Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

Hatályos: 2023. 10. 26

Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a szociális célú tűzifa támogatásról

2023.10.26.

Csokonyavisonta Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) A képviselő-testület azokat a szociálisan rászorult személyeket, akik téli tüzelővel nem rendelkeznek, szociális tűzifa támogatásban részesítheti, az erre a célra meghatározott - 234 m3 - tűzifa mennyiség terhére.

(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától.

(3) A természetben nyújtott szociális tűzifa támogatásra jogosult az, akinek a családjában az egy főre eső jövedelem nem haladja meg:

a) egyedül álló kérelmező esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének 700 %-át (199.500,-Ft)

b) családban élő esetén a mindenkori öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 350 % -át (99.750,-Ft), és vagyonnal nem rendelkezik. A vagyon vizsgálatánál a lakhatási támogatásra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. A külön háztartásban élést közüzemi számlák bemutatásával kell igazolni.

(4) Szociális tűzifa támogatásra csak az a kérelmező jogosult, aki a fűtését kizárólag tűzifával oldja meg. A kérelmezők számától függően egy kérelmező részére háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa adható. Egy személy csak egy kérelmet adhat be.

(5) A kérelmek elbírálása során előnyt élvez, aki a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint

a) aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, vagy

b) tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeni formában történő nyújtására – települési támogatásban (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők),

c) a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család.

(6) A kérelemhez mellékelni kell a kérelmező és a háztartása kérelem benyújtását megelőző havi jövedelméről szóló jövedelemigazolást, nyugdíjas esetén a tárgyévet megelőző évről szóló nyugdíjösszesítőt és az utolsó havi nyugdíjszelvényt, vagy az utolsó havi számlakivonatot, egyéb jövedelmekről a jövedelem igazolására alkalmas dokumentumot. Ha a kérelmezőnek vagy háztartásában élőnek nincs munkáltatója és nem nyugdíjas, valamint egyéb jövedelme sincs, akkor a kérelemben nyilatkozni kell erről.

2. § (1) A támogatás a rendeletben meghatározott feltételektől eltérően méltányosságból is megállapítható, rendkívüli élethelyzetbe került kérelmező esetén, különös tekintettel természeti csapás, haláleset, betegség, idős kor stb. miatt.

(2) A képviselő-testület a szociális célú tűzifa támogatásban részesülőktől ellenszolgáltatást nem kér.

(3) A tűzifában részesülő személy a tűzifát nem értékesítheti, nem adhatja át másnak, csak saját használatra használhatja fel.

3. § (1) A rendelet rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyek elbírálásánál is alkalmazni kell.

(2) Hatálybalépésével egyidejűleg a szociális célú tűzifa támogatásról szóló 8/2022. (XI. 25.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.