Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2018.(I.30.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 01. 31- 2018. 01. 31

Beleg Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és a szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében a 7. § (1) bekezdés tekintetében, a 10. § (1) bekezdésében a 3. § (1) bekezdés tekintetében, a 25. § (3) bekezdés b) pontjában, a 26. §-ában a 23. § és 24. § tekintetében, a 32. § (1) bekezdés b) pontjában a 3. § (4) bekezdés tekintetében, a 32. § (3) bekezdésében a 3-5. § tekintetében, a 45. § (1) bekezdésében a 7. § (2) bekezdés tekintetében, a 48. § (4) bekezdésében a 24. § tekintetében, a 132. § (4) bekezdésében, a 134/E. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



1. §


Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális ellátásokról szóló 2/2015. (II. 24.) önkormányzati rendelet 16. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A lakhatási támogatás egy hónapra jutó összege 3.000 Ft.”



2. §


Az R. 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2) A lakhatási támogatást a kérelem benyújtásának évében, december 31. napjáig kell megállapítani.”


3. §


Az R. a következő 15/B. alcímmel egészül ki:


„15/B. Települési támogatás idősek napjára


24/B. §


(1)   Az önkormányzat képviselő-testülete az idősek világnapja alkalmából – a megélhetéssel kapcsolatos költségek csökkentéséhez – támogatást nyújt annak a Belegben lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személynek, aki a 60. életévét betöltötte vagy legkésőbb a tárgyévben betölti.


(2)   A támogatást az önkormányzat évi egy alkalommal, tárgyév szeptember hónapjában, tárgyi jellegű támogatás formájában nyújtja, személyenként 2.000 Ft összegben.

(3) A támogatást a jogosultnak igényelnie nem kell, a jogosultságot a polgármester a személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatai alapján, hivatalból állapítja meg.


(4) A támogatás jogosult részére történő eljuttatása személyesen, vagy az idősek világnapja alkalmából szervezett ünnepség keretében történik, legkésőbb tárgyév szeptember 30. napjáig.”


4. §


Az R. a következő 15/C. alcímmel egészül ki:


„15/C. Települési támogatás karácsonyra a belegi háztartások részére


24/C. §


(1) Az önkormányzat képviselő-testülete természetbeni támogatásként karácsonyi élelmiszercsomagot biztosíthat december hónapban minden Belegben lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező személyekből álló háztartás részére, jövedelmi és vagyoni helyzetre tekintet nélkül.


(2) Az élelmiszercsomag egy háztartásra jutó értékét a rendelkezésre álló keretösszeg figyelembevételével a polgármester határozza meg.


(3) Az élelmiszercsomag biztosításáról nem kell egyedi határozatot hozni. A jogosult háztartásokat a népesség nyilvántartás adatai alapján kell meghatározni. A csomag étvételét háztartásonként egy személy az aláírásával igazolja."


5. §


Hatályát veszti az R. 23/B. §-a és 7. melléklete.


6. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.


(2) E rendelet rendelkezéseit a hatályba lépését követően benyújtott kérelmek, valamint a kérelmek alapján indult eljárásokban kell alkalmazni.




                             Tamás Csaba                                                   dr. Varga Katalin                                                        

                              polgármester                                                           jegyző



Kihirdetve: 2018. január 30.


                                                                       dr. Varga Katalin

                                                                                jegyző