16

15

0

1

0

16

Önkormányzat

6

12

8

26

6

12

8

26

Összesen

15

6

13

8

42

15

6

13

8

42

Közfoglalkoztatottak

5

5

5

5

Közfoglalkoztatottak nélkül összesen

15

6

8

8

37

15

6

8

8

37

11. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Közfoglalkoztatottak éves létszám előirányzata

Átlaglétszám

4 fő 8 órás foglalkoztatás 3 hónapra



5 fő

4 fő 8 órás foglalkoztatás 9 hónapra

Segítő kezek alkalmazott 1fő

Összesen

5

12. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek bemutatása

Sor- szá m


MEGNEVEZÉS

Saját bevétel és adósságot keletkeztető ügyletből eredő fizetési kötelezettség összegei


ÖSSZESEN

2024.

2025.

2026.

1

Helyi adók

120.000.000

125.000.000

130.000.000

375.000.000

2

Osztalék, koncessziós díjak, hozambevétel

-

3

Díjak, pótlékok, bírságok

700.000

725.000

725.000

2.150.000


4

Tárgyi eszközök, immateriális javak, vagyoni értékű jog értékesítése és hasznosítása, vagyonhasznosításból és értékesítésből származó bevétel



0

5

Részvények, részesedések értékesítése

0

6

Vállalatértékesítésből, privatizációból származó bevételek

0

7

Kezességvállalással kapcsolatos megtérülés

0

8

Saját bevételek (1+… .+7)

120.700.000

125.725.000

130.725.000

377.150.000

9

Saját bevételek (8. sor) 50%-a

60.350.000

62.862.500

65.362.500

188.575.000

10

Előző év(ek)ben keletkezett tárgyévi fizetési kötelezettség (11+…..+18)

0

0

0

0

11

Felvett, átvállalt hitel és annak tőketartozása

0

12

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőketartozása

0

13

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

0

14

Váltó kibocsátás

0

15

Pénzügyi lízing

0

16

Visszavásárlási kötelezettség

0

17

Fedezeti betét

0

18

Halasztott fizetés, részletfizetés, ki nem fizetett ellenérték

0


19

Tárgyévben keletkezett, illetve keletkező, tárgyévet terhelő fizetési kötelezettség (20+…..+27)


0


0


0


0

20

Felvett, átvállalt hitel és annak tőketartozása

0

21

Felvett, átvállalt kölcsön és annak tőketartozása

0

22

Hitelviszonyt megtestesítő értékpapír

0

23

Adott váltó

0

24

Pénzügyi lízing

0

25

Visszavásárlási kötelezettség

0

26

Fedezeti betét

0

27

Halasztott fizetés, részletfizetés, ki nem fizetett ellenérték

0

28

Fizetési kötelezettség összesen (10+19)

0

0

0

0

29

Fizetési kötelezettséggel csökkentett saját bevétel (9-28)

60.350.000

62.862.500

65.362.500

188.575.000

13. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez11

Az önkormányzat összevont költségvetési mérlege

Adatok forintban

BEVÉTELEK

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Működési célú

455 281 804

522 877 804

Működési célú támogatások államháztartáson belülről

309 765 955

325 566 360

Közhatalmi bevételek

135 200 000

181 428 000

Működési bevételek

8 283 849

13 851 444

Működési célú átvett pénzeszközök

2 032 000

2 032 000

Felhalmozási célú

225 471 000

192 771 000

Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről

192 471 000

192 471 000

Felhalmozási bevételek

33 000 000

300 000

Felhalmozási célú átvett pénzeszközök

0

0

KÖTLSÉGVETÉSI BEVÉTELEK

680 752 804

715 648 804

Finanszírozási bevételek

155 371 196

142 451 196

Forgatási célú értékpapírok beváltása, értékes.

0

0

Maradvány igénybevétele

46 371 196

46 371 196

I. Előző év költségvetési maradványának igénybevétele

46 371 196

46 371 196

II. Előző év vállalkozási maradványának igénybevétele

Befektetési célú értékpapírok beváltása, értékesítése

109 000 000

96 080 000

Államháztartáson belüli megelőlegezések

0

0

BEVÉTELEK MINDÖSSZESEN

836 124 000

858 100 000

KIADÁSOK

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Működési célú

534 962 841

571 660 841

Személyi jellegű kiadások

169 282 000

171 683 000

Munkaadót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó

22 386 000

22 429 000

Dologi és egyéb folyó kiadások

139 091 902

172 343 902

Ellátottak pénzbeli juttatásai

3 800 000

3 800 000

Egyéb működési célú kiadások

200 402 939

201 404 939

Felhalmozási célú

291 759 000

277 037 000

Beruházás

53 460 000

54 965 000

Önkormányzat

52 825 000

54 330 000

Közös Hivatal

635 000

635 000

Felújítás

238 189 000

221 962 000

Önkormányzat

238 189 000

221 962 000

Közös Hivatal

0

0

Egyéb felhalmozási célú kiadások

110 000

110 000

KÖLTSÉGVETÉSI KIADÁSOK

826 721 841

848 697 841

Finanszírozási kiadások

9 402 159

9 402 159

Befektetési célú értékpapírok vásárlása

ÁHT-n belüli megelőlegezések visszafizetése

9 402 159

9 402 159

KIADÁSOK MINDÖSSZESEN

836 124 000

858 100 000

14. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez12

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzat 2023. évi tartalékai

Sorszám

Feladat

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Az átcsoportosítás jogát gyakorolja

1

Általános tartalék

Működési célú tartalék

5 750 000

0

Képviselő-testület

2

Általános tartalék összesen

5 750 000

0

3

Céltartalék

4

Céltartalék összesen

0

0

5

Tartalékok összesen

5 750 000

0

15. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez

A többéves kihatással járó feladatok előirányzatai

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

0

tartozások fejlesztési célú kötvénykibocsátásból


0

tartozások működési célú kötvénykibocsátásból


0

beruházási és fejlesztési hitelek

0

működési célú hosszú lejáratú hitelek

0

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

0

Összesen

0

0

0

0

0

0

0

0

0

16. melléklet a 2/2023. (II. 27.) önkormányzati rendelethez13

Közvetett támogatások

Eredeti előirányzat

Módosított előirányzat

Összesen

0

0

1

A 3. § a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 3. § a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 7. § (2) bekezdése a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg. A 3. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 4. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg. A 4. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 5. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg. Az 5. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 6. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg. A 6. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 7. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg. A 7. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 8. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 9. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (7) bekezdésével megállapított szöveg. A 9. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (6) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 10. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (8) bekezdésével megállapított szöveg. A 10. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (7) bekezdésével megállapított szöveg.

11

A 13. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (9) bekezdésével megállapított szöveg. A 13. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XII. 14.) önkormányzati rendelete 2. § (8) bekezdésével megállapított szöveg.

12

A 14. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (10) bekezdésével megállapított szöveg.

13

A 16. melléklet a Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendelete 3. § (11) bekezdésével megállapított szöveg.