Mesztegnyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

a bölcsődei ellátásról

Hatályos: 2024. 03. 27

Mesztegnyő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (III. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.27.
a bölcsődei ellátásról
Általános indokolás
Mesztegnyő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2024. január 30. napján megtartott nyílt, soros ülésén a 2/2024. (I.30.) számú határozatával úgy döntött, hogy 2024. március 01. napjától a családi bölcsőde helyett mini bölcsődét kíván működtetni a településen.
Ahhoz, hogy a mini bölcsőde a fenti napon megkezdhesse a működését, több irat elkészítésére volt már eddig is szükség (pl.: szakmai program, SZMSZ módosítás, stb.). A törvényi rendelkezések értelmében szükséges még egy további dokumentum elkészítése.
„A fenntartó önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátások (a továbbiakban: személyes gondoskodás) formáiról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjról rendeletet alkot.”
Ha törvény másként nem rendelkezik, a fenntartó önkormányzat rendeletben szabályozza
a) az önkormányzat által biztosított személyes gondoskodás formáit,
b) az önkormányzat által biztosított ellátás igénybevételére irányuló kérelem benyújtásának módját és a kérelem elbírálásának szempontjait,
c) az intézményvezető hatáskörében - külön eljárás nélkül - biztosítható ellátásokat,
d) az ellátás megszűnésének eseteit és módjait,
e) a fizetendő térítési díjak mértékét, csökkentésének és elengedésének eseteit, módjait.
A fentiekre tekintettel elkészítésre került a bölcsődei ellátásról szóló önkormányzati rendelet tervezete, mely az előterjesztés mellékletét képezi.
Előzetes hatásvizsgálat
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a jogszabály előkészítője előzetes hatásvizsgálat elvégzésével felméri a szabályozás várható következményeit, Az előzetes hatásvizsgálat eredményéről önkormányzati rendelet esetén a helyi önkormányzat képviselőtestületét tájékoztatni kell.
A tervezett jogszabály jelentősnek ítélt hatásai:
- társadalmi hatása: a rendelet elfogadásával a településen biztosított lesz a bölcsődei ellátás, segítve ezzel a kisgyermeket nevelő szülők mindennapjait.
- gazdasági, költségvetési hatása: a bölcsőde kialakítása nem jelentős összegű kiadást jelentett az önkormányzat számára.
- környezeti, egészségi következménye: nincs.
- adminisztratív terheket befolyásoló hatása: minimális adminisztratív teher jelentkezik.
- a jogszabály megalkotásának szükségessége, elmaradásának várható következménye: a Gyvt. 29. § (1) bekezdése, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 92. §-a értelmében a helyi önkormányzat a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról rendeletet alkot. A fenti jogszabályi rendelkezések a rendelet elfogadását az önkormányzat kötelezettségévé teszi. A rendelet elmaradásának következménye törvényességi észrevétel lehet.
- a jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek: a rendelet megalkotása a meglévő szervezeti, személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel alkalmazható, a jelenlegi fenntartási költségek nem változnak, az esetleges többlet költségek forrása az állami támogatás, és a pályázatokkal elnyerhető támogatás.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
Általános rendelkezéseket tartalmaz.
A 2. §-hoz
A bölcsődei szolgáltatás igénybevételére vonatkozó rendelkezéseket tartalmaz.
A 3. §-hoz
A bölcsődei szolgáltatás megszűnésének eseteit tartalmazza.
A 4. §-hoz
A bölcsődei szolgáltatásért fizetendő díjakat tartalmazza.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.
A 7. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.