Mernye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

Hatályos: 2024. 03. 11

Mernye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2024. évi költségvetéséről

2024.03.11.

Mernye község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § [A rendelet hatálya]

(1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak szerveire (polgármester, bizottságok) és az önkormányzat önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerveire terjed ki.

(2) E rendelet személyi hatálya kiterjed a közvetlen és közvetett támogatások tekintetében minden támogatást nyújtó a rendelet hatálya alá tartozó szervre, szervezetre, valamint minden támogatásban részesülőre.

2. § [Címrend]

(1) A képviselő-testület a címrendet a (2) bekezdés szerint állapítja meg.

(2) Az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szerként működő Mernyei Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) és az önkormányzat költségvetésében szereplő nem intézményi kiadások és bevételek az 1. melléklet szerint külön-külön címet alkotnak.A költségvetés bevételei és kiadásai

(3) A képviselő-testület az önkormányzat 2024. évi költségvetését 659 889 321 Ft bevétellel, 659 889 321 Ft kiadással állapítja meg.

(4) Az (1) bekezdésből az önkormányzat

a) tárgyévi költségvetési bevételét: 659 889 321 Ft-ban

aa) működési költségvetési bevételét: 534 083 012 Ft-ban

ab) felhalmozási költségvetési bevételét 125 806 309 Ft-ban

b) tárgyévi költségvetési kiadását: 659 889 321 Ft-ban,

ba) működési költségvetési kiadását 534 083 012 Ft-ban, ezen belül

bb) személyi jellegű kiadások 43 362 500 Ft-ban

bc) munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó 6 077 548 Ft-ban

bd) dologi jellegű kiadások 122 619 214 Ft-ban

be) ellátottak pénzbeli juttatásai 10 687 142 Ft-ban

bf) egyéb működési célú kiadások 272 800 424 Ft-ban

bg) finanszírozás kiadásai 64 196 550 Ft-ban

bh) felhalmozási költségvetési kiadását: 125 806 309 Ft-ban, ezen belül

bi) beruházások előirányzata 0 Ft-ban

bj) felújítások előirányzata 125 806 309 Ft-ban

bk) egyéb felhalmozási kiadás 0 Ft-ban

bl) fejlesztési célú céltartalék 0 Ft-ban

c) előző év felhasználható tervezett pénzmaradványát 156 255 765 Ft-ban, ezen belül

ca) működési hiány finanszírozását szolgáló pénzmaradvány 33 449 456 Ft-ban

cb) felhalmozási hiány finanszírozását szolgáló pénzmaradvány 122 806 309 Ft-ban

d) költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét 0 Ft-ban állapítja meg.

(5) A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradványt, – beleértve az Áht. 73. § (1) bekezdés a) pont ac) alpontja szerinti betét visszavonását - működési, illetve felhalmozási célú igénybevétel szerinti tagolásban a 2. melléklet alapján hagyja jóvá.

3. § [Az önkormányzat bevételei és kiadásai]

(1) A helyi önkormányzat költségvetési bevételeit – kivéve az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit – és kiadásait, ezen belül működési és felhalmozási célú bevételeit és kiadásait a 3. melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat és költségvetési szervek bevételeit forrásonként a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat és költségvetési szervek működési kiadási előirányzatait kiemelt előirányzatonként és szakfeladatonként az 5. melléklet tartalmazza.

(4) Az önkormányzat és költségvetési szervek összevont költségvetési mérlegét a 6. melléklet tartalmazza.

(5) A képviselő-testület a felújítási előirányzatokat célonként a 7. melléklet szerint hagyja jóvá. A jóváhagyott új induló célok a keretösszegen belül az elfogadott rangsornak megfelelően valósíthatók meg.

(6) A képviselő-testület a felhalmozási kiadásokat feladatonként a 8. melléklet szerint állapítja meg.

(7) A képviselő-testület az önkormányzat éves létszám-előirányzatát összesen a 9. melléklet szerint állapítja meg.

(8) A képviselő-testület az európai uniós támogatással megvalósuló programok, projektek bevételeit, kiadásait, valamint az önkormányzaton kívüli ilyen projektekhez történő hozzájárulásokat a 10. melléklete szerint állapítja meg.

(9) Az adósságot keletkeztető ügyletekhez történő hozzájárulás részletes szabályairól a 353/2011. (XII. 30.) Korm. rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott saját bevételek és a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek arányát a 11. melléklete tartalmazza.

