Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2000. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2000. 12. 01- 2023. 05. 24

Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2000. (XI. 28.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2000.12.01.

Csokonyavisonta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv., valamint az annak végrehajtására kiadott 146/1999. (X. 1.) Korm. rendelet, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. tv. a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra figyelemmel az alábbi rendeletet alkotja.

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Csokonyavisonta község közigazgatási területén fekvő, az önkormányzat tulajdonában álló köztemetőre, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) Csokonyavisonta községben az alábbi önkormányzati tulajdonú köztemetőbe lehet temetkezni:

a./ csokonyavisontai 500 hrsz-ú temető

(A tulajdoni lap másolatot és a helyszínrajzot a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza)

(3) A rendelet (2) a./ pontjában foglalt köztemető fenntartásáról Csokonyavisonta Község Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelően.
(4) Köztemető létesítéséről, bezárásáról, bővítéséről és megszüntetéséről a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény előírásainak megfelelően Csokonyavisonta Község Önkormányzata gondoskodik.
(5) A jelenleg működő köztemető fenntartásáról és üzemeléséről Csokonyavisonta Község Önkormányzata gondoskodik. E feladatot kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretén belül látja el.

Temetkezési helyek és szabályok

2. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a (2) bek. foglaltak kivételével – temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) Az eltemettető, vagy egyetértésével más hozzátartozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni, és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jegyezni.

(3) Az elhunyt temetőbe történő eltemetését (elhelyezését) az utolsó bejelentett lakóhely figyelembevételével kell biztosítani.

Nem csokonyavisontai állandó lakosok csokonyavisontai köztemetőben történő eltemetésére az üzemeltető ad engedélyt pótdíj megfizetése ellenében.

3. § (1) A temetőt sírhely táblára, urnasírhely táblára lehet felosztani, a sírhely táblákon belül ki kell jelölni a sírbolt és a gyermek sírhelyeket.

(2) A sírhely táblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni, és temetés céljából igénybe lehet venni.

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(4) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát – temetőn belül sírhelyen (rátemetéssel) urnasírban, vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(5) Lezárt sírhely táblába koporsós temetés csak sírboltba vagy kettős sírhelybe engedélyezhető. A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásukról döntés nem születik.

(6) Lezárt temetőből és sírhely táblából a holttest maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe. Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélyes és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

4. §

(1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának ill. az eltemettetésről kötelezettnek díjat kell fizetni.

(2) Az egyszeri megváltás időtartama:
a./ sírbolt esetén 60 év
b./ sírhely esetén 25 év
c./ urnafülke, urnasírhely esetén 10 év
(3) Használati idő letelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklusra megválthatók.
(4) Ha a használati idő leteltét követően a (2) bekezdésben foglalt temetkezési helyeket egy éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.
(5) Sírhely tábla vagy egész temető lezárásáról vagy kiürítéséről Csokonyavisonta Község Képviselő-testülete dönt. Temető kiürítését megelőzően azt három alkalommal egy országos lapban és helyi sajtóban, valamint a temetői hirdetőtáblán közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítés előtt 6 hónappal, a továbbiakban pedig 2 havonta történjenek.
(6) Ha a használat a (4) és (5) bekezdésben foglalt okok miatt szűnik meg, a temetkezési hely feltárásakor a kiürített sírból származó holttestmaradványokat közös sírhelyben kell elhelyezni, amelyről az elhunyt hozzátartozóit, az ő rendelkezésük hiányában a kegyeleti szokások, valamint a közegészségügyi előírások betartása mellett az üzemeltető gondoskodik.
(7) Temetkezési helyek használatának jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet.
(8) Lezárt temető vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlék a használati idő le nem jártáig nem idegeníthetők el, és más sírra, sírboltra nem helyezhetők el.
(9) Kiürítés során a temetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad.

5. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a./ felnőtt egyes sírhely: 2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 0,90 m széles
felnőtt kettes sírhely: 2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 1,90 m széles
b./ gyermek sírhely: 1,30 m hosszú, 1,60 m mély, 0,60 m széles
c./ urna földbe temetésnél: 0,80 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles
d./ sírboltok:
két személyes: 3,00 m hosszú, 2,10 m mély, 2,00 m széles
négy személyes: 4,00 m hosszú, 2,10 m mély, 3,00 m széles
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (2,20 m) tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó temethető.
(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még 4 urna helyezhető el. Ez azonban a sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.
(5) Felnőtt sírhelydíj befizetése mellett a felnőtt sírhely táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.
(6) Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír (sírbolt) felnyitására engedély hamvasztás, más temetőbe való áthelyezés, és rátemetés céljából, ill. a nyomozóhatóság rendelkezésére adható. A kolerában, pestisben, leprában, sárgalázban, kiütéses tífuszban, takonykórban, AIDS-ben, vírusos hemorrhagiás lázban elhunytak temetési helyének megnyitására csak az elhalálozástól számított egy év elteltével adható engedély.
(7) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.
(8) A sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező. A hant nélküli parcellák létesítésére kijelölt területen sírdomb nem alakítható ki.
(9) Rátemetés esetén – a balesetek elkerülése végett – a síremléket a temettetőnek le kell bontania, és újból , biztonságosan be kell állíttatnia.

6. § (1) Sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeltetőnek be kell mutatni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek az tekinthető, aki a használati díjat megfizette.

