Kaposmérő község képviselő testületének 6/2004 (V.1..) önkormányzati rendelete

a kitüntetések alapításáról és adományozásáról

Hatályos: 2004. 05. 01

Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete attól a céltól vezérelve, hogy a helyi közösség szolgálatában kiemelkedő érdemeket szerzett személyeket és szervezeteket méltó elismerésben részesíthesse az 1990. évi LXV. tv. 1.§. (6) bekezdésének a.) pontjában biztosított jogkörében az alábbi kitüntetéseket alapítja:


„Kaposmérő Község Díszpolgára”

kitüntető cím


1.§.


  1. A „Kaposmérő Község Díszpolgára” kitüntető cím annak a magyar vagy külföldi állampolgárnak adományozható, aki Kaposmérő község érdekében kifejtett kiemelkedő jellegű tevékenységével vagy egész életművével olyan általános elismerést szerzett, amely egyértelműen hozzájárult a település fejlődéséhez, értékei megóvásához, polgári életkörülményeinek javulásához, a község jó hírének öregbítéséhez, továbbá példamutató magatartása miatt egyébként személye, vagy annak emléke köztiszteletben áll.
  2. Díszpolgári cím - a millenniumi év kivételével – évente legfeljebb egy adományozható.
  3. A díszpolgári címmel külön e célra készített – a polgármester és a körjegyző által aláírt – díszoklevél és a község címerével díszített arany emlékérem jár.


2.§.


  1. A község díszpolgára az adományozástól kezdve viselheti a kitüntető címet, valamint élvezi azokat a kiváltságokat, amelyek e rendelet szerint a díszpolgárokat megilletik.
  2. A község díszpolgára:
  1. tanácskozási joggal részt vehet a képviselő-testület ülésein
  2. az önkormányzat által rendezett minden jelentősebb rendezvényen díszvendég és ezeken lehetőség szerint megkülönböztetett hely illeti meg,
  3. díjtalanul látogathat minden – az önkormányzat által rendezett – helyi közművelődési, művészeti és sport rendezvényt,
  4. ingyenesen jogosult a községi vagy önkormányzati sajtótermékre, amelynek költségeit az önkormányzat viseli,
  5. amennyiben életkörülményei alakulása ezt igényli, vagy szükségessé teszi, az önkormányzat – lehetőségei szerint – anyagi, erkölcsi vagy természetbeni segítségben részesíti,
  6. elhalálozása esetén – családja beleegyezésével – az önkormányzat által biztosított ingyenes díszsírhely illeti meg.



3.§.


  1.  A díszpolgári címet ünnepélyes keretek között a község polgármestere adja át.
  2.  A díszpolgári cím adományozására javaslatot tehetnek:
    1. a képviselő-testület bizottságai
    2. a települési képviselők
    3. legalább 100 kaposmérői lakos
  3.  A díszpolgári cím odaítélését és átadását megelőző eljárást a képviselő-testület Ügyrendi Bizottsága folytatja le. A bizottság javaslatát a közvéleményt is figyelembe véve alakítja ki, egyetértés hiányában rangsor szerinti alternatív javaslatot terjeszt a képviselő-testület elé.
  4. A díszpolgári cím posztumusz is adományozható. Ez esetben az elismerés átvételére a legközelebbi hozzátartozó jogosult.
  5. A képviselő-testület a díszpolgári cím odaítéléséről a megválasztott képviselők több mint felének szavazatával dönt.


4.§.


  1. A díszpolgári cím visszavonható, ha az elismerésben részesített személy arra érdemtelenné válik.
  2. Érdemtelen a díszpolgári címre különösen az, aki közösségellenes magatartást tanúsít, vagy akit a bíróság a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltott.
  3. A visszavonás módjára a 3.§. (2) – (5) bekezdésében foglalt szabályokat kell megfelelően alkalmazni.


5.§.


Az elismerésben részesített személyekről a jegyző nyilvántartást – „Díszpolgárok Könyve” - vezet és gondoskodik a 2.§.(2) bekezdésében foglalt rendelkezések érvényesüléséről.


„Kaposmérő Községért”

kitüntető cím


6.§.


A „Kaposmérő Községért” kitüntetés adományozható azoknak a személyeknek, közösségeknek és szervezeteknek, akik (amelyek) a társadalmi, gazdasági élet különböző területein a közösséget és annak polgárait szolgáló példaértékű, kimagasló tevékenységükkel hozzájárultak a község fejlődéséhez, hírneve növeléséhez.


7.§.


  1. A „Kaposmérő Községért” kitüntetést Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete adományozza évente.
  2. A kitüntetés adományozására javaslatot tehet:
    1. a képviselő-testület bizottságai
    2. a települési képviselők
    3. legalább 50 kaposmérői állandó lakos


8.§.


  1. A kitüntetett közösségeknek és szervezeteknek bronz emlékplakett adományozható, amelyet a község címere és „Kaposmérő községért” felírat díszít.
  2. Az adományozásról oklevelet kell kiállítani, és nyilvántartást kell vezetni. Az adományozás indokát és a testületi határozat számát a nyilvántartásban fel kell tüntetni.


„Kaposmérő Község Szolgálatáért”

kitüntetés


9.§.


  1. „Kaposmérő Község Szolgálatáért” kitüntetés adományozható annak az önkormányzat hivatalában és intézményeiben legalább 5 éves munkaviszonnyal rendelkező dolgozónak, aki kiemelkedő szakmai felkészültségével, munkájával és magatartásával jelentős mértékben segítette és mozdította elő az önkormányzati feladatok végrehajtását, a község polgárai ügyeinek az intézését, a köz szolgálatát, az intézményi célok eredményes teljesítését.
  2. A „Kaposmérő Község Szolgálatáért” adható kitüntetést Kaposmérő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete adományozza évente.
  3. A kitüntetés adományozására javaslatot tehet:
    1. a képviselő-testület bizottsága
    2. a polgármester és a körjegyző
    3. települési képviselők
    4. civil szervezetek


10.§.


  1.  A kitüntetéssel a község címerével díszített „Kaposmérő Község Szolgálatáért” feliratú emlékplakett és oklevél adható.
  2. Az elismerésben részesített személyekről – a 8.§.(2) bek. szerint – nyilvántartást kell vezetni.


Vegyes rendelkezések


11.§.


  1.  A kitüntetésekről szóló javaslatot a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé.
  2. A kitüntetések adományozásával kapcsolatos költségeket az önkormányzat éves költségvetésében kell biztosítani.
  3.  A díszpolgári cím átadására október 23-án, az egyéb kitüntetések átadására alkalomszerűen, a képviselő-testület által meghatározott időpontban, ünnepélyes keretek között kerül sor.


12.§.


  1.  Ezen rendelet 2004. év május hó 1. napján lép hatályba, egyidejűleg az 5/2000.(IV.12.) számú rendelettel módosított a kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 8/1996. számú rendelet hatályát veszti.
  2. Kihirdetésről az SZMSZ-ben foglaltak szerint a körjegyző gondoskodik.


A képviselő-testület ülésének időpontja:


Kaposmérő, 2004. április 27.



Matula András                                                                       Dr. Vig József

            körjegyző                                                                              polgármester



Kihirdetve 2004. május 1.




            Matula András

körjegyző