4. § [A bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtéséhez szükséges intézkedések, a hitelműveletekkel kapcsolatos hatáskörök]

(1) A képviselő-testület a bevételek és kiadások közötti egyensúly megteremtése érdekében 156 255 765 Ft pénzmaradvány felhasználásáról dönt.

(2) A helyi önkormányzati költségvetési szerv pénzmaradványát a képviselő-testület hagyja jóvá.

(3) A Hivatal maradványát az irányító szerv hagyja jóvá.

(4) A Hivatal, mint önállóan gazdálkodó és működő gazdasági szervezettel rendelkező költségvetési szerv ellátja a fenntartó önkormányzatok és az önkormányzatokhoz tartozó intézmények, társulásoknak, nemzetiségi önkormányzatoknak a gazdálkodási feladatait külön munkamegosztási megállapodás alapján.

5. § [A bevételi többlet kezelése]

(1) A gazdálkodás során az év közben létrejött bevételi többletet a képviselő-testület értékpapír vásárlás, illetve pénzintézeti lekötés útján hasznosíthatja.

(2) Az (1) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, illetve pénzügyi műveletek lebonyolítását 2.000.000 Ft-ig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedésekről a következő képviselő-testületi ülésen tájékoztatást ad.

(3) A (2) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó bevételi többlet felhasználásáról a képviselő-testület annak felmerülését követő testületi ülésén esetenként dönt.

6. § [Általános és céltartalék]

(1) A képzett tartalék összegét a 12. melléklet tartalmazza.

(2) A képviselő-testület a tartalékkal való rendelkezés jogát a polgármesterre ruházza, aki a tartalékkal való rendelkezésről a legközelebbi képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

7. § [Több éves kihatással járó feladat ok]

A képviselő-testület a többéves kihatással járó feladatok előirányzatait a 13. melléklet szerint fogadja el azzal, hogy a későbbi évek előirányzatait véglegesen az adott évi költségvetés elfogadásakor állapítja meg.

8. § [Előirányzat-felhasználási ütemterv]

A 2024. évi költségvetés bevételi és kiadási előirányzatainak felhasználási ütemtervét havi bontásban a 14. melléklet tartalmazza.

9. § [Közvetetett támogatások]

(1) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatást a 15. melléklet tartalmazza.

(2) A képviselő-testület a lakosságnak nyújtott támogatás, szociális támogatásokról szóló kimutatást a 16. melléklet szerint hagyja jóvá.

(3) A képviselő-testület a speciális célú támogatásokat a 17. melléklet szerint hagyja jóvá.

10. § [A 2024. évi költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) A költségvetési szervek éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(2) A költségvetési szerv éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(3) A költségvetési szervnél tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(4) A költségvetési szervek számadási kötelezettséggel tartoznak a részükre juttatott céljellegű támogatás rendeltetésszerű felhasználására vonatkozóan.

(5) A költségvetési szervek kizárólag a képviselő-testület előzetes jóváhagyásával nyújthatnak be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(6) Az önkormányzat költségvetési szervei éven túli fejlesztési kötelezettséget csak a képviselő-testület jóváhagyásával vállalhatnak.

(7) Az év közben engedélyezett központi pótelőirányzatok felosztásáról, a helyi önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról és a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról átruházott hatáskörben a polgármester dönt.

(8) A helyi önkormányzat gazdálkodásának végrehajtó szerve a költségvetési szervként működő Mernyei Közös Önkormányzati Hivatal.

(9) A Hivatal éves költségvetésének végrehajtásáért, a gazdálkodás jogszerűségéért, a takarékosság érvényesítéséért, a bevételek növeléséért az alapfeladatok sérelme nélkül a költségvetési szerv vezetője a felelős.

(10) A Hivatal éves költségvetését a megállapított önkormányzati támogatás és saját bevételei terhére úgy köteles megtervezni, hogy abból biztosított legyen az éves gazdálkodás, illetve kötelezően ellátandó állami feladatait maradéktalanul teljesíteni tudja.

(11) A Hivatalnál tervezett bevételek elmaradása nem vonja automatikusan maga után a költségvetési támogatás növekedését. A kiadási előirányzatok – amennyiben a tervezett bevételek nem folynak be – nem teljesíthetők.

(12) A Hivatal az irányító szerv előzetes jóváhagyásával nyújthat be szakmai pályázatokat abban az esetben, ha a pályázattal megvalósuló feladat ellátása költségvetési többlettámogatást igényel.

(13) A Hivatal éven túli fejlesztési kötelezettséget csak az irányító szerv jóváhagyásával vállalhat.

