Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2018.(IV.24.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről

Hatályos: 2018. 04. 25

Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésének a)-h) pontjaiban kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (2)-(3) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Bevezető rendelkezések


1. A rendelet célja, hatálya és értelmező rendelkezések


1. §


(1) E rendelet célja Beleg község sajátos településképének, épített környezetének társadalmi bevonás és konszenzus által történő védelme, megőrzése, alakítása

  1. a helyi építészeti örökség egyedi védelme (a továbbiakban: helyi védelem) meghatározásával, a védetté nyilvánítás a védelem megszüntetés szabályozásával,
  2. a településképi szempontból meghatározó területek meghatározásával,
  3. a településképi követelmények meghatározásával,
  4. a településkép-érvényesítési eszközök szabályozásával.


(2) A helyi védelem célja Beleg község településképe és történelme szempontjából meghatározó építészeti örökség kiemelkedő értékű elemeinek védelme, a jellegzetes karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása. A helyi védelem alatt álló építészeti örökség a nemzeti közös kulturális kincs része, ezért fenntartása, védelmével összhangban lévő használata és bemutatása közérdek.


(3) A településképi szempontból meghatározó területek megállapításának célja Beleg jellegzetes, értékes, hagyományt őrző építészeti arculatát, településkarakterét meghatározó jellemzőkkel bíró településrészek lehatárolásával a településképi követelmények érvényesítése.


(4) E rendelet hatálya Beleg község teljes közigazgatási területének településképi védelmére terjed ki.


(5) A rendeletben nem szabályozott örökségvédelmi értékeket (műemlékek, régészeti lelőhelyek) a 2. függelék tartalmazza. Az ezekkel kapcsolatos szabályokat a kulturális örökség védelméről szóló törvény határozza meg.


II. Fejezet

A helyi védelem


2. A helyi védelem feladata, általános szabályai, önkormányzati kötelezettségek


2. §


(1) A helyi védelem feladata a helyi építészeti örökség feltárása, számbavétele, védetté nyilvánítása, megőrzése, a lakossággal való megismertetése. A helyi védelem alatt álló építészeti örökség károsodásának megelőzése, a károsodás csökkentésének vagy megszüntetésének elősegítése.


(2) A helyi védelem a település jellegzetes, értékes, illetve hagyományt őrző építészeti arculatát, településkarakterét meghatározó, az 1. mellékletben meghatározott építményekre, építményrészletekre, alkalmazott anyaghasználatra, tömegformálásra, homlokzati kialakításra, táj- és kertépítészeti alkotásra, egyedi tájértékre, növényzetre, szoborra, képzőművészeti alkotásra, utcabútorra terjed ki, amit a Képviselő-testület védettnek nyilvánít.



  1. A helyi védelem alá helyezés és a védelem megszűnésének szabályai


3. §


(1) A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszűnéséről a Képviselő-testület e rendelet módosításával dönt.


(2) A helyi védelem alá helyezést, illetve annak megszüntetését bárki, írásban kezdeményezheti.


(3) A helyi védelem alá helyezés iránti kezdeményezésnek tartalmazni kell:

  1. a védendő épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),
  2. a védendő épületre, épületrészre vonatkozó szakszerű, rövid indokolást,
  3. fotódokumentációt,
  4. helyszínrajzot,
  5. a védendő épület, épületrész rendeltetését és használatának módját.


(4) A helyi védelem megszüntetése iránti kezdeményezésnek tartalmazni kell:

  1. a védett épület, épületrész pontos helyét (utca, házszám, helyrajzi szám),
  2. a védettség megszüntetésének rövid, szakszerű indokolását, fotódokumentációját,


(5) A helyi védettség alá helyezési, illetve annak megszüntetésére irányuló eljárás megindításáról az érdekelteket a helyben szokásos módon értesíteni kell.


(6) A helyi védettségre irányuló javaslatot a védelemről szóló döntést megelőzően a helyben szokásos módon, legalább 30 napra közzé kell tenni.


