Kaposmérő község képviselő testületének 18/2004 (V.1..) önkormányzati rendelete

a köztisztviselőket megillető szociális, jóléti, kulturális és egészségügyi juttatásokról, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról.

Hatályos: 2004. 05. 01

Kaposmérő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a köztisztviselők jogállásáról szóló – többször módosított - 1992. évi XXIII. Tv. (továbbiakban: Ktv.) 4. §-a alapján – figyelemmel a 2001. évi XXXVI. tv. 106.§. (7) bekezdésére – a Kaposmérő és Kaposújlak Községek Körjegyzősége köztisztviselőit megillető juttatásokról és támogatásokról az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet

A rendelet személyi hatálya


1.§.


  1. A rendelet személyi hatálya kiterjed Kaposmérő és Kaposújlak Községek Körjegyzőségére (továbbiakban: körjegyzőség) közszolgálati jogviszonyba álló valamennyi köztisztviselőjére, függetlenül a foglalkoztatás jellegétől.
  2.  A rendelet 6-10., 12. §-aiban meghatározott szabályokat a foglalkoztatási jogviszonyban álló polgármesterre is alkalmazni kell.
  3. A részmunkaidőben foglalkoztatott köztisztviselőket a juttatások munkaidő-arányosan illetik meg. A határozott idejű közszolgálati jogviszonyban foglalkoztatott köztisztviselők a juttatások időarányosan illetik meg.
  4. A rendelet 10. §-ába meghatározott szociális támogatások azokat a nyugállományi köztisztviselőket illetik meg, akik a körjegyzőségtől, illetve jogelőd szervezetétől kerültek nyugállományba.

(5) A rendelet hatálya kiterjed – a Ktv. 1. §. (7) bekezdés b.) pontjában meghatározott – a Körjegyzőség ügykezelőire is.


II.fejezet

Munkaköri megnevezés, munkaidő- pihenőidő


2.§


  1. A köztisztviselő munkaköri megnevezése az általa ellátott tevékenységre, munkaterületre utaló – ügyrend szerinti – elnevezésből és a törvény szerinti besorolási fokozatból áll.
  2. A köztisztviselő heti munkaideje – a Ktv. 39. §. (4) bekezdés és a közszolgálati szabályzat alapján – 40 óra, mely hétfőtől – csütörtökig 800 – 1630-ig, pénteken 800 – 1400-ig tart.
  3. A köztisztviselő részére a napi munkaidőn belül – a Ktv. 40/A. §-a alapján – a munkavégzés megszakításával – napi 30 perc munkaközi szünetet kell biztosítani.


III.  fejezet

Illetményrendszer


3.§.


A köztisztviselők illetményalapját a Ktv. 43. §. (1) bekezdésében meghatározottak alapján kell megállapítani.


IV. fejezet

Egyéb juttatások


Önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztár támogatás


4.§.


A Ktv. 49/D.§-a alapján a körjegyzőség éves költségvetésében meghatározottak szerint a köztisztviselő részére önkéntes kiegészítő nyugdíjpénztári tagsághoz – egyéb juttatásként – vissza nem térítendő támogatás nyújtható.


Egészségügyi juttatás


5.§.


  1. Ha a köztisztviselőnek munkaköre ellátásához a számítógép folyamatos használata szükséges, a hivatal a köztisztviselő részére egészségügyi juttatásként védőszemüveg vásárlásához vissza nem térítendő támogatást nyújt.
  2. A munkáltató foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás keretében biztosítja a köztisztviselő egészségügyi szűrővizsgálatát.


Lakásépítési – vásárlási támogatás


6.§.


A köztisztviselő részére saját, méltányolható lakásigényének kielégítése, lakáshelyzetének javítása céljából – lakásépítéshez, vásárláshoz, cseréhez, korszerűsítéshez – vissza nem térítendő és visszatérítendő támogatás nyújtható.


Üdülési hozzájárulás


7.§.


A köztisztviselő részére naptári évenként egyszer a Ktv. 49/H. §-a alapján üdülési hozzájárulás biztosítható.


Szociális és kegyeleti támogatás


8.§.


