Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló többször módosított 7/2006. (V. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 02

Csokonyavisonta községi Önkormányzat Képviselő-testülete

8/ 2013 (XII.30.) önkormányzati rendelete a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló többször módosított 7/2006. (V. 3.) önkormányzati rendelet módosításáról



1.§


A rendelet 28 §-a az alábbiak szerint módosul:



Önkormányzati segély



(1) A képviselő testület a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gondokkal küzdő személyek és családok részére önkormányzati segélyt nyújt


a, átmeneti segély

b, temetési segély

c, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás formájában.


(2) A kérelmet a rendelet 1. mellékletében foglalt nyomtatványon kell benyújtani.


(3) Az önkormányzati segéllyel kapcsolatos hatáskört a jegyző gyakorolja.



A rendelet 29. §-a az alábbiak szerint módosul


Átmeneti segély


  1.  Átmeneti segélyben lehet részesíteni kérelemre azt a személyt:


a,) akinek családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedülálló esetén annak 150 %-át nem haladja meg,

b,) aki nem rendelkezik olyan vagyonnal, valamint vagyoni értékű joggal, melynek hasznosításával létfenntartása biztosítható


(2) Az átmeneti segély összege- rászorultsághoz igazodva, - 1.000 és 5.000,-Ft között állapítható meg, egy jogosult részére maximum évi négy alkalommal.


(3) Egyes méltánylást igénylő esetekben / pl.: elemi csapás, hosszabb kórházi ápolással járó, tartós táppénzes állomány, betegség, baleset stb./ a segély összege maximum 20.000,-Ft összegben is megállapítható. Ebben az esetben egyedi mérlegelés alapján az átmeneti segély jövedelmi és vagyoni viszonyokra tekintet nélkül is megállapítható.


Rendkívüli méltánylást érdemlő esetben az átmeneti segély kamatmentes kölcsön formájában is nyújtható a mindenkori saját jogú öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszereséig terjedően. A kölcsönt legfeljebb egy éven belül vissza kell fizetni.

2




(4) Az átmeneti segély megállapítása előtt indokolt esetben környezettanulmányt kell készíteni.




A rendelet 30. §-a az alábbiak szerint módosul


Temetési segély


(1) A képviselő-testület temetési segélyt nyújt az Szt-ben meghatározott körben azon személynek, aki a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott,

a.) annak ellenére, hogy nem volt köteles,

b.) illetve akinek a családjában - a saját és vele közös háztartásban élő személyek figyelembe vételével számított - egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát.

Temetési segély nem állapítható meg annak a személynek, aki hadigondozásról szóló 1994. évi XLV tv. alapján temetési hozzájárulásra jogosult.


(2) A temetési segély összege:


A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-a, ha a családban az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át meghaladja.


A helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 20 %-a, ha a családban az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át nem haladja meg.


(3) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a ötszöröse.


(4) A temetési segély iránti kérelmet a haláleset bekövetkezésétől számított 60 napon belül lehet benyújtani a polgármesteri hivatal szociális ügyintézőjénél. 


(5) A kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg csatolni kell a jövedelem igazolásokon túl:

  • -         halotti anyakönyvi kivonatot,
  • -         a temetés költségeiről a kérelmező, vagy a vele egy lakcímen élő közeli hozzátartozója nevére kiállított számlák eredeti példányát.


A rendelet 31. §-a helyébe a következő lép:



Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás


(1) A képviselő-testület a gyermeket rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesíti, ha:



3



a.) a gyermeket gondozó család időszakosan létfenntartási gondokkal küzd, vagy

b.) létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került


(2) Rendkívüli támogatást elsősorban azoknak a gyermekeknek kell megállapítani:


     a.) akiknek eltartásáról családja más módon nem tud gondoskodni, illetve


     b.) alkalmanként jelentkező többletkiadások – különösen a szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásnak, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése, betegség, vagy iskoláztatás -                                                miatt anyagi segítségre szorulnak.


(3) Nem állapítható meg a támogatás, ha a gyermek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át meghaladja.



(4) A támogatás megállapított egyszeri összege nem lehet több az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-nál.


(5) A támogatást lehetőleg természetbeni ellátás keretében kell megállapítani, ha


- a kérelem tanszerellátás, térítési díj, tanulóbérlet megvásárlására irányul

- ha a szülő (gondviselő) a támogatást feltételezhetően nem a gyermekre fordítja



A rendelet 32. §-a helyébe a következő lép:


Közgyógyellátás méltányosságból


(1) A képviselő-testület kérelemre, a szociális törvényben felsorolt eseteken túl közgyógyellátási jogosultságot állapíthat meg méltányosságból minden olyan, a településen állandó lakóhellyel rendelkező részére,

- akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át nem haladja meg,

- és a kérelmező havi rendszeres gyógyszer és gyógyászati segédeszköz költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át túllépi


(2) A kérelemhez, a kérelem benyújtásával egyidejűleg mellékelni kell 63/2006 (III.27.) Korm. rendelet 35 §-a szerinti iratokat, igazolásokat. sz. melléklete szerinti igazolást a gyógyszerköltségről.






4




(3) A képviselő-testület a közgyógyellátásra való jogosultság méltányosságból történő megállapításával kapcsolatos hatásköre gyakorlását a jegyzőre ruházza.



3.§



(1) A rendelet 2014. január 1-től lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az „Időskorúak járadéka” alcím, illetve a 16. és 17. §, a 24 § (3) bekezdése valamint a 33. 34 és 35. § hatályát veszti.


(3) A rendelet hatálybalépésével hatályát veszti a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló módosított 4/2004 (IV.29.) önkormányzati rendelet „Rendkívüli gyermekvédelmi támogatás” alcíme, illetve 10. 11. és a 12. §-a.



Csokonyavisonta, 2013. december 10.





           Csik László                                                                                           Balla Róbert

          polgármester                                                                                               jegyző






Kihirdetve: 2013. december 30.




Balla Róbert

címzetes főjegyző