Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2004. (V. 1.) önkormányzati rendelete

a települési folyékony hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról

Hatályos: 2004. 05. 01- 2014. 02. 16


Kaposmérő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. tv. (továbbiakban Hgt.) 21-23. §-aiban foglalt felhatalmazás alapján - figyelemmel a hulladékkal kapcsolatos tevékenység végzésének feltételeiről szóló 213/2001. (XI.14.) Korm. sz. rendelet, valamint a településtisztasági szolgáltatás ellátásáról és a települési  folyékony hulladék ártalmatlanításáról szóló 4/1984. (II.1.) ÉVM rendelet előírásaira - az alábbi rendeletet alkotja.


Általános rendelkezések


A rendelet célja


1.§.


A rendelet célja a szennyvíz közcsatorna hálózatba be nem kapcsolt ingatlanokon álló építmények használata során keletkező települési folyékony hulladékok összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére vonatkozó helyi szabályok megalkotása.


A rendelet hatálya


2.§.


(1) A rendelet tárgyi hatálya a Tv-ben meghatározott települési folyékony hulladék gyűjtésével, szállításával és ártalommentes elhelyezésével összefüggő közszolgáltatás teljes körére terjed ki.

(2) A rendelet területi hatálya Kaposmérő település közigazgatási területére terjed ki.

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatást ellátó szolgáltatóra, valamint a Kaposmérő település kijelölt területén a szolgáltatást igénybe vevő ingatlanok tulajdonosaira, használóira (továbbiakban: tulajdonos), ahol a folyékony hulladékot keletkezik.


A települési folyékony hulladék elszállítására irányuló közszolgáltatás ellátásának rendje


3.§.


(1) A rendeletben meghatározott területen a kötelező települési folyékony hulladék összegyűjtési, elszállítási és ártalommentes elhelyezési feladatait a közszolgáltatás ellátására a közszolgáltató kiválasztása céljából nyílt pályázatot nem hirdet, a közszolgáltatás szervezésére irányuló kötelezettségének más önkormányzat által szervezett, illetve működtetett közszolgáltatáshoz való csatlakozással tesz eleget.

(2) A szolgáltató köteles a szolgáltatást igénybe vevő részére számlát és a számla mellékletét képező "ellenőrző szelvény"-t kiállítani, melynek megrendelőnél maradó példánya az önkormányzat által nyújtott lakossági támogatás igénybevételének bizonylatát képezi.

(3) A települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésre – jelen rendeletben szabályozott módon- az ingatlan tulajdonosa a szolgáltatás kötelező igénybevétele útján köteles gondoskodni.


A szolgáltató kötelezettségei


4.§.


(1) Az összegyűjtött szennyvizet a helyi közszolgáltató a Kaposvári Városgazdálkodási Rt. (7401 Kaposvár, Cseri u. 16.) (továbbiakban: üzemeltető) által üzemeltetett ártalmatlanító helyen (hetesi 817. tulajdoni lap 062/1 hrsz Kaposmérő, Kaposújlak, Hetes, Csombárd, Bárdudvarnok önkormányzatok közös tulajdonát képező teraszos kazettás szennyvíztisztító telep, kommunális, szilárd hulladéklerakó) helyezheti el. Belépéskor a szolgáltató az "ellenőrző szelvény" ürítő helyen maradó példányát a szennyvíztelepen leadja.

(2) A szolgáltató az ürített szennyvíz mennyisége alapján ártalmatlanítási díjat fizet az üzemeltetőnek.

(3) Az ártalmatlanítási díjat évente az önkormányzati tulajdonú vízíközműből szolgáltatott ivóvíz díjának és az önkormányzati tulajdonú vízíközmű által biztosított szennyvízelvezetés, szennyvíztisztítás- és kezelés díjának megállapításáról szóló önkormányzati rendelet állapítja meg.

(4) A szolgáltatót a közszolgáltatásból ki kell zárni, amennyiben a folyékony hulladékot nem a 4 §. (1) bekezdés szerint kijelölt helyen üríti le. A kizárásról a képviselő – testület dönt.

(5) A szolgáltató a beérkezett közszolgáltatási igényekről nyilvántartást köteles vezetni.

(6) A szolgáltató a közszolgáltatást a megrendeléstől számított 24 órán belül köteles elvégezni.

(7) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Törvény (továbbiakban: Hgt.)23.§ g./ pontja alapján és a jelen önkormányzati rendeletben foglalt mértékben és terjedelemben jogosult.

(8) A közszolgáltató a Hgt. 23.§ g./ pontjában meghatározott közszolgáltatással összefüggő személyes adat kezelésére jogosult.

(9) A közszolgáltatással összefüggő személyes adat csak a cél megvalósulásához szükséges mértékben és ideig kezelhető.

(10) A közszolgáltató megfelelő technikai és szervezési intézkedésekkel köteles gondoskodni az adatok biztonságáról.

Az adatokat védeni köteles különösen a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, nyilvánosságra hozás vagy törlés, illetőleg sérülés vagy megsemmisülés ellen.

(11) A közszolgáltató a közszolgáltatással összefüggő személyes adatokat az ingatlantulajdonos ( illetve az ingatlan nyilvántartásban szereplő jogosult) azonosítására, a közüzemi szerződés teljesítésével, jogszabályban előírt ellenőrzések végrehajtásával kapcsolatos feladatok ellátásra, számlázásra, postázásra, közüzemi díj hátralékok behajtására használhatja fel.

(12) A közszolgáltató nem jogosult az általa kezelt közszolgáltatással összefüggő személyes adat nyilvánosságra hozatalára.