(3) A sírbolt (és síremlék) fenntartásáról annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartására kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodjanak a helyreállításról. Ha a felhívás eredménytelen marad, az üzemeltető kérelmére Csokonyavisonta Község Polgármesteri Hivatala elrendelheti a sírbolt eltávolítását, illetőleg a sírboltba való további temetkezést megtilthatja.

(4) Közvetlen veszély fennállása esetén a felhívás kötelező. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a temető hirdetőtábláján és a parcella sarkán 90 napra ki kell függeszteni.

(5) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(6) A sírboltba koporsóban csak annyi elhalt temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen túl két férőhelyes sírboltban további 6 urna, négyszemélyes sírboltban további 12 urna.

Amennyiben a sírbolt tulajdonosa (birtokosa) a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltban az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők el. A sírbolt tulajdonosának (birtokosának) kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni, és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak egy urnahelynek számítanak.

7. § (1) A holttest elhamvasztásához – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a tisztifőorvos engedélye szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a boncorvos engedélyezi.

Temetkezési szolgáltatások

8. § (1) Temetkezési szolgáltatások: temetésfelvétel, halottszállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) Köztemető(k)ben temetkezési szolgáltatást az a személy végezhet, akit a hozzátartozó a szolgáltatás elvégzésével megbízott. Engedéllyel rendelkező temetkezési vállalkozó(k) a rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott díjat köteles(ek) fizetni a ravatalozó használatáért, valamint a halott hűtéséért.

(3) A temetkezési szolgáltatást végzőknek – temetés megrendeléseként – a rendelet 2. sz. mellékletében meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat kell fizetni.

9. § (1) A temetés módjára, ill. a hamvasztásra az elhunytnak életében tett nyilatkozata, ennek hiányában a temetésről (hamvasztásról) gondoskodó személy rendelkezése az irányadó.

(2) A rendelkezésre jogosultságot az üzemeltető csak akkor köteles vizsgálni, ha azzal kapcsolatosan kifogást jelentettek be. Ha a jogosultságot az üzemeltető nem tudja megállapítani, akkor a bíróság vagy gyámhatóság döntését kell kérni. A vita lezárásáig a halott nem temethető el.

10. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva kell tartani.

(2) Nem lehet nyitva tartani az oszlási, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(3) A fertőző betegségben elhunytak koporsóját légmentesen lezárt állapotban kell felravatalozni, és azt felnyitni nem szabad. A gyászolók a koporsóval nem érintkezhetnek.

11. § (1) Sírbolt, síremlék állításához, valamint egyéb munkálatokhoz az üzemeltető előzetes engedélye szükséges. Be kell jelenteni továbbá ezen munkálatok végzésének időpontját és várható időtartamát.

(2) Az előírt engedély hiánya, vagy az attól való eltérés esetén a kötelezettség elmulasztásakor az üzemeltető

a./ a sírhely birtokosát – határidő kitűzésével – felhívja a sérelmes állapot megszüntetésére
b./ a felhívás eredménytelensége esetén a szükséges munkát elvégzi (elvégezteti), és annak költségeit áthárítja a sírhely birtokosára.

Nyilvántartások vezetése

12. § (1) Halottat csak halottvizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani. A halottvizsgálati bizonyítvány egy példányának megőrzéséről az üzemeltető, egy példányának megőrzéséről a tulajdonos Csokonyavisonta Község Önkormányzata gondoskodik.

(2) A temető fenntartója az új sírmezők (sírnegyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről, és annak jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temetőnyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása ((sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek e tűztől védve, páncélszekrényben kell megőriznie.

(3) A nyilvántartó könyvben minden temetést (urna elhelyezést) időrend szerint a következő adatokkal kell bejegyezni: folyószám, a temetés napja, az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme, az elhalálozás napja, fertőző betegségben elhunytaknál a halál oka, a sírhely tábla,- sor-, hely száma, valamint a síremlékre vonatkozó bejegyzések. A nyilvántartó könyvhöz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza. A nyilvántartásnak tartalmaznia kell a megváltásra jogosult személy nevét és címét.

(4) A sírbolt könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál. A sírbolt könyvet a (3) bekezdésben meghatározott tartalommal kell vezetni, a sírbolt számának feltüntetésével. A sírbolt könyvbe be kell vezetni a létesítőnek a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit.

(5) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.

A temetők rendje

13. § (1) A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

A nyitva tartás idejét a rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.
(2) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.
(3) A temetőkben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.
(4) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.
(5) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.
(6) Ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszély ne okozzon.
(7) A temetők területére kutyát bevinni – a vakvezető kutyák kivételével – tilos.
(8) A kolumbárium fülkék előrészén a közízlést sértő virágtartók, díszítések vagy feliratok nem helyezhetők el.

14. § (1) Az üzemeltető hozzájárulása szükséges építőanyagnak a temetőbe való beszállításához, építési vagy bontási munkák elvégzéséhez.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

15. § A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a telephelyen lát el.

Záró rendelkezések

16. § (1) Aki az egyes szabálysértésekről szóló 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendeletben lévő törvényi tényállásban foglaltakon túl a rendeletben foglaltakat megsérti, 30.000,- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) Ezen rendelet 2000. december 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

(3*) E rendelet a 2006/123/EK irányelvben foglaltaknak megfelel.”