Tapsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

Hatályos: 2022. 10. 01

Tapsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2022. (IX. 30.) önkormányzati rendelete

a falugondnoki szolgálatról

2022.10.01.

Tapsony Község Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 60. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapfeladatok

1. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó alapfeladatként az étkeztetésben való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja igénybevevők részére a napi egyszeri meleg étel házhoz történő szállítását.

(2) A házi segítségnyújtásban való közreműködés során a falugondnoki szolgálat biztosítja:

a) a házigondozó ellátotthoz való szállítását,

b) az ellátást igénybe vevők részére a bevásárlást.

(3) A közösségi és szociális információk szolgáltatásán belül közreműködik a tájékoztatásban:

a) a szociális ellátásokhoz való hozzájutás lehetőségéről,

b) a közösségi rendezvények és szolgáltatások igénybevételének lehetőségéről.

2. § (1) Az egészségügyi ellátáshoz való hozzájutás biztosításaként a betegek háziorvosi rendelőbe, egyéb egészségügyi intézményekbe szállítása az érintett személy településről intézményig szállítását és hazaszállítását jelenti.

(2) A gyógyszer kiváltását és a gyógyászati segédeszközökhöz való hozzájutást előzetes igényfelmérés alapján végzi.

(3) A falugondnok a betegszállítás tekintetében kompetenciáját nem lépheti át, a sürgősségi betegszállítást nem helyettesítheti, kizárólag járóbeteg szállítást végezhet.

3. § Az óvodáskorú és iskoláskorú gyermekek szállítása esetében a gyermekszállítás a felmerült igények alapján az óvodai nevelés keretében szervezett kirándulásokra történő szállítást tartalmazza.

2. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó kiegészítő feladatok

4. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó kiegészítő feladatként a közösségi, művelődési, sport- és szabadidős tevékenységek szervezésében közreműködik, segíti a lakossági szolgáltatásokhoz való hozzájutást.

(2) Igény esetén segít az egyéni hivatalos ügyek intézésében információ nyújtásával, szükség szerint nyomtatványok továbbításával. A felmerülő lakossági igényekről tájékoztatja a képviselő-testületet, polgármestert.

(3) Az egyéb lakossági szolgáltatások esetében az önkormányzati, és egyéb települési rendezvényekre szállítás az önkormányzat által olyan közzétett és meghirdetett rendezvényre vonatkozó közigazgatási területet érintő szállítási feladatot jelent, ahol a közzététel tartalmazza a személyszállítási feladat falugondnoki szolgálat keretében való megoldását is.

(4) A személyszállítás történhet:

a) meghatározott gyülekező helyről a rendezvényre,

b) rendezvényről meghatározott településrészre, lakóházhoz.

3. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó közvetett feladatok

5. § (1) A falugondnoki szolgálat feladata az önkormányzat fenntartásában működő óvodába történő ételszállítás.

(2) A falugondnoki szolgáltatás keretében ellátandó - az önkormányzati feladatokat segítő - közvetett szolgáltatások:

a) az önkormányzat által szervezett közmunka programokban való közreműködés, a közfoglalkozatottak munkájának koordinálása,

b) az önkormányzat szociális tárgyú intézkedéseiről a lakosság tájékoztatása, önkormányzati információk közvetítése a lakosság részére.

c) a falugondnoki szolgáltatás működtetésével kapcsolatos adminisztrációs feladatok és a falugondnoki gépjármű működésével kapcsolatos műszaki teendők ellátása.

(3) Az önkormányzati rendezvények szervezésében lebonyolításában való részvétel. Önkormányzati rendezvénynek, összejövetelnek számít többek között:

a) képviselő-testületi ülés, közmeghallgatás,

b) egyéb lakossági fórum,

c) önkormányzat által szervezett egyéb rendezvények (falunap, gyermeknap, idősek napja).

6. § (1) A falugondnoki szolgálat kapcsolattartási feladatot is ellát:

a) az önkormányzat és a lakosság, valamint

b) az önkormányzat intézményei és a lakosság között.

