Mernye község Önkormányzat Képviselő-testületének 20/2003. (XII.31.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2013. 12. 01

Mernye Község Önkormányzat

Képviselő-testületének


20/2003. (XII.31.) rendelete


A temetőkről és a temetkezésről

egységes szerkezetben



Mernye Község Önkormányzat Képviselő-testülete a többször módosított helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésének, a módosított temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41 § (3) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján - annak végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Kormányrendeletre, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a halottakkal kapcsolatos rendelkezései végrehajtásáról, valamint a rendkívüli halál esetén követendő eljárásról szóló 34/1999. (IX. 24.) BM-EüM-IM együttes rendeletre figyelemmel - az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1. §.


A rendelet hatálya kiterjed Mernye Község közigazgatási területén fekvő köztemetőkre, valamint ezek fenntartásával és a temetéssel kapcsolatos összes tevékenységre.


2. §


Működő köztemetők:

  1. Mernye község belterületén az önkormányzat tulajdonában lévő 179/1 hrsz-ú 1 ha 6068 m² köztemető;
  2. Mernyeszentmiklós külterületén az önkormányzat tulajdonában lévő 083 hrsz-ú 3983 m² köztemető.


3. §


(1) Mernye község közigazgatási területén köztemető létesítése és bővítése az önkormányzat feladata. A temető létesítésére, lezárására, megszüntetésére, újra használatba vételére a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény rendelkezései az irányadók.

(2) Az önkormányzat a jelelnleg működő köztemetők és létesítményeik fenntartásáról, valamint az ott folyó temetkezési és e rendelet szerinti egyéb tevékenységek végzéséről – kegyeleti közszolgáltatási szerződés keretein belül gondoskodik.

(3) A kegyeleti közszolgáltatási feladatokat a „Szent Lázár” Temetkezési Kft. (a továbbiakban a temetők üzemeltetője) látja el.[1]


Temetkezési helyek és szabályok


4. §


(1)A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni a – (2) bekezdésben foglaltak kiváételével – temetőben szabad.

(2) Az letemetteteő vagy egyetértéésvel más hozzátaratozó kívánságára az urnát – az átvétel egyidejű igazolása mellett – ki kell adni és ennek megtörténtét a nyilvántartásban is fel kell jeygezni.

(3) A temetőkben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadását az elhunyt elhamvasztásáról gondoskodó vagy az elhunyt közeli hozzátartozója kérheti. Ha a hamvasztásos temetésnél az urna kiadását kérő nem azonos a temetésről gondoskodóval, az urna kiadásához a temetésről gondoskodó hozzájárulását is be kell szereznie a kiadást kérőnek.Temetésről gondoskodó személy hiányában a hozzájárulást a Ptk. 685.§ b.) pontja szerinti sorrendben az elhalthoz legközelebb álló hozzátartozójától kell beszerezni.[2]



(4) Nem mernyei (mernyeszentmiklósi) lakosú elhunyt, mernyei (mernyeszentmiklósi) köztemetőben történő elghelyezésére az üzemeltető ad engedélyt a mindenkori sírheyl-díjon felüli – a rendelet mellékletében meghatározott – pótdíj megfizetését követően.

(5) Újra betemetés esetén az eltemettetőnek a megtalált csontmaradványokról való rendelkezést a 145/1999. (X. 1.) Kormányrendelet 19. § (5) bekezdésében meghatározottak szerint biztosítani kell Amennyiben az eltemettető nem a csontmaradványok díjmentes mélyebbre ásását választja, úgy a sírhelydíjon felül meg kell fizetnie az e rendelet 3. számú mellékletében meghatározott díjtételt is.[3]

5. §


(1) A temető: sírhely-táblákra, gyermeksírhely, urnasírhely valamint emberi maradvámnyok elhelyezésére kijelölt területekre osztható.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a porladási idő elteltével szabályszerű eljárás mellett - fel kell számolni, és újabb temetések céljára igénybe lehet venni.[4]

(3)A táblákat (szektorokat) folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre

kell felosztani.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely – táblákbna – fő szabályként – folytatólagos sorrendben

kell használni.

(5) Az elhamvasztott halott hamvait trtalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel) urnasírbban lehet elhelyezni.

(6) A lezárt temetőben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket addig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg a felszámolásról nem döntenek.

(7) A lezárt temetőből és sírhely-táblából a holtteset maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a hesználatbna lévő temetőbe. Exhumálást csak az illetékes tisztiorovs engedélkye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye szükséges.

