Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 01

Csokonyavisonta Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.03.01.
az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 143. § (4) bekezdésében és az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 23. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzat képviselő-testülete a költségvetését költségvetési rendeletben állapítja meg.
A finanszírozás rendjét és az állami hozzájárulás mértékét Magyarország 2024. évi központi költségvetésről szóló 2023. évi LV. törvény (a továbbiakban: költségvetési törvény) határozza meg.
A költségvetési rendeletben az önkormányzat költségvetési bevételeit és költségvetési kiadásait előirányzat csoportok, kiemelt előirányzatok, kötelező feladatok, önként vállalt feladatok szerinti bontásban kell bemutatni.
A helyi önkormányzat költségvetési bevételei között kell megtervezni a helyi önkormányzat bevételeit, különösen a helyi adó bevételeket, a helyi önkormányzatok általános működéséhez kapcsolódó támogatásokat, a központi költségvetésből származó egyéb költségvetési támogatásokat, elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit.
A helyi önkormányzat költségvetési kiadásai között kell megtervezni a helyi önkormányzat nevében végzett beruházások, felújítások kiadásait beruházásonként, felújításonként, a helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultság jellegű ellátásokat, az általános és céltartalékot, és elkülönítetten az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek kiadásait, valamint a helyi önkormányzat ilyen projektekhez történő hozzájárulásait.
Az Önkormányzat költségvetése tartalmazza a Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás részére megigényelt államitámogatást és tartalmazza a Csokonyavisontai Közös Önkormányzati Hivatal költségvetését is.