Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

A Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 4/2011. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 06. 09 13:00

Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2024. (V. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.06.09.
A Helyi Építési Szabályzatáról és Szabályozási Tervének megállapításáról szóló 4/2011. (IV.20.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
A településterv jelen módosításának célja:
A jelen módosítás célja „A kerékpáros közlekedés és a közösségi élet feltételének fejlesztése Böhönyén” projekt keretében a 379 helyrajzi számú közút déli részén a közlekedési terület bővítése a településrendezési eszközök összhangjának megteremtése.
A jelen módosítással kapcsolatos kerékpárút fejlesztés nem az egyes közlekedésfejlesztési projektekkel összefüggő közigazgatási hatósági ügyek nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról és az eljáró hatóságok kijelöléséről szóló 345/2012. (XII. 6.) Korm. rendelet 1. mellékletében nevesített 1.2.56. A 68. számú főút, Balatonszentgyörgy és Barcs közötti szakasz fejlesztése, párhuzamosan kerékpárút fejlesztés keretében készül, hanem TOP fejlesztési projekt keretében, amely a Böhönye – önkormányzati kerékpárút fejlesztés elnevezési projekt.
A módosítási eljárás az E-TÉR felületén került elindításra, ahol elérhetővé váltak az adatszolgáltatások, valamint az állami ingatlan-nyilvántartási adatbázis.
A módosítás a településszerkezeti tervet érinti, a tervezett (egyéb, helyi) önkormányzati kerékpárút nyomvonala jelölésre kerül.
A módosítás a belterületi szabályozási tervet A jelű tervlapját érinti.
A módosítás a településfejlesztési koncepciót nem érinti, így felülvizsgálatára nem kerül sor.
Mivel a belterületi szabályozási terven az övezet kis mértékben változik, ezért a szakági alátámasztó munkarészek felülvizsgálata, kiegészítése a tervezett módosítással összefüggésben nem indokolt.
A módosítás a közlekedési terveket figyelembe véve készül.
Komplex fejlesztés:
A projekt célja Böhönye község területén egy komplex fejlesztés megvalósítása, melynek keretében a kerékpáros közlekedés infrastrukturális feltételeinek javítását, ifjúsági közösségi tér kialakítását, közösségi rekreációs célú zöldfelület fejlesztését, valamint játszóterek korszerűsítését tűzték ki célul.
A helyi önkormányzatnak, a kulturális és oktatási intézményeknek, a községben működő kis- és mezőgazdasági vállalkozóknak, a falu lakosságának, kicsiknek és nagyoknak, időseknek és fiataloknak közös érdeke és felelőssége, hogy Böhönye a jövőben is még inkább élhető településsé váljon.
A projektben terveznek egy kerékpáros létesítmény megvalósítását is, mely a kereskedelmi, szolgáltatói funkciókat ellátó településközpontból indul és a település szélén található lakott településrész bekötését (a Béke park utcáig), valamint a 68-as út mentén lévő lakosság biztonságos kerékpáros közlekedését hivatott biztosítani.
Továbbá a 61-es út mentén a településközpontból a település széléig (AUMA Bt.) tartó már meglévő közös gyalog és kerékpárút felújítására kerül sor. A településen a forgalomvonzó területek közelében kerékpártárolók elhelyezésére kerül sor.
A belterületi szakaszokon a meglévő kisforgalmú utakon való elvezetéssel mind környezeti (amennyiben új építés nem feltétlenül indokolt), mind gazdaságossági költséghatékonysági szempontok figyelembevételével határozták meg. A település külterületén futó járda nyomvonalán egy gyalog és kerékpárosút kialakítását tervezik.
A településen a már meglévő gyalogos és kerékpárutat kívánják még felújítani, mely a településközpontból a település szélén található AUMA Bt-ig, nagy foglalkoztatóig tart.
Gyalogátkelőhelyek és kerékpáros átvezetések kialakítása, kivilágítására, fejlesztésére is sor kerül mind a 68-as, 61-es út kereszteződésének közelében, valamint a 68-as úton.
A településen jelentős számú a kisgyermeket nevelő családok aránya, a TOP pályázati lehetőségeiből sor került az elmúlt években bölcsődefejlesztésre, mely igen magas, közel 100%-os kihasználtsággal működik. A település mérete és lakosságszám, valamint a kisgyermekes családok jelentős száma alapján indokolt meglévő játszóterek korszerűsítése, a játszóterek területi elérhetőségének figyelembevételével 2 játszótér fejlesztését tervezik, egyet a Béke park utcában és egyet a Dr. Forbáth Imre utcában kívánunk felújítani.
A fejlesztés célcsoportja a teljes települési lakosság, akik korosztálytól és az épület, a kültéri szabadidős célú beruházási elemek, játszóterek, a kerékpáros létesítmény használatának motivációjától függetlenül (szabadidős tevékenység, sportolás, klub foglalkozások, hivatásforgalmú kerékpározás, stb.) mind igénybe vehetik a létrejövő létesítmények szolgáltatásait, kül- és beltéren egyaránt.
