Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2023. évi gazdálkodásának zárszámadásáról

Hatályos: 2024. 05. 31

Kaposmérő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.05.31.
az Önkormányzat 2023. évi gazdálkodásának zárszámadásáról
Részletes indokolás
Az 1–12. §-hoz és az 1–55. melléklethez
A 2023. év gazdálkodásának tájékoztatója a költségvetési rendelet szerkezeti rendjének megfelelően került összeállításra.
2023-ban is nagy figyelmet fordítottunk a működési kiadások teljesítésére és a folyó beruházások finanszírozására Kaposmérő Község Önkormányzatánál valamint Intézményeinél.
Önkormányzati feladatellátás általános értékelése
2023. évben Kaposmérő Község Önkormányzata, mind a törvényben előírt, mind a vállalt feladat ellátási kötelezettségének eleget tett.
1. Kaposmérői Bokréta Óvoda és Mini Bölcsőde
1. Óvoda:
A települések fő feladata a köznevelés területén 2023. évben is az óvodai ellátás biztosítása. E feladathoz a 2022. évhez hasonló finanszírozást biztosít a központi költségvetés.
- pedagógusok átlagbér alapú támogatása
- pedagógus szakképzettséggel nem rendelkező segítők átlagbér alapú támogatása
- kiegészítő támogatás jár az óvodapedagógusok minősítéséből fakadó többletkiadásokhoz, létszámuk alapján,
- óvodaműködtetési támogatás szolgálja az intézmény szakmai eszközei beszerzésének, dologi bevételeinek támogatását,
Az Óvoda gyermeklétszáma 2023 első 8 hónapban 103 fő, melyből 11 kisgyermek SNI-s, 2023. utolsó 4 hónapban 87 fő, melyből 11 fő SNI-s.
A nevelési feladatokat 1 fő óvodavezető, 8 fő óvoda pedagógus, ebből 1 fő óvodavezető helyettes, a gondozási feladatokat 4 fő dajka és 1 fő óvodai segítő végzi.
2021. júliustól új intézményvezető került kinevezésre Marácziné Keresztes Katalin személyében, aki szeptembertől bölcsőde vezetői szerepet is betölt.
Törzsökné Kászonyi Tímea óvónő felmondott, a helyére Pappné Imrecze Tímea került, aki sajnálatos módon huzamosabb ideig tartós táppénzen volt, így helyettesítését már nyugdíjban lévő volt kollégákkal, megbízási szerződéssel tudtuk csak megoldani.
Az intézmény zavartalan működéséhez elegendő forrást biztosít az állam, nem szükséges önkormányzati forrás bevonása.
1.2 Mini Bölcsőde:
2021. szeptember 14-ével a településen megnyitott a Mini Bölcsőde. Jelenleg 7 fő kisgyermek jár az intézménybe.
A bölcsőde szociális intézmény, ezért a finanszírozása eltér az óvodáétól. Az önkormányzatokat kötött felhasználású támogatás illeti meg az általuk fenntartott bölcsődék, mini bölcsődék kiadásaihoz.
Pinczés Ildikó kisgyermeknevelő kisbabát vár, tartós táppénzen van. Munkakörét Törzsökné Kászonyi Tímea vette át.
2. Kaposmérő és Környéke Szociális Társulás
Szociális feladatainak ellátását, ezen belül a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás, időkorúak nappali ellátása, valamint a gyermek és családvédelem a Kaposmérő és Környéke Szociális Társuláson keresztül a Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központ végzi.
2005. január 28. napjától a Kaposmérő és Környéke Szociális Társulás önálló jogi személyiségű társulásként működik. 15 tagönkormányzatból áll, gesztor település Kaposmérő Községi Önkormányzat.
A Társulás önálló költségvetéssel rendelkezik, önálló könyvvezetésre és beszámoló készítésére kötelezett. Munkaszervezeti feladatait a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal látja el. Finanszírozását az Önkormányzat biztosítja a zökkenőmentes feladatellátás érdekében. 2023-ban az Intézmény állami támogatásból biztosította működését, nem volt szükség az Önkormányzat plusz hozzájárulására.
Ebben az évben a legnagyobb nehézséget a szociális étkezés okozta. A nyersanyagárak folyamatos emelkedése miatt a közétkeztetők kétszer is árat emeltek.
A Kaposmérői Szociális Alapszolgáltatási Központ tevékenységét az alábbi kormányzati funkciókon belül látja el a felsorolt településeken:
107051 Szociális étkeztetés
-Kaposmérő, Kaposújlak, Kaposfő, Gige, Hetes, Csombárd, Mike, Hencse, Kőkút, Visnye, Kiskorpád, Jákó, Hedrehely
-szociális étkezők száma 128 fő
107052 Házi segítségnyújtás
-Kaposmérő, Kaposújlak, Kaposfő, Hetes, Csombárd, Mike, Visnye, Kiskorpád, Jákó, Hedrehely,
-gondozottak száma 81 fő
102031 Idősek nappali ellátása- Idősek Klubja
-Kaposmérő, Kaposfő, Jákó valamint Kiskorpád
-ellátottak száma 105 fő
104042 Család és gyermekjóléti szolgáltatás
-Kaposmérő, Kaposújlak, Somogyaszaló, Somodor, Mike, Hencse, Kőkút, Visnye, Hedrehely
1. Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal
A Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal folyamatosan ellátja a jogszabályok és a képviselő testület határozatainak megfelelő hatósági és egyéb feladatokat. Az Önkormányzatra, valamint az irányítása alatt álló költségvetési szervekre vonatkozóan gazdasági, pénzügyi feladatokat végez.
2020. január 1-vel 5 település csatlakozott a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatalhoz. A feladatellátás nem csak a gesztortelepülésen, hanem még két kirendeltségen történik, melyek a következők:
Kaposmérő székhely:
-Kaposmérő Községi Önkormányzat
-Kaposújlak Községi Önkormányzat
Kaposfő, Kiskorpád, Jákó Kirendeltsége:
-Kiskorpád Községi Önkormányzat
-Jákó Községi Önkormányzat
-Kaposfő Községi Önkormányzat
Somogyaszalói Kirendeltség:
-Somogyaszaló Községi Önkormányzat
-Somodor Községi Önkormányzat
A 2023-as állományi létszám 18,5 fő, a kirendeltségek létszámösszetétele a következő:
Kaposmérő székhely: 8 fő, ebből 0,5 fő Intézményvezetői feladatkört lát el.
Kaposfő, Kiskorpád, Jákó Kirendeltsége:7,5 fő
Somogyaszaló Kirendeltsége: 3,5 fő
Pappné Bárány Éva 4 órában intézményvezető a Faluházban. Szulimán Csabáné kiskorpádi dolgozó nyugdíjba vonult, azonban megbízási szerződéssel napi 4 órában továbbra is pénzügyi munkakörben dolgozik.
Tormási Rajmund a Somogyaszalói Kirendeltségen az adóügyi ügyintéző 4 órában.
Kaposfő, Kiskorpád, Jákó Kirendeltségen a kirendeltségvezetői feladatokat kirendeltségvezető hiányában dr. Mészáros Renáta jegyző, valamint Kissné Tóth Andrea pénzügyi vezető látják el.
1. Faluház és Fodor András Községi és Iskolai Könyvtár
Kaposmérő Községi Önkormányzat a törvényben kötelezően előírt közművelődési feladatok biztosítását-figyelembe véve a lakossági igényeket-a Faluház közreműködésével valósítja meg. 2023-ban számos rendezvény szerveztek meg. A gyermeknap a falunappal együtt, a Szüreti Felvonulás, advent, bormustra, különböző ünnepélyes megemlékezések, átadó ünnepségek.
A nyilvános könyvtári ellátást, illetve a könyvhasználathoz való jog érvényesülése a Fodor András Községi és Iskolai Könyvtár fenntartásán keresztül térítésmentesen biztosított a lakosság részére.
5. Egészségügyi ellátás:
A település az egészségügyi feladatait vállalkozó háziorvosokkal, valamint fogorvosokkal biztosítja. 1 fő védőnő végzi a 49/2004. (V. 21.) ESzCsM rendeletben meghatározott feladatokat, aki 2023. júliusától a Kaposi Mór Kórház alkalmazásában áll.
Falugondnoki szolgáltatás keretében biztosított a szociális étkezés kiszállítása a településen, a járóképtelen betegek és idősek szállítása a háziorvosi rendelőbe, valamint más egészségügyi intézménybe, a hátrányos helyzetű gyermekek óvodába és iskolába való eljuttatása.
1. Kaposmérői Önkormányzati Konyha
2023.01.01-ei hatállyal Kaposmérő Képviselőtestülete megalapította a Kaposmérői Önkormányzati Konyha intézményt. Az intézményvezetői feladatokat Somogyvári Nikolett látja el. A konyha épülete pályázati forrásból, valamint önerőből felújításra került 2022-ben. A pályázati kiírás feltétele volt, hogy a konyha működtetését a fenntartó önkormányzatnak kell ellátnia.
Közétkeztetés keretében napi 4-szeres étkezést biztosít a Bölcsödében, 3-szoros étkezést pedig az Óvodában. Az iskolás gyerekek számára napi egyszeres, kétszeres, vagy háromszoros étkezés igényelhető.
Beszámoló a Kaposmérő Községi Önkormányzat, valamint intézményeinek 2023. évi
gazdálkodásáról
Kaposmérői Községi Önkormányzat 2023. évi gazdálkodása
Bevételek: 1 702 672 713 Ft
Költségvetési bevételek: 1 230 688 170 Ft
1. Önkormányzatok működési támogatásai: 538 009 173 Ft
1.
1.
1. Helyi önkormányzatok működésének támogatása: 158 752 848 Ft
A Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal működésének támogatása:
121 058 752
Ft, ami a központi költségvetés támogatása az önkormányzati hivatalok működési kiadásaihoz. A finanszírozás részletes magyarázata a Közös Hivatal bevételeinél található.
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 7 346 170 Ft
A Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal állami támogatása: 128 404 922 Ft
Zöldterület gazdálkodásával kapcsolatos feladatok:
4 347 200 Ft
A támogatás a települési önkormányzatokat a zöldterületek, és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakítása és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg.
Közvilágítás fenntartása:
8 040 000 Ft
A támogatás a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás meghatározza a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik.
Közutak fenntartásának a támogatása: 3 883 985 Ft
A támogatás a települési önkormányzatokat a közutak fenntartásával kapcsolatos feladatokhoz illeti meg.
Köztemető fenntartásával kapcsolatos feladatok támogatása: 1 612 280 Ft
A támogatás a települési önkormányzatokat a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg.
Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása: 354 450 Ft
A központi költségvetés támogatást biztosít a lakott külterülettel rendelkező települési önkormányzatoknak a 2023. január 1-jei külterületi lakosok száma alapján.
Egyéb kötelező önkormányzati feladatok támogatása: 8 500 000 Ft
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatok számára a Mötv. 13. §-ában meghatározott egyes kötelező feladatok ellátásához.
Polgármesteri illetményhez és költségtérítéshez nyújtott támogatás:
3 610 011 Ft
Az előirányzat a polgármesteri illetmény és költségtérítés, valamint az ezekhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetésére használható fel.
1.
1.
1. A települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása: 101 564 548 Ft
1.1.2.1 Az óvodában foglalkoztatott pedagógusok átlagbéralapú támogatása: 51 576 420 Ft
A központi költségvetés a Kjt., az Nkt., valamint a pedagógusok előmeneteli rendszeréről és a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény köznevelési intézményekben történő végrehajtásáról szóló 326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet (a továbbiakban: köznevelési Kjtvhr.), továbbá egyéb, a kereseteket meghatározó jogszabályok alapján elismert átlagbéralapú támogatást biztosít az óvodát fenntartó önkormányzat részére az általa fenntartott óvodában foglalkoztatott pedagógusok béréhez és az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adóhoz.
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 9 302 453 Ft
1.1.2.2 .Kiegészítő támogatás a pedagógusok és a pedagógus szakképzettséggel rendelkező segítők minősítéséből adódó többletkiadásokhoz jogcím: 1 597 945 Ft
