Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2017.(VII.26.) önkormányzati rendelete

a helyi építési szabályzatáról szóló 18/2001. /XII. 27./ számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 08. 10- 2020. 11. 08

Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében és a 62. § (6) bekezdés 6. pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a település-rendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet VI. Fejezetének eljárási szabályai alapján a következőket rendeli el:


1. §


(1) Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatáról szóló 18/2001./XII. 27./ számú rendelet (a továbbiakban: R.) 1. § /2/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/2/ A rendelet hatálya alá tartozó területen telket alakítani, épületet és más építményt (a műtárgyakat is ide értve) tervezni, kivitelezni, építeni, felújítani, átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni, lebontani, használni, az általános érvényű előírások mellett csak e rendelet (és annak mellékletében foglaltakkal) alkalmazásával lehet.”


(2) Az R. 1. § /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/4/ A szabályozási terven kötelező és irányadó szabályozási elemek jelöltek.”


(3) Az R. 1. § /5/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/5/ A szabályozási tervben kötelezőnek kell tekinteni:

  • a település igazgatási határát
  • a meglévő és javasolt belterületi határt,
  • a szabályozási és védelmi vonalakat, területeket,
  • az egyes terület-felhasználási egységek és övezetek határait,
  • a környezetvédelmi, táj- és természetvédelmi, műemléki és helyi védelmi szabályokat és kikötéseket,
  • építési vonalat

irányadó szabályozási elem: a telekhatár.”


(4) Az R. 1. §-a a következő /15/ bekezdéssel egészül ki:


„/15/ A község közigazgatási területén megvalósuló épületek parkoló szükségletét az OTÉK előírásai alapján kell meghatározni, és azt saját telken belül kell elhelyezni.”


2. §


(1) Az R. 3. § /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/4/ Az övezeti előírásban meghatározottat meghaladó paraméterekkel rendelkező ingatlanokon a már meglévő épületek felújíthatók, korszerűsíthetők, bontásuk esetén azonban csak az övezeti előírások szerint építhetők vissza.”


(2) Az R. 3. § /6/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/6/ A területet részleges közművesítéssel kell ellátni, ahol a szennyvízcsatornázás műszaki feltételei nem teremthetők meg, ott a szennyvíz elhelyezése zárt szennyvíztározókban vagy egyedi szennyvízkezelő berendezésben történhet.


(3) Az R. 3. §-a a következő /8/ bekezdéssel egészül ki:


„/8/ A lakótelkekhez közvetlenül kapcsolódó, azokkal azonos helyrajzi szám alatt lévő belterületi kertek (KERTEK) a kertgazdálkodás körébe tartoznak és azokon csak növényházak és az OTÉK mellékletében meghatározott melléképítmények helyezhetők el.”


3. §


Az R. 4. §-a a következő /3/-/5/ bekezdéssel egészül ki:


„/3/ A falusias lakóterületen /FL/ legfeljebb négylakásos lakóépület és az OTÉK-ban felsorolt, falusias lakóterületen megengedett egyéb rendeltetésű épületek helyezhetők el, az üzemanyagtöltő kivételével.”


/4/ Az övezeti előírások az alábbiak:


Övezet jele

Beépítési mód

Építménymagasság Max. (m)

Beépítettség max.

%

Legkisebb telekméret (m2)

Lf1

OK

5

30

800

Lf2

O

5

30

900



/5/ Az Lf1 övezetben az oldalhatáros beépítéstől eltérő, szabadonálló beépítés is megtartható, az épület bővítése azonban csak akkor lehetséges, ha ez nem sérti az OTÉK előírásait és a szomszédos jogos érdekét.”


4. §


Az R. 5. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A területeket legalább részleges közművel kell ellátni, ahol a szennyvízcsatornázás műszaki feltételei nem teremthetők meg, ott a szennyvíz elhelyezése zárt szennyvíztározókban vagy egyedi szennyvízkezelő berendezésben történhet.”



5. §


(1) Az R. 6. § /1/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/1/ A településközpont vegyes területen /TV/ az OTÉK -ban felsorolt, a településközpont vegyes területen megengedett rendeltetésű épületek helyezhetők el, parkolóház, üzemanyagtöltő kivételével.”



