Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő célú használatbavételi szabályairól

Hatályos: 2024. 02. 26

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő célú használatbavételi szabályairól

2024.02.26.

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1) és (5) bekezdésében foglalt felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) A rendelet területi hatálya Balatonszentgyörgy község közigazgatási területének valamennyi közterületére kiterjed.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan magán és jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, egyéb szervezetre, aki (amely) e rendeletben foglaltak szerint közterületet használ.

(3) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához – kivéve a 7. §.-ban foglaltakat - a tulajdonos hozzájárulása szükséges. A tulajdonosi hozzájárulás nem pótolja a külön jogszabályokban előírt bejelentési, engedélyezési kötelezettséget.

(4) A Képviselő-testület a tulajdonosi jogosítvány (tulajdonosi hozzájárulás) gyakorlásával – átruházott hatáskörben - a polgármestert, a használatba adási szerződés megkötésével a Balatonszentgyörgyi Közös Önkormányzati Hivatalt bízza meg.

2. § (1) A közterületet, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően – állaguk sérelme nélkül, forgalmának veszélyeztetése nélkül, az általános magatartási szabályok és a hatályos jogszabályok betartásával – bárki ingyenesen használhatja.

(2) Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

3. § (1) A közterület rendeltetésétől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) közterület-használati hozzájárulás és használati díj megfizetése szükséges a jogszabályokban meghatározott kivételekkel.

(2) A közterület-használati hozzájárulás nem helyettesíti a közterület jogszerű használatához esetlegesen szükséges hatósági és egyéb engedélyeket, azokat a közterület használója köteles a közterület-használati hozzájárulás iránti kérelem benyújtását megelőzően saját költségén és felelősségére beszerezni.

4. § (1) A közterület-használati hozzájárulás – jogszabályban meghatározott kivételekkel - harmadik személy részére át nem engedhető, az kizárólag a jogosult részére szól, azonban ez nem korlátozza a jogosult azon jogát, hogy a közterület-használathoz közreműködőket vegyen igénybe.

(2) A közterület-használati hozzájárulás alapján a közterületet úgy kell használni, hogy az ne zavarja sem a közterület más részeinek, sem a szomszédos ingatlanoknak a rendeltetésszerű használatát, a szükséges gyalogos sáv folyamatosan biztosított legyen.

(3) A közterület-használati hozzájárulás jogosultja felel az általa használt közterület és az azon elhelyezett építmény, eszköz, tárgy folyamatos tisztántartásáért és karbantartásáért, azok mindenkori műszaki megfelelőségéért, különös tekintettel a baleseti források kiküszöbölésére.

(4) A közterület-használati hozzájárulás jogosultja köteles a használatra átadott területet és annak környékét folyamatosan tisztán tartani, a használatból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolíttatásáról naponta gondoskodni, és a tevékenység során keletkezett hulladék elszállítására vagy elszállíttatására.

5. § (1) A közterület-használati hozzájárulást annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja. A közterület-használati hozzájárulást annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Építési engedélyhez kötött építmény esetében és az építési munkálatokkal összefüggő közterület-használat esetében az építtetőnek vagy az építtető képviseletére jogosult személynek kell a közterület-használati hozzájárulást kérnie.

(3) A közterület-használati hozzájárulás iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és lakóhelyének, vagy székhelyének és telephelyének címét, telefonszámát, e-mail címét;

b) a közterület-használat célját és időtartamát;

c) a közterület-használat helyének helyrajzi szám szerinti, pontos területnagyságának, módjának meghatározását, a közterület tervezett használatát és berendezését bemutató helyszínrajzot (vázlatrajzot), az utcabútorok, egyéb közlekedést befolyásoló elemek feltüntetésével;

d) a közterületen folytatandó tevékenység végzéséhez szükséges hatósági és szakhatósági engedélyek, hozzájárulások egyszerű másolatát;

e) vendéglátó terasz létesítése esetén a teraszt és annak berendezéseit, valamint a környezetét is ábrázoló helyszínrajzokat (méretes vázlatrajzokat), vagy távlati képet (esetleg fotómontázst);

f) közterületi épületek, pavilonok, információs berendezések esetében a külön jogszabályok által meghatározott tartalmú és formájú tervdokumentációt;

g) használat jogcímét igazoló okiratot.

6. § Közterület-használati hozzájárulás – jogszabályban meghatározott kivételekkel - csak ideiglenes jelleggel, meghatározott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható, de legfeljebb 1 év időtartamra.

7. § Nem kell a közterület használathoz tulajdonosi hozzájárulás:

a) a közterületnek az önkormányzat által történő igénybevételéhez,

b) a sajtó munkatársainak, a tájékoztatási feladatuk ellátásához szükséges mértékben,

c) fegyveres testületeknek és rendészeti szerveknek, valamint a tűzoltóságnak és mentőknek feladatuk ellátásához szükséges mértékben,

d) az úttartozékok, útbaigazító táblák és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

e) a közterületen, a közterület alatt, vagy felett elhelyezett távközlési kábelek, közművezetékek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, feltéve, hogy a munka végzése nem jár együtt burkolat felbontásával,

f) a szervezett lomtalanítási akcióban a közterületekre kihelyezett tárgyak tárolásához, a lomtalanítás időtartamára,

g) tüzelőanyag 48 órát meg nem haladó tárolására,

h) konténer elhelyezésére (költözés és épület felújítás során keletkező szemét, törmelék ideiglenes tárolására) egy hétig terjedő időszakra.