(8)  Betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytáblákba koporsós temetés csak sírboltba, vagy sírhelyekbe rátemetéssel engedélyezhető.

(9) A temetkezési helyek elhelyezkedésére vonatkozó térképet az 1. számú melléklet tartalmazza.[5]


6. §


(1) A köztemetőben az alábbi temetési helyek állnak rendelkezésre:

            a) koporsós

            b) hamvasztásos (urna)

            c) hamvak szórtására kijelölt hely

d) a Kormányrendelet 12. § (6) bekezdésében foglalt emberi maradvánok elhelyezésére kijelölt hely.

(2)  A temetőben lévő sírhelyek méretei:

      a)   felnőtt sírhely (egyes sírhely):          2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 0,90 m széles

      b)  felnőtt sírhely( kettes sírhely):          2,10 m hosszú, 2,00 m mély, 1,90 m széles

      c)   gyermek sírhely (egyes sírhely):       1,30 m hosszú, 1,60 m mély, 0,60 m széles

      d)  urna földbe temetésnél:                     0,80 m hosszú, 1,00 m mély, 0,60 m széles

      e)   Sírboltok: - kétszemélyes                   3,00 m hosszú, 2,01 m mély, 2,00 m széles,

                             - négy személyes               4,00 m hosszú, 2,10 m mély, ,003 m széles

(3)  A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm-nek, a gyermeksíroknál pedig 30 cm-­nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet.

(4)A mélyített felnőtt sírhely mélysége 2,20 m, amelybe az ÁNTSZ engedélye alapján még egy koporsó temethető. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm-es mélységbe kerüljön.[6]

(5) Felnőtt sírba elhelyezett két koporsón kívül még két urna is temethető. Koporsóban történő rátemetés lkalamazása nélkül a sírban meg négy urna helyezhető el. Elhaltanként pótdíj fizetendő, amelynek mértékét a melléklet tartalmazza, ez azonban a sírhely használati dejét nem hosszabbítja meg.

(6) sírbolt és urnasírbolt a tulajdonos önkormányzat házzjárulásával,  a kijeleölt helyen, építési hatósági engedéllyel- -építéi engedély – építhető.

(7) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

       (8) Az egyes sírhelytáblákon lévő sírhelyek sírdombokkal vagy anélkül alakíthatók ki, a kialakításnak a sírhelytáblán belül egységesnek kell lennie.[7]


7. §


(1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek sírhelymegváltásidíjat kell fizetni. A díj mértékét a rendelet 3. számú melléklete tartalmazza. A sírhelymegváltási díj a Polgármesteri Hivatal házipénztárába fizethető be.[8]

(2)  Az egyszeri megváltás időtartama:

      a)  sírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

      b)   kettős sírhely esetén az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

      c)   sírbolt esetén 60 év,

      d)   urnafülke és urnasírhely esetén 10 év,

      e)   urnasírbolt esetén 25 év[9]

(3) A használati idő eletelte után a temetkezési helyek– külön tiltó rendelkezés hiányában – újabb ciklussal megválthatók az eltemetésről gondoskodó vagy annak hiányában a Ptk. 685. § b.) pontja szerinti közeli hozzátartozója által.[10]

(4) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 3., az egyéb temetkezési helyeket 1 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jofosulét azt minden megtrérítési igény nékül újból felhasználni.

(5) A temetkezési helyek használatának jogát megyánszemélyek között átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátatrozó használati jogot szerez.

(6) Ha a rátemetés miatt a sírhely használati ideje meghosszabbodik, a sírhely megváltási díj időarányos részét meg kell fizetni.[11]


**(7) A temettetőknek az elhaltak hűtéséért hűtési díjat kell fizetni a rendelet     számú mellékletében meghatározottak szerint.[12]**

*(8)     Temetésenként  e rendelet …. számú mellékletében meghatározott létesítményhasználati díjat kell az önkormányzat részére megfizetni.[13]*


A temető fenntartása és üzemeltetése


8. §


(1) Mernye Község Önkormányzata a temető fenntartói jogosítványa keretében a temető rendelteetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb tárgyi és infrastrukturális létesítmények, valamint közcélú zöldterületek karabantartásáról, szükség szerinti felújításáról közszolgáltai szerződés keretében gondoskodik.

                                      Mernye

                               Mernyeszentmiklós

       (2) Az önkormányzat a tulajdonában álló köztemetők rendeleteészerű használatához az alábbi építményekkel, közművekkel és egyéb tárgyi és infrastrukturális feltéetlekkel rendelkezik.

