Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2016.(V.31.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatáról szóló 18/2001. /XII. 27./ számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 06. 01- 2016. 06. 01

Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII. törvény 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatáról szóló 18/2001./XII. 27./ számú rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § /4/ bekezdésében szereplő „közgyűlési” szövegrész helyébe a „képviselő-testületi” szöveg lép.


2. §


Az R. 1. § /8/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/8/ A község közigazgatási területén megvalósuló épületek parkoló szükségletét az OTÉK előírásai alapján kell meghatározni, és az építési telken belül elhelyezni. Közhasznú építmények esetén az előírt parkoló szám egy része vagy egésze közterületen, vagy más telken is kialakítható az önkormányzat illetve a telek tulajdonosának a hozzájárulásával.”


3. §


Az R. 1. § /10/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/10/ Az építmények engedélyezésénél a tűzrendészeti szabályrendeleteket be kell tartani. A tűzi vízellátást az előírásoknak megfelelően kell biztosítani.”



4. §


Az R. 3. § /7/ bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:


„/7/ A lakótelkekhez közvetlenül kapcsolódó, azokkal azonos helyrajzi szám alatt lévő belterületi kertek (KERTEK) a kertgazdálkodás körébe tartoznak és azokon csak növényházak és az OTÉK mellékletében meghatározott melléképítmények helyezhetők el.”


5. §


Az R. 4. § /1/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/1/ A falusias lakóterületen /FL/ legfeljebb négylakásos lakóépület és az OTÉK-ban felsorolt, falusias lakóterületen megengedett egyéb rendeltetésű épületek helyezhetők el, az üzemanyagtöltő kivételével.”



6. §


Az R. 6. § /2/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/2/ A településközpont vegyes területen /TV/ az OTÉK -ban felsorolt, központi vegyes területen megengedett egyéb rendeltetésű épületek helyezhetők el, parkolóház, üzemanyagtöltő kivételével.” 


7. §


Az R. 8. § /5/ bekezdése és /7/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) „/5/ A területen történő beépítéseknél az OTÉK előírásait kell alkalmazni.”


(2) „/7/ A létesítmények parkoló szükségleteit az OTÉK alapján, teljes egészében a telken belül kell kielégíteni.”



8. §


Az R. 10. § /3/ bekezdése és /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) „/3/ A sportterületen a sporthoz kapcsolódó létesítmények helyezhetők el. A beépítettség maximuma a sportpályák nélkül 15 %. A beépítés egyéb feltételeit a környező beépítés függvényében a tervezési program alapján az OTÉK keretei között kell meghatározni.”


(2) „/4/ A parkolóhelyek az OTÉK alapján a telek területen belül, illetve a környezetükben lévő közterületen alakíthatók ki.”



9. §


Az R. 11. § /2/ bekezdése és /5/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


(1) „/2/ A közutak elhelyezésére szükséges területeket a kialakult állapot figyelembe vétele mellett a szabályozási terv és az OTÉK-ban előírtak alapján kell biztosítani.”


(2) „/5/ A közlekedési és közmű területeken a közlekedési és közmű létesítményeken kívül az OTÉK-ban felsorolt építmények helyezhetők el.”


10. §


Az R. 14. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A területen építményeket elhelyezni az e rendeletben kikötötteken túl csak az OTÉK előírásai figyelembe vételével lehet.”


11. §


Az R. 16. § /6/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/6/ A belterületi lakóterületek „KERTEK” és a be nem építhető kertterületeken /Mk0/ területein növényházak, és az OTÉK mellékletében felsorolt melléképítmények helyezhetők el, kirakatszekrény kivételével.”



12. §


Az R. 20. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ Levegőtisztaság-védelmi szempontból a területen csak olyan tevékenység folytatható, és csak olyan létesítmény alakítható ki, amelynek levegő szennyező anyag-kibocsátása a területre vonatkozó határértékeket nem lépi túl.”



13. §


Az R. 21. § /3/ bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A műemléki listán szereplő területekkel és építményekkel /v.M/ kapcsolatos engedélyezés az illetékes hatóság hatáskörébe tartozik, a műemléki környezetben /M/ pedig szakhatóságként működik közre.”


14. §


Az R. 23. § /1/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/1/ A szabályozási terv szerinti helyi közút létesítése, bővítése vagy szabályozása érdekében a teleknek közút céljára szükséges része, - az Étv. előírásai szerint - a települési önkormányzat javára igénybe vehető és lejegyeztethető.”



15. §


Az R. 24. § /2/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/2/ A helyi közutat illetőleg közművet, amennyiben a település önkormányzata létesítette, úgy annak költségét részben vagy egészében az érintett ingatlanok tulajdonosaira háríthatja. A hozzájárulás mértékéről és a megfizetés módjáról a települési önkormányzat képviselő-testülete hatósági határozatban dönt.”



16. §


Hatályát veszti az R.

a)1. § /9/ bekezdése,

b)1. § /11/ bekezdése,

c)3. § /5/ bekezdése,

d)9. § /6/ bekezdése,

e)11. § /6/ bekezdése,

f)13. § /2/ bekezdése,

g)20. § /6/ bekezdése,

h)26. § /2/ bekezdése.



17. §


Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.





                          Tamás Csaba                                                 dr. Varga Katalin

                           polgármester                                                        jegyző




Kihirdetve: 2016. május 31.




                                                              dr. Varga Katalin

                                                                       jegyző