Kaposmérő község képviselő testületének 14/2004 (V.1..) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2004. 05. 01- 2023. 10. 26

Kaposmérő község képviselő testületének 14/2004 (V.1..) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről1

2004.05.01.

Kaposmérő község Önkormányzatának képviselő – testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. §. (1) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a temetőkről a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. Törvényben, valamint az annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. Törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX.24.) BM-EüM-IM együttes rendeletben foglaltakra, az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kaposmérő község közigazgatási területén fekvő köztemetőkre, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre

2. § (1) Kaposmérő községben a 299 hrsz–on nyilvántartott köztemetőbe lehet temetkezni az 1. számú mellékletben meghatározott díjak ellenében.

Temető bővítési területe: - 316. hrsz.
- 317 hrsz.
A Kaposmérő 049 hrsz-on nyilvántartott zsidó temetőt az önkormányzat kegyeleti parkként tartja fent.
(2) A kaposmérői köztemetők létesítéséről, fenntartásáról, bővítéséről Kaposmérő Önkormányzata gondoskodik.
(3) Kaposmérő község közigazgatási területén lévő temetők 1/1 tulajdoni hányadban Kaposmérő Község Önkormányzat (székhely: 7521 Kaposmérő, Hunyadi u. 13.) tulajdonát képezik.

Temetkezési szabályok

3. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a működő temetőkben és temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) A kaposmérői köztemetőben koporsós, hamvasztásos temetkezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.

(3) A kaposmérői köztemetőben, a temetkezési helyek elhelyezkedését e rendelet 1. számú mellékélet térképe mutatja be.2

(4)3 Nem kaposmérői állandó lakosok esetében, az üzemeltető e rendelet 1. számú melléklet 5.) pontban szereplő különdíj ellenében, fogadhat nem kaposmérői illetőségű elhunytat is. A különdíj nem vonatkozik azon nem kaposmérői állandó lakosokra, akik hozzátartozói nyilatkozat alapján korábban életvitelszerűen éltek Kaposmérőben.

(5) A temetkezési tevékenységet az üzemeltető a kegyeleti elvárásokhoz illő módon kell, hogy megszervezze (ruházat, magatartás, eszközök).

(6) A község közigazgatási területén elhunyt kaposmérői illetőségű halottat, amennyiben a rendelet hatálya alá eső temetőkben kerül eltemetésre, a községi temető ravatalozóiba kel beszállítani. A község területéről kivinni nem lehet.

Temetési helyek

4. § (1) A temetőket sírhelytáblákra, urna-sírhelytáblákra lehet felosztani, a sírhelytáblákon belül kell kijelölni a sírboltokat és a gyermek sírhelyeket.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével - szabályszerű eljárás mellett – fel kell számolni, és újabb temetések céljára igénybe lehet venni. A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni. A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(3) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető. A sírhely tábla, vagy az egész temető lezárásáról kiürítésérül az önkormányzat közgyűlése dönt.

(4) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik.

5. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méreteti:

a./ Felnőtt egyes sírhely: 250 cm hosszú, 200 cm mély, 150 cm széles
Felnőtt kettes sírhely: 250 cm hosszú, 200 cm mély, 250 cm széles
Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.
b./ Gyermek sírhely: 130 cm hosszú, 160 cm mély, 100 cm széles
c./ Urna földbe temetésénél 130 cm hosszú, 100 cm mély, 60 cm széles
d./ Sírboltok:
Kétszemélyes: 300 cm hosszú, 200 cm mély, 200 cm széles
Négyszemélyes: 400 cm hosszú, 200 cm mély, 300 cm széles
(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.
(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (2,20 m) a városi ÁNTSZ engedélye alapján még egy koporsó temethető.
(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még négy urna helyezhető el, ez azonban sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.
(5) Felnőtt sírhely díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.
(6) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal, vagy anélkül alakíthatók ki, a kialakításának sírhely táblán belül egységesnek kell lennie.

Temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama

6. § (1)4 Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni, mely összeget az önkormányzat a temető fenntartási költségeire fordítja. A díj mértékét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltás napja:

a./ egyes sírhely setén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,
b./ kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,
c./ sírbolt esetén 60év,
d./ urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,
e./ urnasírbolt esetén 40 év.
(3) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.
(4) A temetési helyek használatának joga magánszemélyek között nem ruházhatók át, azok nem örökölhetők, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.
(5) Temetési helyet – a sírbolt és a kettős sírhely üresen maradó felének kivételével – megváltani csak haláleset bekövetkezte miatt lehet.
(6) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása, áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

7. § (1)5 Kaposmérő község polgármestere, azon elhunyt személyeknek, akik a községi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozat a kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 6/2004 (V. 1.) rendelet 2. §. (2) f. pontja alapján.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

Síremlékek, sírboltok

8. § (1) A sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeletetőnek be kell mutatni, A sírbolt építési munkák végzésének várható időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat megfizette.

A sírbolt fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni.
(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.
(4) A sírboltba koporsóban csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül két férőhelyes sírboltba további hat urna, négyszemélyes sírboltba további tizenkét urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.
(5) Síremléket szilárd talajra kell építeni, A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.
(6) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm. A sírkeret magassága a járdaszinttől számítva 30 cm lehet.
(7) A síremlék magassága a járdaszinttől:
- gyermeksíroknál 120 cm,
- felnőtt síroknál 150 cm lehet.
(8) A kiásott kriptahelyeket az alépítmény elkészültéig körbe kell keríteni.
(9) Közízlést sértő felírással ellátott síremléket felállítani nem szabad,. A síremlék meg kell hogy feleljen a temető esztétikájának.
(10) Temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt stb.) elkészültük után a temető gondnokának be kell mutatni.

9. § (1) A holttest elhamvasztásához – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a városi ÁNTSZ engedélye szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a kórboncnok orvos engedélyezi

Temetkezési szolgáltatások

10. § (1) A köztemetőkben a temetkezési szolgáltatásokat végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az üzemeletető gondoskodik.

11. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani.

Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.
(2) A fertőző betegségben elhunytak a városi ÁNTSZ egyedi előírásainak megtartásával temethetők.

12. § (1) Temetkezési szolgáltatások: Temetésfelvétel, halott szállítás, az elhunyt temetésre való előkészítése és a temetéshez szükséges kellékekkel való ellátása, a ravatalozás, a búcsúztatás, a sírba helyezés, a hamvasztás, az urnaelhelyezés, az urnakiadás, a hamvak szórása, a sírnyitás, az exhumálás és az újratemetés.

(2) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokról az üzemeltető köteles gondoskodni.

(3)6789 A temetőkben – temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díja 1.000.- Ft/munka.

Nyilvántartások vezetése

13. § (1) A temető fenntartója az új sírhely táblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie.

(2) Halottat csak halott-vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést időrend szerint kell bejegyezni.

(4) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről.

(5) A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál.

(6) A nyilvántartási adatokról tájékoztatást – a halott nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet.

A temetők üzemeltetése

14. § (1) Az üzemeltető tevékenysége során a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történet előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(3) A temetői munkák – különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés – során talált értéktárgyakról – ékszer, nemesfémből készített protézis -, és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(4) A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

A temetők rendje

15. § (1) A nyitva tartás rendjét e rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(2) Vasárnap és ünnepnapokon a temetőbe ipari jellegű célszállítás nem végezhető.

(3) A temetőkbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(4) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

16. § (1) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A temető tisztántartása az üzemeltető feladata. Az önkormányzat elvárásait az üzemeltetői szerződésben rögzíti.

(3) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(4) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

17. § (1) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(2) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni. Az elszállításról az üzemeltető szükség szerint intézkedik.

(3) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és ülőalkalmatosságok temető szakaszokban nem építhetők.

(4) A temetők területére kutyák bevinni – vakvezető kutyák, a temetők őrzésében részt vevő kutyák kivételével – tilos.

