Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII.10.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 08. 17- 2024. 08. 17

Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII.10.) rendelet módosításáról

2024.08.17.

Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Tv. 13. § (1) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021.(VII.15.) Kormányrendelet VIII. fejezetének eljárási szabályai szerint a következőket rendeli el:

1. § (1) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 1. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) A község közigazgatási területén megvalósuló épületek parkoló szükségletét az OTÉK 42. §-ának előírásai alapján kell meghatározni, és – a Vt 10 építési övezeti jelű terület kivételével, ahol az építési telken belül és közterületen - az építési telken belül elhelyezni.”

(2) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 1. § (17) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(17) Ásványi nyersanyag kitermelésével járó bányászati, építési, tereprendezési, vízrendezési tevékenység a vonatkozó jogszabályokban előírtak szerint végezhető.”

(3) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 1. § (24) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(24) A technológiai építmények, műtárgyak és sajátos építményfajták legmagasabb pontja 30 m.”

(4) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 1. §-a a következő (30) bekezdéssel egészül ki:

„(30) Közút, magánút, közműterület és közműlétesítmény céljára szolgáló telek kialakításakor az építési övezet, övezet minimális teleknagyságára vonatkozó előírásokat nem kell figyelembe venni.”

2. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet I. Fejezete a következő 1/A. §-sal egészül ki:

„1/A. § (1) A magánút kialakítása során

a) közterülethez kell, hogy csatlakozzon, magánútból nem nyitható újabb magánút,

b) egynél több telket kiszolgáló magánút csak közforgalom elől el nem zárt magánútként létesülhet,

c) a közforgalom elől el nem zárt, gépjárműforgalom számára alkalmas magánút, ha négynél több építési telkeket szolgál ki és 50 méternél hosszabb zsákutcaként alakul ki, a zsákutca végén tehergépjárművek számára (különösen hulladékszállítás, katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében) megfelelő visszafordulási lehetőséget kell kialakítani

(2) Lakótelket kiszolgáló magánút telekszélessége:

a) 1 telek – legfeljebb 2 rendeltetési egység – kiszolgálása esetén legalább 4,0 m,

b) 2 vagy 6 telek – legfeljebb 8 rendeltetési egység – kiszolgálása esetében legalább 6,0 m,

c) 6-nál több telek, vagy 10-nél több rendeltetési egység – kiszolgálására legalább 8,0 m kell, hogy legyen.

(3) Gazdasági területet, vagy birtokközpontot kiszolgáló magánút telekszélessége

a) ha legfeljebb 2 telket szolgál ki, legalább 10,0 m,

b) ha 2-nél több telket szolgál ki, legalább 12,0 m, kell, hogy legyen.

(4) Beépítésre nem szánt különleges bánya területet kiszolgáló magánút telekszélessége legalább 6,0 m kell, hogy legyen.

(5) Magánút esetén (a beépítésre nem szánt különleges bánya terület kivételével)

a) a villamosenergia-ellátást, a víziközmű-ellátást, a szilád burkolatot, a gépjármű várakozóhelyeket, a gyalogjárdákat, a térvilágítást, a csapadékvíz elvezető rendszert az út kialakításával egy időben kell megvalósítani,

b) a tervezett közműveket a közforgalmi utakra vonatkozó közműfektetési előírásoknak megfelelően kell megépíteni,

c) a csapadékvizek elvezetését a közterületekhez hasonlóan kell megoldani,

d) beépítésre szánt területen a közlekedésbiztonság igényét kielégítő térvilágításról gondoskodni kell.”

3. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A településközpont vegyes terület az igazgatási, oktatási, kereskedelmi, szolgáltató és lakó épületek elhelyezésére szolgál. A településközpont vegyes területek övezeti lehatárolását a belterület szabályozási terv, előírásait a 7. melléklet tartalmazza.

4. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A központi vegyes terület több önálló rendeltetési egységet magába foglaló, elsősorban központi igazgatási, oktatási, kereskedelmi és szolgáltató gazdasági épületek elhelyezésére szolgál. A központi vegyes területek övezeti lehatárolását a belterületi szabályozási terv, előírásait a 7. melléklet tartalmazza.”

5. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 15. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A fürdőterületen (Kf) a fürdő és gyógyfürdős létesítményeken kívül kereskedelmi, vendéglátó és szolgáltató létesítmények, szolgálati lakások helyezhetők el. A fürdőterület övezeti lehatárolását a belterületi szabályozási terv, előírásait a 7. melléklet tartalmazza.”

6. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet „Vízgazdálkodási területek.” alcíme a következő 21/A. §-sal egészül ki:

„21/A. § A Kb-B övezeti jelű beépítésre nem szánt különleges bánya területen a nyersanyag kitermelés és feldolgozás célját szolgáló, valamint minden egyéb a bányászatról szóló törvény hatálya alá tartozó tevékenységhez kapcsolódó sajátos bányászati építmények (épületek és műtárgyak) az alábbi feltételekkel helyezhetők el:

a) a. a beépítés módja szabadonálló

b) b. a beépítettség maximum 2 %

c) c. a legnagyobb építménymagasság (a sajátos építményfajták kivételével): maximum 5 m,

d) d. közművesítési kötelem nincs, közműpótlók alkalmazása megengedett a környezetvédelmi előírások betartásával

da) a villamosenergia ellátás kiépítése javasolt

db) szennyvízgyűjtésre közműpótlóként kizárólag vízzáró, zárt medence létesíthető”

7. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 22. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„22. § (1) A környezet-, táj-, természet-, műemlék és helyi védelemmel kapcsolatos szabályozást, lehatárolását a védőtávolságokat a szabályozási terv tünteti fel.

(2) Szénhidrogén vezeték mentén a csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezésekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokat és az ezekkel összefüggő ágazati előírásokat és ágazati rendeleteket kell figyelembe venni.

(3) A szénhidrogén bányászati célú kutak körül mért 50 m védőtávolságon belül csak a létesítési engedélyben szereplő létesítmény helyezhető el. A szénhidrogén bányászati célú kutak, valamint a szénhidrogén termelés mezőbeni vezetékek mentén a biztonsági övezet a kőolaj és földgázbányászati biztonsági szabályzatban előírtak szerint biztosítandó: szénhidrogén bányászati célú kutak mentén 50 m sugarú kör, a vezetékek esetében belterületen 10-10 m, külterületen 15-15 m, műtárgy keresztezésénél 20-20 m.

(4) Vízbázis védelmi területen, valamint a hidrogeológiai „B” védőterületen a vízbázisok, a távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízi létesítmények védelmére vonatkozó előírásokat kell figyelembe venni.”

8. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 24. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A település közigazgatási területén található Natura 2000 területeket, a Duna-Dráva Nemzeti Park védett természetvédelmi területeit, az „ex lege” védett területeket, az ökológiai hálózat magterület,- és ökológiai folyosó övezetei és pufferterület övezetei által érintett területeket, a helyi természetvédelmi területeket és helyi védett fák, facsoportok területét (a továbbiakban: természetvédelmi érintettségű területek) – más jogszabály által elrendelt szabályozási elemként – a szabályozási tervek jelölik.”

9. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 25. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) A tájképvédelmi terület övezete által érintett területen

a) új építmény elhelyezése tájba illesztve a történeti tájszerkezet, a táji és tájképi értékek és az egyedi tájértékek megőrzésével, a tájkarakter erősítésével, a helyi építészeti hagyományok figyelembevételével történhet,

b) birtokközpont nem létesíthető,

c) a látványvédelem (kilátás, rálátás) szempontjait kiemelten kell érvényesíteni,

d) közlekedési, elektronikus hírközlési és energetikai infrastruktúra-hálózatokat és azok járulékos építményeit, továbbá az erőműveket a tájképi egység megőrzését és a hagyományos tájhasználat fennmaradását nem veszélyeztető műszaki megoldások alkalmazásával – beleértve a felszín alatti vonalvezetést is – kell megvalósítani,

e) a művelési ág megváltoztatása, termőföld más célú hasznosítása csak a hagyományos tájhasználatnak megfelelő termelési- és tájszerkezet, illetve a sajátos tájkarakter erősítése, valamint közmű- és közút építése és szénhidrogén bányászati célú kút üzemeltetése érdekében történhet.

f) külterületi fásítás kizárólag őshonos fafajokkal végezhető.”

10. § A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet „Tájvédelem” alcíme a következő 25/A. és 25/B. §-sal egészül ki:

„25/A. § A naperőmű létesítés céljából korlátozottan igénybe vehető terület övezete által érintett területeket az 6. melléklet tartalmazza, ahol csak háztartási méretű kiserőmű létesíthető.

25/B. § Vízminőség-védelmi terület övezete által érintett területeken

a) beépítésre szánt területen a szennyvízcsatorna-hálózatra való rákötés kötelező;

b) egyedi szennyvízkezelő kisberendezés akkor alkalmazható, ha a tisztított víz felszíni vízbe történő elvezetése biztosítható, és a kisberendezés védőterület igénye nem nyúlik túl a tárgyi telken;

c) bányászati tevékenységet a bányászati szempontból kivett helyekre vonatkozó szabályok szerint lehet folytatni.”

11. § (1) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

(2) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe a 2. melléklet lép.

(3) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe a 3. melléklet lép.

(4) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet a 4. melléklet szerinti 6. melléklettel egészül ki.

(5) A Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet az 5. melléklet szerinti 7. melléklettel egészül ki.

12. § Hatályát veszti a Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 6/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelethez

2. melléklet a 6/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet a 6/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelethez

4. melléklet a 6/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelethez

5. melléklet a 6/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelethez