Kaposmérő község képviselő testületének 28/2004 (XII.1..) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj odaítéléséről

Hatályos: 2020. 11. 25- 2022. 11. 10

Kaposmérő község képviselő testületének 28/2004 (XII.1..) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj odaítéléséről

2020.11.25.

Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: Képviselő-testület) a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16. §.(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

1. § E rendelet célja, hogy meghatározza Kaposmérő Községi Önkormányzata által biztosított Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíj pályázati feltételeit, mértékét, odaítélésének rendjét.

2. § (1)1 E rendelet hatálya kiterjed Kaposmérő területén állandó lakóhellyel rendelkező szociálisan hátrányos helyzetű természetes személyekre, akik megfelelnek a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerről szóló – az adott tanévre vonatkozó oktatási miniszteri rendeletben, továbbá a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződés Feltételekben meghatározott – előírásoknak és e rendelet szabályai szerint szociális rászorultsága megállapítható.

(2) Az „A” típusú ösztöndíjban kizárólag olyan felsőoktatási hallgatók részesülhetnek, akik állami felsőoktatási intézményben, illetve az Oktatási Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó nappali tagozatos, államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, vagy első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vesznek részt. Az ösztöndíj időtartama 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév.

(4) A „B” típusú ösztöndíjra kizárólag olyan, a pályázat kiírásakor utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolás, illetve felsőfokú diplomával nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert érettségizett fiatalok pályázathatnak, akik a pályázat kiírását követő tanévtől kezdődően állami felsőoktatási intézményben, illetve az Oktatási Minisztérium és az intézmények közötti megállapodás alapján nem állami felsőoktatási intézményben folyó nappali tagozatos, államilag finanszírozott első alapképzésben, első kiegészítő alapképzésben, első szakirányú továbbképzésben, vagy első akkreditált iskolai rendszerű felsőfokú szakképzésben vesznek részt. Az ösztöndíj időtartama 3X10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.

3. §

.

A képviselő-testület évente határozattal csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati ösztöndíjrendszerhez. A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert arra, hogy a csatlakozásról szóló nyilatkozatot évente aláírja.

4. § (1) A pályázatokat a Kaposmérő Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: hivatal) hirdetőtábláján teszi közzé.

(2) Az ösztöndíj megállapítása iránti pályázatot a hivatalhoz lehet benyújtani évente egy alkalommal, a pályázati kiírásban meghatározott határidőig. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3)2 A pályázatokat az országos pályázati kiíráshoz mellékelt adatlapon kell benyújtani, melyhez csatolni kell az 1.számú melléklet szerinti jövedelemnyilatkozatot, melyben a pályázató és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozóinak havi nettó átlagjövedelméről kell nyilatkozni. A nyilatkozatban a munkaviszonyból, bedolgozói jogviszonyból származó jövedelem, valamint a gyermektartásdíj 6 havi átlagát, nyugdíj, nyugdíjszerű ellátás, terhességi gyermekágyi segély, munkanélküli járadék, GYES, GYED, GYET, táppénz, családi pótlék, rendszeres gyermekvédelmi támogatás, nevelési hozzájárulás folyósításának esetén a kérelem beadásakor érvényes összeget kell feltüntetni. Rendszeresen nem mérhető jövedelmek (pl: vállalkozásból, ingatlan bérbeadásából származó jövedelem) esetén a kérelem beadását megelőző évre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallás azonos megnevezésű rovatában szerepelő összeg 1/12 részét kell a nyilatkozatban feltüntetni.

A nyilatkozathoz mellékelni kell a nyilatkozatban feltüntetett adatok valódiságát bizonyító okiratokat (pl: munkáltatói igazolás, rendszeres pénzellátás összegét igazoló szelvény stb.).

5. §3 Az ösztöndíj pályázat odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.

6. § (1) Az önkormányzat ösztöndíjban részesíti azt a pályázót, akinek a 7. § (1) bekezdése szerinti pontjainak száma eléri a 10 pontot (továbbiakban szociálisan rászorult).

a.)4 Nem részesíti az önkormányzat a pályázót Bursa Hungarica ösztöndíjban abban az esetben, ha a 7. § (1) bekezdés a)-d) pontjai közül nem éri el minimálisan 5 pontot a pályázata.
(2) Nem részesíti az önkormányzat ösztöndíjban azt a pályázót, akinek családja – az 1993. évi III. tv. 4. §-ában meghatározott mértékű vagyonnal rendelkezik (továbbiakban: szociálisan nem rászorult). Nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben a pályázó lakik, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű.

7. §

.