A központi költségvetés kiegészítő támogatást biztosít az Nkt. 64. §-a szerinti előmeneteli rendszer keretén belül lebonyolított minősítési eljárás során 2023. január 1-jén Pedagógus II., Mesterpedagógus vagy Kutatótanár fokozatú besorolással rendelkező pedagógusok, a bölcsődében és mini bölcsődében foglalkoztatott felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők (a továbbiakban: felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők), valamint Pedagógus II. fokozatba átsorolt, pedagógus szakképzettséggel rendelkező segítők béréhez. A támogatás az önkormányzatot az általa fenntartott óvodai, bölcsődei és mini bölcsődei intézményben 2023. évben ténylegesen foglalkoztatott pedagógusok, felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelők és pedagógus szakképzettséggel rendelkező segítők időarányosan figyelembe vett, egy tizedesre kerekített száma alapján illeti meg.
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 138 930 Ft.
1.1.2.3. Az óvodában foglalkoztatott pedagógusok nevelőmunkáját közvetlenül segítők átlagbéralapú támogatása jogcím: 22 104 600 Ft
A támogatás igénylése szempontjából a segítői létszám - beleértve a pedagógus szakképzettséggel, szakképesítéssel rendelkező segítőket is - az Nkt. 2. melléklete szerint elismerhető és pedagógusok nevelőmunkáját segítő munkakörben foglalkoztatotti létszám, de legfeljebb a 2023. évben a ténylegesen foglalkoztatott segítők, teljes munkaidőre átszámított átlagos száma, egy tizedesre kerekítve.
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 3 095 100 Ft
1.
1.
1.
1. Óvoda működési támogatás: 12 779 000 Ft
A támogatás az önkormányzatot az óvoda működésével és feladatellátásával összefüggő kiadásaihoz kapcsolódóan illeti meg az általa fenntartott óvodában nevelt gyermeklétszám után, azzal, hogy minden gyermeket egy főként kell figyelembe venni. Kiegészítő támogatásként 240 000 Ft.
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 730 100 Ft
1.
1.
1. A települési önkormányzatok szociális, gyermekjóléti és gyermekétkeztetési feladatainak támogatása: 257 696 270 Ft
1.1.3.1. Egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatása: 190 621 901 Ft
Időskorúak nappali intézményi ellátása: 44 089 760 Ft
A támogatást azok az önkormányzatok vehetik igénybe, amelyek időskorúak nappali ellátását biztosító intézményt tartanak fenn. A támogatás az önkormányzatokat az ellátottak száma szerint illeti meg. 104 fő
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 5 286 000 Ft
Család és gyermekjóléti szolgálat: 18 977 078 Ft
A támogatásra a feladat ellátására kötelezett önkormányzat, azaz az önálló polgármesteri hivatalt működtető, illetve a közös önkormányzati hivatal székhelye szerinti önkormányzat jogosult. Ez utóbbi esetben a támogatás igénylője a támogatásból a közös önkormányzati hivatalhoz tartozó valamennyi település feladatellátását biztosítja.
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 2 956 522 Ft
Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása: 17 058 294 Ft
Ez a támogatás a pénzbeli szociális ellátások, a szociális és gyermekjóléti feladatok, a mini bölcsődei ellátásra, a gyermekétkeztetés feladataira, egyéb állami támogatással nem fedezett részére, a gyermekétkeztetés térítési díjának szociális alapon történő egyedi mérséklésére vagy elengedésére szolgál.
Szociális étkeztetés: 10 478 750 Ft
A támogatás az önkormányzatoknak a szociális étkeztetés feladataihoz kapcsolódik.
A támogatás az önkormányzatot a szociális étkeztetésben ellátottak száma szerint illeti meg. Szociális étkezők létszáma: 125 fő
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 797 500 Ft
Házi segítségnyújtás – személyi gondozás: 46 962 240 Ft
A támogatásra az az önkormányzat jogosult, amely a házi segítségnyújtást működteti.
A támogatás az önkormányzatot a házi segítségnyújtás szociális segítés keretében ellátott személyek száma, személyi gondozás esetén a számított ellátotti létszám szerint illeti meg.
Ellátottak száma: 78 fő
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 7 494 240 Ft
Falugondnoki szolgáltatás 5 142 300 Ft
A támogatásra az az önkormányzat jogosult, amely falugondnoki vagy tanyagondnoki szolgáltatást tart fenn. A támogatás az önkormányzatot az ellátást biztosító szolgálat száma alapján illeti meg.
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 469 900 Ft
Szociális ágazati póték: 15 482 886 Ft
A jogcímből a központi költségvetés támogatást biztosít a Kjtvhr. 15/A. §-a és 15/C. §-a szerinti, 2023. január-december havi foglalkoztatásra tekintettel kifizetendő szociális ágazati összevont pótlékhoz, egészségügyi kiegészítő pótlékhoz és azok szociális hozzájárulási adójához. A támogatás havi összege az önkormányzati költségvetési szervek foglalkoztatottjaira vonatkozó, előző hónapra számfejtett, tárgyhónapban kifizetendő havi pótlékok szociális hozzájárulási adóval növelt bruttó összege. A támogatás folyósítása - a Kincstár tárgyhónap 5-éig a támogatás önkormányzatokat megillető összegével kapcsolatosan teljesített adatszolgáltatása alapján - havonta történik.
Az év végi mutatószám felmérés alapján a szociális étkeztetésre,házi segítségnyújtásra, idősek nappali ellátására 2 473 750 Ft pótlólagos normatíva került lehívásra, melyet a kincstár 2024. májusában fog kiutalni
1.
1.
1.
1. Bölcsőde, mini bölcsőde támogatása: 15 426 431 Ft
Az önkormányzatokat kötött felhasználású támogatás illeti meg az általuk fenntartott bölcsődék, mini bölcsődék kiadásaihoz.
Az ellátottak száma a tárgyév január 31-én beíratott gyermekek száma, vagy a bölcsőde, mini bölcsőde szolgáltatói nyilvántartásban szereplő férőhelyszám 80%-a közül a kedvezőbb.
Az intézmény 7 férőhelyre kapta meg a működési engedélyt. 2023. 01.01-vel 6 fő kisgyermek veszi igénybe az ellátást.
1.
1.
1.
1.
1. Bölcsődei bértámogatás: 10 906 000 Ft
A központi költségvetés a Kjt., valamint a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvénynek a szociális, valamint a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ágazatban történő végrehajtásáról szóló 257/2000. (XII. 26.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Kjtvhr.), továbbá egyéb, a kereseteket meghatározó jogszabályok alapján elismert átlagbéralapú támogatást biztosít a bölcsődét, mini bölcsődét fenntartó önkormányzatok részére, az általuk foglalkoztatott kisgyermeknevelők, szaktanácsadók és bölcsődei dajkák (a továbbiakban együtt: szakmai dolgozók) béréhez, valamint az ehhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetéséhez. A szakmai dolgozók körébe tartozik a szakmai feladatokat ellátó bölcsődevezető, intézményvezető is. A bértámogatás szolgál a bölcsődei pótlék és az arra tekintettel fizetendő szociális hozzájárulási adó kifizetésére is.
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 1 646 400 Ft
1.
1.
1.
1.
1. Bölcsődei üzemeltetési támogatás: 2 874 031 Ft
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatoknak az általuk biztosított bölcsődei, mini bölcsődei feladattal összefüggésben felmerülő kiadásokhoz a személyi térítési díjból származó elvárt bevételek figyelembevételével. Az állam a megítélt 4 498 458 Ft helyett csak 2 874 031 Ft-ot biztosított.
1.
1.
1. A települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak a támogatása:
67 074 369 Ft
1.1.4.1.-Intézményi gyermekétkeztetés támogatása: 64 192 887 Ft
A Kaposmérői Bokréta Óvoda és Min Bölcsődei, valamint a Kaposmérői Hunyadi János Általános Iskolában étkező gyermekek után járó normatíva. A közétkeztetés feladatellátása a Kaposmérői Önkormányzati Konyha üzemeltetésében a saját üzemi konyhában történik.
1.
1.
1.
1. Rászoruló gyermekek szünidei étkeztetésének támogatása: 1 432 980 Ft
A támogatás a rászoruló gyermekek Gyvt. 21/C. § (1) bekezdés a) pontjában szereplő gyermekek szünidei étkeztetését biztosító önkormányzatokat illeti meg, az étkezési adagok száma alapján. Az étkezési adagok számába beleértendő a személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti alapellátások és gyermekvédelmi szakellátások térítési díjáról és az igénylésükhöz felhasználható bizonyítékokról szóló 328/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet 13/A. § (1)-(2) bekezdése szerint biztosított szünidei étkeztetés is.
A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 1 448 502 Ft
Az év végi mutatószám felmérés alapján a gyermekétkeztetésre 191 301 Ft pótlólagos normatíva került lehívásra, melyet a kincstár 2024. májusában fog kiutalni.
1.
1.
1. Települési önkormányzatok kulturális feladatainak a támogatása: 7 699 068 Ft
-A támogatások a kulturális alapellátás biztosításához, a muzeális intézmények fenntartásához, a nyilvános könyvtári feladatok ellátásához és a közművelődési alapszolgáltatások biztosításához, valamint a kulturális intézményekben foglalkoztatottak közalkalmazotti jogviszonyának átalakulásáról, valamint egyes kulturális tárgyú törvények módosításáról szóló 2020. évi XXXII. törvény alapján tett továbbfoglalkoztatási ajánlatot elfogadók számára biztosított differenciált béremeléshez járulnak hozzá. A támogatások szolgálnak a kulturális tevékenységet végző közalkalmazottak kulturális illetménypótléka, és az arra tekintettel fizetendő szociális hozzájárulási adó kifizetésére is. 5 426 276 Ft.
-Kulturális feladatok bérjellegű támogatása: 924 792 Ft
-A 68/2023. (III.10.) Kormányrendelet alapján az állam kiegészítő támogatást nyújtott a minimálbér, garantált minimálbér emelésének ellentételezésére 987 000 Ft
-Könyvtári érdekeltségnövelő támogatás: 361 000 Ft
1.
1.
1. Kiegészítő támogatások: 10 127 230 Ft
A helyi Önkormányzatok kiegészítő támogatásai esetében az ilyen jogcímen kapott támogatás nem tervezhető, mivel ezt év közben pótelőirányzatként kapja az Önkormányzat, melyet a költségvetésből az állam át is utal az Önkormányzat számlájára. Ezen támogatások év közben a Belügyminisztérium rendeleteiben jelennek meg, melyből:
-szociális tűzifára 2 373 630 Ft
-lakossági víz és csatornaszolgáltatás fejlesztésére, karbantartására 7 753 600 Ft pályázati forrás, amit a Drv Zrt részére átadásra került
1.
1.
1. Elszámolásból származó bevételek: 2 169 209 Ft
A 2023. januárban leadott normatíva felhasználás alapján 2022. évre vonatkozóan póttámogatás.
1. Egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről: 8 041 984 Ft
1. Közmunkaprogramra START munka keretében működési célú támogatás bevétele
A közfoglalkoztatási program támogatása 5 933 984 Ft.
1.
1. Diákmunka támogatása 1 160 000 Ft
2. Szülőföldem Somogyország 270 000 Ft
3. Jákó kulturális feladat hozzájárulás 678 000 Ft
3. Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről: 177 990 937 Ft
3.1 .Vis maior pályázat:2023-ra vonatkozó lehívott támogatás: 7 745 016 Ft
A 2022. májusban bekövetkezett jégkár helyreállítási és védekezési költségeit a kormány finanszírozta.
2022-ben felújításra került az óvoda tető, a lakosságnak lécet, fóliát biztosítottunk, konténereket helyeztünk ki.
