Babócsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII.31.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 09. 01

Babócsa Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (VIII. 31.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Babócsa Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Babócsa Község Önkormányzata közigazgatási területén található közösségi színtérre, annak működtetőire, alkalmazottaira, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § Az önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdésében meghatározott alapszolgáltatások közül a helyi lehetőségek és sajátosságok figyelembevételével a következő alapszolgáltatásokat biztosítja:

(1) Művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása. Ennek keretében:

  • a) biztosítja a helyszínt a művelődő közösségek számára a rendszeres és az alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenységük végzéséhez a Babócsai Közösségi Térben,
  • b) biztosítja a közösségi színtér díjmentes használatát,
  • c) a művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken,
  • d) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) A közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése. Ennek keretében:

  • a) gondoskodik az egyetemes és a nemzeti kultúra értékeinek megismertetéséről, az ünnepek kultúrájának gondozásáról a Nemzeti Ünnepek, a települési megemlékezések méltó megtartásáról,
  • b) biztosítja a gyermek-és ifjúsági korosztály számára a művelődésüket elősegítő családi napokat, interaktív játszóházat, színházi előadások, valamint az életkori sajátosságuknak megfelelő rendezvények (Gyerekfarsang, Majális, Gyereknap, Mikulás, stb.) megszervezését,
  • c) évente megszervezi a Település Napját,
  • d) biztosítja a község lakosságának művelődéséhez, a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez előadói estek megrendezését, szakkörök szervezését,
  • e) támogatja az önkéntes tevékenységként megvalósuló programokat.

(3) Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

Az önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait a Babócsa, Szabadság tér 18. szám alatti közösségi színtér működtetésével látja el, melynek elnevezése: Babócsai Közösségi Tér.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) Az önkormányzat közművelődési feladatait és a Babócsai Közösségi Tér működtetését költségvetéséből finanszírozza, amelynek forrása a központi költségvetésből származó közművelődési támogatás, az önkormányzati támogatás, az önkormányzati saját bevétel és pályázati forrás.

(2) Az önkormányzat a közművelődési rendeletében rögzített feladatai vagy egyéb feladatok ellátására pénzügyi támogatásban részesítheti a közművelődési célú tevékenységet folytatókat.

Záró rendelkezések

5. § A rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Hatályát veszti a közművelődésről szóló 9/2016. (VII. 13.) önkormányzati rendelet.

Ez a rendelet 2021. szeptember 1-jén lép hatályba.