Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról

Hatályos: 2015. 02. 26- 2016. 11. 27

Csokonyavisonta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

2/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

a települési támogatás keretében nyújtott ellátásokról



Csokonyavisonta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban. Szt.) 1. § (2) bekezdésében az Szt. 10. § (1) bekezdésében a 2 § (1) bekezdés tekintetében, az Szt. 26. §-ában a 4-7 § tekintetében, az Szt. 32. § (1) bekezdés b) pontjában a 2 § (1) bekezdés tekintetében, az Szt. 45. § (1) és (3) bekezdésében a 6 § (1)-(3) bekezdés tekintetében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


Általános rendelkezések


1. §.


(1) A rendelet hatálya a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szoctv.) alapján kiterjed:

a) az önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra;

b) a település közigazgatási területén élő bevándorolt személyekre;

c) a település közigazgatási területén élő letelepedett személyekre;

d) a magyar hatóságok által menekültként vagy oltalmazottként elismert, a település közigazgatási területén élő személyekre;

e) arra a hajléktalan személyre, aki az ellátás igénybevételekor úgy nyilatkozott, hogy tartózkodási helye a település közigazgatási területén van.

(2) Az önkormányzat hatáskörére és illetékességére tekintet nélkül köteles az arra rászorulónak – ide értve az Szoctv. 3. § (2) bekezdésében foglalt személyeket is – átmeneti segélyt, étkezést, illetve szállást biztosítani, ha ennek hiánya az arra rászoruló személy életét, testi épségét veszélyezteti.


Eljárási rendelkezések


2.§


(1) Az ellátás iránti kérelmet a Csokonyavisontai Közös Önkormányzati Hivatalánál (továbbiakban: Hivatal) lehet előterjeszteni. az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon. Kérelmező a formanyomtatványon nyilatkozik családja jövedelmi és vagyoni viszonyairól, és a nyomtatványban megfogalmazottak szerint csatolja a szükséges igazolásokat.

(2) A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szoctv.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

(3) Nincs szükség igazolásra azon adatok tekintetében, melyek a Hivatal nyilvántartásaiban fellelhetőek.

(4) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet által említett ellátások tekintetében a kérelemhez az ott felsorolt bizonyítékokat kell csatolni.

(5)  A települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 1-3. melléklete szerinti nyomtatványon kell előterjeszteni az abban meghatározott mellékletekkel.

(6)  A döntésre jogosult szerv döntését a benyújtott kérelem, annak mellékletei valamint környezettanulmány alapján köteles meghozni.

A környezettanulmány elkészítése érdekében a Hivatal megkeresheti a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás által fenntartott Drávamenti Óvodás Családsegítő és gyermekjóléti Szolgálatot.

(7) Mellőzni kell a környezettanulmány felvételét, ha a kérelmező a kérelem benyújtását megelőző három hónapon belül már valamilyen ellátásban részesült, és vélelmezhető, hogy körülményeiben nem állt elő változás.

(8) A települési támogatás, a szociális tűzifa és a köztemetés ügyében átruházott hatáskörben a jegyző jár el.



A jogosulatlanul igénybevett ellátás visszatérítése


3. §


A Szoctv. 17.§ -ban meghatározottak szerint.


Lakhatási támogatás

4.§

(1)A  szociálisan rászoruló háztartások részére a háztartás tagjai által lakott lakás, vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik (villanyáram-, a víz- és a gázfogyasztás, a csatornahasználat, a szemétszállítás díj, és a tüzelőanyag költség) viseléséhez nyújtott hozzájárulás.

(2)A támogatást elsősorban természetbeni szociális ellátás formájában, és a lakásfenntartással összefüggő azon rendszeres kiadásokhoz kell nyújtani, amelyek megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását a legnagyobb mértékben veszélyezteti. Közvetlenül a szolgáltatóhoz való utalás esetén az Sztv illetve a végrehajtási rendeletekben foglaltak az irányadók.

(3)Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetében a 200 %-át, és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

(4)A lakhatási támogatás esetében a lakásfenntartás elismert havi költsége az elismert lakásnagyság és az egy négyzetméterre jutó elismert költség szorzata.

Az egy négyzetméterre jutó elismert havi költség 500 Ft.