       Mernye 179/1 hrsz-ú temető:                        ravatalozó

                                                                              kerti csap

                                                                              hulla hűtő

ravatalozáshoz szükséges tárgyi eszközök (2.sz.

melléklet szerint)

Mernyeszentmiklós 083 hrsz-ú temető:        ravatalozó

                                                                       kerti csap

ravatalozáshoz szükséges tárgyi eszközök:           

1 db asztal, 2 db szék, 2 db gyertyatartó, 1 db „Szent

Mihály lova”

*(3) A köztemetők infrastrukturális létesítményeinek igénybevételi díját a melléklet tratalmazza.*

(4) A temetkezési hely birtokosa a sírok gondozását, díszítését, szabad belátásuk szerint végezhetik. Ezen kívül minden temetői tevékenységet be kell jelenteni a temeő üzemeltetőjének (pl.: pad elehelyezés, fa ültetés, stb.)

(5) A sírbolt, síremlék áéllításához, valamint egyéb munkálatok végzéséhez az üezemeltető előzetes hozzájárulás szükséges. A vállalkozók tevékeníységük gyakorlása során ezen rendelet előírásait kötelesek betartani, a tem,etőt látogatóknak kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban, a temető létesítményeiben kárt nem okozhatnak, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatják.[14]


A temetők rendje


9. §


(1) A temető látogatási rendjét és a látogatók tájékoztatását szolgáló táblát a temetpő bejáratánál ki kell függeszteni.

(2) A temetőkben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(3) A temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondothatja.

(4) A temetőkbe való belépés és az öntözővíz használata díjtalan.

(5) Kutyát – vakvezető kutya kivételével – bevinni tilos.

(6) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, sírokra ültetett fákat, növényeket, valamint a sírok díszítésére szogáló anyagokat rongálni, szennyezni, eltávolítani tilos.

(7) A temetőkben keletkezett hulladékot csak az arra mkijelölt helyen szabad lerakni.

(8) A sírok és az urnasírok kerítéssel nem határolhatók körül.

(9) A temetői hulladék égetése tilos. Gyertya égetésnél gondoskodni kell arról, hogyazáltal tűz ne keletkezzen.

(10) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak a tűzvédelmi előírások betartásával lehet.[15]

(11)[16] A temetőbe gépjárművel való közlekedés az üzemeletető tudomásával és hozzájárulásával történhet, a nagy kapu zárva tartásáért az üzemeltető a felelős.


Temetkezési szolgáltatások


10. §[17]


(1)       A köztemetőkben szolgáltatásokat és egyéb vállalkozási tevékenységet végző vállalkozók munkájának összehangolásáról az üzemeltető gondoskodik.

*(2)     A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók temetésenként e rendelet 3. számú melléklete szerinti létesítmény-használati díjat kötelesek az üzemeltetőnek megfizetni. Az üzemeltető által végzett temetkezési szolgáltatás esetén is megfizetendő a létesítmény-használati díj.*

       *(3)     A temető üzemeltetője biztosítja az eltemetés, urna-elhelyezés feltételeit. Köztemetőn belül a sírhely-nyitás (sírásár, sírnyitás), a hantolás, a hamvak szórása és a temetőn belül a halottszállítás a temető üzemeltető kizárólagos joga és kötelessége. A felsorolt tevékenységekért az üzemeltető e rendelet 3. számú mellékletében felsorolt díjakat érvényesíti*

(4) A halottat koporsós temetés esetén, ha a jogszabály másképp nem rendelkezik, a halottvizsgálati bizonyítvány kiállításától számított 96 órán belül el kell temetni


Nyilvántartások vezetése


11. §[18]


       (1) A temető fenntartója az új sírhelytáblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak jegyző által történő jóváhagyásáról.

       (2) A temető-térképet a temető nyilvántartókönyvvel együtt az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása, a sírok átminősítése csak a jegyző engedélyével történhet meg a térkép módosításával. A temető dokumentációkat a temető kiürítésének az elrendeléséig az üzemeltetőnek meg kell őriznie


Temetői munkák végzésével, valamint a temetők tisztaságával

kapcsolatos szabályok


12. §[19]


(1) A temetők területén szükséges létesítmények üzemeltetését az üzemeltető biztosítja.

