Kaposmérő község képviselő testületének 10/2004 (V.1..) önkormányzati rendelete

az önkormányzati biztosról

Hatályos: 2004. 05. 01

Kaposmérő Község Képviselő-testülete az államháztartásról szóló többször módosított 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) 98. §. (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – az államháztartás működési rendjéről szóló többször módosított 217/1998. /XII. 30./ Kormányrendeletre figyelemmel – a következő rendeletet alkotja:


1. §


E rendelet hatálya Kaposmérő Önkormányzatának költségvetési szerveire terjed ki.


2. §


A Képviselő-testület önkormányzati biztost rendel ki az önkormányzat költségvetési szervéhez, ha annak elismert 30 napon túli tartozásállományának mértéke eléri az éves eredeti előirányzatának 10 %-át és e tartozását egy hónap alatt nem képes 30 nap alá szorítani.


3. §


(1) Az önkormányzati biztos személyéről a külön jogszabályban[1] meghatározott feltételekkel kiírt nyilvános pályázat során a Képviselő-testület dönt.


(2) A kirendelt önkormányzati biztost a polgármester bízza meg és ennek tényét közzéteszi.


4. §.


(1) Az önkormányzati biztost megillető havi megbízási díj összegét a megbízási szerződés tartalmazza. A havi megbízási díj összege nem lehet kevesebb, mint azon költségvetési szerv vezetőjének havi alapilletménye, ahová az önkormányzati biztost kirendelték.


(2) Az önkormányzati biztos kijelölésével összefüggő valamennyi kiadás – az önkormányzati biztos kezdeményezésére felbontott, megszüntetett, módosított szerződésekkel összefüggésben keletkező, költségvetési szervet terhelő kiadásokat kivéve – a Kaposmérő Község Önkormányzatát terheli.


5. §


(1) Az önkormányzati biztosra, illetve azon költségvetési szervre, amelyhez önkormányzati biztost rendeltek ki a külön jogszabályban[2] foglalt rendelkezéseket kell megfelelően alkalmazni.


(2) Az önkormányzati biztos tevékenységéről a Képviselő-testületnek havonta köteles beszámolni.


(3) Az önkormányzati biztos haladéktalanul köteles tájékoztatni a polgármestert, ha a költségvetési szervvel szemben adósságrendezési eljárást kezdeményeztek.


(4) Megszűnik az önkormányzati biztos megbízatása, ha időközben – külön törvényben meghatározott[3] – adósságrendezési eljárást kezdeményeztek a költségvetési szervnél. A megbízás ez okból történő megszűnése esetén az önkormányzati biztos a bíróság által végzésben kijelölt pénzügyi gondnokkal számol el.


6. §


(1) A költségvetési szerv a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig e rendelet melléklete szerint adatszolgáltatást köteles küldeni a Kaposújlak Község Polgármesteri Hivatalának az elismert tartozásállományáról.


(2) A költségvetési szerv vezetője az (1) bekezdés szerinti adatszolgáltatással egyidejűleg köteles önkormányzati biztos kirendelését kezdeményezni, ha az adatszolgáltatásban elismert tartozásállomány az 1. §-ban meghatározott időt és mértéket meghaladja.


7. §


E rendelet 2004. év május hó 1. napján lép hatályba, egyidejűleg a 10/1997. (VIII.1.) önk. rendelet hatályát veszti. Kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint a körjegyző gondoskodik.




A képviselő-testület ülésének időpontja:



Kaposmérő, 2004. április 27.



Matula András                                                                Dr. Vig József

Körjegyző                                                                        polgármester




Kihirdetve 2004. május 1.





              Matula András

                  körjegyző


[1]

Az államháztartás működési rendjéről szóló többször módosított 217/1998. /XII. 30./ Kormányrendelet

[2]

Az államháztartás működési rendjéről szóló többször módosított 217/1998. /XII. 30./ Kormányrendelet

[3]

A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról szóló 1996. évi XXV. törvény