(7) A védetté nyilvánításhoz az örökségvédelmi hatástanulmány települési értékleltára, vagy a településrendezési eszköz megalapozó vizsgálatának az épített környezet, illetve a táji és természeti környezet értékeire vonatkozó vizsgálata szükséges.


(8) A helyi védelem alá helyezéssel vagy annak megszüntetésével kapcsolatos döntés előkészítéséről a települési főépítész bevonásával a polgármester gondoskodik.


(9) Helyi védelem alatt álló építmény nem bontható el, kivétel ez alól az életveszélyes, visszafordíthatatlan műszaki állapot.


(10) A települési főépítész, annak hiányában a jegyző a helyi építészeti örökségről nyilvántartást vezet, amely tartalmazza:

  1. a védett érték megnevezését, védelmi nyilvántartási számát és azonosító adatait,
  2. a védelem típusát,
  3. a védett érték helymeghatározásának adatait, területi védelem esetén a védett terület lehatárolását, és
  4. a védelem rövid indokolását.


(11) E rendelet, illetve e rendelet módosításával megállapított helyi védelmet, annak hatálybalépésétől számított tizenöt napon belül az önkormányzat jegyzője az ingatlanügyi hatóságnál kezdeményezi a védelem jogi jellegként való feljegyzését.


4. Az egyedi védelemhez kapcsolódó tulajdonosi kötelezettségek

4. §


(1) Az 1. mellékletben szereplő, helyi védelem alatt álló építészeti értéket a tulajdonos köteles jókarbantartani, állapotát megóvni, a használat nem veszélyezheti az adott építészeti örökség fennmaradását.


(2) Az építmény romos állapotával nem veszélyeztetheti a közbiztonságot, vagy közvetlen környezetének használatát.


III. Fejezet

A településképi szempontból meghatározó területek


  1. A településképi szempontból meghatározó területek megállapítása


5. §


(1) A településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke

  1. Történelmi lakóterület,
  2. Új lakóterület,
  3. Intézményi terület,
  4. Gazdasági terület,
  5. Zöldfelületek, belterületi közterületek.


(2) A településképi szempontból meghatározó területek térképi lehatárolását a 2. melléklet tartalmazza.


(3) Az (1) bekezdésben felsorolt területek településkép védelme szempontjából kiemelt területek.


IV. Fejezet

A településképi követelmények


6. Építmények anyaghasználatára vonatkozó általános építészeti követelmények

(település teljes területe)

6. §


(1) Az építményeken az adott környezettel nem harmonizáló, kirívó homlokzati és tetőfedési anyagok, illetve azok olyan jellegű színezése nem alkalmazható.


(2) E rendelet 2. melléklete szerinti településképi szempontból meghatározó területeken nem alkalmazható:

  1. közterületről látható részen alumínium lemez, hullámpala, műanyag hullámlemez, hagyományostól eltérő színű (pl. kék, zöld) tetőfedés
  2. a homlokzaton hullámlemez burkolat,
  3. díszítő elemként csempe az ablakok körül,


(3) A település közigazgatási területén állandó használatra szánt hatósági műszaki engedéllyel nem rendelkező lakókocsi, és egyéb bódé jellegű építmény nem helyezhető el.


(4) Belterületen, közterületről látható kerítés nem lehet nagytáblás fém- vagy műanyag hullámlemez, illetve nád borítású.


7. A településképi szempontból meghatározó területekre vonatkozó területi és egyedi építészeti követelmények

7. §


(1) A településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó területi építészeti követelmények az alábbiak:

  1. az elbontott építmények telkeit megfelelő tereprendezéssel, elkerítéssel kell a település arculatához illeszkedő módon kialakítani, fenntartani,
  2. épületet úgy kell elhelyezni, hogy az a beépítés módjában, térmértékében, rendeltetésében, használat módjában, a terepalakítás, a csapadékvíz-elvezetés és a növénytelepítés vonatkozásában illeszkedjen környezete adottságaihoz,
  3. az utcai kerítést az épület építészeti karakteréhez, anyaghasználatához, megjelenéséhez, településképi sajátosságaihoz illeszkedően kell kialakítani,
  4. a kerítések megengedett magassága legfeljebb 2 méter. A környezethez igazodóan, kialakult utcaképet figyelembe véve választandó a tömör vagy az áttört jelleg,
  5. a növények ültetése során nem javasolt a 3. mellékletben szereplő inváziós növényfajok telepítése.