(2) A falugondnoki szolgálat köteles a lakosságtól érkező, önkormányzatot vagy önkormányzati intézményt érintő közérdekű kéréseket, javaslatokat, egyéb információkat haladéktalanul továbbítani az illetékes vezető felé.

(3) A falugondnoki szolgálat köteles ellátni az egyéb lakosság érdekét szolgáló, komfortérzetét növelő feladatot is a polgármester utasítása alapján, ha az nem ellentétes a jogszabályban meghatározott céljaival.

4. A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatok rangsorolása

7. § (1) A falugondnoknak elsősorban az alapfeladatokhoz kapcsolódó szolgáltatási feladatokat kell ellátnia. A többi kötelező feladatot úgy kell ellátnia, hogy az alapellátáshoz kapcsolódó feladatellátással ne ütközzön.

(2) A nem kötelező szolgáltatási feladatokat csak akkor láthatja el, ha a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetik.

(3) A kötelezően ellátandó feladatok rangsorolását a falugondnok végzi a polgármester irányításával.

5. A falugondnoki szolgáltatás igénybevételi rendszere, valamint a jogtalanul igénybe vett ellátás jogkövetkezményei

8. § (1) A különböző szolgáltatásokat igénybe vehetik azok

a) akik szociálisan rászorultak és koruk, egészségügyi állapotuk miatt önmagukról gondoskodni nem képesek, és nincs hozzátartozójuk, vagy más személy, akinek segítségét igénybe vehetnék.

b) azok a családok, melyek szociális, vagy mentálhigiéniás állapotuk miatt veszélybe kerültek.

(2) A szolgáltatások igénybevétele minden esetben szigorúan csak a szociális rászorultságon, egészségügyi állapoton alapulhat és az e rendeletben és a falugondnok szakmai programjában meghatározott feladatokra terjedhet ki.

(3) A falugondnoki szolgálat szolgáltatásai igénybevételének engedélyezése elsősorban szóbeli – telefonon, vagy személyesen történő megkereséssel – kérelemre történik. A kérelem a polgármesternél, vagy a falugondnoki szolgáltatást ellátónál terjeszthető elő. Az igénybevétel feltételeiről a kérelmezőt értesíteni kell.

(4) A falugondnoki szolgálat igénybevételének engedélyezése történhet

a) határozatlan időre, vagy

b) valamely feltétel bekövetkeztéig, vagy

c) határozott időre.

(5) A szolgáltatás igénybevételének jogosságát a falugondnoki szolgálatot ellátó személy ítéli meg. Az igénybevétel jogtalanság gyanúja esetén haladéktalanul megkeresi a hivatal adott ügyben illetékes munkatársát, aki intézkedik a jogosultság megvizsgálása tárgyában.

(6) A falugondnoki szolgálat igénybevétele térítésmentes.

6. A falugondnoki szolgálat ellátása

9. § (1) A falugondnoki szolgálat keretében ellátandó feladatokat egy fő kinevezett falugondnok a szolgálat rendelkezésére álló gépjármű segítségével látja el.

(2) A falugondnok feladatait a munkaköri leírásban, valamint a polgármester utasításának megfelelően látja el. A munkarendjét a feladatellátáshoz legjobban igazodó rend szerint kell megállapítani.

(3) A falugondnokot szabadsága, betegsége vagy egyéb távolléte (pl. továbbképzés) esetében helyettesíteni kell. A helyettesítés rendjét a polgármester határozza meg.

(4) A falugondok a feladatait a szakmai programban és a rá vonatkozó jogszabályok szerint látja el.

(5) A falugondnoki szolgálat működtetésével kapcsolatos költségvetési feladatokat a Mesztegnyői Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Az évenkénti falugondnoki költségvetés és beszámoló Tapsony Község Önkormányzat költségvetésébe épül be, külön kormányzati funkción és annak részét képezi.

7. Záró rendelkezés

10. § Ez a rendelet 2022. október 1-jén lép hatályba.