8. § A közterület-használati hozzájárulás megszűnik:

a) a hozzájárulásban meghatározott idő elteltével,

b) a hozzájárulásban meghatározott feltétel bekövetkeztével,

c) a jogosult halálával,

d) ha a területre üzemzavar-elhárítás miatt, vagy a tulajdonos Önkormányzatnak fontos közérdekből szüksége van,

e) a használatba adott közterület tulajdonjoga vagy a használt közterület közterületi besorolása ingatlan-nyilvántartási bejegyzéssel megszűnik,

f) a közterület-használati hozzájárulás visszavonásával.

g) ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító okirat érvénye megszűnik, vagy a jogosult a tevékenység folytatására való jogosultságát egyébként elveszti.

9. § (1) A közterület használatáért közterület-használati díjat a közterület-használati hozzájárulásban foglaltak alapján kell megfizetni. A díjat a jogosult a közterület tényleges használatára, illetve a közterületen elhelyezett létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(2) A Képviselő-testület a közterület használati díjak mértékeit e Rendelet 1. melléklete szerinti állapítja meg. A díjak ÁFA-t nem tartalmazzák.

(3) Aki közterületet hozzájárulás nélkül, vagy a hozzájárulástól eltérő módon, különösen a hozzájárulásban rögzített céltól, vagy tevékenységtől eltérő más tevékenység kifejtésére, vagy a hozzájárulásban meghatározott mértéket meghaladó alapterületben használ, köteles az Önkormányzat felhívására a jogellenes közterület-használatot haladéktalanul megszüntetni, továbbá kártalanítás nélkül köteles a közterület eredeti állapotának helyreállítására. E kötelezettség elmulasztása esetén az Önkormányzat az eredeti állapot helyreállítását a kötelezettséget elmulasztó költségére elvégeztetheti, amennyiben a helyreállításra vonatkozó felhívásnak az érintett 8 napon belül nem tesz eleget.

10. § (1) A rendelet rendelkezéseit a hatálybalépéskor még el nem bírált, folyamatban lévő közterület-használati ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a közterület-használati díjak megállapításáról szóló 18/2004.(X.26.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet 2024. február 26-án lép hatályba.

1. melléklet a 3/2024. (II. 22.) önkormányzati rendelethez

KÖZTERÜLET HASZNÁLATI DÍJAK

1. a közterületbe legalább 10 cm-rel túlnyúló, 1 m 2 felületet meg nem haladó üzlethomlokzat(portál) , kirakatszekrény, üzleti védő-előtető, ernyőszerkezet, hirdetőberendezés (fényreklám), cég-, és címtábla 10000 Ft/m2/év

2. vendéglátó-ipari kitelepülés (előkert) megvalósításához, 1500 Ft/m2/hó

3. árusító (vattacukor, cukorka, zöldség, gyümölcs, virág, hírlap, képeslap, stb. értékesítésére szolgáló) pavilon, büfékocsi elhelyezéséhez 1000 Ft/m2/hó

4. árubemutatás céljára, reklámozási célú árú kirakásához, valamint közterületen folyamatos árusításhoz 250 Ft/m2/hó,

5. időszakos árubemutatás és árusításhoz, 250 Ft/m2/nap

6. megállapodás alapján közterület folyamatos, üzleti célhoz köthető használata gépjármű parkolóként 150 ft/m2/hó

7. közterületen lévő, vagy közterületbe nyúló árusító automata, egyéb árusító berendezés elhelyezéséhez, 5000 Ft/m2/hó

8. alkalmi-, és mozgóbolt üzemeltetéséhez, valamint mozgó szolgáltató tevékenység végzéséhez 250 Ft/m2/nap

9. termőföld, humusz tárolás céljára 1000 Ft/m2/hó

10. cirkuszi és mutatványos tevékenység gyakorlásához 500 Ft/m2/nap

11. közhasználatra még át nem adott közterületek (meg nem nyitott utca) ideiglenes hasznosításához. 500 Ft/m2/év

12. a közterület felbontására, amennyiben nem építési engedélyköteles:

12.1. másodrendű főutak, összekötő utak mellett (országos közutak, 500 Ft/m2/nap

12.2. mellékutak, helyi közutak, 300 Ft/m2/nap

12.3. kerékpárút, gyalogút, járda és mellettük levő közterület 200 Ft/m2/nap

13. önálló hirdető-berendezés, transzparens (a hirdetési felület alapján 3000 Ft/m2/hó

14. gépjármű elhelyezése 5000 Ft/m2/hó

15. építési munkával kapcsolatos állvány, építési anyag és törmelék tárolása 1000 Ft/m2/hó

16. ügyességi játékautomata 10000 Ft/m2/hó

17. kiállítás 1000 Ft/m2/nap