(5) A lakhatási támogatás esetében elismert lakásnagyság

a) ha a háztartásban egy személy lakik 35 nm,

b) ha a háztartásban két személy lakik 45 nm,

c) ha a háztartásban három személy lakik 55 nm,

d) ha a háztartásban négy személy lakik 65 nm,

e)  ha négy személynél több lakik a háztartásban, a d) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 m2,

de legfeljebb a jogosult által lakott lakás nagysága.


(6)A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege


a) a lakásfenntartás elismert havi költségének 40%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50%-át,


b) a lakásfenntartás elismert havi költségének 30%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át,


c) a lakásfenntartás elismert havi költségének 20%-a, ha a jogosult háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, egyedülálló esetében a 200 %-át,

de minimum havi 3.000 forint.


5.§


(1) A lakhatási támogatást egy évre kell megállapítani.

(2) Azon személy esetében, akinél előrefizetős gáz- vagy áramfogyasztást mérő készülék működik, a lakásfenntartási támogatást vagy annak meghatározott részét természetben, a készülék működtetését lehetővé tévő formában kell nyújtani.

(3) Amennyiben a lakhatási támogatás iránti kérelmet a jegyző a elutasítja, vagy a megállapított lakásfenntartási támogatást megszünteti, ugyanazon lakásra vonatkozóan

a) a döntés jogerőre emelkedésétől számított három hónapon belül a háztartás egy tagja sem nyújthat be lakhatási támogatás iránti kérelmet, valamint

b) a döntés jogerőre emelkedésétől számított egy éven belül benyújtott kérelem esetén a lakhatási támogatás kizárólag természetbeni szociális ellátás formájában nyújtható.

(4) Lakhatási támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(5) A támogatás megállapításakor külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.



Rendkívüli települési támogatás


6.§


(1) Rendkívüli települési támogatásban részesíthetők kérelemre vagy hivatalból azon személyek, akik tartós vagy időszakos létfenntartási gondjaik miatt anyagi segítségre szorulnak és

a) akinek családjában az egy főre jutó jövedelem legfeljebb az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-a vagy

b) egyedülálló személy esetén jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 200%-a.



(2) Támogatásban részesíthető különösen:


- iskoláztatással (tanszer, tanulóbérlet, térítési díj), gyermek hátrányos helyzetével kapcsolatos többletkiadások, szociális válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartása, a gyermek fogadásának előkészítéséhez kapcsolódó kiadások, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásnak, illetve a gyermek családba való visszakerülésének elősegítése,


- magas gyógyszerköltségek, betegség, kórházi kezelés, műtét, kivizsgálás, haláleset többletkiadásai,


- három hónapot meghaladó közüzemi díj (víz, szennyvíz, villanyáram, szemétszállítás) tartozás felhalmozása, téli tüzelő költsége


- táplálékallergiájuk vagy más alapbetegségük miatt speciális diétára szoruló személyek ezzel kapcsolatos többletkiadásuk mérséklésére


(3) Támogatásban kell részesíteni a létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került személy. A krízishelyzetre (természeti katasztrófa, elemi kár, baleset, haláleset, gyermek születése stb.) tekintettel a rendkívüli támogatás a kérelmező jövedelmi és vagyoni viszonyaitól függetlenül, és a rendeletben meghatározott támogatási összeghatártól eltérő összegben is folyósítható.


(4) A rendkívüli települési támogatás évente maximum négy esetben adható.

Az egy alkalommal nyújtott rendkívüli települési támogatás legmagasabb összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át nem haladhatja meg, de alkalmanként legalább 1000,-Ft. A támogatás természetbeni formában is nyújtható.


(5) A kérelemhez mellékelni kell a többletkiadásokat, rendkívüli élethelyzetet hitelt érdemlően bizonyító dokumentumokat. Amennyiben azok a kérelem benyújtásakor nem állnak rendelkezésre, a Szoctv. 17.§ (1) bekezdésében foglaltakra figyelemmel utólagos elszámolási kötelezettséget kell előírni.