(2) A településképi szempontból meghatározó területre vonatkozó egyedi építészeti követelmények az alábbiak:

  1. az ingatlan fő funkcióját képviselő épületet jellemzően 35°- 45° hajlású magastetővel kell kialakítani;
  2. az ingatlan fő funkcióját betöltő épület tetőidomát a szomszédos telken álló, utcaképileg egy látványt adó épületekkel összhangban kell kialakítani;
  3. az épületek közterületről látható homlokzatainak és tűzfalainak egy homlokzaton belüli részleges felújítása vagy átfestése nem megengedett;
  4. új épület építése vagy felújítása (tetőhéjazat cseréje) esetén alkalmazható tetőhéjazati anyag: cserép, betoncserép, bitumenes zsindely, vagy cserépfedést utánzó fémlemez, 8 m-nél nagyobb fesztávú csarnokszerkezeteknél – trapézlemez kivételével – egyéb fémlemezfedés is,
  5. meglévő épület homlokzatán nem építhető be a homlokzatra jellemzőtől eltérő színű, valamint eltérő arányú nyílászáró;
  6. az épületgépészeti és egyéb berendezéseket, azok tartozékaikat, klímaberendezést építészeti eszközökkel - lehetőség szerint - takartan kell telepíteni;
  7. utcai kerítés kialakításához csak a településen hagyományos építőanyagok [kő, tégla, fa, kovácsoltvas, fém] valamint élő sövény alkalmazható, illetve ezek kombinációja is megengedett.


8. A helyi védelemben részesülő elemekre vonatkozó építészeti követelmények

8. §


Az 1. mellékletben szereplő helyi védelemben részesülő értékekre vonatkozó egyedi építészeti követelmények:

  1. Az épületen végzett bármilyen építési munka esetén a hagyományos homlokzat és tömegarányok, párkány- és gerincmagasságok, nyílásrendek, a nyílások osztása, a homlokzati tagozatok megőrzendők.
  2. Az épület úgy bővíthető, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve gondosan mérlegelt kompromisszum árán a legkisebb kárt szenvedje. Az épület bővítése az épület mögött, fésűs beépítés esetén az oldalhatár mentén hosszirányban, illetve ha a telekszélesség lehetővé teszi, udvari keresztszárnnyal is lehetséges az utcai homlokzattól legalább 5 m-rel hátrahúzva. A keresztszárny szélessége a főépület szélességét nem haladhatja meg, és csak azzal azonos hajlásszögű és anyagú, szimmetrikus nyeregtetővel fedhető.
  3. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.
  4. A közmű szerelvények (villanyóra szekrény, gázmérő) valamint bármilyen, az épület eredeti megjelenését zavaró létesítmény, berendezés csak a közterületről nem látható épületrészen vagy takart kialakítással helyezhető el.


9. Az egyes sajátos építmények, műtárgyak elhelyezése

9. §


(1) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére alkalmas területek Beleg helyi építési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben szereplő alábbi építési övezetek és övezetek:


  1. Gazdasági terület,
  2. Közlekedési és közmű területek.


(2) A teljes település ellátását biztosító felszíni energiaellátási és elektronikus hírközlési sajátos építmények, műtárgyak elhelyezésére nem alkalmas területek a Beleg helyi építési szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletben szereplő alábbi építési övezetek és övezetek:

  1. Falusias lakóterület,
  2. Településközponti vegyes területek,
  3. Különleges területek.


(3) A község belterületén és annak határától számított 200 m-en belül, kertes mezőgazdasági területen, tájképvédelmi területen, ökológiai hálózattal érintett területen különálló adótorony nem létesíthető (lásd 1. függelék).


(4) A műemléki környezetben légvezeték nem építhető.