(14) Ha a helyi önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, e tényről a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

(15) A képviselő-testület a (1) bekezdés alapján - az első negyedév kivételével – negyedévenként, döntése szerinti időpontokban, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-i hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés – a helyi önkormányzatot érintő módon – a meghatározott hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

11. § [A költségvetési szerv előirányzat-módosításának szabályai]

(1) A helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a polgármester átruházott hatáskörben dönt a (2)-(6) bekezdésekben foglalt kivétellel.

(2) A Hivatal a költségvetésében jóváhagyott kiadási és bevételi előirányzatait saját hatáskörben módosíthatja, a kiadási előirányzatokon belül átcsoportosítást hajthat végre a (3) –(3) bekezdésben foglalt szabályok betartása mellett.

(3) A Hivatal a gazdálkodási év során elért többletbevételét saját hatáskörben felhasználhatja.

(4) A Hivatal a saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-módosításokat, valamint a többletbevételek használásához kapcsolódó módosításokat köteles az irányító szervnek beterjeszteni, melyről a polgármester a képviselő-testületet 30 napon belül tájékoztatja.

12. § [Létszám- és bérgazdálkodással kapcsolatos előírások]

(1) Az önkormányzat és a Hivatal által jutalmazásra tervezett előirányzat (prémium címén teljesítményösztönzésre, személyi ösztönzésre) az eredeti rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-át nem haladhatja meg. A Hivatali dolgozók jutalmazásáról a Hivatal SZMSZ-ben foglaltak szerint a jóváhagyott költségvetés terhére a jegyző dönt a fenntartó polgármesterek egyetértésével.

(2) Az Önkormányzat és a Hivatal vezetője önálló létszám- és bérgazdálkodási jogkörében eljárva a költségvetési szerv részére engedélyezett létszám keretet a tényleges foglalkoztatás során köteles betartani.

(3) Az egyes foglalkoztatási formákra (teljes munkaidős, részmunkaidős, valamint a megbízási, tiszteletdíjas foglalkoztatás) álláshelyenként, illetve összességében az elemi költségvetésben tervezett (módosított személyi juttatás) előirányzatot nem lépheti túl.

(4) A Hivatal csak abban az esetben fordulhat a fenntartóhoz személyi juttatási pótelőirányzat kérelemmel, ha előirányzata, illetve maradványa nem biztosítja törvényben előírt kötelezettségei teljesítését.

13. § [Átmeneti gazdálkodás]

A Képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban a polgármester -az Áht. 25. § (3) bekezdése szerint– a 2023. évi költségvetési rendeletnek megfelelően intézkedett a bevételek beszedéséről, a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások az Áht, 25. § (4) bekezdése értelmében e költségvetési rendeletbe beépültek.

14. § [ ]

Ez a rendelet 2024. március 11-én lép hatályba.

1. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

A címrend

I. cím:

Önkormányzat

Kormányzati funkciók

1

011130 Önkormányzatok és önkormányzati hivatalok jogalkotó és általános igazgatási tevékenysége