Szociális tűzifa támogatás


7.§



  1. A képviselő-testület azokat a szociálisan rászorult személyeket, akik téli tüzelővel nem rendelkeznek, szociális tűzifa támogatásban részesíti. A természetben nyújtott szociális tűzifa támogatásra jogosult az, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg:


  • egyedül álló kérelmező esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át (71.250,-Ft),
  • családban élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 200 % -át (57.000,-Ft), és


vagyonnal nem rendelkezik. A vagyon vizsgálatánál a lakásfenntartási támogatásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. A külön háztartásban élést közüzemi számlák bemutatásával kell igazolni.


  1. Szociális tűzifa támogatásra csak az a kérelmező jogosult, aki a fűtését tűzifával oldja meg. A kérelmezők számától függően egy kérelmező részére háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa adható.

A településen összesen kiosztható mennyiséget a képviselő-testület határozza meg.


  1. A kérelem február 28-ig nyújtható be, a határidő elmulasztása jogvesztő hatályú.


  1. A kérelmek elbírálása során előnyt élvez, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint

      aktív korúak ellátására

      időskorúak járadékára

      adósságkezelési támogatáshoz kapcsolódó adósságcsökkentési támogatásra

      lakásfenntartási támogatásra jogosult és

      a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.


  1. A támogatás a rendeletben meghatározott feltételektől eltérően méltányosságból is megállapítható, rendkívüli élethelyzetbe került kérelmező esetén, különös tekintettel természeti csapás, haláleset, betegség, idős kor stb. miatt.



Záró rendelkezések


8.§


Ez a rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyek elbírálásánál is alkalmazni kell. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a pénzben és természetben nyújtott szociális ellátásokról szóló többször módosított 7/2006. (V. 3.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.


Az Sztv. 92 § (1) bekezdés b, és a (2) bekezdésben meghatározottakat a képviselő testület a 10/2013 (XII.30.) önkormányzati rendeletében szabályozta.



Csokonyavisonta, 2015. február 15.




            Harasztia Attila                                                                     Balla Róbert

             polgármester                                                                             jegyző



A rendelet kihírdetve:



Csokonyavisonta, 2015. február 26.


                                                                       Balla Róbert

                                                                            jegyző


1. melléklet a …/2015.() önkormányzati rendelethez

KÉRELEM
a lakhatási támogatás megállapítására


            I. Személyi adatok

1.  A kérelmező személyre vonatkozó adatok:

Neve: ........................................................................................................................................................

Születési neve: .......................................................................................................................................

Anyja neve: ...........................................................................................................................................

Születési helye, ideje: ............................................................................................................................

Lakóhely: __ __ __ __  irányítószám ………………………………………………………………..település

……………………………………...…utca/út/tér ...…. házszám.…..épület/lépcsőház………emelet, ajtó

Tartózkodási hely: __ __ __ __  irányítószám ………………………………………………….…..település

……………………………………...…utca/út/tér ...…. házszám.…..épület/lépcsőház………emelet, ajtó

Számlaszám:.........................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele:           __ __ __         __ __ __              __ __ __

Telefonszám (nem kötelező megadni): ……………………………………………………


2. Kérelmezővel közös háztartásban élők száma: …..……... fő


3. Kérelmező háztartásban élők személyi adatai:


Név

Születési helye, ideje

Anyja neve

TAJ szám


























4. Kijelentem, hogy a kérelem benyújtásának időpontjában a háztartásom táblázatban feltüntetett tagjai között van olyan személy:

  • aki után vagy részére súlyos fogyatékosság vagy tartós betegség miatt magasabb összegű családi pótlékot folyósítanak; ha igen, akkor e személyek száma: ……. fő


  • aki fogyatékossági támogatásban részesül; ha igen, akkor e személyek száma: ……. fő


  • aki gyermekét egyedülállóként neveli; ha igen, akkor e személyek száma: …….. fő

ØII. Jövedelmi adatok


ØA kérelmező, valamint a vele közös háztartásban élő személyeknek a havi jövedelme forintban:


A

B

C

A jövedelem típusa

Kérelmező

A kérelmezővel közös háztartásban élő további személyek


Munkaviszonyból és más foglalkoztatási jogviszonyból származó ebből:közfoglalkoztatásból származó







2.

Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó







3.

Táppénz, gyermekgondozási      támogatások







4.

Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások







5.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások







6.

Egyéb jövedelem







7.