2023. januárjában megtörtént a szennyvíztelep, a szolgálati lakás, valamint a Kossuth utcai telephely helyreállítása.
2023-ban megtörtént az Óvoda valamint a szolgálati lakás festése.
3.2. EFOP 1.6.2 Szegregált élethelyzetek felszámolása (oktatás, rendezvények, előadások) pályázat támogatási összege 61 405 735 Ft Kaposmérő településre
-2023-ban lehívott támogatás 10 437 622 Ft
3.3. TOP 3.1.1 Kerékpárút kialakítása pályázat Kaposújlaki gesztorral, 2019-ben megkapott előleg 102 849 992 Ft. A teljes pályázati forrás kiutalásra került, felhasználásra még nem került. A Kormány megadta a ráemelési kérelmet, így a megnövekedett költségekre 28 727 355 Ft plusz támogatást kaptunk.
1.
1. 2021-TK-WEB Külterületi helyi utak fejlesztése
Felújított útszakasz: Hetesi út, szeméttelephez vezető út, Ebédvesztő út felújítása pályázat támogatási összege: 289 736 633 Ft
2023-ban lehívott támogatás 130 080 944 Ft
3.5. Bethlen Gábor Alapkezelő Pályázat 1 000 000 Ft
4.Közhatalmi bevételek: 56 889 701 Ft
1.
1. Kommunális adó: 8 546 893 Ft
2023-ban 872 db ingatlanra kerül a kommunális adó kivetésre. A 16/2022.(X.20.) önkormányzati rendelet alapján a kommunális adó mértékét 10 000 Ft-ra megemelte a testület.
1.
1. Helyi iparűzési adó: 46 251 274 Ft
A településen a helyi iparűzési adó mértéke 1,5%. A Htv..39/A szerint a kisvállalkozók új egyszerűsített adóalap meghatározás alapján adózhatnak.
342 db adózó működik a településen, ebből:
-22 db adószámos magánszemély
-117 db egyéni vállalkozó
-134 db vállalkozás
-69 db sávosan adózó vállalkozó
1.
1. Talajterhelési díj: 1 433 135 Ft.
4.4.Gépjárműadó: 0 Ft
A koronavírus miatt az állam 2020-tól elvonta a gépjárműadó 100 %-át.
1.
1. Egyéb közhatalmi bevételek: 658 399 Ft
Bírságokból, pótlékokból és végrehajtási költségekből származó bevétel 100%-a, a környezetvédelmi bírság 30%-a az önkormányzati költségvetés bevételeit növeli.
5. Működési bevételek: 423 977 698 Ft
5.1. Szolgáltatások, bérleti díjak: 270 166 470 Ft
1.
1. szennyvízszállítás HBP Speed Kft 4 322 635 Ft
2. szennyvízszállítás Táskai Kálmán 513 000 Ft
3. Egyéb szolgáltatások (gépi munka, kaszálás, szárzúzás, szállítás, gyűjtőhely üzemeltetés) 782 479 Ft
4. Egyéb szolgáltatások (karbantartás, fűtés) 10 629 922 Ft
5. vendéglátó egységek bérleti díja 3 415 000 Ft
6. lakbér 945 686 Ft
7. Nyári tábor: 602 000 Ft
8. Sírhely megváltás: 396 065 Ft
9. gyűjtőhely üzemeltetés:2 569 000 Ft
10. házasságkötés 125 000 Ft
11. Hetesi lerakó bérleti díj 15 774 930 Ft
12. Iparterület bérleti díja: 227 597 380 Ft
13. helypénz, faluház bérleti díja: 2 493 373 Ft
5.2.Közvetített szolgáltatások: 2 782 958 Ft
vendéglátó egységek, Orvosi rendelő, védőnő, Szaszk közüzemi díjai, a Tankerület napelem bérletei díja, szegregációs lakások bérleti díja,
1.
1. Osztalékelőleg: 20 000 000 Ft
2. Koncessziós díjból származó bevételek: 22 328 076 Ft
A DRV Rt-től kapott koncessziós díj bevétel.
A DRV Rt-től kapott koncessziós díjat csak célirányosan, az ívóvíz- és szennyvízhálózat bővítésére, fejlesztésére lehet felhasználni.
5.4.Áfa: 78 942 986 Ft
1.
1. Egyéb működési bevételek: 5 649 345 Ft
1.
1. Biztosító által fizetett kártérítés: 45 692 Ft
2. Kamat és árfolyambevételek: 24 062 171 Ft
Az ipari park bérleti szerződéseiből járó késedelmi kamatok.
1. Felhalmozási bevételek: 19 582 677 Ft
Kossuth utca 66. szám alatti ingatlan értékesítése, valamint a Ford Transit gépjármű értékesítése
1. Működési célú átvett pénzeszköz: 1 114 000 Ft
-Kamatmentes kölcsön visszatérítése kerül ide könyvelésre 850 000 Ft.
-Szociális Alapba magánszemélyek, valamint vállalkozások támogatása: 264 000 Ft
1. Felhalmozási célú átvett pénzeszköz: 5 082 0000 Ft
Viziközmű tartozások kiegyenlítése kerül ide könyvelésre 82 000 Ft
Kaposmérői Közszolgáltatási Kft kölcsön visszafizetése 5 000 000 Ft
Finanszírozási bevételek: 471 984 543 Ft
1. Az előző évi pénzmaradvány igénybevétele: 401 762 561 Ft
A pénzmaradványból 397 738 419 Ft, amiből feladattal terhelt 383 987 044 Ft
* TOP 3.1.1. Fenntartható kerékpáros közlekedés fejlesztés Kaposújlak térségében pályázat forrása, 97 870 458 Ft
*koncessziós díj felhasználása 25 803 853 Ft
*rekultiváció 15 713 710 Ft
*Külterületi út pályázat: 10 437 813 Ft
*TOP PLUSZ belvízvédelem pályázat 205 838 327 Ft
*Ipari park bérleti díj: 10 063 849 Ft
*Csoma helyi identitás program pályázat: 65 868 Ft
*2023. évi 2022. decemberében kifizetett államháztartási megelőlegezés: 18 193 166 Ft
Szabad pénzmaradvány: 17 775 517Ft
1. Belföldi értékpapírok bevételei: 49 760 000 Ft
A Magyar Államkincstárnál 2021. évben önkormányzati kötvényt vásároltunk 3 évre, melynek futamideje lejárt, 49 760 000 Ft névértékű kötvényt értékesítettünk, melyből szintén önkormányzati kötvényt vásároltunk.
1. Államháztartáson belüli megelőlegezések: 20 461 982 Ft.
2024. évi normatíva megelőlegezése a 2023. évi decemberi bérek kifizetésére.
Kiadások: 1 582 976 975 Ft
A kiadások nagyságrendjének meghatározásánál – figyelembe véve természetesen az előzőekben felvázolt forráslehetőségeket – elsődlegesnek tekintettük a település, az intézményhálózat működtetésének biztosítását, jogszabályban előírt kötelezettségeinek teljesítését, a Képviselő testület 2023. évi döntéseit.
1. Költségvetési kiadások: 1 163 978 987 Ft
1. Személyi juttatások és a munkáltatót terhelő járulékok: 59 645 188 Ft
A törvény szerinti illetmények soron az alábbi szakfeladaton lévő dolgozók bére jelenik meg: (figyelembe véve az előírt minimálbért és besorolási osztályokat) 29 575 097 Ft