       (2) Az üzemeltető hangolja össze a temetőkben temetkezési szolgáltatásokat végzők tevékenységét. A fenntartói infrastruktúra (ravatalozó, boncoló, hűtő, szociális létesítmények, stb.) üzemeltetése és tiszta, rendeltetésszerű használatának biztosítása az üzemeltető feladata.

(3) Az üzemeltető és a temetőben bármely tevékenységet végző más személy kegyeleti érzéseit nem sértheti, zajkeltéssel a szertartásokat nem zavarhatja !

       (4) A temető területéről sírkövet, síremléket, fejfát - vagyonvédelmi okokból - csak a temető üzemeltetőjével történt előzetes bejelentés után szabad kivinni. A temetőben lévő síremléket, sírjelet felállítani és bontani csak a temető üzemeltetőjének történő előzetes bejelentés után szakirányú végzettséggel rendelkező személy végezhet. Építőanyagnak a temetőbe való beszállításához építési, vagy bontási munkák elvégzéséhez az üzemeltető engedélye szükséges.

    (5) A sírbolt és síremlék fenntartásáról, annak létesítője (örököse) köteles gondoskodni. Ha a sírbolt összeomlásától lehet tartani, az üzemeltető felszólíthatja a fenntartásra kötelezett személyek bármelyikét, hogy gondoskodnak a helyreállításáról. Közvetlen veszély esetén a felhívás kötelező. A felhívást - a temetési hely megjelölésével - a temető hirdetőtábláján 90 napra ki kell függeszteni.

    (6) A sírokra felállított síremlékek gondozása, fenntartása és helyreállítása a létesítő, illetve Ptk. 685. § b) pontjában meghatározott hozzátartozója feladata.

(7) A temetői munkák - különösen rátemetés, exhumálás, áthelyezés - során talált értéktárgyakról - ékszer, nemesfémből készült protézis - és a megtalálás körülményeiről az üzemeltető jegyzőkönyvet köteles felvenni.

(8) A talált értékek biztonságos megőrzéséről az üzemeltető gondoskodik a jogosultak részére történő átadásig.

(9) A temetők területén belül a temetői létesítmények takarítása, tisztántartása állagának megóvása a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben meghatározott tartalommal (a szerződés e rendelet függeléke) az üzemeltető feladata.

       (10) A temetők területén a sírhelyek, sírboltok, urnafalak, urnatemető helyek díszítésére koszorúk, virágkompozíciók, vágott, cserepes és ültetett virág használható ! Dísznövény csak úgy ültethető, hogy az a közlekedést ne akadályozza. Tilos 2 m-nél magasabbra növő fa és cserje ültetése. A sírokra és a szakaszok belsejébe fát ültetni tilos !

(11) A temetők tisztántartásával, a sírboltok, sírhelyek, urnatemetők, stb. ápolásával és gondozásával összefüggően keletkezett szemét elszállításáról az üzemeltető köteles gondoskodni.

    (12)A panaszügyintézés az üzemeltetőnél, Somogyjád, Lenin u. 21/1 szám alatt, vagy a mernyei polgármesteri hivatalban tehető.



Záró rendelkezések

13. §[20]


(1) [21]

(2) A rendelet 2004. január 1. napján lép hatályba. A rendeletet a jegyző hirdeti ki.




Mernye, 2003. december 18.



Kisfalusi András                                                                               Göndöcs Edina

                                  Polgármester                                                                                           jegyző




Rendelet kihirdetve:  2003. december 31.




                                                                                                                      Göndöcs Edina

                                                                                                                                  Jegyző



Egységes szerkezetbe foglalva.


Mernye, 2013. december 16.


                                                                                                                      Göndöcs Edina

                                                                                                                           jegyző










2. számú melléklet


Ravatalozáshoz szükséges tárgyi eszközök



1 db könyvtartó

4 db kandelláber

2 db gyertyatartó

1 db feszület

1 db ravatalozó asztal, fekete terítő

1 db kicsi asztal, fekete terítő

4 db falikar

1db „Szent Mihály lova”

1 db fekete kereszt

1 db fogas

1 db dobogó

1 db 3 m hosszabbító

8 db szék

1 db függönydrapéria

4 db koszoró trató állvány

2 db villanyradiátor


































3. számú melléklet[22]

I. A temetkezési helyek megváltási díja

  1. Sírhelyek díja (25 évre):

                    Mernye                                                                                       2.250 Ft + ÁFA

                     Mernyeszentmiklós                                                                   2.250 Ft + ÁFA