Összes jövedelem







                              

            III. Lakásviszonyok

A támogatással érintett lakás nagysága: ……… m2

A lakásban tartózkodás jogcíme: ……………………………………………………………………..

            IV. Nyilatkozatok

  1. A  kérelemmel érintett lakásba előrefizetős gáz- vagy áramszolgáltatást mérő készülék került-e felszerelésre:

                                         

igen            -           nem     (a megfelelő rész aláhúzandó)

Amennyiben igen, kérjük nevezze meg a szolgáltatót: ………………………………………………..


{Azon személy részére, akinél készülék működik, a lakásfenntartási támogatást részben vagy egészben a készülék működtetését lehetővé tevő eszköz (kódhordozó) formájában kell nyújtani, ideértve a készülék feltöltésének elektronikus úton, a fogyasztó javára történő teljesítését is [63/2006.(III.27.) Korm. rend. 22. § (1) bekezdés]}

  1. A lakhatást a legnagyobb mértékben veszélyeztető lakásfenntartási kiadás(ok):

……………………………………………………………………………………………………………………….…….…………………………………………………………………………………………………………………………


  1. Felelősségem tudatában kijelentem, hogy
  • életvitelszerűen a lakóhelyemen vagy a tartózkodási helyemen élek* (a megfelelő rész aláhúzandó),
  • a közölt adatok a valóságnek megfelelnek.


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező adóigazgatósága útján – ellenőrizheti.


Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.


Dátum: …………………..


………………………………….                                                                      …………………….……………………………..

           kérelmező aláírása                                                                                       a háztartás nagykorú tagjainak aláírás


________________________

*Ezt a nyilatkozatot csak abban az esetben kell megtenni, ha bejelentett lakó- és tartózkodási hellyel is rendelkezik.

 


Vagyonnyilatkozat


I. A kérelmező személyes adatai

Neve: ............................................................................................................................................

Születési neve: ..............................................................................................................................

Anyja neve: ..................................................................................................................................

Születési hely, év, hó, nap: ...........................................................................................................

Lakóhely: ......................................................................................................................................

Tartózkodási hely: ........................................................................................................................

Társadalombiztosítási Azonosító Jele: .........................................................................................

II. A kérelmező és a vele együttélő közeli hozzátartozójának, lakásfenntartási támogatás esetén a háztartás valamennyi tagjának vagyona

A. Ingatlanok

1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ..................................... város/község ......................................................... út/utca.................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: .........................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen nem (a megfelelő aláhúzandó)

2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat): címe: ................................... város/község .............................................................. út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ....................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület-(épületrész-)tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): ..................................... címe: ............................................... város/község.............................................. út/utca .................. hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése: .......................... címe: ..................................................... város/község .......................................... út/utca .................... hsz. alapterülete: ........... m2, tulajdoni hányad: ...................., a szerzés ideje: ................ év

Becsült forgalmi érték:* .......................................... Ft

B. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű: '

a) személygépkocsi: ............................................. típus ....................... rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ..................................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, vízi- vagy egyéb jármű: .................................... típus ….................. rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: ..................................................................

Becsült forgalmi érték:** .......................................... Ft

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kelt: .......... év .............................. hó ............ nap                                                          ………………………...............                                                                                                                                                                             aláírás

Megjegyzés:

Ha a kérelmező vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem a Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

_________


















 

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

 


















































2. melléklet a …/2015.() önkormányzati rendelethez



KÉRELEM

Rendkívüli települési támogatás megállapításához


I. Az igénylő adatai:


1./ Kérelmező neve /születési név is /____________________________________________

/Nyomtatott betűkkel kérjük kitölteni!/


Társadalombiztosítási Azonosító Jel /TAJ szám/: ……………………………………..

Születési helye: _________________________Anyja neve:___________________

Születési idő: _____év ________________hónap _______ nap

Nyugdíjas esetén nyugdíjas igazolvány törzsszáma: ………………………………….