2

013320 Köztemető-fenntartás és-működtetés

3

013350 Az állami vagyonnal való gazdálkodással kapcsolatos feladatok

4

016080 Kiemelt állami és önkormányzati rendezvények

5

045120 Út, autópálya építése

6

045160 Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása

7

051030 Nem veszélyes (települési) hulladék vegyes (ömlesztett) begyűjtése, szállítása, átrakása

8

052020 Szennyvíz gyűjtése, tisztítása, elhelyezése

9

063020 Víztermelés, - kezelés, - ellátás

10

064010 Közvilágítás

11

066020 Város-, községgazdálkodási egyéb szolgáltatások

12

072311 Fogorvosi alapellátás

13

072111 Háziorvosi alapellátás

14

074031 Család és nővédelmi egészségügyi gondozás

15

074032 Ifjúság-egészségügyi gondozás

16

081030 Sportlétesítmények, edzőtáborok működtetése és fejlesztése

17

082044 Könyvtári szolgáltatások

18

096015 Gyermekétkeztetés köznevelési intézményben

19

104042 Család és gyermekjóléti szolgáltatások

20

107051 Szociális étkeztetés

21

107052 Házi segítségnyújtás

22

107055 Falugondnoki, tanyagondnoki szolgáltatás

23

107060 Egyéb szociális és természetbeni ellátások, támogatások

24

041231 Rövid időtartamú közfoglalkoztatás

25

041232 Start-munka program – Téli közfoglalkoztatás

26

041233 Hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás

27

045150 Egyéb szárazföldi személyszállítás

28

047320 Turizmusfejlesztési támogatások és tevékenységek

29

062020 Településfejlesztési projektek és támogatások

30

066010 Zöldterület-kezelés,

31

082091 Közművelődési – közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése

32

091140 Óvodai nevelés működtetési feladatai

33

104037 Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

34

107053 Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

35

107080 Esélyegyenlőség elősegítését célzó tevékenységek és programok

36

018010 Önkormányzatokelszámolásai aközpontiköltségvetéssel

37

018030 Támogatási célú finanszírozási műveletek

38

084031 Civil szervezetek működési támogatása

39

104051 Gyermekvédelmi pénzbeli és természetbeni ellátások

II. cím:

Mernyei Közös Önkormányzati Hivatal

Kormányzati funkciók

1

011130 - Önk. és önk.hivatalok jogalkotó és ált.ig.tev..

2

013210 - Átfogó tervezési és statisztikai szolgáltatások

3

016010 - O.gy.,önkorm.,és eu.parl.képv.vál.hoz kapcs.tev.

4

016020 - Országos és helyi népszavazással kapcs.tev.

5

018030 - Támogatási célú finanszírozási műveletel

2. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

A költségvetési hiány belső finanszírozására szolgáló előző évi pénzmaradvány

eredeti előirányzat

(Ft)

Önkorm.

Hivatal

Összesen

1. Működési célú pénzmaradv. igénybevétele, előző évi

33 449 456 Ft

4 000 000 Ft

37 449 456 Ft

2. Felhalmozási célú pénzmaradv. igénybevétele,előző évi

122 806 309 Ft

122 806 309 Ft

Összesen:

156 255 765 Ft

4 000 000 Ft

160 255 765 Ft

3. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Az önkormányzat költségvetési bevételei és kiadásai ezen belül működési és felhalmozási bevételei és kiadásai

Sorszám

Megnevezés

eredeti előirányzat (eFt)

Ft

Működési bevételek

2024

Önkorm.

Hivatal

Összesen

I.

Intézményi működési bevételek

21 214 864 Ft

21 214 864 Ft

II.

Közhatalmi bevételek

53 200 000 Ft

950 000 Ft

54 150 000 Ft

III.

Önkormányzati működési támogatás

405 089 738 Ft

405 089 738 Ft

IV.

Támogatás államháztartáson belülről

6 789 320 Ft

6 789 320 Ft

V.

Átvett pénzeszk. államháztartáson kivülről

14 217 255 Ft

14 217 255 Ft

VI.

Támogatási kölcsönök visszatérülése

- Ft

VII.

Költségvetési hiány belső finansz.

33 449 456 Ft

4 000 000 Ft

37 449 456 Ft

VIII.

Értékpapírtok értékesítésének bevétele

- Ft

IX.

Áht- n belüli megelőlegezés

14 339 634 Ft

14 339 634 Ft

X.

Irányító szervi támogatás

64 196 550 Ft

64 196 550 Ft

Működési bevételek összesen:

534 083 012 Ft

83 363 805 Ft

617 446 817 Ft

Halmozott tétel:

- 40 075 000 Ft

Működési bevételek összesen:

534 083 012 Ft

83 363 805 Ft

577 371 817 Ft

Felhalmozási bevételek

I.

Intézményi felhalmozási bevételek

- Ft

II.

Közhatalmi bevételek

3 000 000 Ft

3 000 000 Ft

III.

Önkormányzati felhalmozási támogatás

- Ft

IV.

Támogatás államháztartáson belülről

- Ft

V.

Átvett pénzeszk. államháztatáson kivülről

- Ft

VI.

Támogatási kölcsönök visszatérülése

- Ft

VII.

Költségvetési hiány belső finansz.

122 806 309 Ft

122 806 309 Ft

VIII.

Értékpapírok értékesítésének bevétele

- Ft

IX.

Hitelek

- Ft

X.

Ingatlan értékesítés

- Ft

Felhalmozási bevételek összesen:

125 806 309 Ft

125 806 309 Ft

- Ft

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

659 889 321 Ft

83 363 805 Ft

743 253 126 Ft

Halmozott tétel:

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

743 253 126 Ft

Sorszám

Megnevezés

Eredeti ei.

Ft

Önkorm.

Hivatal

Összesen

Működési kiadások

1.

Személyi juttatások

43 362 500 Ft

64 148 500 Ft

107 511 000 Ft

2.

Munkaadókat terhelő járulékok

6 077 548 Ft

8 339 305 Ft

14 416 853 Ft

3.

Dologi kiadások

122 619 214 Ft

9 971 000 Ft

132 590 214 Ft

4.

