Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 10. 28

Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.10.28.

Kaposmérő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya kiterjed Kaposmérő község közigazgatási területén fekvő köztemetőkre, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.

2. § (1) Kaposmérő községben a 299 hrsz–on nyilvántartott köztemetőbe lehet temetkezni az 1. mellékletben meghatározott díjak ellenében.

Temető bővítési területe: 316. hrsz, 317 hrsz.

A Kaposmérő 049 hrsz-on nyilvántartott zsidó temetőt az önkormányzat kegyeleti parkként tartja fent.

(2) A kaposmérői köztemetők létesítéséről, fenntartásáról, bővítéséről és üzemeltetéséről Kaposmérő Önkormányzata gondoskodik.

(3) Kaposmérő község közigazgatási területén lévő temetők 1/1 tulajdoni hányadban Kaposmérő Község Önkormányzat (székhely: 7521 Kaposmérő, Hunyadi u. 13.) tulajdonát képezik

3. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni – a működő temetőkben és temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) A kaposmérői köztemetőben koporsós, hamvasztásos temetkezésre és az emberi maradványok méltó elhelyezésére van lehetőség.

(3) A temetkezési tevékenységet az üzemeltető a kegyeleti elvárásokhoz illő módon kell, hogy megszervezze (ruházat, magatartás, eszközök).

(4) A község közigazgatási területén elhunyt kaposmérői illetőségű halottat, amennyiben a rendelet hatálya alá eső temetőkben kerül eltemetésre, a községi temető ravatalozóiba kel beszállítani. A község területéről kivinni nem lehet.

4. § (1) A temetőket sírhelytáblákra, urna-sírhelytáblákra lehet felosztani, a sírhelytáblákon belül kell kijelölni a sírboltokat és a gyermek sírhelyeket.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével - szabályszerű eljárás mellett – fel kell számolni, és újabb temetések céljára igénybe lehet venni. A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani. A díszsírhelyeket, sírbolthelyeket külön kell megjelölni. A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(3) Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelybe rátemetéssel engedélyezhető. A sírhely tábla, vagy az egész temető lezárásáról kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt.

(4) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik.

5. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) Felnőtt egyes sírhely: 250 cm hosszú, 200 cm mély, 150 cm széles

Felnőtt kettes sírhely: 250 cm hosszú, 200 cm mély, 250 cm széles

Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

b) Gyermek sírhely: 130 cm hosszú, 160 cm mély, 100 cm széles

c) Urna földbe temetésénél 130 cm hosszú, 100 cm mély, 60 cm széles

d) Sírboltok:

Kétszemélyes: 300 cm hosszú, 200 cm mély, 200 cm széles

Négyszemélyes: 400 cm hosszú, 200 cm mély, 300 cm széles

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermek síroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (2,20 m) a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének engedélye alapján még egy koporsó temethető.

(4) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is elhelyezhető. Koporsóban történő rátemetés alkalmazása nélkül a sírban még négy urna helyezhető el, ez azonban sírhely használati idejét nem hosszabbítja meg.

(5) Felnőtt sírhely díj befizetése mellett a felnőtt sírhelytáblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(6) Az egyes sírhelytáblákban lévő sírhelyek sírdombokkal, vagy anélkül alakíthatók ki, a kialakításának sírhely táblán belül egységesnek kell lennie.

6. § (1) Az egyes temetési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek díjat kell fizetni, mely összeget az önkormányzat a temető fenntartási költségeire fordítja.

a) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatóknak nem kell díjat fizetni

b) a temetőbe való behajtásért nem kell díjat fizetni.

(2) A rendelkezési jogosultság kezdési időpontja a megváltás napja:

a) egyes sírhely setén 25 év, az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

c) sírbolt esetén 60 év,

d) urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

e) urnasírbolt esetén 40 év.

(3) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül újból felhasználni.

(4) A temetési helyek használatának joga magánszemélyek között nem ruházhatók át, azok nem örökölhetők, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(5) Temetési helyet – a sírbolt és a kettős sírhely üresen maradó felének kivételével – megváltani csak haláleset bekövetkezte miatt lehet.