Megnevezés

Létszám (fő)

Faluház

2

Kommunális csoport

2

Falugondnok

1

Közhasznú munkások

6

Összesen

11

Két fő kommunális dolgozó az Inert-Inwest Kft-nél került alkalmazásra.
A választott tisztségviselők soron az alábbi jogcímen lévő dolgozók bére jelenik meg: (figyelembe véve az előírt minimálbért és besorolási osztályokat), ami 17 940 625 Ft.

Megnevezés

Létszám (fő)

polgármester

1

helyi önkormányzati képviselő-testület tagja,

4

alpolgármester,

2

külső bizottsági tag:

2

Egyéb jogviszonyban lévő dolgozók juttatása soron az alábbi jogcímen lévő dolgozók bére jelenik meg

Megnevezés

Létszám (fő)

Fizikoterápiás asszisztensnő

1

Fűtő

1

A személyi juttatások költségsoron számoltunk a kötelező béremeléssel, 2023. január 01-től a garantált minimálbér 260 000 Ft – ról 296 400 Ft-ra, a minimálbér 232 000 Ft-ra emelkedett.
A munkaadót terhelő szociális hozzájárulási adó 13 %.
A béren kívüli juttatás soron a (közhasznú munkások nélkül) 96 000,-Ft/fő cafetéria összeg van beállítva.
A külső személyi juttatások összegében a képviselői díjak, a nem saját dolgozónak fizetett juttatás soron a fizikoterápiás gépeket kezelő asszisztens, valamint a fűtő megbízási díja szerepel.
A kaposmérői honlap szerkesztésére Harangozó Csaba képviselő úrral havi 58 000 Ft-os megbízási szerződést kötöttünk.
1. Dologi kiadások:286 227 873 Ft
A dologi kiadások a feladatfinanszírozásnak megfelelően kerültek beállításra. A szigorú feladatfinanszírozás miatt a kötelező feladatokon felüli önálló feladatok finanszírozása csak saját bevételből lehetséges.
A dologi kiadások között szerepelnek a kötelező feladatok (pl. köztisztaság, zöldterület fenntartás, köztemető fenntartás stb.) ellátásához szükséges üzemeltetéséhez anyagok beszerzése, karbantartások. Itt jelentkeznek a közüzemi díjak, közvilágítás költségei.
Szakmai anyagokra 354 990 Ft-ot költöttünk, elsősorban könyvtári könyvekre, magazinokra, valamint háziorvosoknak, védőnőknek szükséges eszközökre.
Üzemeltetési anyagokra 15 629 982 Ft-ot fordítottunk.
-a közfoglalkoztatási program által előírt munkaruha, szerszámok, eszközök beszerzése, takarítószerek, védőital vásárlása 3 461 233 Ft
- üzemanyag a falubuszokba, valamint a munkagépek működtetéséhez. 3 896 221 Ft,
-szociális tűzifa vásárlás (pályázat) 4 035 000 Ft és 3 089 500 Ft( szociális keret)
-rendezvényekhez (Falunap, Nyári tábor) vásárlás 1 148 028 Ft
Karbantartási munkálatok eddig 11 941 730 Ft-ba kerültek az Önkormányzatnak. A jelentősebb kiadások a következők:
-a kommunális csoport gépjárműveinek javítására falubuszok, traktorok karbantartására 3 509 212 Ft-ot költöttünk.
-a munkagépeink, kézi eszközeinek szerelésére 3 291 744 Ft
-közvilágítás karbantartása 635 796 Ft
-óvoda épületének belső falfestése vis maior pályázatból 810 910 Ft
-Drv karbantartások 794 335 Ft
-vis maior forrásból finanszírozott felújítások, tetőjavítások: 1 448 044 Ft
-kisebb javítások, karbantartások (villanyszerelés, kazán javítás stb.) 1 451 689 Ft
Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások: 19 276 612 Ft
a pályázatok megvalósításához szükséges projektmenedzsment, közbeszerzés, belső ellenőrzés díja, értékbecslések
Egyéb szolgáltatások:47 299 637 Ft, ebből a jelentősebb kiadások a következőek:
rendezvények lebonyolítására, fellépők költsége falunapra, szüretre, adventre, nyugdíjas estre 3 221 157 Ft
bankköltség 2 798 357 Ft,
műsorgyártás, hangosítás 925 984 Ft,
Inert Inwest Kft üzemeltetési feladatok 18 897 638 Ft
Kaposmérői Közszolgáltatási Kft őrzési feladatok 14 173 228 Ft
autómentes nap pályázatból 500 000 Ft
mezőgazdasági munkák: 750 000 Ft
egyéb szolgáltatások 6 033 273 Ft
(biztosítási díjak, fakivágás, szemétszállítási díjak, újságnyomtatás stb.)
Az egyéb dologi kiadás 3 065 871 Ft,
a pályázatok megvalósításához szükséges hatósági díjak, adók stb.
1. Ellátottak pénzbeli juttatása: 7 470 064 Ft

Segélyforma

Összeg Ft

Átmeneti segély

1 745 000

Lakhatáshoz kapcsolódó támogatás

1 105 428

Iskolakezdési támogatás

370 000

Tehetséggondozás támogatása (Arany János program)

60 000

Szociális Alapból idősek támogatása

1 398 336

Gyógyszertámogatás

850 000

Ápolási díj

844 260

Köztemetés

190 002

Mikulás csomagok

427 038

Közfoglalkoztatottak támogatása

480 000

Összesen:

7 470 064

A foglalkozást helyettesítő támogatás kikerült az önkormányzati támogatások köréből, azonban az állam egyes szociális támogatásokra (tűzifa, szociális feladatok önerő támogatása, egyéb szociális támogatások, kötelező szociális feladatok támogatása, gyermekétkezés támogatása, segélyek) plusz forrást biztosít. Ezen jogcímek az önkormányzat szociális rendeletében kerülnek meghatározásra.
1. Egyéb működési célú kiadások: 153 013 010 Ft
1. Az egyéb működési célú támogatások soron a SZASZK után kapott normatíva társulásnak átadott összege szerepel, ami 140 384 182 Ft.
1. Az egyéb működési célú támogatások áht. kivülre soron az alábbi támogatási összegek szerepelnek: 7 480 000 Ft

Név

Kiutalt támogatás

Tandem SE

50 000

„Együtt a jövőnkért Alapítvány”

400 000

Vörösmarty Baráti Kör Egyesület

250 000

Bokréta Óvodai Egyesület

250 000

Református Egyház

1 000 000

Kaposmérő Sport Egyesület

5 000 000

Zselici Borászok Egyesülete

250 000

Medicopter Alapítvány

10 000

FUTaMÉRŐ Sport és Kulturális Egyesület

200 000

Kaposvári Hallássérültek Sportegyesülete

20 000

Vakok és Gyengén látók Somogy Megyei Egyesülete

10 000

Kötél Egyesület

20 000

Rákóczi Szövetség

20 000

Összesen:

7 480 000

A Kaposfői Szent Erzsébet Alapítvány és a Katolikus Egyház a 2023-as támogatást 2024. év januárjában vették fel.
1. A lakosság részére 717 000 Ft kamatmentes kölcsönt nyújtottunk.
2. Elvonások és befizetések: 2 198 632 Ft.
3. . Hetesi hulladéklerakó bérleti díjának átadása az illetékes önkormányzatok részére 1 743 196 Ft
4. Bursa ösztöndíj: 490 000 Ft
1. Beruházások, felújítások: 649 869 252 Ft

Kaposmérői Bokréta Óvoda villámvédelem kiépítése

1 651 000


Rendezvénysátor beszerzése

417 200


Vendéglátóipari eszközök beszerzése(Jones)

5 000 000

Fűnyíró traktpr JDX 750 (Sportegyesület)

1 000 000


Kamerarendszer kiépítése

278 106


Kaposmérő Külterület 02. hrsz. földterület

26 028 000


Villamosipari kivitelezés

2 572 595


Frekvenciaváltó omron

406 146


40/23. hrsz ingatlan átalakítása

190 711 554


Kulcsrakész napelemes rendszer (Faluház)