(2) Az R. 6. §-a a következő /5/-/6/ bekezdéssel egészül ki:


„/5/ Az övezeti előírások az alábbiak:


Övezet jele

Beépítési mód

Építménymagasság Max. (m)

Beépítettség max.

%

Legkisebb telekméret (m2)

TV1

SZ

7,5

30

1200

TV2

SZ

6

40

K

TV3

SZ

6

25

K



/6/ A „K”-val jelölt kialakult telekméret megtartható, de tovább nem csökkenthető.”


6. §


Az R. 7. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A területeket legalább részleges közművel kell ellátni, ahol a szennyvízcsatornázás műszaki feltételei nem teremthetők meg, ott a szennyvízhálózat kiépítéséig a szennyvizet zárt szennyvíztározókban vagy egyedi szennyvízkezelő berendezésben kell elhelyezni.”


7. §


Az R. 8. §-a a következő /8/ bekezdéssel egészül ki:


„/8/ Az övezeti előírások az alábbiak:


Övezet jele

Beépítési mód

Építménymagasság Max. (m)

Beépítettség max.

%

Legkisebb telekméret (m2)

KG

SZ

7,5

40

4000



8. §


Az R. 9. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A beépítési mód szabadon álló, a legnagyobb építmény magasság 7,5 m. A sajátos építmények, építménymagassága, siló- terményszárító- és tároló esetében legfeljebb 15 m, víztorony esetében legfeljebb 25 m lehet. A beépítettség mértéke 30 %, A minimális telekméret 3.000 m2.”


9. §


Az R. 10. § /2/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/2/ A temető területén belül csak a temető üzemeltetéséhez szükséges építmények és egyházi építmények helyezhetők el. A beépítés módja szabadonálló, a kialakult telekméret nem csökkenthető, a beépítettség mértéke legfeljebb 10 %. A megengedett legnagyobb építménymagasság 5 m. A területet legalább részleges közművesítettséggel kell ellátni. A zöldfelület legkisebb mértéke 60%.”


10. §


(1) Az R. 11. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A közutak, vasút és a közművek védőtávolságait a szabályozási terv tartalmazza. A védőtávolságokon belül bármilyen építési tevékenységhez az illetékes feladat- és hatáskörrel rendelkező szerv véleményét meg kell kérni.”


(2) Az R. 11. § /8/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/8/ A vezetékes vízellátásban részesülő építmények szennyvíz elhelyezését, -ahol a szennyvízcsatornázás műszaki feltételei nem teremthetők meg,- zárt tározókban vagy egyedi szennyvízkezelő berendezésben kell megoldani.”


11. §


Az R. 12. § /3/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/3/ A közparkokban az OTÉK-ban zöldterületen megengedett építmények helyezhetők el annak legfeljebb 2 %-os beépítettségéig, legfeljebb 4,5 méteres építménymagassággal.”


12. §


Az R. 13. § (1) bekezdésében a „véderdő” szövegrész helyébe a „védelmi erdő” szöveg lép.


13. §


Az R. 14. § /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/4/ A víziközművel ellátott építmény szennyvízét a hálózatra kell kötni, amennyiben a szennyvízcsatornázás műszaki feltételei nem teremthetők meg, zárt szennyvíztározóba vagy egyedi szennyvízkezelő berendezésbe kell vezetni.


14. §


Az R. 15. § /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/4/ A mezőgazdasági műveléshez, a terület rendeltetésszerű használatát szolgáló lakóépület és egyéb gazdasági építmények az OTÉK mezőgazdasági területre vonatkozóan meghatározott feltételei mellett építhetők. A gazdasági épületek építménymagassága legfeljebb 7,0 méter, a lakóépületeké legfeljebb 5 méter lehet."


15. §


(1) Az R. 20. § /4/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/4/ Állati tetemet csak az e célra kijelölt telepen lehet elhelyezni.”


(2) Az R. 20. § /5/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/5/ A kommunális hulladékot a központilag kijelölt és engedélyezett hulladéktelepre kell szállítani.”


(3) Az R. 20. § /10/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/10/ A település a felszín alatti vizek szempontjából érzékeny területnek minősül.”



16. §


(1) Az R. 21. § /1/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/1/ A település műemléki környezetét, műemlékeit és helyi védelemre javasolt építményeit a szabályozási terv tünteti fel. A szabályozási terven szereplő műemléki környezet és műemlék telke helyett,- a településrendezési eszközök felülvizsgálatáig,- a függelékben felsorolt és ábrázolt területeket kell figyelembe venni.