  1. A köztisztviselő szociális helyzetére figyelemmel, rászorultság alapján pénzbeli vagy természetbeni támogatásban részesíthető.
  2. A munkáltató temetési segélyben részesíti a köztisztviselőt közeli, vele közös háztartásban élt hozzátartozója halála esetén.
  3. Az a köztisztviselő, akinek saját háztartásában eltartott gyermeke alap-, közép- illetve felsőfokú tanintézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat évente 1 alkalommal szociális támogatásban (beiskolázási támogatás) részesíthető.


Illetményelőleg


9.§.


A legalább egy éves hivatali közszolgálati jogviszonnyal rendelkező köztisztviselőnek – átmeneti anyagi gondjai enyhítésére – írásos kérelmére adómentes illetmény előleg kifizetése engedélyezhető, évente egy alkalommal.


Nyugállományú köztisztviselők támogatása


10.§.


  1. A Ktv. 49/J. §-a alapján a nyugállományi köztisztviselő – szociális helyzetére figyelemmel – rászorultság alapján eseti szociális, illetve temetési segélyben részesíthető.
  2. A köztisztviselő nyugdíjazáskor 2 havi illetményének megfelelő külön juttatásra jogosult.


V. fejezet

Képzési, továbbképzési, nyelvtanulási támogatás


11.§.


  1. A köztisztviselőt a közigazgatási alapvizsga letételekor – egy alkalommal – három munkanap, a közigazgatási szakvizsga letételekor – egy alkalommal – öt munkanap szabadidő illeti meg.
  2. A munkáltató szakember szükségletének biztosítása érdekében az iskolarendszerű oktatásban, szakképesítést nyújtó képzésben, illetve idegen nyelvi képzésben részt vevő köztisztviselővel (1992. évi XXII. tv. 110.§.) tanulmányi szerződést köthet.


VI. fejezet

Köztisztviselői életpálya elismerése


12.§.


A köztisztviselők feladataik kiemelkedő teljesítéséért a 8/1996./VII.11.) Önk. rendeletben meghatározott szabályok szerint „Kaposmérő Község Szolgálatáért” emlékplakett kitüntetésben részesíthetőek.


Teljesítmény követelmények alapját képező célok


13.§.


  1. A képviselő-testület a Ktv. 34. §-a alapján a köztisztviselői munkateljesítmény értékelése alapjául szolgáló célokról – a ciklusprogramban meghatározottak szerint – az önkormányzat éves költségvetésének megalkotásával egyidejűleg dönt.
  2. A feladatok teljesítéséről a polgármester és a körjegyző a tárgyévet követő – zárszámadást tárgyaló – képviselő-testületi ülésen számol be.


VII. fejezet

Vegyes rendelkezések


14.§.


  1. E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ktv. előírásai az irányadók.
  2. A hivatal köztisztviselői részére a törvény által kötelezően előírt juttatások, a jubileumi jutalom (Ktv. 49/E.§.) a természetben nyújtott étkezés, vagy étkezési utalvány (Ktv.49/F.§.), valamint a ruházati költségtérítés (Ktv.49/A.§.) tekintetében a törvény rendelkezéseit értelemszerűen alkalmazni kell.
  3. E rendeletben meghatározott szociális és egyéb juttatások mértékét - a képviselő-testület által hivatali költségvetésben jóváhagyott előirányzatra figyelemmel – feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a körjegyző az egységes közszolgálati szabályzatban állapítja meg.


Záró rendelkezések


15.§.


(1) Ez a rendelet 2004. év május 1. napján lép hatályba, egyidejűleg az 4/2002.(II.26.) rendelettel és az 7/2003. (X.27.) számú rendelettel módosított, a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásairól, valamint a szociális és kegyeleti támogatásairól szóló 1/2002.(I.10.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

(2) Kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint a körjegyző gondoskodik.


A képviselő-testület ülésének időpontja:


Kaposmérő, 2004. április 27.



Matula András                                                                                    Dr. Vig József

körjegyző                                                                               polgármester


Kihirdetve 2004. május 1.



Matula András

               körjegyző