4 331 840


Református templom, Faluház, Sportpálya járda

1 849 065


TOP 3.1.1 Kerékpárút kialakítása pályázat

Műszaki ellenőr

1 485 900

Kivitelezés

94 979 815

96 465 715


TOP Plusz 1.2.1-21-S01-2022. Csapadékvíz elvezetés felújítása pályázat

Kivitelezés

156 595 885

5VP6-7.2.1.1-21 - Külterületi helyi közutak fejlesztése

Kivitelezés

162 562 146

1. Egyéb felhalmozási célú kiadások: 7 753 600 Ft
A lakossági víz és csatornaszolgáltatás karbantartására 7 753 600 Ft pályázati forrás továbbutalása a DRV Zrt részére.
1. Finanszírozási kiadások: 418 997 988 Ft
1. A finanszírozási kiadási soron a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatalnak, az Kaposmérői Bokréta Óvodának és Mini Bölcsődének, a Kaposmérői Önkormányzati Konyhának továbbadott normatív támogatási összeg jelenik meg, a három intézményre összesen 296 945 864 Ft
2. Itt kerül kimutatásra az úgynevezett 13. havi normatíva támogatás visszafizetése, az állami megelőlegezés kiadásként történő kimutatása 18 562 124 Ft
3. Az OTP-nél felvett beruházási hitelek 2023. évre vonatkozó törlesztő részlete az ütemterv alapján 13 300 000 Ft
-Jones vendéglő hitele
-Ipari Park beruházási hitel
-Kaposmérői Bokréta Óvoda és Mini Bölcsőde játszótér kialakítás
4. Forgatási célú belföldi értékpapír vásárlása 47 190 000 Ft (államkötvény)
5. Pénzeszközök lekötött betétként történő elhelyezése 43 000 000 Ft (viziközmű számla lekötése)
Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal 2023.évi gazdálkodása
Bevételek: 147 497 453 Ft
2020. január 1-vel 5 település csatlakozott a Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatalhoz. A feladatellátás nem csak a gesztortelepülésen, hanem még két kirendeltségen történik, melyek a következők:
Kaposfő, Kiskorpád, Jákó Kirendeltsége:
-Kiskorpád Községi Önkormányzat
-Jákó Községi Önkormányzat
-Kaposfő Községi Önkormányzat
Somogyaszaló Kirendeltsége
-Somogyaszaló Községi Önkormányzat
-Somodor Községi önkormányzat
1. Az egyéb működési célú támogatások bevételei államháztartáson belülről: 5 746 353 Ft
2022. októberében zajlott az Országos népszámlálás, amit a Hivatal sikeresen lebonyolított. A pótlólagos finanszírozás 2023-ban kiutalásra került.
A Kaposfő, Kiskorpád, Jákó Kirendeltségen a kapott normatíva nem fedezte a 13. havi jutalom finanszírozását, így a tagönkormányzatok a szükséges forrást biztosították.
2. Működési bevételek: 12 117 895 Ft
A Hivatal a Szociális Társulás könyvelési feladatait 1 147 700 Ft-ért látja el.
A működési bevételek között szerepel a projektmenedzsmenti díj, valamint az intézmények felé továbbszámlázott telefon költség.
3.Finanszírozási bevételek: 129 219 423 Ft
A Magyarország 2023. évi központi költségvetés tartalmazza az önkormányzati hivatalok működésének állami támogatását. A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzati hivatal működési kiadásaihoz az Mötv. szerint 2020. november 1-jén működő, illetve a Mötv. 85. § (3a) bekezdése alapján történő kijelölés szerinti hivatali struktúrának megfelelően.
A Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal 2023-ban elismert hivatali létszáma: 21,08 fő
Kiadások: 146 932 095 Ft
A Közös Hivatal költségvetésének nagy hányadát a foglalkoztattak személyi juttatása, valamint annak járulékai adják.
A Hivatalban 2023-ben is voltak személyi változások.
A Kirendeltségvezetői munkakört Müller Ágnes töltötte be 2022. áprilistól 2022. év végéig. Sajnálatos módon ő is felmondott, így a helyére 2023. februárjától dr. Bekes Ildikó került, 2023. augusztusában ő is felmondott, így munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnt. Jelenleg dr. Mészáros Renáta jegyző, valamint Kissné Tóth Andrea pénzügyi vezető látja el a kirendeltségvezetői feladatokat.
Szulimán Csabáné nyugdíjba vonult 2023. augusztusában, 4 órában pénzügyesként továbbfoglalkoztatásra került. Kiskorpád és Jákó települések könyvelését Jüngling András vette át.
A Somogyaszalói Kirendeltségen Tormási Rajmund adóügyi ügyintéző átkérte megát 4 órás munkaviszonyba.
A köztisztviselők 235 000 Ft caffeteria juttatásban részesültek. A Hivatal a teljes összeget szépkártyára kiutalta a dolgozóknak.
A dologi kiadások között a Hivatal folyamatos működésének költségei, valamint a feladat ellátáshoz szükséges szoftverdíjak, szakmai anyagok, irodaszerek beszerzése jelenik meg.
Kaposfő telephelyen valamint a Somogyaszalói kirendeltségen az informatikai szolgáltatást saját dolgozóval látják el.
Kaposmérői Bokréta Óvoda és Mini Bölcsőde és Mini Bölcsőde 2023. évi gazdálkodása
Bevételek: 113 206 429 Ft
Óvoda
A települések fő feladata a köznevelés területén 2023. évben is az óvodai ellátás biztosítása. E feladathoz a 2023. évhez hasonló finanszírozást biztosít a központi költségvetés.
Az Óvoda gyermeklétszáma 2023 első 8 hónapban 103 fő, melyből 11 kisgyermek SNI-s, 2023. utolsó 4 hónapban 87 fő, melyből 11 fő SNI-s. Sajnálatos módon évről évre nő az SNI-s kisgyermekek száma.
Mini Bölcsőde
2021. szeptemberével 14-ével a településen megnyitott a Mini Bölcsőde. Jelenleg 7 fő kisgyermek jár az intézménybe.
A központi költségvetés működési támogatást biztosít az önkormányzatoknak az általuk biztosított bölcsődei, mini bölcsődei feladattal összefüggésben felmerülő kiadásokhoz a személyi térítési díjból származó elvárt bevételek figyelembevételével.
Kiadások: 112 802 347 Ft
Az intézményeknél a legnagyobb költség a személyi jellegű kiadások. A bérköltségek és annak járulékai 98 355 218 Ft.
A nevelési feladatokat 1 fő óvodavezető, 8 fő óvoda pedagógus, ebből 1 fő óvodavezető helyettes, a gondozási feladatokat 4 fő dajka és 1 fő óvodai segítő végzi.
2021. júliustól új intézményvezető került kinevezésre Marácziné Keresztes Katalin személyében, aki szeptembertől bölcsőde vezetői szerepet is betölt.