18. § (1) A kolumbárium fülkék előrészén a közízlést sértő feliratok nem helyezhetők el.

(2) Építőagyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges.

(3) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a temetőben, erre kijelölt helyen lát el.

19. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a./ egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,
b./ cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,
c./ olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba.
(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

Szabálysértési rendelkezések

20. §1011

,

Záró rendelkezések

21. § (1) Ezen rendelet 2004. év május 1. napján lép hatályba, egyidejűleg az 5/2001.(V.29.) számú rendelettel módosított a temetőkről és a temetkezésről szóló 10/2000.(IX.29.) számú rendelet hatályát veszti.

(2) A rendelet kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint a körjegyző gondoskodik.

A képviselő-testület ülésének időpontja:
Kaposmérő, 2004. április 27.

1. melléklet a 14/2004. (V. 1.) önkormányzati rendelethez

1. sz. melléklet12,13,14,14

A 14//2004.(V.1.)
önkormányzati rendelethez

A temetkezési helyek díjairól

1.) Gyermek sírhely 5 évig díjmentes
utána 15 évre 7.500.- Ft
2.) Felnőtt sírhely 25 évre
1 személyes 15.000.- Ft
2 személyes 22.500.- Ft
3.) Sírbolt 60 évre
2 személyes kripta építése 60.000.- Ft
4 személyes kripta építése 90.000.- Ft
6 személyes kripta építése 120.000.- Ft
4.) Urnahely 10 évre
urna elhelyezése kriptában 12.000.- Ft
urnasír 20.000.- Ft
urnafal 16.000.- Ft
5.) E rendelet 3. §. (4) bekezdésében írt különdíj a sírhely díjának tízszerese. Ez a díjtétel csak abban az esetben nem alkalmazandó (3§. (4) szerint), ha a sírhely vásárlásakor az elhunyt kaposmérői állandó lakosként leélt időszakát igazolja a hozzátartozó.

2. melléklet a 14/2004. (V. 1.) önkormányzati rendelethez

2. sz. melléklet

a 14/2004.(V.1.)
önkormányzati rendelethez

A temető nyitvatartási rendje

Kaposmérői községi temető nyitva tartása:
Április 1-től – november 1-ig 06.00 órától – 20.00 óráig
November 2-től – március 31-ig 07.00 órától – 18.00 óráig
1

Az önkormányzati rendeletet a Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete 20. §-a hatályon kívül helyezte 2023. október 27. napjával.

2

A térkép mellékletek a hatályos jogszabálygyűjteményben nem jelenik meg.

3

Módosította a 19/2011. (XI.10.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2012. január 1. napjától.

4

Módosította a 18/2006.(XII.22.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2007. január 1. napjától.

5

Módosította a 18/2006. (XII.22.) rendelet 2. §-a. Hatályos 2007. január 1. napjától.

6

Módosította a 4/2006.(III.31.) rendelet. Hatályos 2006. március 31. napjától.

7

Módosította a 18/2006. (XII.22.) rendelet 3. §-a. Hatályos 2007. január 1. napjától.

8

Módosította a 12/2007.(XI.30.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2008. január 1. napjától.

9

Módosította a 19/2011. (XI.10.) rendelet 2. §-a. Hatályos 2012. január 1. napjától.

10

Módosította az 5/2011. (II.16.) rendelet 4. §-a. Hatályos 2011. február 16. napjától.

11

Hatályon kívül helyezte a 8/2012. (VI.1.) rendelet 24. § i) pontja. Hatályon kívül helyezve 2012. június 1. napjától.

12

Módosította a 18/2006. (XII.22.) rendelet 4. §-a. Hatályos 2007. január 1. napjától.

13

Módosította a 12/2007.(XI.30.) rendelet 2. §-a. Hatályos 2008. január 1. napjától.

14

Módosította a 19/2011. (XI.10.) rendelet 3. §-a. Hatályos 2012. január 1. napjától. 14 Módosította a 11/2020. (VII.02.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2020. július 2. napjától.