Csokonyavisonta Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2014.(II.28.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és elszállítására, elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról

Hatályos: 2014. 03. 01

Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének

3/2014 (II.28 ) önkormányzati rendelete


a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és elszállítására,

elhelyezésére irányuló közszolgáltatásról




Csokonyavisonta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. tv. 44/C § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a szennyvízcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésének, elszállításának és ártalommentes elhelyezésének a szabályozására a következőket rendeli el:


  1. A rendelet célja


  1. §


Jelen rendelet célja:


  1. Csokonyavisonta község lakosságának egészségvédelme, a község természeti és épített környezetének megóvása, a környezettudatos magatartás kialakítása a folyékony hulladékgazdálkodás eszközeivel
  2. a folyékony hulladék által okozott terhelések minimalizálása, a település szennyezettségének elkerülése érdekében a talaj és a felszín alatti vizek védelme.


  1. A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás tartalma, ellátási területe



2.§


  1. Csokonyavisonta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közszolgáltatás körébe tartozó folyékony hulladék rendszeres összegyűjtéséről, elszállításáról és ártalmatlanításáról kötelező helyi közszolgáltatás útján gondoskodik.
  2. A kötelező helyi közszolgáltatás Csokonyavisonta község egész közigazgatási területére kiterjed.


  1. A közszolgáltatás ellátásának rendje, módja, időtartama, a szolgáltató jogai és kötelezettségei


3.§


  1. Települési folyékony hulladékot kizárólag a Lábod Község Önkormányzata által üzemeltetett Lábod Szennyvíztisztító telepen (0479/8 és 0480 hrsz, S.LXI/96 Vksz.) kell elhelyezni, ártalmatlanítani.



2




  1. Csokonyavisonta község közigazgatási területén a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás teljesítésére kizárólag Lábod község Önkormányzata (továbbiakban: Szolgáltató) jogosult.


4.§


  1. A Szolgáltató a közszolgáltatást a külön jogszabály által meghatározott műszaki, közegészségügyi követelményeknek megfelelően köteles ellátni.
  2. A települési folyékony hulladék elszállítása az erre a célra engedélyezet, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.
  3. A szállításra használt eszközökön a Szolgáltató nevét, címét az alapszíntől eltérő színű, jól olvasható betűnagyságú felirattal fel kell tüntetni.
  4. A közszolgáltatás teljesítésérből eredő szennyezés esetén a Szolgáltató köteles a hulladék eltakarításáról, a terület szennyeződésmentesítéséről, a kárelhárításról, valamint az eredeti környezeti állapot helyreállításáról gondoskodni.


5.§


  1. A Szolgáltató a megrendeléstől számított 72 órán belül köteles elvégezni a munkát.
  2. A Befogadó a vízellátási adatok alapján nyilvántartást köteles vezetni az ivóvízhálózatba bekapcsolt, de a szennyvízhálózatba nem kapcsolt fogyasztók vízfelhasználásról, a szolgáltatása során ezekről a helyekről elszállított szennyvíz mennyiségéről.


  1. Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei


6.§


  1. A tulajdonos köteles az ingatlanán keletkező, közüzemi csatornahálózatba vagy a helyben való, engedélyezett módon történő tisztítás után befogadóba nem vezetett háztartási szennyvizet a vizek hasznosítását, védelmét és kártételeinek elhárítását szolgáló tevékenységekre és létesítményekre vonatkozó általános szabályokról szóló kormányrendeletben meghatározott módon gyűjteni, továbbá az annak begyűjtésére feljogosított közszolgáltatónak átadni.
  2. A tulajdonos a vízzáró szennyvízgyűjtőben összegyűjtött és ideiglenesen tárolt szennyvizet a 3. § (1) bekezdésében megjelölt Szolgáltatóval köteles elszállíttatni.
  3. A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után köteles a jelen rendelet melléklete szerinti díjat megfizetni.
  4. A tulajdonos a szolgáltatással, munkavégzéssel kapcsolatban a Szolgáltatónál jogosult panaszt tenni. Amennyiben a Szolgáltató a panasz alapjául szolgáló körülményt, cselekményt, vagy gyakorlatot nem tudja megváltoztatni, köteles a beadványt 8 napon belül a Jegyzőhöz továbbítani.






