Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

A településkép védelme és a helyi építési szabályok tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

Hatályos: 2024. 08. 17- 2024. 08. 17

Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelete

A településkép védelme és a helyi építési szabályok tárgyú önkormányzati rendeletek módosításáról

2024.08.17.

Csokonyavisonta Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. §. (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi. CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1.pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet VIII. fejezetének eljárási szabályai szerint a következőket rendeli el:

1. § Hatályát veszti a Csokonyavisonta község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 9/2006. (VIII. 10.) önkormányzati rendelet 1. függeléke.

2. § A Csokonyavisonta község településképének védelméről szóló 7/2020 (VII.17.) önkormányzati rendelet 18. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„18. § (1) Az e rendelet 1.mellékletében lehatárolt településképi szempontból meghatározó „egyéb külterület” településrészeken a településkép védelme érdekében új épület a meglevő beépítéshez és építészeti kialakításhoz illeszkedő módon alakítható ki, a jelen § -ban meghatározott településképi követelmények érvényesítése mellett.

(2) Az egyéb külterület mezőgazdasági területein:

a) Új épület kialakítása, meglévő átalakítása csak a tájra jellemző hagyományok megtartásával létesíthető.

b) Az épületek tájba illően, természetes anyagból építhetők.

c) Az épületek tömege, fedése, szín- és formavilága a táj építési hagyományait követve alakítható ki.

d) A lakóépületek magastetővel építhetők.

e) Lakókonténer, lakókocsi a területeken nem helyezhető el.

f) Az épületek külső megjelenésében a feltűnő, tájidegen építési elemek, a mesterkélt, rikító színek (pl. kék, lila, rózsaszín) nem alkalmazhatók.

g) A lakóépületek homlokzatain (falburkolat, tető) olyan színárnyalatok alkalmazhatók, amelyek a hagyományos építőanyagok (cserép, fa, egyéb természetes anyagok) színeire jellemzők.

h) A tájba való illeszkedés és a tájképvédelem érdekében tetőfedésként bitumenes zsindely, piros vagy kék színű fém hullámlemez, valamint műanyag vagy szürke eternit hullámlemez nem alkalmazható.

i) Csak a helyi építési hagyományoknak (anyaghasználat: tégla, kő, fa, cserép, vakolt falfelület) megfelelő, tájba illeszkedő épületek, építmények építhetők.

j) Az épületek külső megjelenésében a feltűnő, tájidegen építési elemek, a mesterkélt, rikító színek (pl. kék, lila, rózsaszín) nem alkalmazhatók.

k) A homlokzatokon (falburkolat, tető) olyan színárnyalatok alkalmazhatók, amelyek a hagyományos építőanyagok (cserép, fa, egyéb természetes anyagok) színeire jellemzők.

l) Táj- és településkép-védelmi okokból útsorfásítást kell végezni az utak mentén.

m) Új közutak, utcák kialakításánál legalább egyoldali fasor telepítéséhez területet kell biztosítani.

(3) Az egyéb külterület táj- és természetvédelmi területekein – a szénhidrogén bányászati célú kutak kivételével:

a) az alábbiak nem helyezhetők el:

aa) új légvezeték nem létesíthető, továbbá

ab) szélerőmű, szélkerék és

ac) adótorony, távközlési magas-építmény nem építhető, valamint

b) természeti célú tájékoztató tábla kivételével önálló reklámtábla, reklámépítmény nem helyezhető el.

c) Új épületek kialakítása és a meglévő épületek felújítása a magyar építészeti hagyományoknak megfelelő anyaghasználathoz illeszkedő anyagokkal (kő, tégla, fa) engedélyezhető.

d) Tájképvédelmi területen új épület építése a tájba illesztés fokozott figyelembevételével történhet, a kialakult tájhasználat, telekstruktúra, a hagyományos beépítési módok megőrzése mellett.

e) Tájképvédelmi területen tilos a tájképet kedvezőtlenül befolyásoló épületek, építmények elhelyezése, vagy olyan más beavatkozás, amely a jellegzetes táji arculatot károsítaná.

f) Új villamosenergia-ellátási, a táv- és hírközlő vezetékek létesítése csak terepszint alatti elhelyezéssel engedélyezhetők, kivéve, ha terepszint alatti elhelyezés védendő értéket veszélyeztetne, károsítana.

(4) Az egyéb külterületen a zöldfelület kialakításának szabályai: A külterületeken jellemzően az e rendelet 4.mellékletében szereplő „Fásításra, növénytelepítésre javasolt őshonos növények jegyzéke” szerinti fajok telepíthetők, az e rendelet 5.mellékletének „Telepítésre nem javasolt, idegenhonos inváziós fajok jegyzéké”-ben szereplő növényfajok kizárásával.”

3. § A Csokonyavisonta község településképének védelméről szóló 7/2020 (VII.17.) önkormányzati rendelet 20. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„20. § (1) A település területén a vezeték nélküli hírközlés sajátos építményeinek, műtárgyainak elhelyezésére nem alkalmas területek – a szénhidrogén termelés mezőbeni vezetékei, valamint a szénhidrogén bányászati célú kutak kivételével – az alábbiak:

1. Belterület, üdülőterület településrészek, kivéve a (2) bekezdés szerint,

2. országos ökológiai hálózat terület (e rendelet 7.melléklete szerint),

3. tájképvédelmi terület (e rendelet 7.melléklete szerint),

4. Natura 2000 terület (e rendelet 7.melléklete szerint),

5. Ex lege lápterület (e rendelet 7.melléklete szerint),

6. természeti terület (e rendelet 7.melléklete szerint).

(2) A település területén a vezeték nélküli hírközlés sajátos építményeinek, műtárgyainak elhelyezésére alkalmas területek, helyek, építmények:

1. a meglévő, amennyiben belterületen szükséges az elhelyezés, az elsősorban a meglévő toronyépületekben (pl. templomtorony, ),

2. ipari, mezőgazdasági üzemi terület,

3. természetvédelem alatt nem álló mezőgazdasági terület (e rendelet 7.melléklete szerint).”

4. § A Csokonyavisonta község településképének védelméről szóló 7/2020 (VII.17.) önkormányzati rendelet 2. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

5. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 7/2024. (VIII. 16.) önkormányzati rendelethez