Nemesvid Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete

Nemesvid Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 11. 01

Nemesvid Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete

Nemesvid Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelete a temetőkről és a temetkezésről

2023.11.01.

Nemesvid Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. §.(3) bekezdésének kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Nemesvid közigazgatási területén fekvő Nemesvid köztemetőre, valamint ennek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Köztemető a Nemesvid 59. hrsz-ú temető.

(3) Nemesvid Község Önkormányzatának tulajdonában álló temető fenntartásáról saját maga gondoskodik. A temetőre vonatkozó szolgáltatási díjakat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

2. Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újra-hasznosítása

2. § A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadóak.

3. Temetési helyek

3. § (1) Koporsós temetésre használható temetkezési helyek lehetnek:

a) egyes sírhelyek,

b) kettes sírhelyek,

(2) Elhamvasztott halottak hamvait, a hamvakat tartalmazó urnákat temetőn belül:

a) koporsós sírhelyre rátemetéssel,

b) urnafalban,

c) urnasírhelyben és annak síremlékén urnafülkében.

(3) A sírhelyek mérete:

a) Felnőtt egyes sírhely: 280 cm hosszú, 160 cm széles 200 cm mély

b) Felnőtt kettes sírhely: 280 cm hosszú, 270 cm széles, 200 cm mély

c) Urnasírhely: 150 cm hosszú, 110 cm széles, 100 cm mély

d) Urnafülke: 30 cm széles, 30 cm magas

e) Sírbolt: kétszemélyesig: 290 cm hosszú, 250 cm széles, 200 cm mély, négyszemélyesig: 260 cm hosszú, 300 cm széles, 200 cm mély és hatszemélyesig: 340 cm hosszú, 380 cm széles és 200 cm mély.

(4) A sírhelyek hosszúsági és szélességi mérete magában foglalja a körülötte létesíthető járda méretét is. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet, egymástól való távolságuk 60 cm.

(5) Mélyített felnőtt sírhelyre még egy koporsó temethető. Koporsós rátemetést úgy kell végrehajtani, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélyre kerüljön. Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető.

(6) Urnasírhelybe legfeljebb kettő, urnafülkébe egy urna helyezhető el.

4. § Az elhunytat – ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglevő temetési hely feletti rendelkezési joga – az elhalálozás ideje szerint sorrendben következő temetési helyre kell temetni. Sírhelyet előre megváltani nem lehet.

5. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) koporsós egyes, és kettes sírhely esetén 25 év,

b) urnafülke és az urnasírhely esetén 25 év.

(2) A temetkezési helyek feletti rendelkezési jogért díjat kell fizetni, a díjak mértékét a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

4. A temető fenntartása és üzemeltetése

6. § Nemesvid Község Önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldfelületek karbantartásáról, szükség szerinti felújításáról maga gondoskodik.

5. A temető üzemeltetése

7. § (1) Az érintettek a sírok gondozását, díszítését szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temető üzemeltetőjének.

(2) A temetőkben munkát végző vállalkozó, vállalkozás köteles bejelenteni a temetőben végzendő tevékenység időpontját, víz- vagy áram-felhasználási igényét.

(3) A nyilvántartó könyv és a sírbolt könyv vezetéséről és megőrzéséről a Somogysámsoni Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik.

(4) A temetőkben végzett tevékenység, munkavégzés a temetőlátogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.

6. Temetők rendje

8. § (1) A temetőkben és azok közvetlen környezetében tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést és a szertartások rendjét sérti, valamint a látogatókat megbotránkoztatja. A temetőt látogatók tájékoztatásáról a temető bejáratánál elhelyezett tábla szolgál, mely útmutatást ad a temető nyitva tartásáról, hivatalos ügyek intézésének helyéről.

(2) Építőanyagot a temetőbe beszállítani, építési vagy bontási munkát megkezdeni, vagy bontási anyagot elszállítani csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad. Az építési hulladékot a keletkezésétől számított 2 napon belül el kell szállítani.

9. § (1) A temetőbe járművel behajtani, és azzal közlekedni csak az üzemeltető írásos engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyre lehet lerakni. A szemét lerakóhelyet a temető olyan területén kell kijelölni, és táblával jelezni, hogy az a temető esztétikai megjelenését és a kegyeletet ne sértse. A temetőben keletkezett hulladék elszállításáról az üzemeltető gondoskodik.

(3) A temetőben gyertyát gyújtani, égő gyertyát a sírokon elhelyezni csak oly módon lehet, hogy az tüzet ne okozzon.

10. § A temetőben elhelyezett tárgyakért a tulajdonos, üzemeltető nem tartozik felelősséggel.

11. § Ez a rendelet 2023. november 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelethez

temetési hely

megváltási díj

1

Egyszemélyes sírhely

3.000 Ft

2

Kétszemélyes sírhely

5.000 Ft

3

Gyermek sírhely

2.000 Ft

4

Urna sírhely, urnasírbolt

3.000 Ft

5

Sírbolt (kripta) 2 személyes

31.500 Ft

6

Sírbolt (kripta) 4 személyes

42.000 Ft

7

Sírbolt (kripta) 4 személyes

52.500 Ft

2. melléklet a 9/2023. (X. 19.) önkormányzati rendelethez

Szolgáltatási árjegyzék

1a. Nemesvidi temetőben – temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás díja: 3.000 Ft + ÁFA /nap

1b. Ravatalozó igénybevételi díj: 5.000 Ft + ÁFA