Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Karácsonyi önkormányzati támogatásról

Hatályos: 2023. 11. 23

Babócsa Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (XI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.11.23.
a Karácsonyi önkormányzati támogatásról
Végső előterjesztői indokolás
A képviselő-testület megítélése szerint az elmúlt években többször visszatérő koronavírus járvány következtében a lakosság a betegség miatti állandó fenyegetettségben és veszélyben érezte magát. Ez nem csak a mindennapokra nyomta rá a bélyegét, hanem a hagyományos ünnepeinkre is. Ezen időszakban önkormányzatunk is csak a leghátrányosabb helyzetben lévő családokat tudta segíteni a rendelkezésre álló keretből. Már évek óta nem volt lehetősége az önkormányzatnak arra, hogy minden itt élő családot támogasson.
A 2023. évben a háborús infláció okozta áremelkedés azonban valamennyi családot súlyosan érintett a településünkön, ezért a képviselő-testület a karácsonyi ünnepekre való felkészülés jegyében valamennyi itt élő család részére segítséget kíván nyújtani azzal, hogy az ünnepek előtt, egyszeri alkalommal, lakott ingatlanonként 30 000 forint összegű pénzbeli támogatást nyújt a lakosság részére.
Mivel a szociális célra nyújtott állami támogatásból ezen célra a támogatás drasztikus csökkenése miatt már nincs lehetőség, ezért új rendelet megalkotása válik szükségessé, mely lehetővé teszi, hogy saját forrás terhére nyújtsuk a támogatást, egyidejűleg a szociális ellátásokról szóló önkormányzati rendeletből a Karácsonyi támogatás alcím hatályon kívül helyezésre kerül.