Kaposmérő község képviselő testületének 4/2005 (IV.13..) önkormányzati rendelete

A parlagfű visszaszorításáról

Hatályos: 2005. 04. 13

A helyi önkormányzatról szóló 1990. évi LXV. törvény 16.§-ában kapott felhatalmazás alapján Község Önkormányzatának  Képviselő-testülete a parlagfű visszaszorításáról az alábbi önkormányzati rendeletet alkotja:




Rendelet célja


1.§


A rendelet célja a parlagfű okozta allergiás betegségek csökkentése érdekében község közigazgatási területén elszaporodott parlagfű visszaszorítására.




Rendelet hatálya


2.§


  1. A rendelet hatálya község közigazgatási területére terjed ki.
  2. A rendelet hatálya a jogi és természetes személyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetekre egyaránt kiterjed.




A parlagfű visszaszorítás szabályai


3.§


  1. Község közigazgatási területén a jogi természetes személyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban (kezelésükben, használatukban), a bérlők a bérleményükben lévő területeket kötelesek a virágzó parlagfűtől mentesen tartani.
  2. A parlagfű irtásáról -  virágzás előtt -  az időjárástól függően szükséges gyakorisággal kell gondoskodni.
  3. A területen található parlagfű gyomirtását a lehetséges eszközökkel (mechanikus, vegyszeres) felhasználásával kell elvégezni.
  4. A parlagfű vegyszeres gyomirtása tekintetétben a Növényegészségügyi és Talajvédelemi Állomás szakvéleménye az irányadó.





4.§


  1. A parlagfű felismerésének elősegítéséről, előfordulási helyének, irtásának, tovább a parlagfű okozta allergiás megbetegedéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalóknak a lakosság körében történő tudatosításáról az önkormányzat szórólapok útján gondoskodik.
  2. A parlagfű visszaszorításával kapcsolatos tájékoztatáshoz igénybe kell venni a tömegkommunikációs eszközöket.




Szabálysértési rendelkezések


5.§


  1. Aki a parlagfű visszaszorításáról szóló önkormányzati rendelet 3.§ (1)-(3) bekezdéseiben foglalt rendelkezéseit megszegi, szabálysértést követ el, ami 30.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.
  2. Mindazon területeken, amelyeknek tulajdonosai, kezelői, a lefolytatott szabálysértési eljárást követően 15 napon belül sem tesznek eleget a parlagfűirtási kötelezettségüknek, úgy a terület parlagfűtől való mentesítési munkáját a körjegyző nevezettek költségére végezteti el.
  3. A szabálysértési eljárás lefolytatása körjegyző hatáskörébe tartozik.


6.§


E rendelet parlagfű visszaszorításával kapcsolatos rendelkezéseinek a parlagfű fertőzöttségi térkép, illetve kimutatás felhasználásával a körjegyző, mint a hatáskör gyakorlója köteles ellenőriztetni. Az előírások megszegése esetén a szükséges intézkedéseket meg kell tenni.




7.§


  1. Az önkormányzati rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.
  2. A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.  




Kaposmérő, 2005. április 12.


Dr. Kimmel József                                                                  Dr. Vig József

    körjegyző                                                                              polgármester



Kihirdetve: 2005.április 13.



Dr. Kimmel József

körjegyző