Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2005. (V. 30.) önkormányzati rendelete

az egyes helyi szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 8/2004. (IV.30.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2005. 05. 30- 2005. 05. 30

az egyes helyi szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 8/2004. (IV.30.) rendelet módosításáról




Kaposmérő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló 2004. évi CXXXVI. törvény 71. §-ának (1) bekezdésben kapott felhatalmazása alapján az egyes szociális ellátási formák szabályozáséról szóló 8/2004. (IV.30.) rendeletét (továbbiakban: Szr.) az alábbiak szerint módosítja:


1. §


Az Szr. 9.§ (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„A fellebbezést a polgármester az iratok csatolásával a képviselő-testület következő ülése elé terjeszti, kivéve, ha a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény (Ket.) 103. §-a alapján a határozatot hozó saját határkörében határozatát módosítja vagy visszavonja.„


2. §


(1) Az Szr. 10.§ (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(2) Az együttműködési kötelezettség a Szt. 37/D. § (1) bekezdés a-c pontjában foglaltakon túl azt jelenti, hogy a munkaügyi központ által szervezett munkaerőpiaci szolgáltatásokat igénybe veszi.”


(2) Az Szr. 13.§ f, pontja az alábbiak szerint módosul:


„ f, támogatásra való jogosultság vizsgálatakor, valamint a jogosultság évenkénti felülvizsgálatakor megállapításra kerül, hogy a kérelmező, illetve a segélyezett a Szt. 37/D. §-ának (1) bekezdésében és 37/F. §-ában foglalt együttműködési kötelezettségének nem tesz eleget.”


3. §


Az Szr. 26. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Kaposmérő Önkormányzat Képviselő-testülete ápolási díjat állapíthat meg annak a hozzátartozónak, aki a 18. életévét betöltött tartósan beteg személy ápolását, gondozását végzi.

(2) A jogosultság szempontjából figyelembe vehető egy főre számított az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege, egyedülálló esetén annak 150%-a.

(3) Az ápolási díjra való jogosultság fennállásának, illetve annak folyósításának, illetve annak az önkormányzat az Szt. 41-43. §-ában foglaltak szerint változatlanul alkalmazza.”


4. §


Az Szr. 42. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„(1) Kaposmérő Önkormányzat Képviselő-testülete a személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatásokat intézményfenntartó társulás útján működtetett Szociális Alapszolgáltatási Központ keretében biztosítja.

(2) Személyes gondoskodást nyújtó szociális alapszolgáltatások:

  1. étkezés
  2. házi segítségnyújtás
  3. családsegítés
  4. nappali ellátás (idősek klubja)
  5. szociális információs szolgáltatás.

(3) Az önkormányzat az étkezést az Szt. 62. §-a, a házi segítségnyújtást az Szt. 63. §-a, a családsegítést az Szt. 64. §-a alapján biztosítja.

(4) Nappali ellátás kertében működő idősek klubja elsősorban a saját otthonukban élők részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, étkezésre, társas kapcsolatokra, valamint az lapvető higiéniai szükségletek kielégítésére. az idősek klubjába felvehető az a 18. életévet betöltött személy is, aki önmaga ellátásra részben képes és egészségi állapotára figyelemmel szociális és mentális támogatásra szorul.

(5) Az étkezés, a házi segítségnyújtás és a nappali ellátás iránti kérelmet a rendelet 3. számú mellékletében szereplő nyomtatványon kell benyújtani. A kérelmet környezettanulmány alapján a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője bírálja el.

(6) A kérelmezőt a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője a rendelet 4. számú melléklete alapján kiállított formanyomtatványon értesíti az ellátás biztosításáról.”


5. §


Az Szr. az alábbi 42/A. §-szal egészül ki:

42/A. §


(1) Szociális információs szolgáltatás kertében a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője részletes tájékoztatást ad:

  1. az Szt-ben illetve a Gyvt-ben meghatározott személyes gondoskodást nyújtó ellátásokkal és szolgáltatásokkal, valamint az egészségügyi ellátással kapcsolatban
    • a helyben igénybe vehető ellátások és szolgáltatások körérő, feltételéről és az igénybevétellel kapcsolatos eljárási kérdésekről,
    • a helyben nem elérhető ellátások, szolgáltatások elérhetőségéről és igénybevételük módjáról;
  2. a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekvédelmi ellátásokkal, a családtámogatási ellátásokkal, a társadalombiztosítási és a foglalkoztatáshoz kapcsolódó ellátásokkal, valamint a fogyatékossággal összefüggő ellátásokkal kapcsolatban
  • az ellátás megállapítására hatáskörrel és illetékességgel rendelkező szerv elérhetőségéről,
  • az ellátás igényléséhez szükséges iratokról;
  1. ifjúsági ügyekben.

(2) Ha a tájékoztatást kérő személy által igényelt szociális szolgáltatás helyben nem érhető el, a Szociális Alapszolgáltatási Központ vezetője intézkedik az ellátási lehetőségek felkutatása érdekében, valamint segítséget nyújt az ellátást nyújtóval való kapcsolatfelvételben és az ügyintézésben.„


6. §


(1) A rendelet – (2) bekezdésében foglaltakat kivéve – a kihirdetés napján lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.


(2) A rendelet 1. §-a 2005. november 1. napján, 2. §-a és 3.§-a 2005. szeptember 1. napján lép hatályba.


(3) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg az Szr. 42.§ (7)-(8) bekezdése és 44.§-a hatályát veszti.   



Kaposmérő, 2005. május 24.




Dr. Kimmel József                                         Dr. Vig József

                           körjegyző                                                       polgármester




Kihirdetve: 2005. május 30.




Dr. Kimmel József

                             körjegyző