Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2004. (XII. 1.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati tulajdonú bérlakások lakbérének mértékéről. (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 16/2005. (XII.15.) rendelettel.)

Hatályos: 2005. 01. 01- 2006. 12. 31

A lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, többször módosított 1993. évi LXXVIII. tv. 3.§ (1)-(2) bekezdése, 27.§ (2) bekezdése, 19.§ 20. § (3) bekezdése, 21. § (6) bekezdése, 23. § (3) bekezdése, 27. § (2) bekezdése, 33. § (3) bekezdése, 34. § és 84. § (2) bekezdése (továbbiakban: lakástörvény) felhatalmazása alapján, a Kaposmérő Községi Önkormányzat tulajdonában lévő önkormányzati lakások bérletére, valamint a lakbérek mértékére a következő  rendeletet alkotja:



1.§

A rendelet célja


A rendelet célja, hogy a lakástörvénnyel összhangban - a polgári jog alapelveit szem előtt tartva – megteremtse az Önkormányzat tulajdonában lévő lakásokkal való eredményesebb gazdálkodás feltételeit.


2.§


A rendelet hatálya


A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában álló minden önkormányzati lakásra (továbbiakban: önkormányzati lakás) – ideértve a lakástörvény hatálybalépésekor szolgálati bérlakásoknak minősülő lakásokra is.


3. §[1]


A lakbér mértéke


    a.) összkomfortos lakás esetében: 200,-Ft/m2

  1. komfortos lakás esetében: 135,-Ft/ m2”


4.§


A lakás komfortfokozatának meghatározásánál az 1992. évi LXXYIII. tv. 2. sz. melléklétének ételmező rendelkezéseit kell figyelembe venni.


5.§


Lakbértámogatás


(1) Önkormányzati lakás bérlőjét lakbértámogatás illeti meg, ha

  1. a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók 1 főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét és
  2. a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók nem rendelkeznek olyan vagyonnal, amelynek együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50-szersét meghaladja és
  3. a fizetendő havi lakbér összege meghaladja a bérlő és családja, valamint a vele életvitelszerűen együttlakó hozzátartozók havi jövedelmének 40%-át.

(2) Nem illeti meg lakbértámogatás azt bérlő, aki

  1. a lakó- vagy tartózkodási helye szerinti önkormányzattól lakásfenntartási támogatásban részesül,
  2. akinek lakbérhátraléka van.

(3) A lakbértámogatás összege a fizetendő havi lakbér 20%-a. A bérlő a támogatás megállapítása után a lakbértámogatással csökkentett lakbért köteles fizetni.

(4) A lakbértámogatás iránti kérelmet a Polgármesteri Hivatalhoz kell írásban benyújtani a jövedelem-igazolással együtt.

(5) A lakbértámogatás iránti kérelmet a bérbeadó bírálja el.

(6) A lakbértámogatás biztosításának időtartama egy év. Ezt követően újabb kérelmet lehet beterjeszteni.


6.§


Az adatvédelemre vonatkozó rendelkezések


A bérbeadó – jogszabály keretei között -  jogosult nyilvántartani és kezelni mindazokat a személyes adatokat, amelyekre e rendelet alapján a bérbeadás feltételeinek megállapítása érdekében a tudomására jutottak.


7.§


Záró rendelkezések


(1) E rendelet 2005. január 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg hatályát veszíti a 17/2004.(XII.6.) Önk. sz. rendelete.

(2)A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.



A képviselő-testület ülésének időpontja:



Kaposmérő, 2004. november 30. 




Tanits Tibor                                                         Dr. Vig József

                       mb. körjegyző                                                      polgármester



Kihirdetve: 2004. december 1.




Tanits Tibor

mb. körjegyző

[1]

Módosította a 16/2005. (XII.15.) rendelet 1. §. Hatályos 2006. január 1. napjától.