Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 09. 25

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.25.
a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról
Végső előterjesztői indokolás
A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer (a továbbiakban: Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer) célja az esélyteremtés érdekében a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása.
A Bursa Hungarica Ösztöndíjban, a felsőoktatásban részt vevő hallgatók juttatásairól és az általuk fizetendő egyes térítésekről szóló 51/2007. (III. 26.) Kormányrendelet 18. § (2) bekezdése (továbbiakban Rendelet) alapján kizárólag a települési önkormányzat területén állandó lakóhellyel rendelkezők részesülhetnek.
Az önkormányzatok számára a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerben való részvétel önkéntes. A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez történő csatlakozás feltételeit a Rendelet 18. § (4) bekezdése, valamint az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (a továbbiakban: Támogatáskezelő) által előírt Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban: ÁSZF) tartalmazzák.
A Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszer többszintű támogatási rendszer, amelynek pénzügyi fedezeteként három forrás szolgál:
a települési önkormányzatok által nyújtott támogatás,
a megyei önkormányzatok által nyújtott támogatás és
a felsőoktatási intézményi támogatás.
Az Ösztöndíjrendszer keretében megállapított ösztöndíj a pályázó szociális helyzete alapján ítélhető meg, az ösztöndíj megítélésekor a pályázó tanulmányi eredménye nem vehető figyelembe.
Az ösztöndíjrendszerhez csatlakozó települési önkormányzatoknak –a korábbi évekhez hasonlóan- két típusú pályázatot kell kiírnia:
Az "A" típusú pályázatra azok a hátrányos szociális helyzetű hallgatók jelentkezhetnek, akik felsőoktatási intézményben (felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében) teljes idejű (nappali munkarend), alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.
Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2023 szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is. Amennyiben az ösztöndíjas hallgatói jogviszonya 2024 őszén már nem áll fenn, úgy a 2024/2025. tanév első félévére eső ösztöndíj már nem folyósítható.
Az ösztöndíjra pályázatot nyújthatnak be azok a hallgatók is, akiknek a hallgatói jogviszonya a felsőoktatási intézményben a pályázás időpontjában szünetel.
A "B" típusú pályázatra azok a hátrányos szociális helyzetű (a 2023/2024. tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert, érettségizett) pályázók jelentkezhetnek, akik a 2024/2025. tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben teljes idejű (nappali munkarend) alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.
A "B" típusú pályázatra jelentkezők közül csak azok részesülhetnek ösztöndíjban, akik a 2024. évi általános felvételi eljárásban először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe, és tanulmányaikat a 2024/2025. tanévben ténylegesen megkezdik.
Az "A" típusú ösztöndíj időtartama 10 hónap, a "B" típusú ösztöndíj időtartama 3 x 10 hónap. Az ösztöndíj havi összege pályázóként a képviselő-testület által megállapított összeg, , amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma ugyanolyan összeggel kiegészít ki, illetve a megyei önkormányzat is hozzájárulhat.
Javasolom, hogy Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata a 2024-es évre is csatlakozzon a Bursa Hungarica Ösztöndíjrendszerhez, a pályázatot írja ki, és vállaljon az önkormányzat kötelezettséget, hogy a 2024. évi költségvetésben az ösztöndíjak fedezetéül a testület által meghatározott összeget biztosítja.
Javaslom a testület részére a rendelet megalkotását a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer hely szabályozásáról.