Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017.(V.23.) önkormányzati rendeletének indokolása

az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól

Hatályos: 2017. 07. 01

Beleg Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2017.(V.23.) önkormányzati rendeletének indokolása

2017.07.01.
az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól
Általános indokolás
Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-a értelmében, felhatalmazást kap a települési önkormányzat, hogy rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályait, valamint rendeletben állapítsa meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Az 1. § rögzíti, hogy a rendelet hatálya a Beleg Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) illetékességi területén történő házasságkötés, valamint gyermekköszöntő, jubileumi házasságkötés és házasságkötést megerősítő szertartás során a rendeletben meghatározott szolgáltatást igénybe vevőkre, valamint a hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal rendelkező anyakönyvvezetőkre terjed ki.
A 2. § a rendeletben használt, alkalmazott fogalmakat magyarázza meg.
A 3. §-hoz és a 4. §-hoz
A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő anyakönyvi-, illetve családi esemény engedélyezésének szabályait tartalmazza, kimondva azt, hogy hivatali helyiségen kívül anyakönyvi-, illetve családi esemény tartását a jegyző akkor engedélyezheti, ha a külső helyszín alkalmas a jogszabályban előírt feltételek biztosítására.
A 4. §-ban kerül rögzítésre az, hogy családi esemény kizárólag hivatali munkaidőn kívül tartható.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
Az anyakönyvi- és családi események díjazására vonatkozó szabályokat határozza meg a rendelet, az 1. mellékletre történő utalással. Rögzíti a jogszabály a díjfizetés eljárási szabályait is.
A 7. §-hoz
Az anyakönyvvezető díjazását határozza meg.
A 8. §-hoz és a 9. §-hoz
A hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezéseket tartalmazza.