2./ Állampolgársága : magyar

bevándorlási, letelepedési engedéllyel rendelkező

hontalan, menekültként vagy oltalmazottként elismert

Státuszt elismerő határozat száma: ____________/20_______

( a megfelelő rész aláhúzandó)


3./ Családi állapota:

egyedülálló (hajadon, nőtlen)

házastársával/élettársával/bejegyzett élettársával lakik együtt

házastársától külön élő

elvált

özvegy

(a megfelelő rész aláhúzandó)


4./ Lakóhely: __________________________________helység

_________________________________utca________sz..________em.______ajtó

Tartózkodási hely: ___________________________________helység

_________________________________utca________sz.________em. ______ ajtó

Értesítési és utalási cím: _______________________________helység

_________________________________utca________sz.________

Kijelentem, hogy életvitelszerűen lakóhelyemen vagy tartózkodási helyemen élek ( a megfelelő rész aláhúzandó)

5./A kérelem benyújtásának időpontjában az önkormányzati segélyt kérővel közös háztartásban élő közeli hozzátartozók, a kérelmező családjában lakók adatai:


Név

Születési hely, idő

Anyja neve

Rokonsági fok






















(család: egy lakásban, vagy személyes gondoskodást nyújtó bentlakásos szociális, gyermekvédelmi intézményben együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező közeli hozzátartozók közössége.

közeli hozzátartozó:

a) a házastárs, az élettárs,

b) a húszévesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező; a huszonhárom évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, nappali oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató; a huszonöt évesnél fiatalabb, önálló keresettel nem rendelkező, felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek,

c) korhatárra való tekintet nélkül a tartósan beteg, az autista, illetve a testi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos vér szerinti, örökbe fogadott, illetve nevelt gyermek, amennyiben ez az állapot a gyermek 25. életévének betöltését megelőzően is fennállt (a továbbiakban: fogyatékos gyermek),

d) a 18. életévét be nem töltött gyermek vonatkozásában a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, illetve a szülő házastársa vagy élettársa;

háztartás: az egy lakásban együtt lakó, ott bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyek közössége.)

II. Az önkormányzati segély igénylésének indoka:

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

______________________________________________________________________________


Az önkormányzati segély megállapítását (megfelelő betűjel bekarikázandó. Egyidejűleg csak egy forma jelölhető meg. )

a) átmenetileg nehéz anyagi helyzetre tekintettel a család kiadásainak mérséklésére

b) eseti gyógyszerkiadás mérséklésére

c) elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra.

kérem.

III. Jövedelmi adatok


A jövedelem típusa

Kérelmező jövedelme

A kérelmezővel közös háztartásban élő házastárs (élettárs) jövedelme

A kérelmező családjában élő egyéb rokon jövedelme

összesen

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz







Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem







Rendszeres pénzbeli ellátás (FHT, RSZS, ápolási díj, stb.)







Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem







Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások







A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (GYES, GYED, GYET, családi pótlék, gyermektartás díj, stb.)







Munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás







Föld és bérbeadásból származó jövedelem







Egyéb (pl.: ösztöndíj)







Összes jövedelem








Egy főre jutó havi nettó jövedelem (ügyintéző tölti ki). ……………………. Ft/hó.

(A kérelemhez mellékelni kell a jövedelmi adatok táblázat pontjaiban feltüntetett jövedelmek valódiságát igazoló iratokat, melyek 30 napnál régebbiek nem lehetnek.)

IV. Egyéb nyilatkozatok:


Tudomásul veszem, hogy a kérelemben közölt jövedelmi adatok valódiságát a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10. §-ának (7) bekezdése alapján a szociális hatáskört gyakorló szerv – a NAV hatáskörrel és illetékességgel rendelkező igazgatósága útján - ellenőrizheti.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Büntetőjogi felelősségem teljes tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Tudomásul veszem, hogy valótlan adatközlés esetén a támogatás megszüntetésre kerül a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett támogatást a folyósító szerv kamattal megemelt összegben visszaköveteli.


Csokonyavisonta, 20___ év_________________hó _____nap



_____________________________                                ______________________________

kérelmező házastársa/élettársa/                                                       kérelmező aláírása

bejegyzett élettársa aláírása



Kijelentem, hogy az rendkívüli települési támogatás megállapítása iránti kérelmemnek teljes egészében helyt adó döntés elleni fellebbezési jogomról lemondok. (Nemleges válasz esetén kérjük a szövegrészt áthúzással törölni!)