(2) Az R. 21. § /2/ bekezdésének helyébe a következő rendelkezés lép:


„/2/ A műemlékeket az 1. függelék, a helyi védelemre javasolt építmények listáját az 1. melléklet tartalmazza”


(3) Az R. 21. § /6/ bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„/6/ A helyi védett épületek bontása csak a teljes műszaki és erkölcsi avultság beálltával történhet, az épületről felmérési tervet és foto dokumentációt kell készíteni.


(4) Az R. 21. §-a a következő /7/-/8/ bekezdéssel egészül ki:


„/7/ A régészeti lelőhelyeket az 1. függelék tartalmazza. A szabályozási terven szereplő régészeti lelőhelyek területe helyett,- a településrendezési eszközök felülvizsgálatáig,- az 1. függelékben felsorolt és ábrázolt régészeti lelőhelyek területét kell figyelembe venni.”


 „/8/ Ha régészeti feltárás nélkül régészeti emlék, lelet vagy annak tűnő tárgy kerül elő, a felfedező, a tevékenység felelős vezetője, az ingatlan tulajdonosa, az építtető, vagy a kivitelező köteles:

  1. az általa folytatott tevékenységet azonnal abbahagyni,
  2. a jegyző útján az örökségvédelemért felelős hatóságnak azt haladéktalanul bejelenteni, amely arról tájékoztatja a mentő feltárás elvégzésére,- a kulturális örökség védelméről szóló törvény szerint feltárásra,- jogosult intézményt, valamint
  3. a tevékenységet szüneteltetni, továbbá a helyszín és a lelet őrzéséről,- a felelős őrzés szabályai szerint,- a feltárásra jogosult intézmény intézkedéséig gondoskodni.”


17. §


Az R. a következő 25/A. §-al és az ezt megelőző fejezet és alcímmel egészül ki:


„IV/A. FEJEZET

A rendelet szabályozási terv mellékletei

25/A. §


3. melléklet: Belterületi Szabályozási Terv SZ-1, SZ-2, SZ-3 jelű tervlapja

4. melléklet: Külterületi Szabályozási Terv SZK jelű tervlapja.



18. §


(1) E rendelet az állami főépítész hatáskörében eljáró megyei kormányhivatalnak és az érintett államigazgatási szerveknek történt közlést követő 5. napon, de legkorábban a kihirdetéstől számított 15. napon lép hatályba.


(2) Az R. 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. melléklete lép.


(3) Hatályát veszti az R.

  1. 1. § /3/, /7/ és /12/ bekezdése,
  2. 4. § /2/ bekezdésében a „legnagyobb szintterület sűrűség 0,5, a” szövegrész,
  3. 6. § /4/ bekezdésében a „szintterület sűrűség maximuma 0,8, a” szövegrész,
  4. 8. § /3/ bekezdése,
  5. 9. § /4/ bekezdésében a „legnagyobb szintterület sűrűség 0,8” szövegrész,
  6. 11. § /4/ bekezdése,
  7. 17. § /4/ bekezdésében a „közterek” szövegrész,
  8. 20. § /1/, /2/ és /11/ bekezdése,
  9. 21. § /5/ bekezdése,
  10. 22. §-a,
  11. 23. §-a,
  12. 25. §-a.



                          Tamás Csaba                                                 dr. Varga Katalin

                           polgármester                                                           jegyző




Kihirdetve: 2017. július 26.



                                                              dr. Varga Katalin

                                                                       jegyző

1. melléklet a 15/2017. (VII. 26.) önkormányzati rendelethez

„1. melléklet a 18/2001./XII. 27./ számú rendelethez”


Helyi védelemre javasolt épületek, természeti értékek:


1./ Katolikus templom                                                      HRSZ: 282/1.

2./ Lakóház                                 Petőfi Sándor u. 54.       HRSZ: 277


3./ Lakóház                                 Petőfi Sándor u. 57.       HRSZ: 261

4./ Lakóház                                 Petőfi Sándor u. 71.       HRSZ: 257

5./ Lakóház                                 Petőfi Sándor u. 20.       HRSZ:  22

6./ Védett kert: Óvoda kertje      Ady Endre utca           HRSZ: 119