Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi személyes gondoskodásról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2022. 11. 25

Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2013. (XII. 30.) önkormányzati rendelete

a gyermekvédelmi személyes gondoskodásról

2014.01.01.

Csokonyavisonta Községi Önkormányzat Képviselő-testülete, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló többszörösen módosított 1997. évi XXXI. törvény (a továbbiakban: Gyvt.) 29. §-ában, kapott felhatalmazás alapján az önkormányzat által nyújtott gyermekvédelmi és szociális személyes gondoskodásról a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy megállapítsa a gyermekvédelmi és szociális személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat, szolgáltatásokat, azok forrásait, feltételeit, mértékét, valamint igénybevételük rendjét.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulást (a továbbiakban: Társulás) fenntartó önkormányzatok közigazgatási területén élő, a Gyvt. 4. §-ában meghatározott személyekre.

(2) A rendelet hatálya a Társulás által fenntartott Drávamenti Óvodák, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat (a továbbiakban: Drávamenti Óvodák) szolgáltatatásaira, illetve az azt igénybe vevőkre terjed ki.

(3) A rendelet hatálya kiterjed a Társulással feladat-ellátási szerződést kötött önkormányzatokra, illetve az önkormányzatok közigazgatási területén élő személyekre is.

(4) E rendelet szerint kell eljárni az (1) bekezdésben meghatározott személyeken kívül a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulást fenntartó önkormányzatok közigazgatási területén tartózkodó nem magyar állampolgárságú gyermek védelme érdekében, ha az intézkedés elmulasztása a gyermek veszélyeztetettségével, vagy elháríthatatlan kárral járna.

(5) A rendelet hatálya nem terjed ki az óvodai nevelés, az iskolai oktatás-nevelés keretében a - gyermekétkeztetés kivételével - biztosított egyéb szolgáltatásokra.

II. Fejezet

A gyermekvédelmi személyes gondoskodást nyújtó ellátások

Általános szabályok

3. § (1) A személyes gondoskodás igénybevétele - ha a Gyvt. másként nem rendelkezik - önkéntes, az ellátást igénylő, vagy törvényes képviselője (a továbbiakban: kérelmező) kérelmére történik.

(2) A kérelmező a szolgáltatás iránti kérelmét a 4. § (3) bekezdésében meghatározott intézmény vezetőjéhez nyújthatja be.

A gyermekjóléti alapellátások

4. § (1) A gyermekjóléti alapellátás célja a gyermek családban történő nevelésének elősegítése, a veszélyeztetettség kialakulásának, illetve a gyermek családjából történő kiemelésének megelőzése, valamint a kialakult veszélyeztetettség megszűntetése. Az alapellátásnak hozzá kell járulnia a gyermek testi, érzelmi és erkölcsi fejlődéséhez, életkörülményeinek javításához.

(2) Az önkormányzat a következő gyermekjóléti alapellátásokat biztosítja:

a.) gyermekek napközbeni ellátása: óvoda
b.) Gyermekjóléti szolgáltatás
(3) A gyermekjóléti alapellátásokat a Társulás társulási megállapodás alapján, a fenntartásában működtetett Drávamenti Óvodák, Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat intézményegységeinek közreműködésével biztosítja.

Gyermekjóléti szolgáltatás

5. § (1) A gyermekjóléti szolgálat, szervezési, szolgáltatási és gondozási feladatokat lát el, a védőnői szolgálatokkal, az egészségügyi szolgáltatókkal, az óvodákkal, valamint az általános iskolákkal együttműködve.

(2) A gyermekjóléti szolgálat feladatai - a Gyvt. 39. §-ában foglaltakon túl, különösen:

- a gyermekek jogairól, a részükre biztosított támogatásokról való tájékoztatás,
segítségadás a támogatásokhoz való hozzájutáshoz,
- az önkormányzat gyermekvédelemmel foglalkozó rendeletei hatályosulásának figyelemmel kisérése.
(3) A gyermekjóléti szolgáltatás térítésmentes.
Térítési díjak

6. § (1) A gyermekétkeztetés intézményi térítési díjának alapja az élelmezés nyersanyag-költségének egy ellátottra jutó napi összege.

(2) A gyermekétkeztetés intézményi térítési díját e rendelet 1. melléklete tartalmazza.

(3) A gyermekétkeztetés személyi térítési díját az adott intézmény vezetője állapítja meg, az intézményi térítési díj egy napra jutó, általános forgalmi adóval növelt összege, az igénybevett étkezések száma, továbbá a 7. § szerinti kedvezmények figyelembevételével.

Normatív kedvezmények

7. § (1) Gyermekétkeztetés esetén a Gyvt. 151. § (5) bekezdésében meghatározott normatív kedvezményt kell biztosítani az ellátottaknak.

(2) A normatív kedvezmény csak egy jogcímen vehető igénybe.

8. § (1) Az intézményvezető az ellátás megkezdésekor, de legkésőbb az ellátás igénybevételétől számított 30 napon belül értesíti a kötelezettet a személyi térítési díj összegéről.

(2) Ha a kötelezett a személyi térítési díj összegével nem ért egyet, az értesítés kézhezvételétől számított 8 napon belül a polgármesterhez, Társuláshoz fordulhat. Ebben az esetben a kérelemről határozatban kell dönteni.

(3) A személyi térítési díjat egy havi időtartamra utólag kell megfizetni.

(4) A személyi térítési díjat havonta, minden hónap 15 napjáig kell megfizetni. Ha a kötelezett a befizetést elmulasztja, az intézményvezető 15 napos határidővel felszólítja az elmaradt térítési díj befizetésére. A határidő eredménytelen eltelte esetén az intézményvezető a hátralékot nyilvántartásba veszi, és erről negyedévente tájékoztatja a jegyzőt.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

9. § (1) E rendelet 2014. január 1 napján lép hatályba, rendelkezéseit a határozattal jogerősen el nem bírált, folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a gyermekvédelem helyi rendszeréről szóló 4/2004 (IV.29.) önkormányzati rendelet II. fejezet a „gyermekvédelmi személyes gondoskodást nyújtó ellátások” alcím, ezen belül a 18-25. §.

(3) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Gyvt., és a törvény végrehajtására hozott magasabb szintű jogszabályok rendelkezéseit kell alkalmazni.