2023-ban Pappné Imrecze Tímea, valamint Biacsics Andrea óvodapedagógusok felmondtak. Heffterné Decsi Judit nyugdíjas óvónő újra foglalkoztatásra került, valamint Juhász Nikolett pedasszisztensként.
A Bölcsődében Bokor Ildikó 2021. szeptembertől bölcsődei dajka munkakört lát el, a kisgyermeknevelő Pinczés Ildikó gyermeket vár, így munkakörét Törzsökné Kászonyi Tímea tölti be.
Az Óvoda zavartalan működéséhez elegendő forrást biztosított az állam, nem volt szükséges önkormányzati forrás bevonása.
A Bölcsőde is jól gazdálkodott, nem kellett plusz forrást biztosítani.
A béren kívüli juttatást a dolgozók döntése alapján az OTP szépkártyájára bruttó 96 000 Ft –ot töltünk fel, vagy bérként havi bruttó 6 695 Ft juttatásként kifizetésre kerül. A költségvetésbe beépítésre került a dadáknak kötelezően előírt védőruha költség (25.000,- forint/fő/év) és az óvónőknek adható munkaruha költség (15.000,-forint/fő/év).
A dologi kiadásoknál az intézmény működési költségei jelennek meg. (rezsi, internet, telefondíj, tisztítószerek, stb.), a szakmai anyagok között a csoportban lévő mindennapi használati játékok vásárlása (babakonyha, kisautó, labda, talicska, kismotor, tornagép,). Az Óvodavezető folyamatosan újítja fel a berendezéseket, bútorokat, konyhai eszközöket. A kézműves foglalkozásokhoz szükséges anyagok árai folyamatosan emelkednek (irodaszer, textília, gyöngy stb.), ezért magasabb keretet állapítottunk meg.
A 2022-es májusi vihar az Óvoda tetőt jelentősen károsította. Az Önkormányzat a biztosító által fizetett kártérítésből, valamint a vis maior támogatásból teljesen felújította az intézmény tetőszerkezetét. A leázások miatt a csoportszobákat kifestették, két csoport padlóját kicserélték. Az épület villámvédelme megvalósult.
Kaposmérői Önkormányzati Konyha 2023. évi gazdálkodása
Bevételek: 72 654 332 Ft
A Kaposmérői Bokréta Óvoda és Min Bölcsődei, valamint a Kaposmérői Hunyadi János Általános Iskolában étkező gyermekek után átadott finanszírozás 59 761 232 Ft.
A rászoruló gyermekek szünidei étkeztetését is a konyha biztosítja.
Saját bevételként megjelenik az ellátottak juttatása, ahol a befizetett térítési díjak kerülnek kimutatásra, 11 673 852 Ft. Elsősorban az iskolás diákok fizetnek, mivel az óvodai gyermekek számára az állam szociális helyzetre tekintettel biztosítja az ingyenes étkezést.
Az önkormányzatnak saját forrást nem kellett biztosítania.
Kiadások: 72 451 711 Ft
Ettől az évtől az önkormányzat kötelező feladatai közé tartozó gyermekétkeztetést saját dolgozókkal látja el, 1 fő intézményvezető, 1 fő szakács, 3 fő konyhai segítő felvételre került.
A dologi kiadások között szerepelnek a nyersanyagok költsége, a közüzemi díjak, valamint egyéb költségek. A működéshez szükséges dologi költségekre 45 927 016 Ft-ot költöttünk.
Megvásárlásra került a konyha épületén lévő napelemrendszer 6 350 000 Ft-ért.
Maradványkimutatás
Az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) Korm. rendelet szerint maradvány-kimutatást az 5,12,18,51, számú mellékletek tartalmazzák. A maradvány-kimutatás az alaptevékenység és a vállalkozási tevékenység bevételeit és kiadásait mutatja.
Az Önkormányzat 2023. évi összevont maradványkimutatása:
Kaposmérő Községi Önkormányzat: 119 695 738 Ft
Kaposmérői Közös Önkormányzati Hivatal: 565 358 Ft
Kaposmérői Önkormányzati Konyha: 202 621 Ft
Kaposmérői Bokréta Óvoda: 404 082 Ft
Összesen: 120 867 799 Ft
KAPOSMÉRŐ Községi Önkormányzat vagyoni és pénzügyi helyzete
Az Önkormányzat vagyona 2023. december 31-én 3 771 316 867 Ft. A nemzeti vagyonba tartozó befektetett eszközök állománya 3 094 809 621 Ft-ról 3 489 601 968 Ft-ra emelkedett. A Pénzeszközeink 398 938 340 Ft-ról 173 307 596 Ft-ra csökkent. 317 583 113 Ft-ról 34 535 538 Ft-ra csökkent a Kincstári számlákon vezetett pályázati forrás.
A mérlegtételek jelentős mértékű változásának oka, hogy 2023-ban befejeződött a kerékpárút beruházás, a külterületi utak helyreállítása, valamint az csapadékvíz elvezetés beruházás.
A település hiteltartozása 84 941 231 Ft, ami az Ipari Park beruházáshoz szükséges forrást, a vendéglátóegységek vételárát, valamint új óvoda játszótér kialakítását finanszírozta.
Az Ipari Park beruházásból származó bérleti díjakat az önkormányzat saját célokra nem fordíthatja, vissza kell forgatni az Ipari Parkra. Ennek ellenére a bérleti szerződésekből a település jelentős kamatbevételre tett szert.
Az Önkormányzat 47 190 000 Ft névértékű önkormányzati államkötvénnyel rendelkezik a Magyar Államkincstárnál.
A Számviteli törvény előírása alapján a véglegesen kapott vissza nem térítendő, felhalmozási célú támogatásokat halasztott bevételként el kell határolni, ennek köszönhetően emelkedik évről évre a passzív időbeli elhatárolás összege. A bevételek a beruházások adott évi értékcsökkenésének arányos összegével megegyezően visszacsöpögtetésre kerül.
A 2023. éves gazdálkodását értékelve elmondható, hogy az Önkormányzati a kötelező feladatok ellátásához, biztonságos és folyamatos működéséhez szükséges pénzeszközök rendelkezésre álltak.
A képviselő-testület által önként vállalt feladatok finanszírozásához korábbi években a Stabilitási tv. 3.-nek megfelelően beruházási hitel felvétele vált szükségessé.
Az önkormányzat a fennálló hitel törlesztését a saját bevételeiből finanszírozza.
Kaposmérő Községi Önkormányzat és Intézményeinek pénzügyi helyzete 2023-ban a számok tükrében stabilnak mondható, ezt támasztja alá a pénzforgalmilag teljesült bevételek és kiadások pozitív egyenlege is.
A 2023. évben is fő célunk a feladatellátás színvonalának, a gazdálkodás biztonságának a megtartása, valamint az EU-s beruházások megvalósítása.
Kaposmérő, 2024. május 08.
Prukner Gábor
polgármester