Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2004. (V. 1.) önkormányzati rendelete

a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről

Hatályos: 2004. 05. 01- 2014. 09. 30

Kaposmérő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 50. § /2/ bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:


A helyi népszavazás


1. §


(1) A helyi népszavazást a polgármesternél a választópolgárok 15 %-a kezdeményezheti.

(2) Az Ötv. 46. § (1) bekezdés a) - d) pontjában foglalt esetekben a népszavazást az érintett településrész, község választópolgárok 15 %-a kezdeményezheti.


2. §


Az 1. §-ban meghatározott kezdeményező választópolgárok számát a kezdeményezés benyújtása napján a nyilvántartásban szereplő összes választópolgár számához kell viszonyítani.


3. §


(1) A helyi népszavazás, népi kezdeményezés ügyében aláírást gyűjteni a külön törvényben[1] foglaltaknak megfelelően lehet.

(2) A helyi népszavazásra irányuló választópolgári kezdeményezést (aláírásgyűjtő íveket) a polgármester három napon belül megküldi a helyi választási bizottság  elnökének, aki a külön törvényben meghatározottak alapján[2] gondoskodik az ott szereplő aláírások hitelességének megállapításáról, és a hitelesítés eredményéről a polgármestert írásban tájékoztatja.


4. §


(1) Az egész település igazgatási területére kiterjedő helyi népszavazás esetén a szavazókörök megegyeznek a külön törvény[3] alapján kialakítottakkal.

(2) A község egy részére kiterjedő népszavazás esetén – ha indokolt – a képviselő-testület a helyi népszavazás kiírásával egyidejűleg az (1) bekezdéstől eltérően is határozhat a szavazókör(ök) kialakításáról.


Népi kezdeményezés


5. §


(1) Népi kezdeményezést a polgármesterhez a választópolgárok 5 %-a írásban nyújthat be. Az Ötv. 46. § (1) bekezdés a) – d) pontjában foglalt esetekben a népi kezdeményezést a településrész választópolgárainak 10 % -a kezdeményezheti.


(2) Amennyiben az (1) bekezdésben előírtnál kevesebb a kezdeményező választópolgárok száma, a kezdeményezést a polgármester határozattal elutasítja.


6. §


(1) E rendelet 2004. év május 1. napján lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg a helyi népszavazásról és népi kezdeményezésről szóló 13/1995.(XII.14.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

Kihirdetéséről az SZMSZ-ben foglaltak szerint a körjegyző gondoskodik.



A képviselő-testület ülésének időpontja:


Kaposmérő, 2004. április 27.





              Matula András                                                                     Dr. Vig József

körjegyző                                                                       polgármester




Kihirdetve 2004. május 1.





            Matula András

körjegyző



[1]

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény XV. fejezet

[2]

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 119-120. § -ai.

[3]

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény 101-102. § -ai.