Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 14

Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (III. 13.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.14.
Az önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Előzetes hatásvizsgálat a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § alapján:
1; Társadalmi-gazdasági hatása:
A jelen költségvetési rendelet-tervezet összeállításakor értékelésre kerültek mindazon feladatok, amelyek az önkormányzat 2023. évi költségvetésének teljesítését megalapozza.
A kiadásoknál a takarékosság és ésszerű felhasználás a cél. Az önkormányzat 2024. évben is hitel felvétele nélkül gazdálkodhatott.
2; Környezeti, egészségi körülmények:
A rendeletben foglaltak végrehajtásának közvetlen egészségügyi, környezetre gyakorolt hatásai nincsenek, a jogszabályok által az önkormányzatok kötelezettségeként meghatározott ágazati feladatokat nem veszélyeztette.
3; Adminisztratív terheket befolyásoló hatása:
A költségvetési rendelet-tervezet annak mellékletei és szöveges indoklása átfogóan határozták meg a 2024. évi feladatellátásokat, a feladatellátások során felmerülő adminisztratív terheket. Az adminisztráció erősítése abból a szempontból is indokolt, hogy a közpénzek felhasználása még fokozottabban átláthatóbb legyen, illetve, hogy a törvényességi előírásoknak eleget tegyen az önkormányzat.
4; Egyéb hatása: Nincs.
5; A rendelet megalkotásának szükségessége:
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 24. § (1) bekezdése, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról a 368/2011(XII. 31.) Kormányrendelet (Ávr).
6; A rendelet megalkotása elmaradása esetén várható következmények:
Ennek elmaradása esetén, az önkormányzat nem tenne eleget törvényi kötelezettségeknek. Ez maga után vonná többek között a normatív állami hozzájárulások esetleges felfüggesztését, zárolását, valamint az előző évi kötelezettség-vállalások teljesítésére nincs jogalap.
7; A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:
A rendelet-tervezet összeállításának tárgyi, személyi, szervezeti feltételei a Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatalánál rendelkezésre álltak.