Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2015. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

a települési hulladékkezelési közszolgáltatásról szóló 5/2014 (IV. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2015. 04. 01- 2015. 04. 02

Csokonyavisonta Községi Önkormányzat Képviselő-testületének

5/2015. (IV. 1.) önkormányzati rendelete

a települési hulladékkezelési közszolgáltatásról

szóló 5/2014. (IV. 2.) önkormányzati rendelet

módosításáról




1. §

A rendelet 24. §-a helyébe a következő lép.


Elkülönítetten gyűjtött hulladékok gyűjtési szabálya



(1) A település teljes területén a hulladékbirtokos a hulladékot elkülönítetten köteles gyűjteni.


(2) Az elkülönítetten gyűjtött hulladék elszállításának gyakoriságát szállítási naptár rögzíti, amely egy évre előre, szakmai szempontok alapján készül.

A hasznosítható hulladék értékesítéséről, további kezeléséről a Közszolgáltató gondoskodik.


(3) A települési hulladék elkülönített gyűjtésével, illetve begyűjtésével összefüggő tevékenységek teljesítéséhez szükséges feltételeket az önkormányzat a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Társulás és a Közszolgáltató közreműködésével biztosítja.


(4) A hulladékbirtokos az elkülönítetten gyűjtött hulladékot az elhelyezés céljára kijelölt hulladékgyűjtő szigeten a hulladékfajta szerinti elkülönítésére szolgáló gyűjtőedényben, valamint házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtés – Csokonyavisonta falu területén - során az erre rendszeresített gyűjtőedényben vagy zsákban köteles elhelyezni.


(5) A hulladékgyűjtő szigeteken, házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtés során az erre rendszeresített gyűjtőedényben, vagy zsákban kizárólag az azokon megjelölt feliratoknak megfelelő anyagú hulladékokat szabad elhelyezni.


(6) A hulladékbirtokos köteles a házhoz menő elkülönített hulladékgyűjtéshez biztosított edényzetet és zsákokat átvenni, valamint az edényzet átadására vonatkozó szerződést aláírni, és az abban foglaltakat maradéktalanul betartani. Ezen kötelezettség alól kivételt képez az az eset, ha az ingatlanhasználója a Közszolgáltató nyilvántartása szerint szünetelteti a hulladékelszállítását. 


(7) A hulladékbirtokos az elkülönített hulladékok részét képező papír, műanyag és fém hulladékokat a házhoz menő elkülönített gyűjtéssel érintett, Csokonyavisonta falu területén rendelkezésre bocsátott hulladékgyűjtő edénybe vagy zsákba az alábbiak szerint köteles külön gyűjteni úgy, hogy:

a) a papírhulladékot a kék színű, kék fedéllel ellátott gyűjtőedénybe;

b) a műanyag, valamint a fém hulladékot együttesen a sárga színű, a Közszolgáltató által biztosított 160 liter űrtartalmú zsákba helyezi.

Az elkülönítetten gyűjtött papír, műanyag és fém hulladékokat tartalmazó gyűjtőedények, illetve zsákok ürítése a Közszolgáltató által készített szállítási naptárnak megfelelően történik.



2



2. §



A rendelet 25. §-a helyébe a következő lép:


(1) A Közszolgáltatón kívül más személy számára tilos az elkülönített gyűjtésre szolgáló gyűjtőszigeteken, valamint a házhoz menő elkülönített gyűjtéshez biztosított edényekben és zsákokban elhelyezett hulladékok eltávolítása, ezen anyagok kizárólagos tulajdonosa a Közszolgáltató.


(2) Gyűjtősziget használata esetén az elkülönített hulladékoknak az elhelyezés céljára szolgáló helyre történő szállításáról a hulladékbirtokos gondoskodik. Az elkülönített hulladékot a kijelölt helyen úgy kell elhelyezni, hogy az más hulladékfajtával ne keveredjen és a környezetet ne szennyezze.


(3) Az elkülönítetten gyűjtött hulladék elhelyezésére szolgáló szabványos gyűjtőedények elhelyezéséről, az edények ürítéséről, karbantartásáról a Közszolgáltató, a gyűjtőedények, gyűjtőszigetek és környékük tisztán tartásáról, a hó és síkosság mentesítéséről az önkormányzat gondoskodik.


(4) Az elkülönítetten gyűjtött hulladékok gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényt vagy zsákot a szállítás napján lehet kihelyezni a közterületre reggel 6.30 időpontig. A hulladékbirtokos kötelezettsége a hulladék elszállításának napján az elszállítást követően az edényzet tárolási helyre történő visszahelyezése.


(5) Az elszállítandó hulladékot úgy lehet a közterületre kihelyezni, hogy az a jármű és a gyalogos forgalmat ne akadályozza, a zöldterületeket és a növényzetet ne károsítsa, illetve ne járjon baleset vagy károkozás veszélyének előidézésével, a begyűjtő szállítóeszköz által jól megközelíthető legyen.


(7) A Közszolgáltató jogosult az elszállítást megelőzően ellenőrizni az ürítésre az ingatlan elé kihelyezett elkülönítetten gyűjtött hulladékok gyűjtésére szolgáló gyűjtőedény vagy zsák tartalmát.


(8) Amennyiben a gyűjtőedényben vagy a zsákban nem a megfelelő elkülönítetten gyűjtött hulladék került elhelyezésre, úgy a Közszolgáltató a hulladékgyűjtés szabályainak megsértését dokumentálja, és a hulladékbirtokost felszólítja a hulladékgyűjtés szabályainak jövőbeni betartására.


(9) Ha a Közszolgáltató felszólítását követően a hulladékbirtokos egy éven belül újabb alkalommal a hulladékgyűjtés szabályait sérti oly módon, hogy az elkülönítetten gyűjtött hulladék gyűjtésére szolgáló gyűjtőedényben vagy zsákban nem a megfelelő hulladékot helyezi el, és ezt a Közszolgáltató észleli, úgy a Közszolgáltató a hulladékgyűjtés szabályainak megsértését dokumentálja, és a dokumentumokat megküldi a jegyző részére, egyidejűleg kezdeményezi a közösség elleni magatartás vétsége miatti bírság kiszabását.



3



3. §




A rendelet kihirdetése napját követő napon lép hatályba, kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.





Csokonyavisonta, 2015. március 26.





Harasztia Attila                                                                                 Balla Róbert

polgármester                                                                                          jegyző




A rendelet kihirdetve:



2015. április 1.                                                                                 


                                                                                                          Balla Róbert

                                                                                                             jegyző

  




















Mellékletek