3


  1. A közszolgáltatás igénybevétele


7.§


  1. A tulajdonos az e rendeletben szabályozott közszolgáltatást köteles igénybe venni, ha ingatlanán települési folyékony hulladék keletkezik és gyűlik össze.
  2. Szippantott házi szennyvizet a község közigazgatási területén földre kiengedni tilos, elhelyezése csak a fogadásra alkalmas szennyvíztisztító-telepen lehetséges, helynek elhelyezésére kizárólag a Szolgáltató jogosult.


  1. Közszolgáltatási szerződés


8.§


  1. A szervezett közszolgáltatást igénybevevő tulajdonos és a Szolgáltató között a Ptk. 387., 388. §-a szerint szerződéses jogviszony jön létre.
  2. A közszolgáltatási szerződés tartalmi elemei:
  1. a szerződő felek megnevezése és azonosító adatai:

a tulajdonos neve, lakcíme, születési helye és ideje, anyja neve, a Szolgáltató adószáma, számlavezető pénzintézete

  1. a közszolgáltatás igénybevételének kezdő napja,
  2. a teljesítés helye pontos cím szerint
  3. a közszolgáltatás díjának megfizetése
  4. a közszolgáltatás mértékét esetlegesen meghaladó többletszolgáltatás és annak díja
  5. a szerződés felmondásának feltétele
  6. az irányadó jogszabályok meghatározása


  1. A közszolgáltatás díja


9.§


  1. A mindenkori érvényes díjról a Szolgáltató a végzendő tevékenység feltüntetésével díjjegyzéket köteles készíteni.
  2. A szolgáltatási díj számításának alapja az elfogyasztott ivóvíz 1 m3-re. A díjat az elfogyasztott ivóvíz mennyisége után köteles a tulajdonos megfizetni.


10.§


  1. A Szolgáltató a díjat a szolgáltatás elvégzését követően számla alapján jogosult beszedni.
  2. A közszolgáltatás díjait a rendelet 1. melléklete tartalmazza.
  3. A közszolgáltatás igénybevételéért a használót terhelő díjhátralék adók módjára behajtható köztartozás.






4


  1. Adatkezelés


11.§


  1. A Közszolgáltató jogosult a települési folyékony hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatással összefüggő személyes adatok (természetes személyazonosító adatok, lakcím) kezelésére a közszolgáltatás teljesítése érdekében. A személyes adat kezelése során az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. tv. rendelkezéseinek megfelelően köteles eljárni.
  2. A Csokonyavisontai Közös Önkormányzati Hivatal – a személyes adatok védelmére vonatkozó szabályok betartásával – a közszolgáltatás szerződéses alapon történő bevezetése érdekében adatszolgáltatással segíti a Szolgáltató tevékenységét.


  1. Záró rendelkezések


12.§


E rendelet kihirdetése napját követő naptól lép hatályba, kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.



Csokonyavisonta, 2013. december 4.




                 Balla Róbert                                                                                 Csik László

            címzetes főjegyző                                                                             polgármester





A rendelet kihirdetve:


Csokonyavisonta, 2014. február 28.




                                                              Balla Róbert

                                                           címzetes főjegyző










  1. melléklet a 3/2014 (II.28) önkormányzati rendelethez



A települési folyékony hulladékkal kapcsolatos helyi közszolgáltatás

igénybevételének díja





  1. lakossági megrendelés esetén:                                   1.271,- Ft/m3+ÁFA


  1. közületi megrendelés esetén:                                    1.490,- Ft/m3+ÁFA




Az elszállított települési folyékony hulladék mennyiségét a szippantó-gépjárműbe gyárilag beépített szintmérő (szintjelző) alapján kell meghatározni.