III. FEJEZET


A szolgáltatásra vonatkozó egyéb előírások


5.§.


(1) A települési folyékony hulladék gyűjtése és elszállítása az erre a célra engedélyezett, zárt rendszerű, csepegést és szaghatást kizáró eszközzel végezhető.

(2) A gyűjtésre és szállításra használt eszközökön a szolgáltató azonosító számát, jelét jól olvasható, nagyobb távolságból is beazonosítható módon, az alapszíntől eltérő színű felületen fel kell tüntetni. Az azonosító számokat e rendelet melléklete tartalmazza.

(3) Amennyiben a települési folyékony hulladék gyűjtése és szállítása közben szennyeződés keletkezett, a szolgáltatónak a szennyezett területet haladéktalanul meg kell tisztítania és fertőtlenítenie kell.

(4) A szolgáltató köteles járművei tárolására a közegészségügyi, környezetvédelmi és építési előírásoknak megfelelő telephelyet biztosítani.




Az ingatlan tulajdonosának jogai és kötelezettségei


6.§.


(1) Az ingatlanon keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását a tulajdonos az ingatlanon belül és az építési hatóság által engedélyezett, külön jogszabályokban meghatározott módon, vízzáró közműpótló berendezésben köteles gyűjteni, oly módon, hogy az ne idézzen elő talaj-vagy talajvízszennyezést.

(2) Az 1. § szerinti ingatlan tulajdonosa a települési folyékony hulladék elszállítására és ártalommentes elhelyezésére – a Hgt. 12-13. §-ai, illetve a 20-21. §-ai és a 23. § b.) pontja alapján – e rendeletben meghatározott a közszolgáltatás ellátására feljogosított hulladékkezelő szolgáltatását köteles igénybe venni.

(3) A tulajdonos a ténylegesen elszállított szennyvíz mennyisége után a szennyvíz-szállító eszköz mérőberendezése alapján köteles e rendelet szerinti díjat megfizetni.

(4) A szennyvíz szippantási költségek mérséklésére a csatornázatlan területeken élő  kaposmérői lakosok (magánszemélyek) támogatásban részesülnek, amelyet minden évben a költségvetési törvény állapít meg. A támogatást a számla és az "ellenőrző szelvény" bemutatásával a Polgármesteri Hivatal pénztáránál lehet igényelni, a szolgáltatás igénybevételét követően.


A közszolgáltatási szerződés létrejötte


7.§.


(1) A települési folyékony hulladék gyűjtésére, szállítására és ártalmatlanítására a szerződés a tulajdonos és a szolgáltató között a szolgáltatás igénybevételével jön létre.

(2) A Hgt. 21. § (3) bekezdés b.) pontja, illetve a 23. § b.) pontja alapján a feljogosított közszolgáltató és a szolgáltatást igénybe vevő között – az önkormányzat által a Hgt. 22. § -a alapján a kötelezően szervezett közszolgáltatásra – a Ptk. közüzemi szerződésekre vonatkozó szabályai szerinti (Ptk. 387-388. §) szerződéses jogviszony jön létre.

(3) A települési folyékony hulladék elszállítását, a szolgáltatást igénybe vevőnek kell a szolgáltatónál megrendelnie.

(4). A szolgáltatást igénybe vevő a folyékony hulladék elszállítására vonatkozó igényét a közszolgáltatónak személyesen, vagy telefonon jelentheti be.


A közszolgáltatás díja


8


(1) Kaposmérő település területén a folyékony hulladék gyűjtéséért, elszállításáért és ártalommentes elhelyezéséért fizetendő szolgáltatási díjat e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A szolgáltató ármegállapításra vonatkozó kérelmét a megelőző év szeptember 15-ig jelezheti a Polgármesteri Hivatal felé.

(3) A képviselő – testület a szolgáltatási díjat évente felülvizsgálhatja.


A rendelkezések betartásának ellenőrzése


9.§.


(1) A nyílt árokba, csapadékelvezető csatornarendszerbe történő illegális bevezetések ellenőrzéséről, a helyi önkormányzat gondoskodik.

(2) Az üzemeltető a Szennyvíztelepen havonta összegyűjtött "ellenőrző szelvények" ürítő helyen maradó példányait a Polgármesteri Hivatalnak átadja.


Záró rendelkezések


10


(1) Aki e rendeletben foglaltakat megszegi

  • az ingatlanán keletkező folyékony hulladék gyűjtésére szolgáló közműpótló berendezés kialakítását nem a külön jogszabályokban meghatározottan, az építési hatóság által engedélyezett módon gyűjti.
  • talaj-vagy talajvízszennyezést idéz elő.

szabálysértést követ el és 30.000.- Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) E rendelet 2004. év május hó 1. napján lép hatályba, kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint a körjegyző gondoskodik.



Képviselő-testület ülésének időpontja:


Kaposmérő, 2004. április 27.




Matula András                                                                            Dr. Vig József

Körjegyző                                                                                   polgármester


A rendelet kihirdetve:



Kaposmérő, 2004. május 1.



Matula András

körjegyző



1. sz. melléklet az 20/2004. (V.1.) sz. önkormányzati rendelethez





Kaposmérő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a települési folyékony hulladék összegyűjtésére, elszállítására és ártalommentes elhelyezésére irányuló közszolgáltatás ellátásával 1995. október 1-től 2012. december 31. napjáig az alábbi szolgáltatót bízza meg:


Kaposvári Városgazdálkodási Rt. (7401 Kaposvár, Cseri u. 16.)