Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2011. (IX. 16.) önkormányzati rendelete

az egyes helyi szociális ellátási formák szabályozásáról szóló 8/2004.(IV.30.) rendelet módosításáról

Hatályos: 2011. 10. 01- 2011. 10. 01

Kaposmérő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló 2004. évi CXXXVI. törvény 71. §-ának (1) bekezdésben kapott felhatalmazása alapján az egyes szociális ellátási formák szabályozáséról szóló 8/2004. (IV.30.) rendeletét (továbbiakban: R.) az alábbiak szerint módosítja:


1. §


Az R. 6.§ (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„Az átmeneti segély, temetési segély egészben, vagy részletben természetbeni szociális ellátás formájában is nyújtható. A folyósítás módjáról az ellátást megállapító határozatban rendelkezni kell.”


2. §


Az R. 19.§ az alábbiak szerint módosul, illetve egészül ki:

(1) Az önkormányzat a helyi lakásfenntartási támogatást a Szt-ben meghatározott normatív lakásfenntartási támogatás (a továbbiakban együtt: normatív lakásfenntartási támogatás) kiegészítéseként nyújtja.

(2) A helyi lakásfenntartási támogatás, a normatív lakásfenntartási támogatás egy hónapra  jutó, kerekített összegét az alábbi módon és feltételek szerint egészíti ki:

a.) az albérletben élő, a lakás célú hitelintézeti kölcsönt törlesztő, valamint a kizárólag 65 év feletti személyekből álló háztartás esetén, amennyiben a normatív lakásfenntartási támogatásra jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem

aa.) a nyugdíjminimum 100 %-át nem haladja meg, a kiegészítés összege a normatív lakásfenntartási támogatás összegének 20 %-a,

ab.) a nyugdíjminimum 150 %-át nem haladja meg, a kiegészítés összege a normatív lakásfenntartási támogatás összegének 15 %-a.

b.) kizárólag szociális, nyugdíj- vagy nyugdíjszerű, munkanélküli, továbbá családtámogatási ellátásokból élő háztartások esetén, amennyiben a normatív lakásfenntartási támogatásra jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó havi nettó jövedelem

ba.) a nyugdíjminimum 100 %-át nem haladja meg, a kiegészítés összege a normatív lakásfenntartási támogatás összegének 15 %-a,

bb.) a nyugdíjminimum 150 %-át nem haladja meg, a kiegészítés összege a normatív lakásfenntartási támogatás összegének 10 %-a.

c.) az a.) - b.) pontba nem tartozó háztartások esetén, amennyiben a normatív lakásfenntartási támogatásra jogosult háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó nettó jövedelem a nyugdíjminimum 150 %-át nem haladja meg, a kiegészítés összege a normatív lakásfenntartási támogatás összegének 10 %-a.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott helyi kiegészítő lakásfenntartási támogatás összegét 100,-Ft-ra kerekítve kell megállapítani.

(4) A helyi kiegészítő lakásfenntartási támogatást a normatív lakásfenntartási támogatás megállapításával azonos időtartamra kell megállapítani.

(5) A helyi kiegészítő lakásfenntartási támogatás és a normatív lakásfenntartási támogatás együttes, egy hónapra jutó összege nem haladhatja meg a 14.000,-Ft-ot.

(6) A lakásfenntartási támogatást elsősorban természetbeni ellátásként kell megállapítani. „


3. §

Az R. az alábbi 19/A.§-al egészül ki:

„19/A.§

(1) A lakásfenntartási támogatást azon kérelmezőnél, akinek valamely szolgáltató felé díjhátraléka áll fenn, a támogatás elsősorban az eladósodás mérséklésére fordítható. Szolgáltató hiányában a megállapított támogatás összegét a jogosult kezeihez kell kifizetni.

(2) Amennyiben a kérelmező életkörülményei azt indokolják, a megállapított támogatás folyósítása a Családsegítő Központ Családgondozója útján is történhet.

  1. Azon személy esetében, akinek előrefizetős áramfogyasztást mérő készüléke van, a lakásfenntartási támogatás egészét, vagy annak egy részét, természetben, a készülék működését lehetővé tevő formában kell nyújtani.
  2. Ha a családban – a támogatás folyósításának időtartama alatt – az egy főre jutó havi nettó jövedelem illetve más a jogosultságot és a támogatás összegét érintő lényeges változás következik be azt az ellátást igénybe vevőnek a változást követő 15 napon belül be kell jelentenie.

(5) A lakásfenntartási támogatás iránti kérelemhez a szociális ellátások igényléséről, megállapításáról és folyósításáról szóló jogszabályban[1] meghatározottakon túl csatolni kell:

  1. albérletben élők esetében a bérleti szerződést,
  2. pénzintézeti hiteltartozás esetén a kölcsönszerződést és az utolsó befizetés bizonylatát,
  3. a szolgáltató megállapítása valamint a támogatás utalása érdekében a lakáscélú kiadások számláit, a fogyasztói szám feltüntetésével,
  4. közüzemi számlák másolatát,
  5. nyilatkozatot, hogy kérelmezőnek nincs két hónapot meghaladó tartozása a közüzemi szolgáltatók felé. „

3. §

(1) E rendelet a 2011. október 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.


Kaposmérő, 2011. szeptember 15.


Simonné dr. Mészáros Renáta                                   Prukner Gábor

                           körjegyző                                                     polgármester


Kihirdetve: 2011. szeptember 16.



Simonné Dr. Mészáros Renáta

                                     körjegyző