Beleg Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2014.(II.11.) önkormányzati rendelete

a közös önkormányzati hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető illetménykiegészítésről, szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról

Hatályos: 2014. 02. 12

Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 142. §-ában, a 234. § (3)-(4) bekezdésében és a 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


  1. §


(1) E rendelet hatálya Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) Segesdi Közös Önkormányzati Hivatalában (a továbbiakban: Hivatal) foglalkoztatott köztisztviselőkre és ügykezelőkre (a továbbiakban: köztisztviselő) terjed ki.


(2) E rendelet 6. §-ának előírásait kell alkalmazni a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre is.


  1. §


A Képviselő-testület a Hivatal valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselője, valamennyi középiskolai végzettségű köztisztviselője, valamint ügykezelője részére az éves költségvetési rendeletében meghatározott mértékű illetménykiegészítést biztosít.


  1. §


(1) A szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokra, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokra (a továbbiakban: juttatások és támogatások) adott évben kifizethető keretösszeget a Képviselő-testület a Hivatal költségvetésében egy összegben állapítja meg.


(2) A juttatások és támogatások formáit, mértékét, feltételeit a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 152. § (2) bekezdésére figyelemmel a jegyző szabályzatban határozza meg.


  1. §


(1) A Hivatal költségvetésében a juttatások és támogatások céljára fedezetet kell biztosítani (szociális keret), amely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át.


(2) Ha az adott költségvetési évre a juttatásokra és támogatásokra megállapított keret kevésnek bizonyul, a jegyző év közben pótelőirányzatot kérhet. A Képviselő-testület e kérésnek a költségvetési rendelet módosításával tehet eleget.



  1. §


(1) A juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló keretet az igénylés, kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni.


(2) Ha év közben a keret kimerülése esetén a Képviselő-testület a juttatások és támogatások fedezetéül pótelőirányzatot állapít meg, akkor a felhasználás során előnyben kell részesíteni a már benyújtott igényeket.


(3) Az egyes juttatásokról és támogatásokról évenként elkülönített nyilvántartást kell vezetni.



  1. §


(1) A köztisztviselő részére a Képviselő-testület a következő juttatásokat és támogatásokat biztosítja:

  1. családalapítási támogatás,
  2. illetményelőleg, legfeljebb a mindenkori adómentes mértékig,
  3. sport-és szabadidős tevékenységek támogatása,
  4. képzés, továbbképzés támogatása,
  5. cafetéria juttatás,
  6. béren kívüli természetbeni juttatás,
  7. szemüveg vagy kontaktlencse készítésének díjához hozzájárulás,
  8. eseti szociális segély,
  9. temetési segély,

j)illetmény-átutalási támogatás.


  1. §


(1) A nyugállományú köztisztviselő a közszolgálati tisztviselők részére adható juttatásokról és egyes illetménypótlékokról szóló 249/2012. (VIII. 31.) Korm. rendelet 10. § (5) bekezdésében nevesített támogatásokban részesülhet, a mindenkori költségvetési rendeletben biztosított szociális keret terhére.

 (2) A szociális támogatás csak azokat a nyugállományú köztisztviselőket illeti meg, akik a Hivataltól, illetve jogelőd szervezetétől kerültek nyugállományba.


  1. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



9. §


Hatályát veszti


  1. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól szóló 9/2001. (X.31.) sz. rendelete,
  2. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól szóló 9/2001. (X.31.) sz. rendelete módosításáról szóló 14/2001. (XII.27.) számú rendelete,
  3. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól szóló 9/2001. (X.31.) sz. rendelete módosításáról szóló 9/2004. (IV.29.) rendelete,
  4. Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól szóló 9/2001. (X.31.) sz. rendelete módosításáról szóló 1/2010. (II.10.) rendelete,




                           Tamás Csaba                                                     Veszner József

                            polgármester                                                   címzetes főjegyző




Kihirdetve: 2014. február 11.


                                                                Veszner József

                                                             címzetes főjegyző




Indokolás a közös önkormányzati hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető illetménykiegészítésről, szociális, jóléti és egészségügyi juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról szóló rendelethez



Általános indokolás


A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Ktv.) 2012. március 1-jén hatályát vesztette. A köztisztviselők közszolgálati jogviszonyával kapcsolatos szabályokat ezen időponttól a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) és végrehajtási rendeletei határozzák meg. A Kttv. rendelkezései alapján szükségessé vált a Ktv. szabályai szerint hozott helyi rendeletek felülvizsgálata.



Részletes indokolás


1. §-hoz


A Kttv. az ügykezelők részére ugyanazokat a juttatásokat biztosítja, mint a köztisztviselők részére.

A Kttv.-ben megjelölt juttatások a köztisztviselők és ügykezelők mellett a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre és az alpolgármesterre is vonatkoznak, mert a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló 1994. évi LXIV. törvény (továbbiakban: Ptv.) lehetőséget ad arra, hogy a Képviselő-testület a polgármester és az alpolgármester részére is biztosítsa a köztisztviselőket megillető juttatásokat.


2. §-hoz


A 2. § valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő, valamennyi középiskolai végzettségű köztisztviselő, valamint az ügykezelő részére az éves költségvetési rendeletben megállapítható illetménykiegészítésről rendelkezik. Az illetménykiegészítést az éves költségvetési rendeletben kell meghatározni a tárgyévre vonatkozóan, önálló rendelet alkotása e tárgykörben nem célszerű. A képviselőtestületek által korábban megállapított általános 10 %-os illetménykiegészítés nem vonható el, mérlegelés tárgyát az ezen felüli – további 10 %-ig terjedő – illetménykiegészítés képezheti.


3. §-hoz


Az adott évben kifizethető keretösszeget a Képviselő-testület a Hivatal költségvetésében egy összegben állapítja meg. A juttatások és támogatások formáit, mértékét, feltételeit a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 152. § (2) bekezdésére figyelemmel a jegyző szabályzatban határozza meg.





4. §-hoz


E § arról rendelkezik, hogy a juttatások és támogatások céljára szociális keretet kell biztosítani, mely más célra nem használható fel és nem csoportosítható át. A keret kiegészítésére a jegyző év közben pótelőirányzatot kérhet.

5. §-hoz


A juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló keretet felhasználásának szabályait rögzíti, amikor kimondja, hogy a keretet az igénylés, kérelem beérkezésének sorrendjében kell felhasználni. Rendelkezik a felhasználás nyilvántartásáról is.



6. §-hoz


A juttatásokat és támogatások formáit részletezi.


7. §-hoz


A nyugállományú köztisztviselők részére adható juttatások felsorolását tartalmazza.


8 – 9. §-okhoz


A hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.