Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Közszolgálati Tisztviselők Napja munkaszüneti nappá nyilvánításáról

Hatályos: 2024. 05. 31

Gölle Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (V. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.31.
a Közszolgálati Tisztviselők Napja munkaszüneti nappá nyilvánításáról
Általános indokolás
1992. július 1. napján lépett hatályba a köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény. A törvény hatályba lépésének emlékére, négy évvel később, 1996-ban a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete kezdeményezte, hogy ezt a napot az Országgyűlés nyilvánítsa munkaszüneti nappá.
Az ünnepet 1997-ben tartották meg első alkalommal. Az ünnep neve ekkor még a köztisztviselők napja volt. Az Országgyűlés - figyelemmel a korábbi kezdeményezésre - 2001-ben munkaszüneti nappá nyilvánította ezt a napot.
Az Országgyűlés 2011. június 20-án úgy határozott, hogy július 1-je a nem csak a köztisztviselők, hanem a kormánytisztviselők napja is legyen, ennek megfelelően ekkortól kezdve az ünnep neve a köztisztviselők és kormánytisztviselők napja. Ez a nap 2016-ig munkaszüneti nap volt a kormánytisztviselők, az ügykezelők és a hivatalokban dolgozó fizikai alkalmazottak számára.
2017. január 1-jén lépett hatályba a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) módosítása, amely arról rendelkezett, hogy a Közszolgálati Tisztviselők napja, július 1-je, általános jelleggel már nem munkaszüneti nap.
A Kttv. 232/A. § (1) bekezdése alapján „A helyi önkormányzat képviselő-testülete – a (2) bekezdésben foglalt feltétellel – rendeletben rendelkezhet arról, hogy a képviselő-testület hivatala köztisztviselője számára a Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-je, munkaszüneti nap.”
A rendelet-tervezet elfogadása a közös önkormányzati hivatal köztisztviselőinek egész éves fegyelmezett munkájának elismerését szolgálja.
A jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény (a továbbiakban: Jat.) 17. §-a alapján a rendelet-tervezetet előkészítő jegyző előzetes hatásvizsgálatot végzett, melyben felmérte a szabályozás várható következményeit.
1. Társadalmi, gazdasági, hatások
a) A rendelet-tervezet elfogadása a közös önkormányzati hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők munkájának elismerését fejezi ki.
b) A rendelet-tervezet elfogadásával járó várható többletköltségek fedezete az Önkormányzat a saját bevételei terhére rendelkezésre áll.
2. Környezeti és egészségügyi következmények
A rendelet-tervezet elfogadásával kapcsolatban környezeti és egészségügyi hatások nem nevesíthetőek.
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatások
A rendelet-tervezet elfogadása nem jár adminisztratív tehernövekedéssel.
4. A jogszabályok megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A Kttv. rendelet megalkotására ad felhatalmazást. A rendelet elfogadásának elmaradása nem jár következménnyel.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A rendelet-tervezetben rögzítettek végrehajtásához a személyi, tárgyi, szervezeti és pénzügyi feltételek rendelkezésre álltak.
A rendelet-tervezet elkészítésénél figyelembe vettük a jogszabályszerkesztésről szóló 61/2009. (XII.14.) IRM rendelet előírásait.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A Közszolgálati Tisztviselők Napja, július 1-jének munkaszüneti nappá nyilvánításáról rendelkezik.
A 2. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.