Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2007. (XII. 20.) önkormányzati rendelete

a luxusadóról

Hatályos: 2007. 12. 20- 2007. 12. 20

 a luxusadóról



A luxusadóról szóló 2005. évi CXXI törvény (továbbiakban törvény) 11. §-ban kapott felhatalmazás alapján a vagyonarányos közteherviselés és a társadalmi igazságosság érvényre juttatása érdekében Kaposmérő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja.



1.§

Az adó tárgya


Adóköteles Kaposmérő Község Önkormányzat illetékességi területén lévő lakásnak vagy üdülőnek minősülő épület, ha az épület épületrészekre osztható, akkor az épületrész (továbbiakban együttesen: lakóingatlan), feltéve, ha annak e törvény szerinti számított értéke a 100.000.000 forintot eléri.



2.§

Az adó alanya


Az adó alanya az, aki az év (adóév) első napján az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonos. Több tulajdonos esetén a tulajdonok tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Amennyiben a lakóingatlant az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jog terheli, az annak gyakorlására jogosult az adó alanya. ( A tulajdonos, a vagyoni értékű jog jogosítottja a továbbiakban együtt: tulajdonos.)



3

Adómentesség


(1) Mentes az adó alól a Magyar Állam, a helyi önkormányzat, a kisebbségi önkormányzat, az Észak-atlanti Szerződés Szervezete.

 (2) Mentes az adó alól a társadalmi szervezet, az alapítvány, a köztestület az egyház, a költségvetési szerv, abban az évben, amelyet megelőző évben a vállalkozási tevékenységből származó jövedelme után társasági adófizetési kötelezettsége, illetve költségvetési szerv esetén eredménye után a központi költségvetésbe befizetési kötelezettsége nem keletkezett. A feltétel meglétéről évente írásban kell nyilatkozni.



4.§

Az adó alapja


(1) Az adó alapja a lakóingatlan számított értéke. A számított érték a lakóingatlan alapértéke és a lakóingatlanra vonatkozó, a törvény 2. sz. mellékletében meghatározott korrekciós együtthatók szorzata.

(2) A lakóingatlan alapértéke az adó tárgyát képező lakóingatlan adóköteles hasznos alapterülete és a lakóingatlan fajtája szerint irányadó települési, településrészi átlagértékek szorzata.



5.§


Típusingatlanra vonatkozó települési átlagértékek


(1) Kaposmérő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 2008. adóévre az egylakásos lakóépületen levő lakás települési átlagértéket négyzetméterenként 150 ezer Ft-ban határozza meg.

(2) Kaposmérő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a 2008. adóévre a többlakásos épületben illetve egyéb épületben levő lakás települési átlagértékét négyzetméterenként 110 ezer Ft-ban határozza meg.



6. §


Az adó mértéke


Az adó évi mértéke a lakóingatlan számított értékének 100.000.000 Ft feletti része után 0,5 százalék.



7.§


Záró és hatályba léptető rendelkezések


(1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a luxusadóról szóló 2005. évi CXXI. törvény és az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII tv. rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) E rendelet hatályba lépésével a Kaposmérő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2006.(VI.26.) rendelete hatályát veszti.



Kaposmérő, 2007. december 19.





                        Dr. Kimmel József                                       Harangozó Csaba

                                   körjegyző                                             polgármester



Kihirdetve: 2007. december 20.




                        Dr. Kimmel József

                                   körjegyző