Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa juttatásáról

Hatályos: 2023. 09. 25

Balatonszentgyörgy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.25.
a szociális célú tűzifa juttatásáról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális célú tűzifa kedvezményes beszerzésére már a korábbi években is volt lehetőség, amely annyit jelentett, hogy az önkormányzat a jogszabályi feltételeknek megfelelő tüzelőre pályázott majd ezt – a helyi rendeletben foglaltak alapján – a feltételeknek megfelelő lakosok között oszthatta szét.
Ez a pályázati lehetőség az idei évben is az Önkormányzat rendelkezésére áll. A pályázat idén is megjelent az alábbi feltételekkel: - jelen pályázati kiírás értelmében pályázatot nyújthat be minden 5000 fő lakosságszám alatti települési, amelyik a szociális rászorultság és a 2023. évi igénylés részletes feltételeit – legkésőbb a tüzelőanyag megvásárlását követően hatályba lépő – rendeletben szabályozza.
Az elfogadott rendeletet az elszámoláshoz majd csatolni kell, ezért már most javasolom a csatolt rendelet-tervezet jóváhagyását.
A Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló törvény szerinti, a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatása jogcímen benyújtott támogatási igény elbírálásra került.
Az idei évben keménylombos fafajtára kért támogatást azt önkormányzat, amelyhez (1.000Ft/m³ + Áfa) önerő biztosítása volt szükséges.