Ellátottak pénzbeli juttatásai

10 687 142 Ft

10 687 142 Ft

5.

Támogatás államháztartáson belülre

247 079 156 Ft

905 000 Ft

247 984 156 Ft

6.

Pénzeszköz átadás államháztatáson kívülre

4 500 000 Ft

4 500 000 Ft

7.

Kölcsönnyújtás

- Ft

8.

Hiteltörleszés

- Ft

9.

Tartalék

21 221 268 Ft

21 221 268 Ft

10.

Irányító szervi támogatás

64 196 550 Ft

64 196 550 Ft

11.

ÁHT-n belüli megelőlegezés visszafiz.

14 339 634 Ft

14 339 634 Ft

Működési kiadások összesen:

534 083 012 Ft

83 363 805 Ft

617 446 817 Ft

Halmozott tétel:

Működési kiadások összesen:

534 083 012 Ft

83 363 805 Ft

617 446 817 Ft

Felhalmozási kiadások

1.

Felújítások

125 806 309 Ft

125 806 309 Ft

2.

Beruházások

- Ft

- Ft

3.

Átadott pénzeszk. államháztartáson belülre

- Ft

4.

Értékpapir vásárlás

- Ft

5.

Tartalék

- Ft

6.

Finanszírozási kiadás

- Ft

Felhalmozási kiadások összesen:

125 806 309 Ft

- Ft

125 806 309 Ft

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

659 889 321 Ft

83 363 805 Ft

743 253 126 Ft

Halmozott tétel:

KIADÁSOK ÖSSZESEN:

659 889 321 Ft

83 363 805 Ft

743 253 126 Ft

4. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Bevételek forrásonként

Ft-ban

Ssz.

Megnevezés

2024

eredeti ei.

A.

Működési bevételek

I.

Intézményi működési bevételek

21 214 864 Ft

- Készletértékesítés ellenértéke

- Ft

- szolgáltatások

4 600 000 Ft

- közvetített szolgáltatások

- Ft

- tulajdonosi bevételek

- Ft

- intézményi ellátási díjak

7 358 453 Ft

- kamatbevétel

10 000 Ft

- ÁFA bevétel

3 228 782 Ft

- Visszaigényelhető Áfa

6 017 629 Ft

II.

Közhatalmi bevételek

53 200 000 Ft

- iparűzési adó

52 000 000 Ft

- gépjárműadó

- Ft

- egyéb árúhaszn.és szolg.adó(talajterh.)

1 000 000 Ft

- egyéb (igazg.,bírság,pótlék)

200 000 Ft

III.

Önkormányzatok működési támogatása

405 089 738 Ft

1.

Általános feladatok támogatása

94 274 928 Ft

2.

Települési önk. Köznevelés tám.

98 958 702 Ft

3.

Tel.önk.szoc.-és gyermekjóléti fel.tám.

154 272 732 Ft

4.

Gyermekétkeztetési fel.támogatása

54 613 530 Ft

5.

Kultúrális fel.támogatása

2 969 846 Ft

IV.

Támogatás államháztartáson belülről

6 789 320 Ft

- önkormányzatoktól és ktg.v.szerveiktől

6 789 320 Ft

- közfogl.tám.:

- NEAK-tól

- tám. Kp.ktg.v. szervtől

V.

Átvett pénzeszk.államháztartásról kívülről

VI.

Támogatási kölcsönök visszatérülése

VII.

Költségvetési hiány belső finansz.

47 789 090 Ft

pénzforg. nélküli bevételek, előző évi maradv.

33 449 456 Ft

áht-n belülil megelőlegezés

14 339 634 Ft

VIII.

Értékpapírtok értékesítésének bevétele

IX.

Hitelek - működési célú

A.

Működési bevételek összesen:

534 083 012 Ft

B.

Felhalmozási bevételek

Ssz.

Megnevezés

2024

eredeti ei.

I.

Intézményi felhalmozási bevételek

- Ft

- koncessziós díjak,Áfa

- föld bérleti díj

II.

Közhatalmi bevételek

3 000 000 Ft

III.

Önkormányzati felhalmozási támogatás

IV.

Támogatás államháztartáson belülről

V.

Átvett pénzeszk. államháztartáson kívülről

VI.

Támogatási kölcsönök visszatérülése

VII.

Költségvetési hiány belső finansz.

122 806 309 Ft

VIII.

Értékpapírok értékesítésének bevétele

IX.

Hitelek

X.

Ingatlan értékesítés

B.

