Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 11. 25- 2023. 11. 25

Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.11.25.

Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021.(VII.15.) Kormányrendelet VIII. fejezetének eljárási szabályai szerint a következőket rendeli el:

1. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (28) és (29) bekezdéssel egészül ki:

„(28) Tervezett szabályozási vonallal érintett közlekedési és közműterület céljára szolgáló telek abban az esetben is kialakítható, ha a visszamaradó telek területnagysága, egyéb mérete és a beépítettsége nem felel meg az adott övezetre vagy építési övezetre vonatkozó előírásoknak.

(29) Építési hely meghatározásánál

a) ha a szabályozási terv építési határvonallal jelöli az építési helyet, ott azt kell figyelembe venni,

b) ahol a szabályozási terv nem jelöli és e rendelet nem rendelkezik az elő-, oldal- és hátsókert méretéről, ott az OTÉK előírásait kell alkalmazni.

2. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 24. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„24. § (1) A település közigazgatási területén található Natura 2000 területeket, a Duna-Dráva Nemzeti Park védett természetvédelmi területeit, az „ex lege” védett területeket, az ökológiai hálózat magterület- és ökológiai folyosó övezetei által érintett területeket, a helyi természetvédelmi területeket és helyi védett fák, facsoportok területét (a továbbiakban: természetvédelmi érintettségű területek) – más jogszabály által elrendelt szabályozási elemként – a szabályozási tervek jelölik.

(2) Nemzetközi és országos jelentőségű védett természeti területeken építmények és berendezések elhelyezése, illetve a fajösszetétel megváltoztatása csak az nemzetközi és országos védettségű területre vonatkozó előírások, valamint a védett terület kezelési és fenntartási terve alapján végezhető.

(3) E rendelet 1. és 2. mellékletén ábrázolt, valamint Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervében lehatárolt természetvédelmi érintettségű területeken a vonatkozó hatályos jogszabályok előírásait érvényesíteni kell, továbbá:

a) a közlekedési és energetikai infrastruktúra-hálózatok elemeinek nyomvonalának kijelölése továbbá új építmények elhelyezése és művelési ág megváltoztatása csak a természetes élőhelyek fennmaradását biztosító módon, az azok közötti ökológiai kapcsolatok működését nem akadályozó műszaki megoldások alkalmazásával és térbeli kiterjedésben jelölhetők ki, helyezhetők el.

b) fásítás kizárólag őshonos fafajokkal végezhető, energetikai célú növénytelepítés nem végezhető

c) környezetszennyező tevékenység nem folytatható, csak természetes és környezetkímélő módszerek, gazdálkodás alkalmazható.

(4) Védett természeti területen új adótorony, távközlési magasépítmény, magasfeszültségű villamos távvezeték nem létesíthető.

3. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 25. §-a a következő (6) bekezdéssel egészül ki:

„(6) E rendelet 1. és 2. mellékletén ábrázolt, valamint a területrendezési tervek készítésének és alkalmazásának kiegészítő szabályozásáról szóló miniszteri rendeletben lehatárolt tájképvédelmi terület övezete által érintett területen

a) új építmény elhelyezése tájba illesztve a történeti tájszerkezet, a táji és tájképi értékek és az egyedi tájértékek megőrzésével, a tájkarakter erősítésével, a helyi építészeti hagyományok figyelembevételével történhet,

b) birtokközpont nem létesíthető,

c) a látványvédelem (kilátás, rálátás) szempontjait kiemelten kell érvényesíteni,

d) közlekedési, elektronikus hírközlési és energetikai infrastruktúra-hálózatokat és azok járulékos építményeit, továbbá az erőműveket a tájképi egység megőrzését és a hagyományos tájhasználat fennmaradását nem veszélyeztető műszaki megoldások alkalmazásával – beleértve a felszín alatti vonalvezetést is – kell megvalósítani,

e) a művelési ág megváltoztatása, termőföld más célú hasznosítása csak a hagyományos tájhasználatnak megfelelő termelési- és tájszerkezet, illetve a sajátos tájkarakter erősítése, valamint közmű- és közút építése érdekében történhet.

f) külterületi fásítás kizárólag őshonos fafajokkal végezhető.

4. § (1) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

5. § Hatályát veszti a Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 5. melléklete.

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 16/2023. (XI. 24.) önkormányzati rendelethez