(5) A fényszennyezés elkerülése érdekében szükséges az alábbi szempontok figyelembe vétele a közvilágítás és külső világító testek elhelyezése, korszerűsítése esetében:

  1. el kell kerülni a hideg fehér fényű világítást, amely 500 nanométernél rövidebb hullámhosszúságú fényt tartalmaz,
  2. a világítótestek ernyőzése olyan legyen, hogy a fényt oda irányítsa, ahol arra szükség van,
  3. az utcákat amennyire csak lehet egyenletesen, és amennyire csak lehet alacsony intenzitással világítsuk meg.


(6) A település területen a 10 méternél magasabb, állandó jellegű sajátos építményeket és műtárgyakat (távvezeték-tartószerkezet, víztorony, hírközlési létesítmények /torony, antenna/, szélkerék, geodéziai jel, siló, terményszárító, kémény, stb.) a környezethez (a domborzati és növényzeti adottságokhoz valamint a művi környezethez) illeszkedően kell elhelyezni.


10. A reklámhordozókra vonatkozó településképi követelmények

10. §


(1) A településkép védelme szempontjából kiemelt területeken lévő közterületen és magánterületen reklámhordozó és reklám nem helyezhető el.


(2) Az (1) bekezdés alól évente 12 naptári hét időszakra a település szempontjából jelentős eseményről való tájékoztatás érdekében, illetve más jogszabályban meghatározottak szerint lehet eltérni.


(3) A település teljes területén, építmény homlokzatán, építési telek kerítésén, kerítéskapuján és támfalán kizárólag az ingatlan rendeltetési egységeiben folytatott kereskedelmi-, szolgáltató-, illetve vendéglátó tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó saját vállalkozást népszerűsítő berendezés (cég- és címtábla, cégér és ilyen célú reklám) létesíthető, a településképre vonatkozó előírások betartásával.


(4) Beépítésre nem szánt terület övezeteiben önálló reklámberendezés mérete 2 m2 nagyságot, a reklámhordozót tartó berendezések teljes magassága a 6 métert nem haladhatják meg.


(5) A saját vállalkozást népszerűsítő berendezések tartó-, illetve hordozó szerkezeteit, felületeit úgy kell kialakítani, hogy azok méretei, arányai és alkalmazott anyagai illeszkedjenek az érintett épület (építmény) építészeti megoldásaihoz, illetve a településképi környezethez.


(6) Utasváró felületének legfeljebb 30 %-án – egységes felületet alkotva – helyezhető el reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés. Az utasváró tetején reklámhordozó és reklámhordozót tartó berendezés nem helyezhető el.


(7) A reklámhordozók és reklámhordozót tartó berendezések szerkezeti alapszínének és típusonkénti formájának azonosnak kell lennie.


(8) A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 11/B. § (1) bekezdése és 1. melléklete szerint védett természeti területeken, Natura 2000 területeken, az ökológiai hálózat magterületén és ökológiai folyosó területén, egyedi tájérték, valamint a tájképvédelmi szempontból kiemelten kezelendő területeken reklámhordozó és reklám – jogszabályban meghatározott kivétel – nem helyezhető el (lásd 1. függelék).


V. Fejezet

Kötelező szakmai konzultáció


11. Rendelkezés a szakmai konzultációról

11. §


(1) A településkép védelme érdekében építtető kérelmére az önkormányzati főépítész, illetve, ha az önkormányzat által főépítész nincs alkalmazásban, akkor a polgármester (a továbbiakban: a konzultáció felelőse) 8 napon belül szakmai tájékoztatást ad a településképi követelményekről.


(2) A szakmai konzultáció kötelező az építési tevékenység megkezdését megelőzően az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 33/A. §-ban szabályozott egyedi bejelentéshez kötött építési tevékenységek esetében.


(3) A szakmai konzultáció az önkormányzat hivatalos helyiségében vagy a kérelem benyújtójának kérésre a helyszínen is lefolytatható.


(4) A kérelem papír vagy elektronikus formában nyújtható be az önkormányzat címre.


(5) A kérelmet a tulajdonos, a beruházó, vagy a tervező írásban kezdeményezi.