(1) 5 A jogosultság elbírálása és a rangsorolás során figyelembe vett szempontok és azokhoz tartozó pontszámok:
a) a pályázó családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100%-át 20 pont
b) a pályázó családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét 150%-át 15 pont
c) a pályázó családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át 10 pont
d) a pályázó családjában az 1 főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át 5 pont
da) a pályázó családjában az 1 főre jutó havi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250%-át 0 pont
e) a pályázó krónikus betegségben szenved, tartósan beteg, súlyos fogyatékos 3 pont
f) a pályázónak gyermeke van 3 pont
g) a pályázók kollégiumi ellátásra jogosult, de abban helyhiány miatt nem részesül 3 pont
h) a pályázó családjában folyamatos ellátást igénylő beteg van 3 pont
i) a pályázó árva vagy félárva, illetve egyedülálló szülő tarja el 3 pont
j) munkanélküli vagy nyugdíjas van a családban 3 pont
k) a pályázó családjában az eltartottak száma három vagy annál több 3 pont
(2) Az (1) bekezdésben meghatározott pontokra való jogosultság igazolása – az (1) bekezdés
- a-b-c-d) pontja: munkabér, GYED és táppénz – munkaáltatói igazolással, családi pótlék és GYES, GYET - utolsó postai utalvánnyal vagy az ellátást folyósító szerv igazolásával, vállalkozásból, gazdálkodásból származó jövedelem – az őstermelői igazolvánnyal, minden egyéb jövedelem esetén az abban részesülő által tett nyilatkozattal,
- e) és h) pontja: a háziorvos szakvéleményével (1993. évi III.tv. 43. §. szerint)
- f) pontja: gyermek születési anyakönyvi kivonatával
- g) pontja: a felsőfokú oktatási intézménynél működő illetékes Diákjóléti Bizottság/Hallgatói Önkormányzat igazolásával
- i) pontja: az árvaságot, félárvaságot a szülő halotti anyakönyvi kivonatával,
- j) pontja: a munkanélküliséget – kivéve, ha a helyi önkormányzattól rendszeres szociális segélyben részesül a hozzátartozó – a Munkaügyi Központ illetékes kirendeltsége által kiadott igazolással, a nyugdíjban való részesülést nyugdíjas igazolvánnyal és az utolsó havi nyugdíjszelvénnyel vagy a folyósító szerv igazolásával
- k) pontja: a családi pótlékot folyósító szerv igazolással és a nagykorú testvér nyilatkozatával arról, hogy nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel, más eltartott esetén a tartási kötelezettséget megállapító bírósági végzéssel történik.

8. § Az elbírálás során:

a) a határidőn túl benyújtott vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból ki kell zárni és a kizárást írásban meg kell indokolni,

b) minden határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázatot érdemben kell bírálni és a döntést írásban meg kell indokolni

c) fajra, nemre, bőrszínre, felekezeti vagy világnézeti hovatartozásra, tanulmányi eredményre tekintet nélkül kizárólag a pályázó szociális rászorultságának objektív vizsgálatával lehet csak eljárni.

9. § Az ösztöndíj mértékét a kép viselő-testület minden éven a költségvetési rendelet tárgyalásakor határozza meg.

10. § (1)6 ) A „B” típusú ösztöndíjasok szociális rászorultságát a Képviselő-testület évente egyszer, az új pályázók támogatásának elbírálásával egyidőben felülvizsgálja. A jogosultság elbírálása a 6-7. §-ban foglaltak szerint történik.

(2)7 ) A Képviselő-testület visszavonja a támogatást, ha a támogatásban részesített állandó lakóhelye az önkormányzat illetékességi területén megszűnik, vagy a „B” típusú pályázó szociális rászorultsága már nem áll fenn, vagy az ösztöndíjas a kért igazolásokat nem bocsátja az önkormányzat rendelkezésére, A visszavonás csak a döntést követő tanulmányi félévtől ható hatállyal hozható meg.”

(3) Az ösztöndíjas az ösztöndíj folyamatos továbbfolyósítása érdekében a tanulmányi félév lezárását és a következő félévre történő beiratkozást legkésőbb minden év szeptember 30., illetve február 28. napjáig köteles igazolni a hivatalnál.

11. § (1) A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.

(2)8 A Képviselő-testület saját határkörében – egyedi mérlegelés alapján – dönt, hogy a megyei önkormányzat, illetve az Oktatási Minisztérium által nem támogatott pályázó részére a korábban már megítélt, de visszautalt támogatást, „Önkormányzati ösztöndíj” címen folyósítja-e.

12. §

Hatályába léptető és záró rendelkezések

(1) E rendelet 2005. január hó 1. napján lép hatályba.
(2) Kihirdetésről a körjegyző gondoskodik.
1

Módosította a 13/2011. (VIII.15.) rendelet 1. §-a. Hatályos 2011. augusztus 15. napjától.

2

Módosította a 13/2011. (VIII.15.) rendelet 2. §-a. hatályos 2011. augusztus 15. napjától.

3

Módosította a 13/2011. (VIII.15.) rendelet 3. §-a. hatályos 2011. augusztus 15. napjától.

4

Beiktatta a 13/2011. (VIII.15.) rendelet 4. §-a. hatályos 2011. augusztus 15. napjától.

5

Módosította a 13/2011. (VIII.15.) rendelet 5. §-a. hatályos 2011. augusztus 15. napjától.

6

Módosította a 13/2011. (VIII.15.) rendelet 6. §-a. Hatályos 2011. augusztus 15. napjától.

7

Módosította a 13/2011. (VIII.15.) rendelet 6. §-a. Hatályos 2011. augusztus 15. napjától.

8

Módosította a 13/2011. (VIII.15.) rendelet 7. §-a. Hatályos 2011. augusztus 15. napjától.