Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012.(VIII.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közterület használatáról

Hatályos: 2012. 08. 31

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2012.(VIII.30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2012.08.31.
a közterület használatáról
Általános indokolás
Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése alapján a helyi önkormányzat törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve a törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendelet alkothat. Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontja alapján gyakorolja az önkormányzati tulajdon tekintetében a tulajdonost megillető jogokat.
A jogszabályi, társadalmi és gazdasági változásokat figyelembe véve felülvizsgáltuk Ötvöskónyi Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közterület használatáról. alkalmi árusítások rendjéről, a közterület használati díj megállapításáról, valamint az üzemképtelen gépjárművek közterületen történő tárolásának tilalmáról szóló többször módosított 5/1995. (IV.27.) rendeletét.
A jelenlegi rendelet elavult, megalkotása óta új szabályozandó tárgykörök, életviszonyok jelentek meg. Indokolt egy új, a közterület-használat témakörét szabályozó önkormányzati rendelet megalkotása.
Az önkormányzatok a közterületekkel kapcsolatosan kétféle szabályozási módot alkalmazhatnak. Egyrészt tulajdonosi jogkörben eljárva a közterület hasznosítására vonatkozóan állapíthatnak meg szabályokat, ezek érvényesülhetnek az önkormányzat és a polgárok közötti polgári jogi szerződésekben, jogviszonyokban. A közterület-használat másik módja szerint a közterület-használat engedélyezése hatósági ügynek minősül. A jelenleg hatályos rendelet polgári jogi ügynek minősíti a közterület-használatot, ezt a továbbiakban is célszerű fenntartani.
Az új rendelet alapján az önkormányzat a jövőben sem közhatalmi minőségben, hatósági eljárás keretében, hanem tulajdonosi jogkörében eljárva köthet megállapodást, a közterületet-használatára.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A paragrafus a rendelet tárgyi hatályát fogalmazza meg.
A 2. §-hoz
A rendeletben előforduló fogalmak meghatározását tartalmazza.
A 3. §-hoz
E paragrafus írja elő, hogy a közterület-használat előzetes bejelentés, illetve a polgármesterrel kötött megállapodással jön létre.
A 4. §-hoz
Az előzetes bejelentés alapján létrejövő közterület-használat eseteit és módját határozza meg. Elég lesz csak bejelenteni azokat a közterület-használatokat, ahol az elhelyezett berendezés vagy a használat célja közérdekű, közbiztonsági, kulturális, városszépítési vagy köztisztasági célokat szolgál. Nem kell megállapodást kötni, elég lesz az igénylő bejelentése.
Az 5. §-hoz
Meghatározza azokat az eseteket, hogy melyekre lehet, és melyekre nem lehet közterület-használati megállapodást kötni.
A 6–8. §-hoz
Meghatározza a közterület-használatra vonatkozó bejelentés és kérelem módját és tartalmát.
A 9–11. §-hoz
E paragrafusok meghatározzák a közterület-használati megállapodás tartalmi elemeit, a több kérelmező esetében alkalmazandó elbírálás módját és azokat a személyeket, szerveket, akiknek a megállapodásról értesülnie kell.
A 12. §-hoz
A közterület-használati díj fizetésének módját és szabályát tartalmazza.
A 13. §-hoz
Meghatározza, hogy a közterület-használat bejelentésére kötelezett mentesül a közterület-használati díj fizetése alól, azonban a használó köteles a használattal kapcsolatosan felmerülő költségeket és károkat megtéríteni.
A 14–17. §-hoz
Tartalmazza a közterület-használat megszűnésére, felmondására vonatkozó szabályokat, a szabálytalan közterület-használat jogkövetkezményeit és az ebből kifolyólag alkalmazandó pótdíjak eseteit és mértékét, valamint a késedelmes fizetés jogkövetkezményeit.
A 18. §-hoz és a 20–24. §-hoz
Meghatározza a speciális szabályozásokat így a pavilon létesítésének szabályait, a közterületen elhelyezhető árusítóhelyek létesítésének, a göngyöleg tárolásának szabályait. Tiltja a gépjárművel történő behajtást és beállást a zöldterületekre. Meghatározza a tömegrendezvények megtartására vonatkozó szabályozást.
A 25. §-hoz
Szabályozza a közterületet használó kötelezettségeit, az igénybevett közterület tisztántartására és állapotának fenntartására vonatkozóan, továbbá azt is, hogy mely engedélyeket kell a használónak a helyszínen tartania és ellenőrzés során felmutatnia.
A 26. §-hoz
A közterület használatának ellenőrzésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 27. §-hoz
Közterületen 30 napot meghaladóan tárolt üzemen kívül helyezett járművek tárolására és elszállítására vonatkozó szabályokat tartalmazza.
A 28. §-hoz
A közút nem közlekedési célú igénybevétele esetében alkalmazandó jogszabályt és az igénybevételért fizetendő díj meghatározásának módját tartalmazza, ezeken kívül nem kell külön rendelkezés, mert a részletes szabályozást a felsőbb jogszabályok tartalmazzák.
A 29. §-hoz
A rendelet hatályba lépését, a folyamatban lévő ügyekre vonatkozó szabályozást és a jelenlegi rendelet hatályon kívül helyezését tartalmazza.