(6) Kiürítés során a temetőben felállított síremlék lebontása, áthelyezése előtt a munkálatokat az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

7. § (1) Kaposmérő Község Önkormányzat Képviselő-testülete azon elhunyt személyeknek, akik a községi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, díszsírhelyet adományozhat a kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló 6/2004 (V. 1.) rendelet 2. §. (2) bekezdés f) pontja alapján.

(2) A díszsírhely adományozásáról az elhalt legközelebbi hozzátartozóját és a temető üzemeltetőjét írásban kell értesíteni.

(3) A díszsírhely használati ideje a temető fennállásáig tart, használata díjtalan.

8. § (1) A sírboltot csak kiviteli terv alapján lehet építeni, a tervet az üzemeletetőnek be kell mutatni, A sírbolt építési munkák végzésének várható időpontját az üzemeltetőnek be kell jelenteni.

(2) A sírbolt felett rendelkezőnek azt kell tekinteni, aki a használati díjat megfizette. A sírbolt fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni.

(3) Arra nézve, hogy a sírboltba kik temetkezhetnek, a létesítőnek a sírboltkönyvbe bejegyzett rendelkezései az irányadók.

(4) A sírboltba koporsóban csak annyi elhunyt személy temethető, ahány férőhelyre azt építették. Ezen kívül két férőhelyes sírboltba további hat urna, négyszemélyes sírboltba további tizenkét urna helyezhető el. Amennyiben a sírbolt tulajdonosa a temetkezési jogosultságról a sírboltkönyvben, vagy végrendeletileg nem tett rendelkezést, úgy a sírboltba az elhalt hozzátartozói az elhalálozás sorrendjében temethetők. A sírbolt tulajdonosának kérelmére a sírboltban elhelyezett koporsókban lévő porladáson túli csontmaradványokat össze kell gyűjteni és hamvasztás után urnában, illetőleg gyermekkoporsóban a sírboltba vissza kell helyezni. Ebben az esetben a maradványok csak urnahelynek számítanak.

(5) Síremléket szilárd talajra kell építeni, A síremlék nem foglalhat el a sírhelynél nagyobb területet.

(6) A síremlék körül létesített járda magassága a talajszinttől maximum 6 cm. A sírkeret magassága a járdaszinttől számítva 30 cm lehet.

(7) A síremlék magassága a járdaszinttől:

a) gyermeksíroknál 120 cm,

b) felnőtt síroknál 150 cm lehet.

(8) A kiásott kriptahelyeket az alépítmény elkészültéig körbe kell keríteni.

(9) Közízlést sértő felírással ellátott síremléket felállítani nem szabad,. A síremlék meg kell hogy feleljen a temető esztétikájának.

(10) Temetői létesítményeket (síremlék, sírbolt stb.) elkészültük után a temető gondnokának be kell mutatni.

9. § (1) A holttest elhamvasztásához – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének engedélye szükséges.

(2) A kórházban elhunyt személy, valamint rendőri intézkedéssel boncolásra szállított holttest elhamvasztását a kórboncnok orvos engedélyezi

10. § A köztemetőkben a temetkezési szolgáltatásokat végző vállalkozók tevékenységének összehangolásáról az üzemeletető gondoskodik.

11. § (1) A felravatalozott koporsót – az eltemettető kívánságára – a búcsúztatás (szertartás) megkezdéséig nyitva lehet tartani. Nem lehet nyitva tartani az oszlásnak indult, vagy roncsolt állapotban lévő holttest koporsóját.

(2) A fertőző betegségben elhunytak a kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szervének egyedi előírásainak megtartásával temethetők.

12. § (1) A köztemetőben a temetkezési szolgáltatásokról az üzemeltető köteles gondoskodni.

(2) A temetőkben – temetkezési szolgáltatók kivételével – vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díja 1.000.- Ft/munka.

13. § (1) A temető fenntartója az új sírhely táblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie.

(2) Halottat csak halott-vizsgálati bizonyítvány alapján szabad eltemetni, vagy elhamvasztani.

(3) A nyilvántartó könyvbe minden temetést időrend szerint kell bejegyezni.

(4) Külön jegyzéket kell vezetni a temetőben elhelyezett halva született gyermekekről.

(5) A sírbolt-könyv a sírboltban elhelyezett halottak bejegyzésére szolgál.

14. § (1) Az üzemeltető tevékenysége során a temetőt látogatók kegyeleti érzéseit nem sértheti, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja.