A fejlesztés célja infrastruktúra-fejlesztés megvalósítása, melyek a TOP Plusz gazdaságfejlesztési céljaihoz és a lakosság, különösen a fiatalok helyben maradásához járul hozzá, egyúttal Böhönye általános környezeti állapotát is javítják. A projekt a fenntartható fejlődés helyi feltételeit biztosítja az épület és a hozzá tartozó zöldfelület korszerűsítésével, az ezáltal nyújtott közösségi szolgáltatásokkal közvetlenül hozzájárul a társadalmi jóléthez azáltal, hogy a település vonzó és élhető. A projekt együtt kezeli a települési infrastruktúra és funkció hiányok pótlását, a környezet kulturált fejlesztését a települési szolgáltatások elérhetőségét, a települési klíma javítását.
A településrendezési eszközök módosításának egyeztetési eljárása:
A településrendezési eszközök módosításának egyeztetése a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: új R.) szerinti általános egyeztetési eljárás keretében történik.
A módosítás Böhönye – önkormányzati kerékpárút fejlesztés elnevezésű projekt keretében történik.
A módosítással érintett területet az Önkormányzat nem nyilvánította kiemelt fejlesztési területté.
A módosítás során új beépítésre szánt terület nem kerül kijelölésre ezért a biológiai aktivitás érték számítás nem készül (Étv.7. § (3) b.) pontja figyelembevételével).
Az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet (a továbbiakban: SKVr.) 3. § előírásai alapján meg kell állapítani, hogy a tervezett módosításhoz szükséges-e a környezeti vizsgálat lefolytatása.
A döntés meghozatalához az SKVr. 3. mellékletében nevesített államigazgatási szervek megkeresésre kerültek, hogy nyilatkozzanak arról, hogy hatáskörükbe tartozó környezet- vagy természetvédelmi szakterületüket illetően várható-e jelentős környezeti hatás, amely miatt szükséges a környezeti vizsgálat elkészítése.
A környezet védelméért felelős szervek véleményeikben nem tartották szükséges lefolytatni a környezeti vizsgálatot (környezeti értékelést) amely véleményeket a dokumentáció tartalmazz. Azokra figyelemmel Böhönye Község Önkormányzat úgy dönt, hogy nem szükséges lefolytatni a környezeti vizsgálatot (környezeti értékelést), és a környezeti vizsgálat szükségességének megállapításáról szóló eljárását lezárta.
A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (a továbbiakban: régi R.) átmeneti rendelkezései alapján a HÉSZ tervezett módosítása az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. rendelet (a továbbiakban: OTÉK) 2012. augusztus 6-án hatályos településrendezési tartalmi követelményeinek és jelmagyarázatának megfelelően készül.
Az új R. (2) bekezdése alapján a településterv készítését és módosítását az önkormányzat képviselő-testületének döntése alapozza meg, amely szándékáról a képviselő-testület a 158/2023. (VI. 29.) határozatával döntött.
Az új R. IX. fejezetében foglaltakra tekintettel a képviselő-testület dönt az egyeztetési és véleményezési folyamatban a partnerségi egyeztetés szabályai szerint résztvevő állandó partnerek mellett a településfejlesztési döntés meghozatalával párhuzamosan az un. eseti partnerek köréről is.
Partnerségi egyeztetés: A partnerségi egyeztetést a 9/2017. (VIII. 24.) önkormányzati rendelete alapján kell lefolytatni.
A partnerségi egyeztetés lefolytatásra került, amelyet a Képviselő-testület konszenzussal lezár.
Az Étv. 6/A. § (3) bekezdése alapján jelen módosítás során az önkormányzat településrendezési feladata kapcsán az önkormányzati főépítészi feladatok ellátásra külön megállapodás alapján főépítészt alkalmaz. A főépítész bevonása az Étv. rendelkezése alapján a rendeletalkotási folyamathoz szükséges eljárási szabályok miatt nélkülözhetetlen.
Az R419 alapján a módosításhoz szükséges önkormányzati főépítész feljegyzésének elfogadásáról az önkormányzat képviselő-testülete döntött.
A módosítással érintett területek települési térségbe tartoznak, a térségi tervekkel való összhang a módosítással érintett terület vonatkozásában bemutatásra került.
A módosítással érintett terület műemléki környezet határával érintett, régészeti területtel, illetve régészeti érdekű területtel nem érint.
Az általános eljárást követően beérkezett vélemények alapján a dokumentáció javításra került, majd az Állami Főépítész felhívását követően a javított záró véleményezési anyagra az SO/08/00339-4/2024 ügyiratszámú záró szakmai véleményében kért javítások, pontosítások teljesítését követően, elfogadásra javasolt, amelyek alapján a jóváhagyandó dokumentáció javításra, kiegészítésre került.