Tapsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi adókról

Hatályos: 2023. 01. 01

Tapsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (XI. 23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a helyi adókról
Általános indokolás
Tapsony Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a helyi adókról szóló 10/2015. (IX.16.) önkormányzati rendelete a megalkotása óta már módosításra került, az új adó mértékek miatt szükséges módosítani a helyi adókról szóló rendelet, azonban technikailag új adórendelet megalkotása indokolt.
Az önkormányzat adótevékenységének vizsgálata során megállapításra került, hogy a településen a következő helyi adók kerültek bevezetésre: építményadó, magányszemélyek kommunális adója, helyi iparűzési adó. Tekintettel az önkormányzat anyagi helyzetére - a bevételek növelése érdekében - a jelenlegi helyi adók mértékének emelésére kerül sor.
Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény 32. §-a szerint - a 28. § (1) bekezdésre figyelemmel - adókötelezettséget megállapító jogszabály kihirdetése és hatályba lépése között legalább 30 napnak el kell telnie. Ennek értelmében, amennyiben a képviselő-testület 2023. január 1-jétől új adómértékeket kíván bevezetni, azt legkésőbb 2022. december 1-ig ki kell hirdetni, annak érdekében, hogy 2023. január 1-jétől hatályba léptethető legyen.
A fizetési kötelezettség megállapítása során figyelemmel kell lenni arra, hogy annak kivetésével, beszedésével, nyilvántartásával, ellenőrzésével összefüggő adminisztrációs költségek ne legyenek aránytalanul magasak a fizetési kötelezettségből származó bevétel összegéhez képest, illetve azokat nem haladhatják meg.
A fentiekre való tekintettel elkészítésre került a helyi adókról szóló önkormányzati rendeletet tervezete.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit, Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat Képviselő-testületét tájékoztatni kell.
A tervezett jogszabály jelentősnek ítélt hatásai:
- társadalmi hatása: az adók mértékének növelésével a lakosság adóterhei nőnek.
- gazdasági, költségvetési hatása: az adók növelésének bevételnövelő hatása van.
- környezeti, egészségi következménye: nincs.
- adminisztratív terheket befolyásoló hatása: az adók mértékének növelésével többletfeladat keletkezik, mely azonban nem igényel többletlétszámot.
- a jogszabály megalkotásának szükségessége, elmaradásának várható következménye: a rendelet megalkotásának szükségességét az önkormányzat saját bevételeinek növelése indokolja. A módosítás elmaradása esetén az adóbevételek növekedése nem valósul meg.
- a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet módosítás a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, további feltételek biztosítását nem igényli, a szükséges feltételek rendelkezésre állnak.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A bevezetett adók meghatározását tartalmazza.
A 2. §-hoz
Az építményadóra vonatkozóan az adó tárgyát, az adó alanyát, az adókötelezettség keletkezését, megszűnését és változását hivatkozza meg a törvényben.
A 3. §-hoz
Az építményadóra vonatkozóan az adó alapját és mértékét határozza meg.
A 4. §-hoz
Az építményadóra vonatkozóan a Htv-n kívüli mentességi szabályokat tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A magánszemélyek kommunális adója alanyáról, az adókötelezettség keletkezéséről, megszűnéséről rendelkezik a törvényt hivatkozva.
A 6. §-hoz
A magánszemélyek kommunális adójának mértékét határozza meg.
A 7. §-hoz
A magánszemélyek kommunális adójára alóli mentességi szabályokat tartalmazza a törvényt hivatkozva.
A 8. §-hoz
A helyi iparűzési adókötelezettség alanyát, az adókötelezettség keletkezését, megszűnését határozza meg a törvényt hivatkozva.
A 9. §-hoz
A helyi iparűzési adó alapját határozza meg a törvényt hivatkozva.
A 10. §-hoz
A helyi iparűzési adó mértékét határozza meg.
A 11. §-hoz
A helyi adó adóbevallásáról és az adó megfizetéséről rendelkezik a törvényt hivatkozva.
A 12. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A 13. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.