(6) A kérelmet az alábbi tartalmi követelménnyel kell benyújtani:

  1. tervezett tevékenység helyszíne (cím, hrsz.),
  2. tervezett tevékenység bemutatása,
  3. a közterület felőli arculat bemutatása (fotó, megjelenés a közvetlen környezetben),
  4. építési megjelenés vázlatos bemutatása.


(7) A szakmai konzultációról emlékeztetőt készít a konzultáció felelőse, amelyben rögzíti a nyilatkozatát, illetve a felvetett javaslatok lényegét.


(8) A konzultációkról a konzultáció felelőse nyilvántartást vezet.


VI. Fejezet

Településképi bejelentési eljárás


12. A bejelentési eljárással érintett építmények, reklámhordozók,

rendeltetésváltozások köre

12. §


A polgármester településképi bejelentési eljárást folytat le a reklámok és reklámhordozók elhelyezése tekintetében.


13. A bejelentési eljárással részletes szabályai


13. §


(1) E rendelet hatálya alá tartozó területen reklám, reklámhordozó csak településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően helyezhető el.


(2) A településképi bejelentési eljárás a reklám és reklámhordozó elhelyezésével érintett telek tulajdonosa kérelmére indul.


(3) A kérelmet a polgármesteréhez kell benyújtani a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben rögzített tartalommal.


(4) A polgármester a településképi bejelentési eljárást a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben meghatározottak szerint folytatja le.


(5) A polgármester településképi bejelentési eljárásban hozott döntése ellen Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületénél lehet fellebbezéssel élni.


14. §


A településképi bejelentési eljárás szempontjai:

  1. a kérelem megfelel-e a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben meghatározott tartalmi és formai követelményeknek,
  2. a reklám és reklámhordozó elhelyezése nem ellentétes az e rendeletben meghatározott településképi követelményekkel.


VII. Fejezet

A településképi kötelezés, településképi bírság


14. A településképi kötelezési eljárás


15. §


(1) A polgármester e rendeletben meghatározott településképi követelmények teljesítése érdekében hivatalból vagy kérelemre kötelezési eljárást folytat le.


(2) A kötelezési eljárást a közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló törvény szabályai alapján folytatja le a polgármester és szükségesetén kötelezést bocsát ki.


(3) A polgármester településképi kötelezés formájában - önkormányzati hatósági döntéssel – a településképi követelmények teljesülése érdekében az ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására kötelezheti.


15. A településképi bírság kiszabásának esetkörei és mértéke

16. §


(1) A polgármester településképi bírságot szabhat ki:

  1. településképi követelmények be nem tartása,
  2. a településképi bejelentés kezdeményezésének elmulasztása,
  3. a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése,
  4. a településképi bejelentési döntést megelőzően megkezdett, a településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó építési tevékenység esetén.


(2) A településképi kötelezettségek megszegése, illetve a településképi kötelezettség teljesítésének elmaradása esetén a kötelezett 50.000.- forinttól, 1.000.000.- forintig terjedő bírsággal sújtható.


16. A településképi bírság kiszabásának és behajtásának módja

17. §


(1) A bírság összegét 30 naptári napon belül az önkormányzat számlájára kell befizetni.


(2) A befizetési határidő letelte után az elmaradt befizetés ismételten kivethető és eljárási bírsággal sújtható.


(3) A településképi bírság adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül, mely Beleg Község Önkormányzata bevételét képezi.



VIII. Fejezet

Önkormányzati támogatási és ösztönző rendszer


17. A településképi követelmények alkalmazásának önkormányzati ösztönzése


18. §


(1) A védett érték tulajdonosának kérésére a szokásos jó karban tartási feladatokon túlmenő, a védettséggel összefüggésben szükségessé váló, a tulajdonost terhelő munkálatok finanszírozásához Beleg Község Önkormányzata támogatást adhat.


(2) A támogatás mértékét az önkormányzat Képviselő-testülete évente a költségvetésében határozza meg.


(3) Kérésére építményadó mentesség illeti meg a tulajdonost:

  1. az épület szakszerű teljes felújítása esetén a befejezését követő 10 évig,
  2. részleges felújítása esetén 5 évig.