          Kettes sírhely (javasolt díja):

                    Mernye                                                                                       4.000 Ft + ÁFA

                     Mernyeszentmiklós                                                                   4.000 Ft + ÁFA


         Újraváltási díjak (25 évre):                                                                   

                    Mernye                                                                                       1.680 Ft + ÁFA

                     Mernyeszentmiklós                                                                   1.680 Ft + ÁFA

          Gyermeksírhely (10 éves korig):                                                          1.120 Ft + ÁFA


      2.) Sírbolt díja (60 évre):

                    Mernye                                                                                       13.480 Ft + ÁFA

                    Mernyeszentmiklós                                                                     11.240 Ft + ÁFA


      3.) Urnasírbolt (10 évre):

                    Mernye                                                                                       2.250 Ft + ÁFA

                    Mernyeszentmiklós                                                                     2.250 Ft + ÁFA


      4.) A megállapított sírhelydíjon felül 50 % pótdíjat köteles fizetni, aki:

      - nem mernyei lakos elhunytat kíván mernyei köztemetőben letemetni;

      - aki urnát sírba kíván eltemetni


      5.) Urnaligetben

             urna                                                                                                     15.000 Ft + ÁFA

             urnasírbolt                                                                                         2.250 Ft + ÁFA

             (kikötés: urnaligetben urnasírok esetében temetkezés előtt

                            biztosítani kell az emlékmű felállítását, ebben az

                            esetben kerülhet sor az urnaligetben urnasírbolt

                            igénybevételére)


      *5.) Halott hűtési díj:                                                                              2.250 Ft + ÁFA


      *6.) Létesítmény igénybevételi díj:                                                        2.810 Ft + ÁFA


II. A temetői létesítmények, szolgáltatások után, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak:


- Sírnyitás                                                                                                  10.000 Ft + ÁFA

- Visszahantolás:                                                                                         6.000 Ft + ÁFA

- Hamvak szórása:                                                                                       5.000 Ft + ÁFA

- Üzemeltetői költségtérítés díja                                                               10.000 Ft + ÁFA




[1]

Megállapította: 24/2006.(XII. 10 .) Ör.       Hatályos: 2006. december 10.

[2]

Megállapította: 24/2006.(XI.    .) Ör.          Hatályos: 2006. december 10.


[3]

Megállapította: 24 /2006.(XII. 10.) Ör.       Hatályos: 2006. december 10.

[4]

Megállapította: 24/2006.(XII. 10.) Ör.        Hatályos: 2006. december 10.

[5]

Megállapította: 24 /2006.(XII. 10 .) Ör.      Hatályos: 2006. december 10.

[6]

Megállapította: 24/2006.(XII. 10.) Ör.        Hatályos: 2006. december 10.

[7]

Megállapította: 24 /2006.(XII. 10.) Ör.       Hatályos: 2006. december 10.

[8]

Megállapította: 24/2006.(XII.10.) Ör.        Hatályos: 2006. december 10.

[9]

Megállapította: 24/2006.(XII. 10) Ör.         Hatályos: 2006. december 10.

[10]

Megállapította: 24/2006.(XII.10.) Ör.       Hatályos: 2006. december 10.

[11]

Megállapította:24 /2006.(XII. 10.) Ör.      Hatályos: 2006. december 10.

[12]

Megállapította: 24 /2006.(XII.10.) Ör.      Hatályos: 2006. december 10.

[13]

Megállapította: 24/2006.(XII.10.) Ör.       Hatályos: 2006. december 10.

[14]

Megállapította: 24 /2006.(XII. 10.) Ör.     Hatályos: 2006. december 10.

[15]

Megállapította: 24 /2006.(XII. 10.) Ör.     Hatályos: 2006. december 10.

[16]

[16] Megállapította: 24/2006.(XII. 10.) Ör. Hatályos: 2006. december 10.

[17]

Megállapította: 24 /2006.(XII. 10.) Ör.     Hatályos: 2006. december 10.

[18]

Megállapította: 24 /2006.(XII. 10.) Ör.     Hatályos: 2006. december 10.

[19]

Megállapította: 24/2006.(XII10 .) Ör.       Hatályos: 2006. december 10.

[20]

Megállapította: 24/2006.(XII10.) Ör.         Hatályos: 2006. december 10.


[21]

Hatályon kívül helyezve.

[22]

Módosította a képviselő-testület 13/2013. (XII.01.)önkormányzati rendelete. Hatályos 2013. december 1. napjától