Felhalmozási bevételek összesen:

125 806 309 Ft

BEVÉTELEK ÖSSZESEN:

659 889 321 Ft

5. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Működési, fenntartási előirányzatok kiemelt előirányzatonként

Ssz.

Szakfeladatok

Személyi

Munkadói

Dologi

Ellátott

Tám.,átad.

Fin.műv.

Összesen

Önkormányzat

1

Víztermelés, vízellátás

698 500 Ft

698 500 Ft

2

Szennyvíz

190 500 Ft

190 500 Ft

3

Települési hulladék kezelés

317 500 Ft

317 500 Ft

4

Távolsági közúti személyszállítás

- Ft

5

Utak, hidak üzemeltetése

295 225 Ft

295 225 Ft

6

Iskolai intézményi étkeztetés

2 200 500 Ft

286 065 Ft

73 749 216 Ft

76 235 781 Ft

7

Lakóingbérbeadása, üzemeltetése

10 248 900 Ft

10 248 900 Ft

8

Nem lakóing. bérbead.,üzemelt.

- Ft

9

Támogatás célú finanszírozási műveletek

250 079 156 Ft

250 079 156 Ft

10

Önkormányzatok igazgatási tev

13 764 000 Ft

1 789 320 Ft

6 147 500 Ft

21 221 268 Ft

42 922 088 Ft

11

Közvilágítás

11 495 500 Ft

11 495 500 Ft

12

Város-és községgazdálkodás

16 796 400 Ft

2 183 532 Ft

3 454 400 Ft

22 434 332 Ft

13

Intézményen kívüli gyermekétkeztetés

325 573 Ft

325 573 Ft

14

Háziorvosi szolgálat

1 577 300 Ft

1 577 300 Ft

15

Fogorvosi szolgálat

919 800 Ft

919 800 Ft

16

Család-és nővéd.-ifj.véd. gond.

440 423 Ft

1 714 500 Ft

2 154 923 Ft

17

Egyéb szociális természetbeni és pénbeli ell

10 687 142 Ft

10 687 142 Ft

18

Falugondnoki szolgáltatás

3 944 000 Ft

512 720 Ft

1 816 100 Ft

6 272 820 Ft

19

Zöldterület kezelés

2 095 500 Ft

2 095 500 Ft

20

Könyvtári szolg.

600 000 Ft

78 000 Ft

1 389 900 Ft

2 067 900 Ft

21

Közműv.int.működtetése

6 057 600 Ft

787 488 Ft

5 232 400 Ft

12 077 488 Ft

22

Sporlétesítmények műk.

850 900 Ft

850 900 Ft

23

Civil szervezetek támogatása

1 500 000 Ft

1 500 000 Ft

24

Köztemető fenntartás és műk.

100 000 Ft

100 000 Ft

25

Önkormányzatok elszámolásai
a központi költségvetéssel

14 339 634 Ft

14 339 634 Ft

26

Irányítószervi támogatás

64 196 550 Ft

64 196 550 Ft

Összesen: működési kiadások:

43 362 500 Ft

6 077 548 Ft

122 619 214 Ft

10 687 142 Ft

272 800 424 Ft

78 536 184 Ft

534 083 012 Ft

Közös Hivatal

Igazgatási tevékenység

83 363 805 Ft

83 363 805 Ft

Összesen: működési kiadások:

43 362 500 Ft

6 077 548 Ft

122 619 214 Ft

10 687 142 Ft

272 800 424 Ft

161 899 989 Ft

617 446 817 Ft

Mindösszesen: Működési kiadások:

43 362 500 Ft

6 077 548 Ft

122 619 214 Ft

10 687 142 Ft

272 800 424 Ft

161 899 989 Ft

617 446 817 Ft

6. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Összevont költségvetési mérleg

Ssz.

Megnevezés

Eredeti

I.

Bevételek

1.

Intézményi bevételek

21 214 864 Ft

2.

Közhatalmi bevételek

56 200 000 Ft

3.

Önkormányzati támogatás

405 089 738 Ft

4.

Támogatás államháztartáson belülről

6 789 320 Ft

5.

Átvett pénzeszköz államháztartáson kívülről

6.

Kölcsönök visszatérülése

7.

Költségvetési hiány belső finansz.

156 255 765 Ft

8.

Értékpapirok értékesítésének bevétele

- Ft

9.

Hitelek

10.

Ingatlan értékesítés

11.

Áht-n belüli megelőlegezés

14 339 634 Ft

Összesen:

659 889 321 Ft

II:

Kiadások

1.

Személyi juttatások

43 362 500 Ft

2.