(4) Az építési munkák végzésének idejére fizetendő közterület-használat díjat az önkormányzat elengedi.


(5) Az önkormányzat a védett érték jókarbantartását évenkénti településképi díjazás keretében díjazhatja, kitüntetheti: pl. önkormányzati dicséretet megszövegező táblával, tárgyi vagy pénzbeli díjazással.


IX. Fejezet

Záró és átmeneti rendelkezések


18. Hatálybalépés

19. §


E rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



19. Hatályon kívül helyező rendelkezések

20. §


Hatályát veszti Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a helyi építési szabályzatáról szóló 18/2001./XII.27./ számú rendeletének:

  1. 21. §-a, és
  2. 1. melléklete.




                        Tamás Csaba                                                                   dr. Varga Katalin

 polgármester                                                                         jegyző      





Kihirdetve: 2018. április 24.


                                                                                              dr. Varga Katalin

                                                                                                        jegyző


1. melléklet a 10/2018. (IV. 24.) önkormányzati rendelethez


 Beleg helyi védelem alatt álló építészeti örökségének jegyzéke



Helyi védett ingatlanok listája és a védett érték megnevezése:


1./ Katolikus templom                                                           282/1

2./ Lakóház Petőfi Sándor utca 67.                                      261/

3./ Lakóház Petőfi Sándor utca 71.                                      257/

4./ Lakóház Petőfi Sándor utca 20.                                      22/

5./ Védett kert: Óvoda kertje Ady E. utca                           119/

2. melléklet a 10/2018. (IV. 24.) önkormányzati rendelethez


Beleg településképi szempontból meghatározó területek jegyzéke



3. melléklet a 10/2018. (IV. 24.) önkormányzati rendelethez


Telepítésre nem javasolt inváziós növényfajok:


1. függelék a 10/2018. (IV. 24.) önkormányzati rendelethez


Táj- és természetvédelmi szempontú kijelölés alatt álló területek:




2. függelék a 10/2018. (IV. 24.) önkormányzati rendelethez


Beleg 2018. január 19. napján hatályos, védett ingatlanok listája, a hiteles hatósági nyilvántartás szerint:


megye

település neve

helyrajzi szám

védettség jogi jellege

azonosító

védett örökségi érték neve

Somogy

Beleg

040/1

régészeti lelőhely

19684

Csigás-kúti-dűlő

Somogy

Beleg

042

régészeti lelőhely

19684

Csigás-kúti-dűlő

Somogy

Beleg

048/1

régészeti lelőhely

47434

Kis - árok

Somogy

Beleg

050/2

régészeti lelőhely

47434

Kis - árok

Somogy

Beleg

050/3

régészeti lelőhely

47434

Kis - árok

Somogy

Beleg

062/16

régészeti lelőhely

19681

Pusztai-rét II.

Somogy

Beleg

062/36

műemléki környezet

4542 [28902]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Beleg

062/37

régészeti lelőhely

19681

Pusztai-rét II.

Somogy

Beleg

062/38

régészeti lelőhely

19681

Pusztai-rét II.

Somogy

Beleg

062/39

régészeti lelőhely

19681

Pusztai-rét II.

Somogy

Beleg

062/41

régészeti lelőhely

19681

Pusztai-rét II.

Somogy

Beleg

076

régészeti lelőhely

19680

Pusztai-rét

Somogy

Beleg

078

régészeti lelőhely

19680

Pusztai-rét

Somogy

Beleg

237

műemléki környezet

4542 [28902]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Beleg

256

műemléki környezet

4542 [28902]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Beleg

257

műemléki környezet

4542 [28902]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Beleg

258

műemléki környezet

4542 [28902]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Beleg

259

műemléki környezet

4542 [28902]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Beleg

26

műemléki környezet

4542 [28902]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Beleg

260

műemléki környezet

4542 [28902]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete

Somogy

Beleg

27/1

műemlék

4542 [7821]

Ref. templom

Somogy

Beleg

27/2

műemlék

4542 [7821]

Ref. templom

Somogy

Beleg

28

műemléki környezet

4542 [28902]

Ref. templom ex-lege műemléki környezete