Csokonyavisonta, 20___ év_________________hó _____nap


_____________________________                                 ______________________________

kérelmező házastársa/élettársa/                                                        kérelmező aláírása

bejegyzett élettársa aláírása














Tájékoztató a kérelem kitöltéséhez

I. Személyi adatok

Egyedülálló az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált vagy házastársától külön él, kivéve, ha élettársa van.

II. Jövedelmi adatok: A kérelmező a kérelemben saját, valamint a vele egy háztartásban lakó személyek adatairól, jövedelmi viszonyairól köteles nyilatkozni, továbbá a jövedelmi adatokra vonatkozó bizonyítékot, igazolást a kérelem benyújtásával egyidejűleg becsatolni szükséges. A családtagok jövedelmét külön-külön kell feltüntetni

Jövedelem: az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint meghatározott, belföldről vagy külföldről származó - megszerzett - vagyoni érték (bevétel), ideértve a jövedelemként figyelembe nem vett bevételt és az adómentes jövedelmet is, és azon bevétel, amely után az egyszerűsített vállalkozói adóról, illetve az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló törvény szerint adót, illetve hozzájárulást kell fizetni.

A jövedelmi adatokat alatt a havi nettó jövedelmet kell érteni. A nettó jövedelem kiszámításakor a bevételt és az elismert költségekkel és a befizetési kötelezettséggel csökkentett összegben kell feltüntetni.

Jövedelem típusai:

1. Munkaviszonyból és más foglalkoztatási viszonyból származó jövedelem: különösen a munkaviszonyban, közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, bírósági, ügyészségi, igazságügyi szolgálati jogviszonyban, honvédség, rendvédelmi szervek, a NAV, polgári nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos és szerződéses szolgálati jogviszonyában folytatott munkavégzésre irányuló tevékenységből, továbbá szövetkezet tagjaként folytatott - személyes közreműködést igénylő - tevékenységből származó jövedelem.

2. Társas és egyéni vállalkozásból, őstermelői, illetve szellemi és más önálló tevékenységből származó jövedelem: itt kell feltüntetni a jogdíjat, továbbá a bérbeadó, a választott könyvvizsgáló tevékenységéből származó jövedelmet, a gazdasági társaság magánszemély tagja által külön szerződés szerint teljesített mellékszolgáltatást.

3. Táppénz, gyermekgondozási támogatások: táppénz, terhességi-gyermekágyi segély, gyermekgondozási díj, gyermekgondozási segély, gyermeknevelési támogatás, családi pótlék, gyermektartásdíj.

4. Nyugellátás és egyéb nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások: öregségi, özvegyi és szülői nyugdíj, árvaellátás, baleseti hozzátartozói nyugellátások, korhatár előtti ellátás, szolgálati járandóság, a balettművészeti életjáradék, az átmeneti bányászjáradék, rokkantsági ellátás, rehabilitációs ellátás, bányász dolgozók egészségkárosodási járadéka, rokkantsági járadék, rehabilitációs járadék, politikai rehabilitációs ellátások, házastársi pótlék, házastárs után járó jövedelempótlék, közszolgálati járadék.

5. Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított ellátások: különösen az időskorúak járadéka, a rendszeres szociális segély, a bérpótló juttatás, az ápolási díj, az adósságcsökkentési támogatás; munkanélküli járadék, álláskeresési járadék, álláskeresési segély, képzési támogatásként folyósított keresetpótló juttatás.

6. Egyéb jövedelem: például az ösztöndíj, szakképzéssel összefüggő pénzbeli juttatások, nevelőszülői díj, szociális gondozói díj, végkielégítés és állampapírból származó jövedelem, ingatlan és ingó tárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem, életjáradékból, föld és más ingatlan bérbeadásából származó jövedelem, illetve minden olyan jövedelem, amely az előző sorokban nem került feltüntetésre.

A jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelmekről a jövedelem típusának megfelelő iratot vagy annak másolatát a kérelemhez mellékelni szükséges.


III. Mellékletek:

A kérelem hivatalnál történő benyújtása esetén az ügyintézés elősegítése érdekében a kérelmező személyi igazolványa és lakcímkártyája és a vele egy háztartásban lakó személyek lakcímkártyája és TAJ kártyájának bemutatása szükséges.