Munkaadói juttatások

6 077 548 Ft

3.

Dologi kiadások

122 619 214 Ft

4.

Ellátottak juttatásai

10 687 142 Ft

5.

Támogatás államháztartáson belülre

247 079 156 Ft

6.

Átadott pénzeszk. államháztart.kívülre

4 500 000 Ft

7.

Kölcsönnyújtás

8.

Tartalék

21 221 268 Ft

9.

Irányító szervi támogatás

64 196 550 Ft

10.

ÁHT-n belüli megelőlegezés visszafiz.

14 339 634 Ft

11.

Felújítás

125 806 309 Ft

12.

Beruházás

- Ft

13.

Finanszírozási kiadás

Kiadások össz:

659 889 321 Ft

7. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Felújítási előirányzatok célonként

Ft-ban

Ssz.

Felújítási cél megnevezése

Előirányzat

TOP Plusz kultúrház

99 060 085 Ft

4.

ÁFA

26 746 224 Ft

ÖSSZESEN

125 806 309 Ft

8. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Felhalmozási kiadások feladatonként

Ft-ban

Ssz.

Fejlesztési cél megnevezése

Előirányzat

1.

- Ft

2.

- Ft

3.

- Ft

4.

- Ft

5.

- Ft

6.

Összesen:

- Ft

9. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Létszám előirányzat

Ssz.

Megnevezés

Létszám

1.

Igazgatás- köztisztviselő

1

2.

Személyszállítás- MT

0

3.

Család-és nővédelmi gond.-közalkalmazott

0

4.

Tanyagondnoki szolgálat - közalkalmazott

1

5.

Város és községgazd. MT

4

5.

Közművelődési intézm.- MT

2

Összesen:

8

Mernyei Közös Önkormányzati Hivatal

Ssz.

Megnevezés

Létszám

1.

Igazgatás- köztisztviselő

10

Összesen:

10

10. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Uniós támogatásokkal megvalósuló programok bevételei, kiadásai

Ft-ban

Ssz.

Megnevezés

Bevételek:

0

TOP Plusz kultúrház

125 806 309 Ft

Összesen:

125 806 309 Ft

Kiadások:

0

TOP Plusz kultúrház

125 806 309 Ft

Összesen

125 806 309 Ft

11. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

A saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek aránya

Ft

Saját bevételek

2024

2025

2026

2027

2028

a helyi adóból származó bevétel,

56 000 000 Ft

58 000 000 Ft

58 000 000 Ft

60 000 000 Ft

62 000 000 Ft

az önkormányzati vagyon és az önkormányzatot megillető vagyoni értékű jog értékesítéséből és hasznosításából származó bevétel,

az osztalék, a koncessziós díj és a hozambevétel,

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

a tárgyi eszköz és az immateriális jószág, részvény, részesedés, vállalat értékesítéséből vagy privatizációból származó bevétel,

bírság-, pótlék- és díjbevétel, valamint

200 000 Ft

500 000 Ft

500 000 Ft

500 000 Ft

500 000 Ft

a kezességvállalással kapcsolatos megtérülés.

Összesen:

56 200 000 Ft

58 500 000 Ft

58 500 000 Ft

60 500 000 Ft

62 500 000 Ft

Adósságot keletkeztető ügyletek

2024

2025

2026

2027

2028

hitel,( kölcsön) felvétele - működési

hitel,( kölcsön) felvétele - fejlesztési

értékpapír

váltó

pénzügyi lízing

adásvételi szerződés megkötése a visszavásárlási kötelezettség kikötésével

legalább háromszázhatvanöt nap időtartamú halasztott fizetés, részletfizetés, és a még ki nem fizetett ellenérték,

külföldi hitelintézetek által, származékos műveletek különbözeteként az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-nél elhelyezett fedezeti betétek, és azok összege.

Összesen:

0

0

0

0

0

12. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Általános és céltartalék felosztása

Tartalék

er.ei. Ft

1.

Működési tartalék:

21 221 268 Ft

2.

Fejlesztési tartalék

- Ft

Összesen:

21 221 268 Ft

13. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Több éves kihatással járó feladatok előirányzatai éves bontásban

Ft-ban

Feladatok

Évek

2024

2025

2026

2027

hosszú lejáratra kapott kölcsönök

0

0

0

0

tartozások fejlesztési célú
kötvénykibocsátásból

0

0

0

0

tartozások működési célú
kötvénykibocsátásból

0

0

0

0

beruházási és fejlesztési hitelek

0

0

0

0

működési célú hosszú lejáratú hitelek

0

0

0

0

egyéb hosszú lejáratú kötelezettségek

0

0

0

Összesen:

0

0

0

0

14. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Előirányzat felhasználási terv

Ft-ban

Megnevezés

összesen

január

február

márc.

