Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 21.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2023. 04. 01

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (III. 21.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

2023.04.01.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény 83/A. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011.évi CLXXXIX. törvény 13. §.(1) bekezdése 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) illetékességi területén a közművelődési tevékenységben résztvevőkre, az önkormányzat által fenntartott közösségi színterekre, működtetőire, alkalmazottaira valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

2. Önkormányzat által biztosított alapszolgáltatások

2. § Az Önkormányzat kinyilvánítja, hogy a közművelődéshez való jog gyakorlását közérdeknek, a közművelődési tevékenység támogatását közcélnak tartja. A közművelődést olyan értékhordozó közösségi tevékenységnek tekinti, amely a lakosság életminőségét javíthatja, ezért fontosnak tartja az önkormányzati feladatvállalást és azok megvalósításában résztvevő intézmények és szervezetek támogatását.

3. Kötelezően ellátandó alapszolgáltatások

3. § (1) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása közművelődési alapszolgáltatást biztosítja a következők szerint:

a) a rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszínét e rendelet 4. §-ában meghatározott közösségi színterekben,

b) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülés programjain,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat a helyi Kulturális és Sport, valamint Egyesületi és Testvérkapcsolatokért Felelős Bizottság Ülésein.

(2) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése keretében biztosítja a következők szerint:

a) gondoskodik az egyetemes és nemzeti kultúra értékeinek megismertetéséről, az ünnepek kultúrájának gondozásáról, a Nemzeti Ünnepek, települési megemlékezések méltó megtartásáról,

b) elősegíti a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását a határon túli testvértelepülési művészeti csoportok meghívásával, fellépések biztosításával,

c) biztosítja a gyermekek, az ifjúság és az idősek számára a művelődésüket elősegítő családi napokat az életkori sajátosságuknak megfelelő rendezvények megszervezését (gyermeknap, idősek napja, adventi rendezvények, Mikulás, stb.),

d) támogatja az önkéntes tevékenységként megvalósuló programokat.

(3) A hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása során:

a) támogatja a helytörténettel, a település kulturális örökségével foglalkozó egyének munkáját, csoportok működését,

b) szervezi az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a helyi szokások figyelembevétel, a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítésével foglalkozó közösségek bevonásával az állami, nemzeti, társadalmi és a településhez kötődő ünnepek helyi alkalmait,

c) gondoskodik a település helytörténetét bemutató, hagyományait felelevenítő rendezvények lebonyolításáról

d) a hagyományok ápolása érdekében programokat szervez, támogatja a művelődő közösségek ez irányú munkáját,

e) gondoskodik a helyi események megörökítéséről, archiválásáról, közreadásáról.

4. Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

4. § Az önkormányzat közművelődési feladatait a Csillagvár utca 2. szám alatti Művelődési Ház - Közösségi Színtér működtetésével, a képviselő-testület által kinevezett, megfelelő szakképesítésű, főállású közalkalmazotti jogviszonyban álló személy látja el:

a) Az önkormányzat tulajdonában lévő és fenntartásában működő, Balatonszentgyörgy, Csillagvár u. 2. szám alatti kulturális célokra alkalmas épületben kap helyet a községi könyvtár amely községi rendezvények valamint informális és nem formális tanulás jegyében zajló programok megvalósításához is igénybe vehető közösségi színtér.

b) Az önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő közművelődési közösségi színtér: a Balatonszentgyörgy, Berzsenyi u. 84. sz. alatti, közösségszervezési és közművelődési szolgáltatások helyszíneinek alkalmas – közösségi épület.

c) Az önkormányzat működteti az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér-t az önkormányzat tulajdonában és fenntartásában lévő Balatonszentgyörgy, Csillagvár u. 2. sz. alatti Művelődési Házban.

5. § Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik

a) a településen működő köznevelési intézményekkel,

b) kulturális tevékenységet is végző társadalmi, civil szervezetekkel,

c) egyházzal

d) hasonló feladatokat ellátó regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, más önkormányzatokkal.

6. § Az önkormányzat és intézményei a közművelődési lehetőségekről

a) plakátok, alkalmanként szórólapok útján

b) a települési honlapon, közösségi oldalon adnak tájékoztatást a község lakossága részére

5. A közművelődési feladatok finanszírozása

7. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatait a költségvetésből finanszírozza. Ennek forrása lehet:

a) központi költségvetési támogatás,

b) pályázati úton elnyerhető támogatás,

c) intézményi finanszírozás önkormányzati költségvetésből,

d) saját bevétel

e) a költségvetésen kívüli egyéb forrás.

(2) Az önkormányzat a kötelező közművelődési feladatként meg nem határozott feladatra egyedi támogatást biztosíthat, amely nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok megvalósítását.

(3) Az önkormányzat az éves önkormányzati támogatás mértékét a mindenkori költségvetési rendeletben határozza meg.

(4) A község kulturális életét gazdagító közművelődési feladatok megvalósítása érdekében a közművelődési intézményeken kívül működő szervezetekkel, egyesületekkel, csoportokkal az önkormányzat egyedi közművelődési megállapodást köthet, illetve azokat anyagilag támogathatja.

(5) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból a közművelődési feladatok támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez szükséges önerőt a mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg

(6) A közművelődési színterek díjmentesen igénybe vehető szolgáltatásai:

a) a közösségi színtér termeinek, felszerelésének, berendezésének és az alkalmazottak munkájának igénybevételével önkormányzati intézmények, kulturális célú közösségek és civil szervezetek számukra bevételt nem termelő szervezeti, közművelődési, közösségi tevékenysége;

b) a rendeletben felsorolt mindazon saját tevékenység, mely a közösségi színtér közvetlen kiadásait nem terheli,

c) az a tevékenység, rendezvény, amelyet az önkormányzat célzott feladatként finanszíroz.

(7) A közösségi színtér díjköteles szolgáltatásai:

a) minden nem kulturális, üzleti célú tevékenység, rendezvény

b) a közösségi színtér éves előirányzatát meghaladó, közvetlen költséget igényel.

c) A szolgáltatás díjának mértékét a piaci viszonyok szerint a polgármester állapítja meg.

6. Záró rendelkezések

8. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, a rendelet hatályba lépésével egyidejűleg a 10/2017.(IX.18.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

9. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.