Csatolandó mellékletek:

,A jövedelme igazolására:

a) a munkabérről, munkáltató által fizetett táppénzről a munkáltató által kiállított jövedelemigazolás vagy munkabér jegyzék,

b) vállalkozó vagy őstermelő esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelemről a Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolása és a tárgyévben elért jövedelemről nyilatkozat,

c) álláskeresési támogatás esetén a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központja Budapest XX. Kerületi Munkaügyi Kirendeltsége (a továbbiakban: Munkaügyi Központ) megállapító határozata és a kérelem benyújtását megelőző havi ellátás összegét igazoló szelvény vagy bankszámlakivonat,

d) nyugdíj, nyugdíjszerű rendszeres pénzellátás és árvaellátás esetén a kérelem benyújtását megelőző havi igazolószelvény (nyugdíjösszesítő), bankszámlakivonat,

e) a gyermekgondozási támogatások esetében a kérelem benyújtását megelőző havi összegről szóló szelvény vagy bankszámlakivonat,

f) a gyermektartásdíj esetén a kérelem benyújtását megelőző havi postai feladóvevény vagy bankszámlakivonat vagy az összeg átadásáról szóló és büntetőjogi felelősség tudatában tett nyilatkozat,

g) a magasabb összegű családi pótlékra való jogosultságot igazoló szakorvosi igazolás

h) a házasság felbontását, gyermekelhelyezést megállapító bírósági végzés, vagy a gyermekelhelyezésről és gyermektartásdíjról szóló szülői egyezségről kiállított irat,


i) állam által megelőlegezett gyermektartásdíj esetén Budapest Főváros Kormányhivatala XXIII. kerületi Gyámhivatal határozata,

j) ösztöndíj és egyéb juttatások esetén az oktatási intézmény által kiállított igazolás,

k) nem havi rendszerességgel szerzett jövedelem esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett egyhavi átlagról szóló nyilatkozat

l) amennyiben a kérelmező, közeli hozzátartozója vagy a háztartásában életvitelszerűen vele együtt lakó más személy rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik, úgy az erről szóló nyilatkozat és a Munkaügyi Központ igazolása arról, hogy regisztrált álláskereső és ellátásban nem részesül,

m) egyéb jövedelmek esetén a kérelmező büntetőjogi felelőssége tudatában tett nyilatkozat

- 14 évnél idősebb gyermek tanulói jogviszony igazolását

- Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulás igénylése esetén az eltemettető nevére kiállított számla eredeti példányát és a halotti anyakönyvi kivonatot.

- minden olyan okirat(pl. kórházi zárójelentés, orvosi igazolás, hatósági határozat stb.), amely igazolja a létfenntartási gondot, illetve létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetet





















TÁJÉKOZTATÓ AZ ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT EREDMÉNYÉRŐL


Rendelet-tervezet címe:


Csokonyavisonta Község  Önkormányzatának ……/2015.(……….) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályozásáról


Rendelet-tervezet valamennyi jelentős hatása, különösen


Társadalmi, gazdasági

hatás:

Költségvetési hatás:

Környezeti, egészségügyi

következmények:

Adminisztratív

terheket

befolyásoló hatás:

Egyéb hatás:

A pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátások rendszerének átalakulását követően is biztosítja a

rászorulók szociális biztonságának megőrzését.

Az önkormányzat 2015. évi költségvetésében a szociális ellátások-

hoz a forrás rendelkezésre áll.


Nem releváns

Nincs

nincs

A rendelet megalkotása szükséges, mert: a magasabb rendű jogszabállyal való összhang megteremtését szolgálja, továbbá hiánya az önkormányzat törvényen alapuló jogalkotási kötelezettségének elmulasztását eredményezné.

A rendelet megalkotásának elmaradása esetén várható következmények: a Kormányhivatal kezdeményezheti a Kúriánál az önkormányzat jogalkotási

kötelezettsége elmulasztásának megállapítását. A helyi rendelet hiányában a településen élő szociálisan rászoruló személyek ellátás nélkül maradnának.

A rendelet alkalmazásához szükséges feltételek:


Személyi:

Rendelkezésre áll

Szervezeti:

Rendelkezésre áll

Tárgyi:

Rendelkezésre áll

Pénzügyi:

Rendelkezésre áll















Mellékletek