április

május

június

július

aug.

szept.

okt.

nov.

dec.

Bevételek

Intézményi működési
bevétel

21 214 864 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

1 767 905 Ft

Közhatalmi
bevételek

53 200 000 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

4 433 333 Ft

Önkormányzati
működési tám.

405 089 738 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

33 757 478 Ft

Támogatás államháztartáson
belülről

6 789 320 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

565 777 Ft

Átvett pénzeszközök,
kölcsön v.tér.

14 339 634 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

Előző évi
pénzmaradvány

33 449 456 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

2 787 455 Ft

Irányítószervi
támogatás

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Működési bevételek
összesen

534 083 012 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

Felhalmozási bevételek
összesen

125 806 309 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

10 483 859 Ft

Bevételek
összesen

659 889 321 Ft

Kiadások

Személyi
juttatások

43 362 500 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

3 613 542 Ft

Munkaadókat terhelő
járulékok

6 077 548 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

506 462 Ft

Dologi kiadások

122 619 214 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

10 218 268 Ft

Támogatás államházt.
belülre

247 079 156 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

20 589 930 Ft

Pénzeszköz
átadás
műk.,
kölcsön ny.

4 500 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

375 000 Ft

Ellátottak
pénzbeli
juttatásai

10 687 142 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

890 595 Ft

Tartalék

21 221 268 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

1 768 439 Ft

Irányítószervi
támogatás

64 196 550 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

5 349 713 Ft

ÁHT-n belüli megelőlegezések visszafizetése

14 339 634 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

1 194 970 Ft

Működési kiadások
összesen

534 083 012 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

44 506 918 Ft

Felújítás

135 847 202 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

Beruházás

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Átadott
pénzeszköz

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

- Ft

Finansz.kiadás

993 226 Ft

331 075 Ft

331 075 Ft

331 075 Ft

Felhalmozási
kiadások
összesen:

125 806 309 Ft

11 651 676 Ft

11 651 676 Ft

11 651 676 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

11 320 600 Ft

Kiadások
mindösszesen

659 889 321 Ft

56 158 593 Ft

56 158 593 Ft

56 158 593 Ft

55 827 518 Ft

55 827 518 Ft

55 827 518 Ft

55 827 518 Ft

55 827 518 Ft

55 827 518 Ft

55 827 518 Ft

55 827 518 Ft

55 827 518 Ft

15. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Közvetlen és közvetett támogatásokat tartalmazó kimutatás

Megnevezés

Ft-ban/fő

1.

ellátottak térítési díjának, illetve kártérítésének méltányossági alapon történő elengedésének összege

2.

lakosság részére lakásépítéshez, lakásfelújításhoz nyújtott kölcsönök elengedésének összege

0

0

3.

helyi adóknál, gépjárműadónál biztosított kedvezmény, mentesség összege adónemenként

2000

50

4.

gépjárműadónál mozgáskorlátozott része

13000

15

5.

helyiségek , eszközök hasznosításából származó bevételből nyújtott kedvezmény, mentesség összege

0

0

6.

egyéb nyújtott kedvezmény vagy kölcsön elengedésének összege

0

0

16. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Lakosságnak juttatott támogatások, szociális támogatások

Megnevezés

Ft

1

Települési támogatás

10687142

2

Szünidei gyermekétkeztetés

325573

17. melléklet az 1/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez

Speciális célú támogatások - átadott pénzeszközök

Ft

Sorszám

Megnevezés

2024

eredeti ei.

Támogatás államháztartáson belül:

Működési:

1.

Óvoda fennt.hj.

1 143 407 Ft

Bölcsőde fent.hj

2 546 250 Ft

Óvodai társ.hj

271 233 Ft

2.

Családsegítés és gyermekjóléti szolg.-Mernye

- Ft

3.

Házi segítségnyújtás - Mernye

- Ft

4.

Nappali ellátás

1 622 644 Ft

5.

Szociális étkezés

549 488 Ft

6.

Szociális Társulás (Mernye)

372 020 Ft

7.

Hivatal műk.hj.

4 322 522 Ft

Összesen:

10 827 564 Ft

Támogatás államháztartáson kívül:

Működési:

1.

Egyesületek támogatása

1 500 000 Ft

2.

Kft támogatás

3 000 000 Ft

Összesen:

4 500 000 Ft