(2) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történet előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(3) A temetői munkák – különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés – során talált értéktárgyakról – ékszer, nemesfémből készített protézis -, és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(4) A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultnak történő átadásig.

15. § (1) A nyitva tartás rendjét e rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) Vasárnap és ünnepnapokon a temetőbe ipari jellegű célszállítás nem végezhető.

(3) A temetőkbe járművel behajtani és azzal közlekedni csak az üzemeltető engedélyével szabad. A mozgássérülteket parkolási engedélyük feljogosítja a temetőbe való behajtásra.

(4) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani. A temetési szertartás ideje alatt anyagszállítás és zajjal járó munka a temetőben nem végezhető.

16. § (1) A temetőbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(2) A temető tisztán tartása az Önkormányzat feladata.

(3) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetett fákat és növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló anyagokat beszennyezni tilos.

(4) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.

17. § (1) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható.

(2) Hulladék elszállítása:

a) A temetőben keletkezett hulladékot csak az arra kijelölt helyen lehet lerakni. Az elszállításról az üzemeltető szükség szerint intézkedik.

b) Felbontott sírkövek tekintetében a szolgáltató köteles gondoskodni a temetői hulladék elszállításáról. A felbontott sírköveket a temetőben hagyni tilos.

c) Amennyiben a szolgáltatást végző vállalkozó nem szállítja el a temetői hulladékot, akkor az Önkormányzat a sírhely tulajdonosát kötelezheti a temetői hulladék elszállítására.

(3) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül. Padok és ülőalkalmatosságok temető szakaszokban nem építhetők.

(4) A temetők területére kutyát bevinni – vakvezető kutyák, a temetők őrzésében részt vevő kutyák kivételével – tilos.

18. § (1) A kolumbárium fülkék előrészén a közízlést sértő feliratok nem helyezhetők el.

(2) Építőagyagnak a temetőbe való beszállításához, építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges.

(3) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata, melyet a temetőben, erre kijelölt helyen lát el.

19. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári, vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) cserepes, vágott- és művirág, koszorú elhelyezése,

c) olyan fás szárú növények ültetése, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 2 m-es magasságot és beletartoznak az üzemeltető által engedélyezett faj és fajtacsoportba.

(2) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását gyomtalanítását rendszeresen elvégezni.

20. §1

21. § Ez a rendelet 2023. október 27-én lép hatályba.

1. melléklet a 19/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelethez

A temetkezési helyek díjairól
Állandó Kaposmérői lakos vagy egyéb esetben, ha a sírhely vásárlásakor az elhunyt Kaposmérői állandó lakosként leélt időszakát igazolja a hozzátartozó:

1. Gyermek sírhely 5 évig díjmentes, utána 15 évre 7.500.- Ft.

2. Felnőtt sírhely 25 évre:

2.1. 1 személyes 15.000.- Ft

2.2. 2 személyes 22.500.- Ft

3. Sírbolt 60 évre:

3.1. 2 személyes kripta építése 60.000.- Ft

3.2. 4 személyes kripta építése 90.000.- Ft

3.3. 6 személyes kripta építése 120.000.- Ft

4. Urnahely 10 évre:

4.1. urna elhelyezése kriptában 12.000.- Ft

4.2. urnasír 20.000.- Ft

4.3. urnafal 16.000.- Ft

Nem Állandó Kaposmérői lakos esetén:

5. Gyermek sírhely 5 évig díjmentes, utána 15 évre 75.000.- Ft.

6. Felnőtt sírhely 25 évre:

6.1. 1 személyes 150.000.- Ft

6.2. 2 személyes 225.000.- Ft

7. Sírbolt 60 évre:

7.1. 2 személyes kripta építése 600.000.- Ft

7.2. 4 személyes kripta építése 900.000.- Ft

7.3. 6 személyes kripta építése 1.200.000.- Ft

8. Urnahely 10 évre:

8.1. urna elhelyezése kriptában 120.000.- Ft

8.2. urnasír 200.000.- Ft

8.3. urnafal 160.000.- Ft

2. melléklet a 19/2023. (X. 26.) önkormányzati rendelethez

A temető nyitvatartási rendje

1. Április 1-től – november 1-ig 06.00 órától – 20.00 óráig

2. November 2-től – március 31-ig 07.00 órától – 18.00 óráig

1

A 20. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.